Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Da, zato se ne treba igrati sa time. E sad da li će proveravati i koga, nemam pojma, stoga bolje uredno to prijaviti i spavati mirno.
 
Da, tako je i sa ovim bilo, pa eto, došao vrag po svoje. Sada barem daju informacije.
 
@ShadowOps u prvom pdf-u bi trebalo da ti piše kolika je akontacija za prihode od samostalne delatnosti (paušal), račun 840-0000711122843-32
Zatim, PIO: 840-0000721313843-74
Zdravstveno: 840-0000721325843-61
Nezaposlenost: 840-0000721331843-06
Poziv na broj je sada isti za sve. Ranije se razlikovao za jednu stavku, ne sećam se gde tačno, ali mislim da beše kod naknade za nezaposlenost.
 
To je sve nesto uopsteno. Interesuju me konkretni podaci i iskustva.

Na nekoga da primas pare bi znacilo da on mora da plati porez na te pare. Pored toga, nijedan klijent i kompanija nece hteti da placaju na racun na tudje ime, a imaju ugovor s tobom i tvojim imenom.

Ima zemalja sa malim porezom i bez poreza, to svi znamo, ali me interesuje konkretno sta, kako, pod kojim uslovima. Recimo Dubai ima 0% income tax, ali bi bilo dobro cuti konkretna iskustva sa (kojom) bankom, karticom, troskovima, e-bankingom, itd, itd, da se ne ponavljam sto sam pisao u prethodnim porukama.

Zavisi od zemlje od zemlje. Ja preko druga radim koji se time bavi jako dugo i ne placa nista jer su limiti veci, a sume nisu ozbiljne. Da ne idem u detalje, niti znam cim se bavis, sta radis i koliko primas, ali ako nije ozbiljna suma koja bi se vodila pod pranjem novca onda mozes i ovako da se snadjes. Ja doduse prebacujem nesto minimalno na karticu i ovde, ali planiram da prestanem skroz.
Inace, ne verujem da ce ti neko javno pisati konkretno sta, gde i kako jer ipak to mozda neko prati
 
Zavisi od zemlje od zemlje.
Jasno. Bas zato i pitam za konkretna iskustva a ne uopsteno. :)
Ako neko zna da napise iskustva sa konkretnom zemljom.


Da ne idem u detalje, niti znam cim se bavis, sta radis i koliko primas, ali ako nije ozbiljna suma koja bi se vodila pod pranjem novca onda mozes i ovako da se snadjes.
Mene upravo detalji interesuju ako neko zna i hoce da iznese. Recimo da se radi o redovnom mesecnom primanju, plati od par hiljada eura, kao i povremenim uplatama za nezavisne projekte.


Inace, ne verujem da ce ti neko javno pisati konkretno sta, gde i kako jer ipak to mozda neko prati
Ne vidim problem da bilo ko napise svoja saznanja, cak i ako neko prati, ne znaci da je sve sto se napise ovde bilo kakav oblik priznanja, vec samo iznosenje znanja. U konacnici, ako napisem da sam nekoga ubio danas, to ne znaci da zaista i jesam. :)Sve u svemu ja ne pitam ovde nista nelegalno (ako uzmemo da otvaranje racuna u banci u drugoj drzavi nije nelegalno ;)), vec pitam za iskustva sa nekom stranom bankom. Kakav je online banking, koliki su troskovi, kako je otvoren racun, za koliko su izradjene kartice i da li su poslate na adresu u Srbiji ili na lokalnu adresu, sta je potrebno za otvaranje nerezidentnog racuna u toj banci/drzavi, da li sve moze da se odradi online i sta mora uzivo, kakve su mogucnosti online bankinga, itd itd itd.
 
Jasno. Bas zato i pitam za konkretna iskustva a ne uopsteno. :)
Ako neko zna da napise iskustva sa konkretnom zemljom.Mene upravo detalji interesuju ako neko zna i hoce da iznese. Recimo da se radi o redovnom mesecnom primanju, plati od par hiljada eura, kao i povremenim uplatama za nezavisne projekte.Ne vidim problem da bilo ko napise svoja saznanja, cak i ako neko prati, ne znaci da je sve sto se napise ovde bilo kakav oblik priznanja, vec samo iznosenje znanja. U konacnici, ako napisem da sam nekoga ubio danas, to ne znaci da zaista i jesam. :)Sve u svemu ja ne pitam ovde nista nelegalno (ako uzmemo da otvaranje racuna u banci u drugoj drzavi nije nelegalno ;)), vec pitam za iskustva sa nekom stranom bankom. Kakav je online banking, koliki su troskovi, kako je otvoren racun, za koliko su izradjene kartice i da li su poslate na adresu u Srbiji ili na lokalnu adresu, sta je potrebno za otvaranje nerezidentnog racuna u toj banci/drzavi, da li sve moze da se odradi online i sta mora uzivo, kakve su mogucnosti online bankinga, itd itd itd.

Par hiljada evra mesecno je ozbiljna cifra. U tom slucaju otvori racun na svoje ime u drugoj drzavi. Znam da postoji opcija da se otvori u tvoje ime firma/racun u Britaniji, Americi i slicno. Za Ameriku koliko mi je poznato placa se samo porez i nista vise. Par zemalja poput Turske, UAE nude tax free, za Tursku samo ako pare dobijas od stranaca. U ostalim zemljama (opet od zemlje do zemlje) bio bi oslobodjen do nekog iznosa, preko toga kao stranac verovatno samo porez sto je kako god okrenes povoljnije nego da te ovde izvrcu za 30-40%. Za Litvaniju znam da ne mora uzivo, tako je makar bilo, ne znam da li je promenjeno ista u medjuvremenu. Za UK ima da se plati da u tvoje ime otvore i koliko mi je poznato ne mora da se ide, odrade za tebe a ti saljes sta treba od dokumenata, to sam nasla kada sam nesto pretrazivala za sebe. Valjda ce se neko javiti sa vise informacija.
 
Jel zna neko da li je potrebno/poželjno štiklirati opciju upisivanja imejla u elektronski sertifikat prilikom podnošenja zahteva i čemu to služi? Da li može da bude problem ukoliko već postoji nalog na eUpravi sa istom imejl adresom?
 
Meni je službenik MUP-a precrtao kosom crtom polja za mejl i dao da popunim ostale podatke. Lične karte izdate posle 2016. i 2023. u potpisu preko Adobe Reader-a prikazuju broj LK umesto JMBG.
 
Pozdrav, jedno pitanje, izvinjavam se ako je već bilo. Radim kao frilenser za jednu stranu kompaniju, po ugovoru, na puno radno vreme i za fiksnu platu. Kao posrednik između kompanije i mene je platforma Deel. Na toj platformi imam sve ugovore i fakture za svaki mesec. Mene interesuje jedna stvar, imam recimo fakturu za period od 1. januara do 31. januara i na njoj piše da je za taj navedeni period, da je plata tolika i da je uplata legla 1. februara, što i jeste. Kako se gleda na to onda, da li sam ja taj iznos zaradio u januaru i prijavljujem na novom portalu tako ili je ipak to zarađeno u februaru i vodi se kao prihod u februaru? Ukratko, da li se gleda kada je legla uplata ili po ugovoru i fakturama bez obzira kada je legla uplata? Poslao sam pitanje poreskoj, ali su mi odgovorili nešto sasvim drugo vezano za srednji kurs. Pitam zbog tih kvartala. Hvala unapred na odgovoru. :)
 
Kako se prijaviti na CROSO? Probam kao fizičko lice da se registrujem, ubacim USB token, unesem PIN, ništa. Sada, čitam, moram da popunim zahtev i pošlajam u CROSO da mi neko od njihovih ovlastio i da bih onda bio obaveznik? Može li neko ko to već radio ili završio da mi što prostije objasni?

Ja čitam ovaj PDF ovde, ali malo mi je konfuzno sročeno.
 
Sluzi za pio i zdravstveno.

U principu ako zavrsis placanje svih obaveza na frilanser portalu, morao bi da ides licno u pio da zavrsis sve sa popunjenim formularom, ocitanom lk i izvodom iz banke da si platio. Ali ti je zdravstveno overeno tek od tog datuma.

Detaljan postupak za pravljenje naloga na crosu je na ovom linku https://blog.pausal.rs/
Klikni na link i saznaces kako!
 
Skines celik aplikaciju sa mupovog sajta ocitas LK i pritisnes stampaj, odaberi iz padajuceg menija, sacuvaj pdf . Dodaj u email u kome ces da popunis i ovaj pdv sa svojim podacima.
U roku od 24h bi trebalo da ti odgovore.
 
Da, prošlo je lepo, popunio sam taj formular, samo tabelu dole, slikao ličnu i javili mi na mejl da mi je nalog odobren.
 
uredno plaćen porez, sve u nekih 10 minuta, jedino se dobijanje QR koda čeka par minuta.

E sad, kako da je to prijavim na CROSO sve? Već sam registrovan kao obaveznik. Treba li im potvrda u uplati ili šta već? Ima li neko da je završio taj proces da mi opiše kako ide u kratkim crtama?
 
Gospodja je imala frilenserske prilive u Q2 na koje sada mora da prijavi porez do 31. Novi sajt https://frilenseri.purs.gov.rs/ je lep i zaista jednostavan.

E sada, ima jedna sitnica... ne radi, tj. nikako da joj prodje poreska prijava, dobija greske razne. Ima li neko neki trik ili savet? Sta je alternativa?
 
Papirna prijava. Imaš naširoko objašnjenu proceduru u dokumentima dostupnim na sajtu.
 
Vrsta i nivo kvalifikacija prema radnom mestu

Da li je ovo polje uopšte bitno prilikom prijave na osiguranje, tj da li različit odgovor menja nešto?
Koliko shvatam, treba upisati potreban nivo kvalifikacije za trenutno radno mesto, a ne stečeno obrazovanje?
 
Da, odaberi srednju skolu zbog proseka (tako su mi rekli...)
 
Pitam za prijatelja:
on ima nešto $ na UpWorku od poslova koje je radio još na početku godine. Da li može da fakturiše UpWork preko firme sada i da računa da su ti poslovi radjeni u junu? Da li bi oni kopali tako duboko i da li ovo sve uopšte ima smisla?
 
zamrznuta preduzetnicka firma u julu, stiglo resenje o prestanku delatnosti i placeni svi porezi, sad otvorim e-porezi i vidim da za avgust stiglo jos 150 evra, sta to mute, na koji email da se zalim?
 
Da li je neko koristio opciju Direct Contracts na Upwork-u? Hteo bih da radim neke mesecne poslove za jednu domacu firmu (par sati mesecno), a posto nemam registrovanu preduzetnicku agenciju hteo bih da koristim opciju Direct Contracts na upwork-u. Jel to prolazi kod nas ovde sa domacim firmama?
 
zamrznuta preduzetnicka firma u julu, stiglo resenje o prestanku delatnosti i placeni svi porezi, sad otvorim e-porezi i vidim da za avgust stiglo jos 150 evra, sta to mute, na koji email da se zalim?
Postoji opcija da ti je obračunato konačno rešenje, pošto si do sada plaćao akontaciono, ali najbolje je da pitaš poreskog inspektora, odnosno onog ko ti ga je i doneo.
 
Nazad
Vrh Dno