Po graficima mu je cache usage uvek manji od 2GB, wired memory se puno koristi (5-6GB, a ne znam sta bi to konkretno bilo, tj. sta u kernelu i za sta koristi)Napisao sam već u tvom drugom tredu gde najčešće dolazi do problema sa performansama na ZFS-u. Još jedna stvar može da bude problem - ARC se povećava sve dok ima slobodne memorije i možda FreeBSD ima problem sa tim. Ograniči ZFS ARC (zfs_arc_max) na recimo 2GB za početak.
Mislis da sam ARC cache je samo read cache, ili da sav cache je samo read?Inače ARC je samo read cache, ZFS ne kešira upise, sve ide direktno na diskove.
Po graficima mu je cache usage uvek manji od 2GB, wired memory se puno koristi (5-6GB, a ne znam sta bi to konkretno bilo, tj. sta u kernelu i za sta koristi)
Mislis da sam ARC cache je samo read cache, ili da sav cache je samo read?
Skoro sam siguran da si nesto lose razumeo, ako je ovo drugo. Da nema uopste write cache-a, performanse bi bile uvek lose. Postoji write SSD cache kao opcija, ako nista drugo.
Kada je upis sector aligned, onda ima smisla da se odmah radi upis - sve ostalo bi moralo ici kroz cache, a ako SAMBA/NFS upisi, koji cesto nisu uopste aligned, moraju da budu odmah upisivani, to je glupost onda.Upis bi morao biti sector aligned - to sam mu već napisao - da proveri ashift da li je dobro podešen. U principu da nema dobar aligment problem sa performansama bi imao od početka, a ne samo kada nestane memorije.
Ako je sync isključen, podaci o transakciji stoje u memoriji do txg commit-a - koji se u ovoj verziji ZFS radi na 5 sekundi. Tako da se može reći da su transakcije keširane u memoriji (ako nije sync), ali ne i ZFS record-i.
Hmmm, pa zato sluzi battery backup... taj cache ce moci da se upise posle restarta.OK, mislim da se ja nisam dobro izrazio. Ne postoji write cache u smislu nekog write back cache-a koji bi čuvao record-e i upisivao ih na diskove u pozadini (kao što radi cache na storage sistemima), gde bi u se u slučaju restarta pojavila nekonzistentnost u upisanim podacima.
Da, malo je glupo sto je i u onoj drugoj temi bilo diskusije o performansamaInače neko bi mogao celu ovu opštu ZFS diskusiju iz dva treda da spoji u jedan.![]()
Napisao sam već u tvom drugom tredu gde najčešće dolazi do problema sa performansama na ZFS-u. Još jedna stvar može da bude problem - ARC se povećava sve dok ima slobodne memorije i možda FreeBSD ima problem sa tim. Ograniči ZFS ARC (zfs_arc_max) na recimo 2GB za početak.
Inače ARC je samo read cache, ZFS ne kešira upise, sve ide direktno na diskove.
Jel možeš da uradiš (iz shell-a):
1. zpool list
2. zfs list
3. zfs get all <fs gde su ti podaci>
4. Sačekaš da se pojave problemi sa performansama i uradiš "vmstat 5 10" i "iostat -x 5 10"
5. Ako imaš sysutils/zfs-stats instaliran uradi i zfs-stats -a
Takođe proveri da li se problem javlja i kada direktno upisuješ na diskove iz FreeBSD-a:
dd if=/dev/null of=testFile.dat bs=131072 count=32768 (4GB u blokovima od po 128k - trebalo bi da bude isto kao ZFS blok size, dobro pazi šta ti je output file, pošto ako staviš of=/ ode ceo file sistem).
I sve naravno okačiš ovde.![]()
[root@FreeNAS /mnt/WD20EARX_trailer]# dd if=/dev/null of=testfile.dat bs=131072
count=32768
0+0 records in
0+0 records out
0 bytes transferred in 0.000040 secs (0 bytes/sec)
Ne radi pošto nema šta da pročita iz /dev/null (prsti brži od pameti). Treba /dev/zero. Jel ovo vmstat urađen u periodu kada imaš problem sa performansama?
4294967296 bytes transferred in 62.959518 secs (68217919 bytes/sec)
Znači recimo, promeniš recordsize na 8k, kreiraš neki fajl (on će imati recordsize 8k), vratiš recordsize na 128k, taj fajl koji si napravio je i dalje u blokovima od 8k (i imaš strašno loše performanse kada ga sekvencijalno čitaš).
sad imam konstantno 10MB/s (otprilike)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari