Šta je novo?

FREE software vs pirati

mc_c

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2004
Poena
301
elem, u firmi gde odrzavam racunare imam brdo nelegalnog softvera. vreme je da se softver ili kupi ili nabavi odgovarajuci free, pa imam sledece pitanje: sta preporucujete kao 100% free zamenu za sledeci softver:

1. MDaemon (mail server). Nasao sam MercuryMail, nisam ga probao, ne znam ni da li da ga probam, ne odgovara ako ubacuje neki svoj tag u e-mail (ovaj mail je prosao kroz MercuryMail, bla, bla.... Da li ga je neko mozda probao?)

2. kakva su iskustva sa antivirusom NOD32?

3. WinFaxPro (nasao sam MightyFax za 17 evra, screenshots su stvarno dobri, da li ga je neko probao?) Neki drugi?

4. PowerDVD (probao mv2 i DSPlayer, za*ebavaju sa zvukom, znaci otpadaju)

5. pregled slika (XnView i IrfanView su FREE ali ne i za firme)

6. editovanje slika (FREE Photoshop needed)

Ja i dalje trazim, obavesticu vas za neki dan sta sam uradio, pomoc publike bi stvarno dobro dosla...

pozdrav!
mc

NOD32 je ok, vredi para...

Što se pregleda i editovanja slika tiče, sumnjam da postoji besplatan softver u tu svrhu, naravno za firme govorim. Proveri i Picasa, odličan softver. Zavisi sad šta tebi treba od editovanja slika. U svim tim picture viewerima postoje neke osnovne operacije (Picasa tu prednjači)... u svakom slučaju, cene su simbolične.

Za editovanje slika mozes da koristis Gimp, postoji verzija za Windows.
Ima mnogo manje mogucnosti od Photoshop-a ali je besplatan.
Mv2 player pusta sve zivo i besplatan je.

Poslednja izmena:
Sto se tice iskustva iz mog mesta ovde se ne gledaju sitni programi (koji su usvakom slucaju piratski-krekovani),ovde se gledaju samo veliki programi (svi znamo koji su to).
Nod32 je ok, mada je po mom iskustvu kuburio sa nekim virusima koje je kaspersky nasao, mada nisu im iste definicije virusa, sto je jednom virus drugom nije!!!???
Za filmove skini windows media player 6.4xxx sa verzija ostavljena sa otvorenim kodom tako da je nabudzena i cita sve j**e kevu koliko je dobra (divx, dvd).

goaman je napisao(la):
Za filmove skini windows media player 6.4xxx sa verzija ostavljena sa otvorenim kodom tako da je nabudzena i cita sve j**e kevu koliko je dobra (divx, dvd).
Nije to Windows Media Player sa otvorenim kodom vec nov program pisan od nule tako da lichi na WMP. Osim imena, nema nista zajednicko sa Windowsovim MP-om. A da je dobar, jeste.

mc_c je napisao(la):
3. WinFaxPro (nasao sam MightyFax za 17 evra, screenshots su stvarno dobri, da li ga je neko probao?) Neki drugi?

4. PowerDVD (probao mv2 i DSPlayer, za*ebavaju sa zvukom, znaci otpadaju)

3. ja vec par godina koristim Windowsov ugradjeni program za slanje faxova i veoma sam zadovoljan...

4. Media Player Classic

5. winXP ima solidan program za pregled slika ugradjen! a imas i odlicni Imagine...

6. GIMP, mada je i PictBear SE veoma dobar, a mislim da moze da se koristi i u firmama...

http://sleipnir.pos.to/software/pbse/

Poslednja izmena:
mc_c je napisao(la):

mislim da sa slowview-om
http://fileforum.betanews.com/sendfile/978930288/1/slowview.exe
neces imati problema
slowview su nazalost prestali da razvijaju ali ova poslednja verzija radi sasvim fino i pod xp sp2.
i totalno je free
tj. nema nigde nikakvih napomena o kucnim ili office korisnicima

a free fotosop ne postoji, najblizi po osobinama mu je the gimp
ima za dz da se skine i win verzija ali nije bas toliko ozbiljan kao fotosop(fali mu neka "nebitna" separacija boja) a i trebace vremena da se naviknes
e da
za njega ti treba i gtk+
http://heanet.dl.sourceforge.net/sourceforge/gimp-win/gtk+-2.6.7-setup.zip
http://citkit.dl.sourceforge.net/sourceforge/gimp-win/gimp-2.2.7-i586-setup.zip
Pa probaj
a i zonijev PictBear Second Edition je ok, kao neki fotosop lajt
btw. procackaj po sourceforge-u za taj dvd player, mislim da sam video negde neke mpeg2 i ac3 filtere i slicno(mozda ffdshow) pa pustaj dvd iz wmp10

Poslednja izmena:
Ono što je bitno, kome je do legalnosti, to je da je ogroman broj free programa samo "free for personal use", pa treba pažljivo pročitati one EULA itd.

Vrh Dno