Šta je novo?

Freesync na GeForce RTX 4070

Nisam stigao danas, sutra budem probao bez G sync, znači kao običan monitor samo što je 144 hz pa javim.

Malo van teme:
Pratim strimera Gajbotrona i vidim da u svakoj igri pali vsync i ograničava fps na 60 i radi mu savršeno glatko a ima 160hz 32* monitor. Ja kad tako stavim pa to je blagi užas, meni na 60 fps igra igleda kao na 60 hz monitoru dok igra ide sa 30 fps. KOd mene je glatko samo iznad 100 fps pa ne mogu u svakj igri imati takav fps, jučer iram RE 4 remake ikad igra sa 120 padne na 90 osjetim kako trzne na sekundu u tom trenutku.
KOd mene na monitoru 60fps je trzavo, šteta što nemam 60hz monitor da ga spojim i probam.
I još mi je krivo što sam to sve dao jednoj firmi da spoji i instalira win, inača sam radio to sve sam.
U win 10 koji su instalirali pod download sam našao nekakve drivere i programe koji su skidani A Long Time Ago kako je to moguče ako su instalirali freš windowse.Znači ono što sam ja skidao prošli tjedan piše Last Week.

Poslednja izmena:
Nakon tjedan dana testiranja i ne znam čega ja sam "zaključio" da meni ne radi Gsync ispod 100 fps dali je to moguče.

aoc 24g2w1g4 tako piše u Nvidia control panelu a na kutiji od monitora piše Aoc 24g2U

1697456075066.png
Boost only enabled in freesync off (u pitanju je ocigledno backlight strobing) i tada mbr moze od 0-20. U prevodu ugasis MBR i koristis "strong" ili "medium" za overdrive.

MBR je na nuli (0), stavio sam overdrive i strong i medium, slika je dalje ista kad frame rate nije preko 100.

Daj molim te pogledaj ovaj video, jest da nije u pitanju igra ali tako mi izgleda kad je ispod 100 fps, ne trza mi kao na videu i nije tako sporo (ili je on usporio video ne znam) ali tako nekako se to trese kad vrtim kameru i igri. Iznad 100 fps je to onda potpuno glatko.
Pogledaj na početku videa slike obješene na zidu i kad krene kako se okviri slike tresu i točno tako je kod mene, meni to jako smeta i za oći.
Lik je tu pisao o svojem problemu https://www.overclock.net/threads/q...s-does-60fps-on-a-144hz-cause-judder.1600347/

Poslednja izmena:
Kapiram o cemu se radi tj. kako izgleda, ali bi to freesync trebalo da eliminise jer je tada kada je npr 70 fps i frekvencija 70fps. Ne znam kako bi resili problem, moras ici nazalost jedno po jedno dok ne pronadjes gde nastaje problem. Ima igara koje mogu ograniciti fps (recimo CS2) i onda stavis u komadi u kozoli 60, pa 70 80 itd. kao amx fps i vidis da li i dalje imas problema. prosto nemogu da poverujem da je do monitora. nadji negde u meniju monitora "restore to factory defaults" da resisi i tu mogucnost. Mis si kazes pregledao, ocisti i podlogu da bude maximalno cista. Ne znam sta bi moglo biti, ali da ne treba tako da radi to svakako. Na kraju krajeva kad nadjes igru u kojoj pouzdano zeza, uzmes SSD (polovan/nov) i dignes nov OS, drajvere za grafiku i igru i proveris kako radi. Moguce da je windows nesto "nabrljao' i da sada vijamo duhove a do OS-a je?

Budem prvo reinstalirao windowse.
Miš nije stavljao sam i drugoga bilo je isto, podloga je ok, probao i sa drugom.

Da li ima veze DP kabel?
70 fps i frekvencija 70fps
Meni očito nije i mislim da je tu problem, kad je 144fps radi super. kad je 120fps isto radi super (možda se i ne vidi na tako velikom fps) ali na nižim frameratu se vidi.

Poslednja izmena:
Instalirao sam Afterburner upalio one statistike za gpu cpu i vidim da mi na cp2077, RE4 Remake, Trapang 2 GPU usage je 60 do 80 %. Bilo mi je čudno da nekad imam niski framerate a sad vidim i zašto, dok na nekim igrama radi sasvim normalno (Dying LIght 2 Doom Eternal A Plague Requiem a Last Of Us mi je CPU stalno 95 %)
Cpu je i 5 12400f i nije nikad 100%, na CP2077je oko 85% trepangu 2, 30% i Re4 isto nekakvih 30.45 %. Gledam sve jezgre.
Ima više tko kakvu ideju

CPU ne treba da bude ni blizu 100%, treba da je dosta manje 50-70% recimo, ali zato GPU treba da bude na 95% ili vise.
neki normalan scenario je:
CPU 50-60% i GPU 90-99% - tada imas GPU bottleneck
CPU 90-100% i GPU 50-80% - tada imas CPU bottleneck
CPU 50-60% i GPU 50-80% - tada ili imas najcesce CPU bottleneck (ali igra ne zna da optereti vise od 3-4 jezgra) ili imas neki drugi problem u sistemu ili sama igra ima problem da joj treba nesto drugo da bi radila brze (memory transfer rate) ali je to dosta retka situacija.

a koji je mis (misevi) u pitanju?

@GoranM

Zanemarimo sad ono gore što sam pisao u vezi slike na 60 i 70 i 80fps da j kad se okreče kamera sa mišem nije glatko kao kad je 144 fps jer sam stavio novi 2k Dell 165 hz G sync i potpuno je ista slika, definitivno 60fps na 60Hz monitoru je bolje i glađe u igrama nego na 144hz ili 165hz. Čak mi i serije izgledaju bolje na 60hz nago na 144hz.

Druga stvar za koju nisam ni znao a bilo mi je čudno je nži fps u igrama nega kako imaju ljudi na YT sa rtx 4070,
Sve sam testirao na Cyberpunko 2077 2.0

Primijetio sam da sa RTX 4070 i I5 12400F imam ka d prvi put izađeš iz stana i spustiš se u grad da imam na Ultra sa RT na ultra I DLSS na Quality, bez FG V sync off 58-70fps,
Na YT vidim da ljud ( zWormZ)i imaju više fps.
Pogleda sa Afterburnerom i imam CPU 80-84% a GPU 45-55%. i 62 fps
Stavim RTX 3090 (posuđena) i imam identičnu stvar kao i gore .
Stavim RTX 4060 (posuđena) i imam CPU 80-84% GPU 99% i 60FPS.

To znači CPU nije zakucan na 100% da bi bio bootleneck,
Mijenjao sa i napajanje bilo je isto.
Ista stvar mi se događa na RE 4 Remake, na samom početku igre kad kreneš kroz onu šumu do prve kuća sve je ok, kao i na You Tubu 125 130 fps i dođem pred tu prvu kuću, i pada fps na 90 i GPU na 70% CPU je nekih 30% a lik ima 151 Fps i 95 % GPU.

Još mi je ostala ploča, do srijede budem i to probao.
Stavio sam i Win 11 legalan Nvidia najnoviji driveri chipset najnoviji driveri.

Preslab je procesor za 4070 po svemu sudeci kada si stavio slabiju graficku rtx4060 gpu usage je 99% tako treba da bude jel igra gpu tera do max, vidis kad stavis jacu graficku javlja se cpu bottleneck tj opada Gpu usage. Zato i imaju vise fpsa od tebe na internetu.

Pa vidim po postotku ali kako ako proc nije na 100% pa da ne može terati rtx 4070 (ili sam ja u krivu)

Kad sam kupovao komp pisalo je na jednoj stranici da i5 12400f i rtx 4070 zajedno su Insane (kako vele ameri)

Ja imam istu kombinaciju i5-12400 i 4070 i ne desava mi se to sto OP opisuje, nije cpu bottleneck.
Doduse meni su skinuti svi power limiti i imam 3466 cl16 ram, OP nije napisao kakav ram ima i da li je ukljucen xmp

Ukjučen je xmp, ram je 32 gb kingston fury 3200

Inače šta znači to OP

Poslednja izmena:
Verovatno je mislio na tebe kao pokretaca topika (op - original post)
Evo covek se javio sa jako slicnom konfiguracijom i nema tih problema, tama je i meni skinuo sumnju jer takodje planiram da predjem na jacu grafu ali bi zadrzao isti cpu.

CPU nemora biti na 100% da bi bio bottleneck jer se desava da game engine ne ume da iskoristi sva jezgra i sve tredove, tako da se dogadja da core clock ogranicava fps. U slucaju 144fps i recimo 70fps jeste da ce 144 izgledati "prirodnije" ali daleko od toga da 70-80 treba ikada da trza ako su frejmovi ujednaceni, tj. ako je frame pacing ujednacen. Sta to znaci, pa da ti svi frejmovi budu oko 1000ms/75fps=13-13.5ms, ako ti je jedan frame 25ms a drugi 8ms ti ces imati recimo "prosek" 16.5ms sto bi odgovaralo FPS od 60, a u praksi ces reci da nije glatko i da izgleda kao 40-45fps. Kako ti izgleda grafik fps (ms) u afterburneru kada ti se pojavi to seckanje sa misem i fps oko 70-80?

najjeftinija opcija da ovaj put posudi ram od 3600 pa da vidi..

Nazad
Vrh Dno