Šta je novo?

Fritz!Box Fon Wlan 7050

mrle

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
345
otvorih se 70 ojra (sa postarinom) za ovo i stici ce mi tek za mesec dana, a crv sumnje polako radi.
forum je na nemackom, a nemacki mi nije bas jaca strana, pa resih da ovde priupitam sledece, mozda neko zna:

1. poseduje/koristi li neko FritzBox u srpskom adsl-u? ako da, da li to radi kako treba, stabilno i bez pucanja veze i bez drugih problema?

2. postoji li, pored nemackog i engleski interfejs, ili neki firmware?

3. znam da neki stariji FritzBox-ovi imaju konektore za 2 fiksna telefona i 2 SIP accounta.
ovaj ima 3 konektora za telefone, jel' to znaci da ima i 3 SIP accounta?

4. neka druga korisna informacija ?

unapred zahvalni mrle .... :)

otvorih se 70 ojra (sa postarinom) za ovo i stici ce mi tek za mesec dana, a crv sumnje polako radi.
forum je na nemackom, a nemacki mi nije bas jaca strana, pa resih da ovde priupitam sledece, mozda neko zna:

1. poseduje/koristi li neko FritzBox u srpskom adsl-u? ako da, da li to radi kako treba, stabilno i bez pucanja veze i bez drugih problema?

2. postoji li, pored nemackog i engleski interfejs, ili neki firmware?

3. znam da neki stariji FritzBox-ovi imaju konektore za 2 fiksna telefona i 2 SIP accounta.
ovaj ima 3 konektora za telefone, jel' to znaci da ima i 3 SIP accounta?

4. neka druga korisna informacija ?

unapred zahvalni mrle .... :)

E cao
Kako radi fritz? Ja kupio dva komada iz nemacke na ebay, jedan sam uspeo da prebacim na engleski i anex A, i koristim ga u Belgiji, radi kao sat. E sad, drugi planiram da ponesem u srbiju sad za novu godinu, i instaliram mojima na adsl. Zanima me kakva imas iskustva sa fritz boxom u srbiji?

Proizvode firme AVM koristim vise godina i nikada nije bilo problema. Prvo sam koristio isdn modem dok od juna koristim FritzBox Fon WLAN 7170SL. Nikada nije bilo problema. Model 7170sl kupio sam na buvljaku (sa kompletnom opremom) i nakon upisa korisnickog i imena radi k`o sat. Problem je u nemackom i proizvodjac mi je odgovorio da nece biti na engleskom. Za sada koristim tri prikljucka za lan i nakacena su mi do dva wirelessa (ovo inace radi i sa 108Mbit/s). Pre sam koristio Wag200 i sa njim sam imao problema. Sa 7170 jedini je problem kako da ga iskoristim za telefoniranje preko interneta. Prikljuceni telefoni medjusobno rade ali nikako da ih nateram da napuste mrezu (da ih koristim kao klasicne fiksne telefone ili da pozoven neki broj preko interneta). Izgleda da bi tu pomoglo pravilo: procitaj uputstvo ili pitaj prijatelja. Nekako mi je lakse da uradim ovo drugo.
Inace, dosta se moze naci na http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=97250 poruka broj 10 i ftp.avm.de

Poslednja izmena:
Za telefoniranje moras malo da konfigurises to cudo. KAo prvo, na telefonsku liniju se kaci iskljucivo sa kablom koji dolazi uz uredjaj (izgleda kao mrezni, nisam proveravao da li je obican kabal u pitanju) i adapterom za telefonsku liniju. Ako povezes direktno sa RJ-11 dzekom na telefonsku liniju, nece da radi, valjda je raspored pinova drugaciji. Cim to povezes, dolazni i odlazni pozivi preko fiksne linije moraju da rade.

Za telefoniranje preko interneta, treba da konfigurises neki VoIP provajder, tipa VoipBuster i slicni. Nista, kad budem u srbiji, probacu kako to radi preko telekomovog ADSL-a i javiti, ako nekoga zanima.

Za telefoniranje moras malo da konfigurises to cudo.

Mislim da ne postoji neko bitno konfigurisanje da bih mogao da telefoniram preko klasicne linije (bilo ona analogna ili isdn). Problem je u spajanju uredjaja. Ja imam isdn liniju i nesto mi nije jasno. Svaka isdn linija se kod korisnika zavrsava mreznim zavrsetkom da bi korisnik mogao da koristi analogne i isdn telefone. Ako istu liniju koristim i za adsl onda FritzBox ide ispred mreznog zavrsetka i prikacen je na spliter. Ako na FritzBox prikljucim analogne i isdn telefone na koji nacin onda oni rade tj. koriste se za klasicno telefoniranje. Da li to znaci da je FritzBox u isto vreme i mrezni zavrsetak? Na jednoj slici u uputstvu prikazano je da postoji i jedan Y kabl koji povezuje spliter, FritzBox i mrezni zavrsetak. Ja taj kabl nisam dobio niti je opisan u spisku komponenti. On izgleda resava stvar. Da li mozda imas semu tog kabla? Na spliteru postoji prikljucak i Amt. Sta je to?

ja nemam ISDN vec obicnu analognu liniju. Prvo je povezan spliter, iz splitera ide obican telefonski kabal sa RJ-11 (malim) konektorima na ADSL port fritz-a, dok je na izlaz splitera za telefon povezan prvo neki nastavak sa RJ-11 konektorom i zenskim nemackim prikljuckom za telefon. Na njega ide drugi nastavak, sa muskim nemackim prikljuckom i zenskim RJ-45 portom, i sve je to povezano obicnim mreznim kablom (sa RJ-45 konektorima) na Fritzov FON1 port.

Nemam nikakve seme. Vrlo je moguce da se Fritzbox ponasa i kao mrezni zavrsetak za ISDN - ali to moras proveriti sa svabama na forumu

E cao
Kako radi fritz? Ja kupio dva komada iz nemacke na ebay, jedan sam uspeo da prebacim na engleski i anex A, i koristim ga u Belgiji, radi kao sat. E sad, drugi planiram da ponesem u srbiju sad za novu godinu, i instaliram mojima na adsl. Zanima me kakva imas iskustva sa fritz boxom u srbiji?

u medjuvremenu sam promenio ovaj 7050 za 7140, al' svejedno, sto kazes radi k'o svajcarski sat.
i SIP, i obicna telefonija, i preusmeravanje sa jedne na drugu, i "Call Through" kroz obe, i WLAN, i stampac na USB-u, i ADSL i sve ostalo radi bez ikakvih problema.

pre neki dan sam video da su napravili novi fritz . 7270.
ugradili su sad u njega i bazu za bezicni DECT i jos gomilu nekih ludnica.
kad bi jos ubacili neki gateway za GSM sa SIM karticom, pa da moze da se "kombinuje" SIP, fiksna i mobilna telefonija, onda bi to bilo bas savrsenstvo.
.... mada i ovako, koliko ja znam, ovo je jedina sprava na svetu koja ima u sebi sve ovo sto ima.

........ Model 7170sl kupio sam na buvljaku (sa kompletnom opremom) .........

na kom buvljaku?
gde ti zivis?
koliko si ga platio?

.............. Na jednoj slici u uputstvu prikazano je da postoji i jedan Y kabl koji povezuje spliter, FritzBox i mrezni zavrsetak. Ja taj kabl nisam dobio niti je opisan u spisku komponenti. On izgleda resava stvar. Da li mozda imas semu tog kabla? Na spliteru postoji prikljucak i Amt. Sta je to?

modeli 70xx su imali posebne stekere za telefon i za ADSL.
ovi 71xx imaju jedan steker za oboje.
trebao bi da imas onaj "Y" kabl (stetoskop :), ali nema veze, mozes i sam sve da napravis.
dva srednja pina (4. i 5.) su ti jedna parica, dva okolo njih (3. i 6.) su druga, i to ti je to.
jedino sto bi ti onda u tom slucaju najjednostavnije resenje bilo da filtere/splitere stavis posle fritza.
ako su oni uopste potrebni, pojma nemam.
kod mene ni neki stari siemensov gigaset, niti neki jeftini panasonic ne krce ni bez filtera/splitera.

Avm je zakon. Cini mi se da njegove proizvode malo koristimo iako znamo kako izgleda nemacki proizvod. Kada sam dobio isdn koristio sam netmod i bio zadovoljan. Ali kada sam za 15evra kupio FRITZ!Card USB shvatio sam sta znaci dobro. Ne samo hardver vec i softver. Dobio sam gomilu programa koji odlicno rade.
Letos sam na buvljaku u svom gradu (Bor) kupio FritzBox Fon WLAN 7170SL za 30evra. Bio je u kutiji sa gomilom papira, softvera i kablova (osim kako izgleda sa onim Y). Pre toga sam koristio WAG200 i bio koliko-toliko zadovoljan. Fritz sam samo prikljucio, ukucao korisnicko i lozinku i nista vise (pa i normalno!) i nikada me nije presao. Problem je u nemackom i krivo mi je jer samo mogu da nagadjam cemu sluze svi oni meniji i grafikoni.
Kako ja koristim isdn liniju ono objasnjenje u vezi kabla ne drzi vodu. Ali kao sto sam i naveo u jednom od odgovora postoje forumi. Tako sam na onom nemackom forumu dobio odgovor koji prosledjujem http://www.wehavemorefun.de/fritzbo...legung_des_DSL.2FTelefon-Kabels_.28Y-Kabel.29
Nadam se da cu danas da napravim kabl i proverim kako to radi. Posle mi ostaje samo veza preko neta. To nikada nisam radio i dosta mi je nepoznato.

trebalo bi da moze da se prebaci na engleski uz malo muke. ja sam uspeo da moj 7050 sredim.
Eh, kad bi imao i GSM gateway, to bi stvarno bio vrhunski uredjaj. Ne znam da li postoji bilo kakva fora da se nakaci GSM na njega, I onda da se koristi call through?

Mrle, kakav internet imas kuci, I kako si zadovoljan sa kvalitetom SIP poziva? Kod mene na 4Mbit/448kbit ADSL-u radi savrseno, ali me malo brine na sta ce da lici kad ga prikacim na telekomov 1Mbit/128kbit ADSL. Teoriski bi trebalo da radi, ali me zanimaju prakticna iskustva.

A gde kupujete AVM proizvode u Srbiji?
Na njihovom sajtu stoji da je distributer za Srbiju Logo d.o.o. ali kad sam ih pozvao rekose mi, malo uvijeno, da vise nece raditi AVM.
Koristio sam ih tamo 2000te u DE i stvarno su dobri. Jednostavni, stabilni i bogati opcijama ako vam trebaju.

edit> Sad malo pazljivije gledao trenutnu ponudu i nekako mi nije jasno koji model se moze koristiti za ADSL via ISDN (annex B). Vidim da dosta modela ima ISDN uticnicu ali mi nije jasno dali to znaci i da se mogu kaciti na ADSL.

Poslednja izmena:
Kako stvari stoje, zvanicno samo u inostranstvu. Moze se ponekad naci i preko oglasa ili ako neko ima srece (kao ja!?) i na buvljaku.
edit> Vidim da dosta modela ima ISDN uticnicu ali mi nije jasno dali to znaci i da se mogu kaciti na ADSL.
ISDN je annex B. Inace, gore citirana recenica mi nije jasna.

Pa da razjasnim:
vidim da modemi/ruteri drugih proizvodjaca postoje u varijantu Annex A/Annex B tj za POTS i ISDN linije. Ali oni nemaju mogucnost direktnog kacenja telefonskog aparata bilo koje vrste pa od telefonskih prikljucaka imaju samo obicni RJ11 prikljucak (nebitno dali su POTS ili ISDN verzije) u koji se ubada kablic iz ADSL splitera. Ostali LAN/WLAN prikljucci nisu bitni za ovu pricu.

E sad kod AVM postoji mnogo vise mogucnosti i za ove ISDN verzije mi je jasno da mogu raditi kao NT zavrsetak, pa se na njih moze zakaciti direktno obicni ili ISDN telefon. E sad posto su ujedno i ADSL ruteri nije mi jasno dali je u pitanju Annex A ili Annex B ruter tj. dali se moze zakaciti na ADSL via ISDN i kako? Preko splitera ili direktno na kabl "sa bandere".

Vidjao sam neke druge modele koji imaju ISDN i ADSL prikljucke ali tu ISDN prikljucak sluzi kao backup konekcija tj. u slucajevima nestanka ADSL signala.

Koliko je meni poznato niko pa ni AVM ne proizvodi adsl modeme koji su u isto vreme i nt zavrsetci. Da bi mogao da koristis telefon(e) prikacene na npr. FritzBoxFon-u uredjaj mora biti prikljucen i na jedan od izlaza nt zavrsetka (i to preko tzv. Y kabla). Kao i kod analogne veze i isdn adsl modem se kaci preko splitera. Takodje nisam video da postoji uredjaj koji je i adsl i klasican modem (bilo on isdn ili analogni)

Nazad
Vrh Dno