Šta je novo?

Freesync na GeForce RTX 4070

Marac

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2003
Poena
619
Imam rtx4070 Gainward Panther iAoc24 144hz, spojeno danas i stavljeni novi driveri, uključen je freesync u driverima i sa Rtss om sam ograničio fps na 142 fps. Radi ok osim što na doljnjem dijelu ekrana, neki 5-10 cm se vidi blagi screen tearing.Kad ukjučim vsync u igri onda ga nema.

Ok, nisam znal da treba vsync uključiti

Ovako je kod mene. U igri drzim VSync na off. Nema teringa nigde. Imas demo zove se pendulum, pa probaj i ako ima nekih problema tu ces prvo videti. Ovavezno ukljuci onaj indikator da vidis radi li Gsyn ili ne, takodje u pendulim ces odmah videti da li je ukljucen. Ne bi trebalo nikako da imas tering, mislim moze ga biti ali ako koristis frame generation pa ti uvecan fps izlazi van refresh ratea monitora. Tada za tu igru stavljas (i samo za nju) u CP drajvera 70fps za limit. E sad kod igara koje imaju veliku varijaciju fps mozda i moze da neki frame bude brzi od 144hz i tada ako je vsync na oFF, da moze biti teringa, ali ako je na On onda ga nece biti. Po pravilu Vsync u CP drajvera radi samo kada framerate prelazi 144hz i ne unosi dodatnu latenciju ako je ispod. Moras probati u svakom slucaju pa vidi sta ti radi posao.
1696762568314.png
1696762615575.png
1696762718198.png

1696763030900.png

Poslednja izmena:
Zbog? Mislim radi bez greske i u window modu. Pre je EA klijent za igre znao da zeza ali trenutno nista sto koristim ne pravi probleme. ;)

Stavljeno je isto kako i kod tebe, jedino nisam imao uključeno Compatible Indicator.Kad ga uključim piše u gornjem desnom uglu zelenom bojom G-Sync, što valjda znaći da radi g sync.
Nisam se prije time bavio jer nisam imao 144Hz monitor, ali koliko sad čitam po netu večina sugerira da se ukljući V sync i smanji sa 144 hz na 141 ili 142 hz.

Stavljeno je isto kako i kod tebe, jedino nisam imao uključeno Compatible Indicator.Kad ga uključim piše u gornjem desnom uglu zelenom bojom G-Sync, što valjda znaći da radi g sync.
Nisam se prije time bavio jer nisam imao 144Hz monitor, ali koliko sad čitam po netu večina sugerira da se ukljući V sync i smanji sa 144 hz na 141 ili 142 hz.
Da stavis 140 kao limit i VSync moze na ON u CP drajvera, a u igri Vsync na OFF. Recimo CS2 ima Rexlex u "3 opcije", 1. off, 2.on i 3.on+reduced. Reduced skida fps limit na 138 bez obzira sto si stavio npr 140 u CP drajvera na 144Hz monitorima. Druga je vrednost za neke frekvencije tipa 165hz ili 240. Tada zaista sve jako lepo radi.

Da pitam pošto nisam dosad imao 144hz monitor, igram Cyberpunk 2077 i ide na ultra sa RT i uključenim DLSS na Quality preko 100 fps ( to je u pustinji tek sam krenul), kad ugasim DLSS imam 70-75 fps ali kad okrečem kameru izgleda kao da je 30 -50 fps, nije onako glatko. Nema Stutteringa samo kamera nije glatka.
Probao sam još jednu igru i namjerno sam ograničio fps na 60 i tu isto izgleda kao da je 30-50 fps nije glatko.
Probao sam sa Vsync i Off o On ali je isto.
Po tome ako hoću da ide glatko mora biti stalno 100 i više fps?

Kad pocnes da koristis 144hz monitor na preko 100 je input lag manji i to osecas kao da ide tecno, probaj gsync ako ti monitor podrzava. Meni je npr Youtube uzasan na 144hz monitoru kao da secka mi izgleda za to koristim tv od 60hz.

Zašto Cyberpunk pod vsync ima vrijednosti 144,72,48,36

Sve što je ispod 90 fps imam judder koliko vidim po netu, kad okrečem kameru nije glatko nego izgleda ko dupla slika

Da nije DP kabel u pitanju mislim da je 1.2 da probam 1.4
Ima tko kakva iskustva sa ovakvim problemom.
Vi nemate takve probleme, ako vam igra ide npr. 65 ili 70, 80 fps i okrečete kameru sve vam je glatko.Igram Doom Eternal ide sa 141fps (na toliko sam ga oraničio sa RTSS) to je super glatko ali CP77 na 70 nije, kao da je sve spoduplano kad okrečem miš, ne znam kako da objasnim, znači ne trza nego nije glatko.

Poslednja izmena:
FPS ne treba da se ogranicava ako se koristi frame generation, pogotovo ne sa RTSS. Koristi vsync + gsync

Ne koristim frame generation i nisam ograničavao fps u CP77, 70 tak fps imam na ultra sa RT bez DLss i Fg

Pa ne moze da se poredi 70,80 i 144, naravno da se primeti razlika, ali nije nista kriticno za single player igre, naravno da bi svi voleli da igraju cp ultra na 144 fps al kosta :D meni sa 3070ti radi na 70tak fps gore dole na high i ok, nije glatko kao na 144 ali moze da se igra

Nakon 140fps naravno da primetis da 70 fps nije tako glatko, ali daleko bilo da secka, preskace ili da je lose. Ako imas 144hz monitor sa free sync "premium" proveri da li ti je u "speed" na monitoru setovano nesto tipa "fastest" ili ultimate. Cesto se dogadja da monitor nema jedan najbolji mod za overdrive pixela i da recimo ako na 140hz lepo "tera" pixele, da sa istim podesavanjem an 60-70hz to izgleda uzasno. Ako nadjes opciju u meniju monitora probaj ici na neku "balanced" varijantu pa vidi kako ti onda izgleda.
npr.

1697180678574.png

@GoranM
Hvalati na trudu, ali odustajem ne znam u čemu je problem.Danas cijeli dan pokušavam razne stvari ali ne radi.
Stavio sam Last Of Us sve na max ide od 80-120 fps-a, kad vrtim sa mišem kameru izgleda kao da je 30 fps, trzuckavo je samo kad okrečem kameru kad hodam ili trčim ide normalno.
Potrošim 1400eura na ******.

Pa dal je normalno da se pad sa 144 fps na 120 fps osjeti kao stutter
Najrađe bi 60hz monitor

Nesto tu ne stima, 144 na 120 definitivno ne bi trebalo da se oseti trzanje. Kod mene je od kad sam uzeo novi komp i monitor ukljucen gsync i vsync u svim igrama i nisam imao problema, a fps definitivno varira u igrama negde od 120 do 60 i obrnuto (u ovim jacim igrama cp, strafield, hogwarts legacy, rdr2).

@Marac napisi ostatak konfiguracije, ja mislim da je ovo neki cpu bottleneck cim se toliko oseti lag

I5 12400f, msi z690pro, 32gb rama, rtx4070, corsair rx 750w, samsung 980pro 1tb

Iz nekog razloga ne znam kojeg novi A plague requim ide dobro kad okrečem kameru sve je glatko a ide sa 80 do 100 fps.

Probaj afterburner i vidi da ti iscrtava onaj grafik "frame time" u ms da vidis da li je priblizno ravna linija. Ako ima stuttera bice ocigledno, pa onda polako moras pronaci sta je. Takodje ako sve nesto zeza, ides cisto za probu na free sync off, vsync na off, bukvalno teras monitor na 144hz i grafiku koliko moze fps, nicim da je "ogranicavas" tada stvarno ni pri 50-60 fps ne bi smelo da imas "seckanja" vec da bude sporije ali ujednaceno. Iz tvog opisa ono sto ti govoris izgleda bukvalno najslicnije nekom imput lagu jer se on oseti na misu a nikako na tastaturi. Kod mene igre koje idu 55-60fps izgledaju glatko i ne bi nikad rekao da je 50-60fps. Sa druge strane na TV-u koji je 60hz nikada tih 60Hz u FP shooterima nije bilo glatko i prijatno kao na monitoru. To je u neku ruku razumno i meni jedino logicno deluje da je to imput lag i nista vise. Naravno na TV je druga masina, ali je "optimizovana" koliko god moze i nije do nje, jednostavno nije moguce da deluje kao na 100 ili 144hz monitorima.

edit:. takodje moze u zaista retkim slucajevima software/drajver za misa da pravi probleme. Ako koristis nesto od toga pokusaj uninstal za pocetak da vidis da li ima poboljsanja. Pool rate za misa probaj umesto tipa 1000hz da smanjujesa na nize na 400 ili 200hz. Probaj drugi USB port na kucistu za misa.

Poslednja izmena:
Afterburner nisam instalirao, budem pa javim
Input lag nije, znam kako izgleda input lag miša
Ne koristim software za miš, a i probao sam drugi miš koji nema polling rate 1000
Probaču sa isključenim freesyncom

ovako mi se nešto događa na igrama, nije ovako jako kao ovdje, znači fps je ok kako se vidi i na videu, ali kad okreča kameru kao da je 30 fps

@GoranM
Sad sam probao Dying Light 2 i primijetio sam da kad je sve ultra i RT imam od 70-90 fps kad uključim DLSS i fps skoči na 120 osječam da je cijela igra brža.
Znaći igra mi izgleda na 70 frema sporije i kao da ima neki motion blur kad okrečem kameru a na 120 je sve glađe.Dal je to normalno da se tako primijeti usporenje.
Spominjao si input lag ako je input lag kako riješiti
Ovaj post iznad gdje sam stavio video od Last of Us je izgleda nešto sa igrom i mišem bio je isti slučaj sa Unchartedom.

input lag se resava boljom grafickom (4090 ima najmanji input lag) boljim monitorom, boljim misem, boljim cpu, boljim ram (ova dva zadnja ne bas toliko, ali utice)

dlss pravi dodatni lag (zato postoji onaj nvidia reflex za smanjenje laga, ako igra podrzava to)

dlss resolution upscaling ne stvara dodatni lag, frame generation ga stvara. Ako ti slika izgleda kao "blur" probaj bez free synca i na max refresh rateu. Tako ces eliminisati lag pixela monitora zbog one price da nije svaki mod za svaku frekvenciju. Kada teras sve na 144Hz i bez ikakvih ogranicenja u vidu free sync ili vsync tada monitor uvek gura 144hz i koliko igra dobaci, dobaci, bilo to 70 ili 120fps. U tom momentu ces videti samo razliku fps. Jeste 120fps je tecnije od 70 ali ne tu toj meri da igra bude trzava da se to bas jako primeti. Nesto tu ne stima kod tebe.

Vrh Dno