kovacm
Čuven
- Učlanjen(a)
- 28.01.2005
- Poena
- 870
Pozdrav,
imam FreeNAS vec neko vreme i nikako da resim problem losih performansi.
Iz slike slike se najbolje vidi sta je problem:
Kad upalim FreeNAS i krenem da kopiram nesto na njega, prvih 10tak minuta imam 60-70MB/s, kako se memorija popuni (8GB RAMa) tako transfer padne na oko 4MB/s i tu je kraj. Tek nakon paljenja i gasenja FreeNASa situacija se popravi, tj ceo ciklus krene iz pocetka: dobar transfer u pocetku (60-70MB/s), kad se popuni memorija, transfer padne na 4MB/s.
U pocetku sam imao 4GB; posto sam video da je preporuka min. 8GB za ZFS - prosirio sam RAM na 8GB i opet sve isto.
* CPU i ploca su: MSI E350IS-E45 (AMD E-350 APU 1.6GHz, Dual-Core); iz grafikona se vidi da CPU nikada ne prelazi 30-40%!
* Imam 3 x 2TB WD harddiskova (ukupno 6TB). ZFS je na njima.
* Ista stvar se desava bez obzira da li koristim SMB (CIF) ili AFP (Mac OS X).
* FreeNAS je instaliran na CF karticu od 4GB klase i spojen preko citaca (mnogo brza varijanta od USB stickova)
100% sam siguran da je problem u memoriji ali nemam ideju kako da ga resim.
Takodje mi nije jasno zasto se odmah prilikom boota formira swap od 6GB i gde se on uopste fizicki nalazi (?!?)
btw sta se desava ako ZFS pukne?
da li se to nekome desilo?
kakva je procedura?
sta ostane od fajlsistema i fajlova?
da li postoje neki alati za vracanje podataka?
....
imam FreeNAS vec neko vreme i nikako da resim problem losih performansi.
Iz slike slike se najbolje vidi sta je problem:

Kad upalim FreeNAS i krenem da kopiram nesto na njega, prvih 10tak minuta imam 60-70MB/s, kako se memorija popuni (8GB RAMa) tako transfer padne na oko 4MB/s i tu je kraj. Tek nakon paljenja i gasenja FreeNASa situacija se popravi, tj ceo ciklus krene iz pocetka: dobar transfer u pocetku (60-70MB/s), kad se popuni memorija, transfer padne na 4MB/s.
U pocetku sam imao 4GB; posto sam video da je preporuka min. 8GB za ZFS - prosirio sam RAM na 8GB i opet sve isto.
* CPU i ploca su: MSI E350IS-E45 (AMD E-350 APU 1.6GHz, Dual-Core); iz grafikona se vidi da CPU nikada ne prelazi 30-40%!
* Imam 3 x 2TB WD harddiskova (ukupno 6TB). ZFS je na njima.
* Ista stvar se desava bez obzira da li koristim SMB (CIF) ili AFP (Mac OS X).
* FreeNAS je instaliran na CF karticu od 4GB klase i spojen preko citaca (mnogo brza varijanta od USB stickova)
100% sam siguran da je problem u memoriji ali nemam ideju kako da ga resim.
Takodje mi nije jasno zasto se odmah prilikom boota formira swap od 6GB i gde se on uopste fizicki nalazi (?!?)
btw sta se desava ako ZFS pukne?
da li se to nekome desilo?
kakva je procedura?
sta ostane od fajlsistema i fajlova?
da li postoje neki alati za vracanje podataka?
....