Šta je novo?

Frizider se gasi, eksterni disk na USB-u se restartuje...

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
Znaci, pomalo smijesna i apsurdna situacija:

Imam hard disk od 80 GB u nekoj kutiji sa sopstvenim (eksternim) napajanjem (koji mi inace radi vec 3-4 godine)... Na novoj masini (ne bas potpuno novoj, upgrade-ovao sam samo neke komponente), kada prikljucim pomenuti eksternjak, imam sledeci problem:
Frizider u stanu se gasi (znaci, ono standarno kako svaki frizider radi, pali/gasi svakih nekoliko desetina minuta), i u nekim slucajevima moj eksternjak se diskonektuje sa masine, bas u tom trenutku, i potom opet prijavi na sistem (restart)!? U istom momentu imam i šum u zvucnicima!? Negdje nesto probija, zar ne?
Naglasicu jos jednu bitnu stvar, ovaj šum u zvucnicima postoji jos od ranije, ali ne oduvijek: javio se kada sam kupio TV karticu (iz potpisa) i naravno da bih imao zvuk na kablovskoj, po propisima, spojio sam izlaz sa TV kartice na Line In maticne ploce - od tada šum mi se javlja pri radu frizidera (i pri paljenju i pri gasenju istog)!??

Sta se ovdje desava, da li bi mi pomogao neki od uredjaja kao sto je UPS ili sl.?
Svaki savjet je dobrodosao, sum u zvucnicima mogu i nekako podnijeti, ali restart hard diska me izludjuje, a jos vise se plasim da ne sprzim nesto u samom racunaru!

Hvala unaprijed!

P.S. Zivim u stanu koji je u novijoj zgradi (tipa 2000 god.), u novije izgradjenom dijelu grada, instalacije bi trebalo da su ok, nemam nikakvih dodatni problema sa strujom...

Jeli li probao da repliciras problem bez TV karte u racunaru?

Probaj recimo da priključiš frižider, ili PC, na neku drugu električnu utičnicu, tako da ne budu na istoj fazi.

Jeli li probao da repliciras problem bez TV karte u racunaru?

Problem sa hard diskom nisam, šum u zvucnicima jesam i bez TV karte ga nije bilo (mislim da je isti uzrok, pa iz tog razloga nisam otkacao TV karticu). Pokusacu i to...

Probaj recimo da priključiš frižider, ili PC, na neku drugu električnu utičnicu, tako da ne budu na istoj fazi.

E, nisam to pokusavao, a bas mi je sinoc i drug to predlozio (nakon sto sam ovdje okacio temu). Cim dodjem sa posla, ispitacu to!

Hvala ljudi, na odgovorima!

Poslednja izmena:
Sinoc malo istestirah i zakljucih da racunar (kao i eksterni disk) radi normalno na drugoj uticnici (nema vise ni suma u zvucnicima), koja je btw na istoj fazi kao i frizider!??
I tu mi tek nista nije jasno - ova uticnica na kojoj je ranije bio prikljucen racunar (koja je pravila probleme) bila je na zasebnom osiguracu, a samim tim vrlo moguce i na razlicitoj fazi (nije mi se dalo rasklapati kutiju sa osiguracima da bih tacno ovo provjerio, veceras cu), dok ova uticnica na kojoj sad radi bez problem je na istom osiguracu kao i frizider!?

Sta mi je ciniti, da li bih ovaj problem rijesio nekim stabilizatorom napona, posto mi je problem da racunar prikljucujem na bilo koju drugu uticnicu osim ove problematice, jer bi mi produzni kablovi bili po sred stana (garsonjere)?

Svaki savjet dobrodosao?

Ako imaš glavne osigurače za faze (svaka faza po jedan osigurač) onda možeš bez otvaranja kutije da vidiš da li su na istoj fazi, samo isključi osigurač od faze pa vidi da li ima struje na oba potrošača. Totalno (i laičko) nagađanje: da nije možda problem u uzemljenju, tj. recimo ako ta treća utičnica na kojoj nema problema nema uzemljenje ili je ono "nezavisno" od one druge utičnice, možda...

Ako imaš glavne osigurače za faze (svaka faza po jedan osigurač)...

Nemam (bar ne u ovom ormaricu, u stanu), instalacija je prava budzevina (iako je zgrada novija)...

Totalno (i laičko) nagađanje: da nije možda problem u uzemljenju, tj. recimo ako ta treća utičnica na kojoj nema problema nema uzemljenje ili je ono "nezavisno" od one druge utičnice, možda...

Vrlo moguce, i meni je palo na pamet da je problem mozda u uzemljenju... Treca uticnica ima uzemljenje, e sad jedino ako je "nezavisno", ali nemam ni ideje ni neophodnog alata da uradim neke provjere!? :(

Mislim da cu morati malo da eksperimentisem, za pocetak cu ispitati sve ostale uticnice u stanu, tako sto cu na njih prikljucivati racunar i pratiti ponasanje... Ako ustanovim da je samo jedna (pomenuta) uticnica problematicna, mislim da nece biti problema da se to sredi.
Ako problem bude na nivou jedne faze, onda nemam ideju sta ciniti, mozda bi UPS pomogao!?

Evo ovako, izvinjavam se sto vec pocinjem da spam-ujem, ali nakon dodatnih testiranja, dosao sam do zakljucka da isti problem postoji IPAK na svim fazama, znaci probijanje neke smetnje se javlja i na zvucnicima u vidu šuma, i na racunaru tako sto se manifestuje iskljucivanjem eksternog diska (pokusavao sam prikljucivati sve svagdje), cak i bez prikljucene kablovske (prvobitno sam mislio da je u njoj problem)... Jedino sto jos nisam pokusao jeste neka druga eksterna kutija sa istim hardom, da se otkloni i nedoumica da je problem u samom eksternjaku, mada je ocigledno da negdje imam smetnje, zbog šuma u zvucnicima, koje zelim po svaku cijenu da otklonim i zato bih zamolio za sledece:

Da li neko moze preporuciti uredjaj koji bi eventualno eliminisao ove smetnje, od cega god da su potekle???

Iscitao sam dosta tema i postova u ovom dijelu foruma, ali i dalje nisam pohvatao neke detalje vezane za ovu tematiku! Drugim rijecima, je li meni treba surge protector, UPS, bolje napajanje na kompu sa nekom zastitom, ili sta vec... Budzeti mi je ogranicen na 50-ak EURA, pa bih zamolio za savjet ako se ovom investicijom moze ista napraviti u cilju zastite!

Izvinjavam se na podugackom postu, malo sam smorio!
Poz

Poslednja izmena:
A da zamenis frizider? Ili na neki drugi nacin resis problem tamo :)

Da li neko moze preporuciti uredjaj koji bi eventualno eliminisao ove smetnje, od cega god da su potekle???

Iscitao sam dosta tema i postova u ovom dijelu foruma, ali i dalje nisam pohvatao neke detalje vezane za ovu tematiku! Drugim rijecima, je li meni treba surge protector, UPS, bolje napajanje na kompu sa nekom zastitom, ili sta vec... Budzeti mi je ogranicen na 50-ak EURA, pa bih zamolio za savjet ako se ovom investicijom moze ista napraviti u cilju zastite!

Surge protector je beskoristan za ovu situaciju (a i inace ako mene pitas) :)
Smart UPS bi potpuno resio ovaj problem, ali je on papreno skup (ovi jeftiniji su backup ups varijante).
Bolje napajanje bi trebalo bolje da ispegla napone, ali ti rece da se taj hard napaja eksterno, pa mozda treba njegovo napajanje da poboljsas (Sa nekim vecim elektrolitom) :-/

Poslednja izmena:
Stavi nesto na izvor smetnji odnosno na frizider. Imas rso filtere po raznim uredjajima (ves masina npr..) pa uzmi jedan takav i stavi ga prema frizideru. Eventualno imas filtere u PC napajanjima pa moze i to da se iskoristi za prvu pomoc i probu (ako imas..).

A da zamenis frizider? Ili na neki drugi nacin resis problem tamo :)

Hm, podstanar sam, pa mi je svaka intervencija nad "inventarom" problematicna... :)

Stavi nesto na izvor smetnji odnosno na frizider. Imas rso filtere po raznim uredjajima (ves masina npr..) pa uzmi jedan takav i stavi ga prema frizideru. Eventualno imas filtere u PC napajanjima pa moze i to da se iskoristi za prvu pomoc i probu (ako imas..).

Interesantan savjet, pokusacu nesto! Nisam klasicni elektras, ali pokusacu upotrijebbiti znanja iz srednje skole. A taj RSO filter, pretpostavljam da je zasnovan na kondenzatorima!? Proguglacu malo...

Surge protector je beskoristan za ovu situaciju (a i inace ako mene pitas) :)

Po kometarima na forumima vidim da nisi jedini koji tako misli, tako da to onda otpada...

Smart UPS bi potpuno resio ovaj problem, ali je on papreno skup (ovi jeftiniji su backup ups varijante).

Mozes li orjentaciono reci koliko skup? Predlozi neki model, ako ti nije problem, pa cu izvagati budzet za ulaganje!?

Bolje napajanje bi trebalo bolje da ispegla napone, ali ti rece da se taj hard napaja eksterno, pa mozda treba njegovo napajanje da poboljsas (Sa nekim vecim elektrolitom) :-/

Moje napajanje u racunaru je iz potpisa, znaci LC-Power LC6550G v2.0, dosad nije pravilo probleme u samom racunaru (s obzirom da nemam jaku grafiku, mislim da ono bez problema tjera moju konfiguraciju), naponi su dosta dobri sa malim odstupanjima...
A eksterna kutija, hm, pa to je prilicno kung-fu kineski proizvod koji me sluzi vec 3-4 godine bez greske i ko zna, mozda je sada dotrajalo... Istestiracu neke druge kutije, ali bez obzira na to, vrlo bi mi bitno bilo da rijesim problem grcanja zvucnika!

Interesantan savjet, pokusacu nesto! Nisam klasicni elektras, ali pokusacu upotrijebbiti znanja iz srednje skole. A taj RSO filter, pretpostavljam da je zasnovan na kondenzatorima!? Proguglacu malo...

Evo juce sam video u jednoj radnji taj filter i kosta oko 250 dinara. U svakom slucaju bi bilo pozeljno da ga stavis. Na njemu je nacrtano kako se povezuje.
Pet izvoda, dve ulaze, dve izvaze i uzemljenje tako da nije neki problem za vezivanje.

Evo juce sam video u jednoj radnji taj filter i kosta oko 250 dinara. U svakom slucaju bi bilo pozeljno da ga stavis. Na njemu je nacrtano kako se povezuje.
Pet izvoda, dve ulaze, dve izvaze i uzemljenje tako da nije neki problem za vezivanje.

Super, hvala ti... Potrazicu ga danas ili sutra ovdje u NS-u, pa cu javiti sta sam napravio!

Sorry sto vadim temu iz naftalina, ali evo da javim da sam rijesio problem, mozda i nekom drugom bude od koristi...
Moj svemirski frizider je sada prikljucen preko filtera (kondenzatora), koji je inace izvadjen iz neke praistorijske ves masine (ako se ne varam), budz se moze vidjeti na slikama, ruzno je ali radi posao (svakako je daleko od ociju)! ;)

Interesantno je napomenuti da sam najprije stavio slabiji kondenzator (neki fensi, ne mogu se sjetiti od koliko microF) i nije mi radio posao... Kada sam stavio ovu budzu, sum sam gotovo uklonio, mada se u zvucnicima ipak jos uvijek cuje tiho sustanje kad frizider mijenja rezim rada, ali najbitnije mi je da vise ne smeta radu eksternog hard diska. Sum bi vjerovatno potpuno otklonio kada bi se stavio filter (kondenzator) odgovarajuce kapacitivnosti, ali mislim da ja ovo nemoguce proracunati na jednostavan nacin!?!

Poz!

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    148.1 KB · Pregleda: 186
  • 2.JPG
    2.JPG
    128.1 KB · Pregleda: 347
Nazad
Vrh Dno