Šta je novo?

Free program za oslobadjanje memorije

• Začetnik teme Začetnik teme Boyce
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boyce

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2004
Poena
649
Pozdrav,

Da li neko moze da mi preporuci dobar mali free program koji ce klikom na dugme da oslobodi memoriju koja je zauzeta nakon gasenja nekih programa, ili kako god ona bila zauzeta - a ne koristi se vise.

Nasao sam jedan program, ali on nije free 🙁

Hvala.

Hvala na predlogu, probacu ga sada.

Ovaj shareware program Turbo Memory Charger mi je fino oslobodio memoriju, nadam se da ce i ovi free pomoci

Hm, koliko je pametno koristiti tu opciju. Mozes li malo bolje da opises kako Windows i zasto kesira DLL-ove. Da li ce se nakon toga i racunar usporiti (zbog unload-a silnih DLL-ova)?

poz!

Boyce je napisao(la):
Hm, koliko je pametno koristiti tu opciju. Mozes li malo bolje da opises kako Windows i zasto kesira DLL-ove. Da li ce se nakon toga i racunar usporiti (zbog unload-a silnih DLL-ova)?
A šta misliš da rade ti programi za oslobađanje memorije?

Evo ti brate na srpskom:
http://infinite.on.neobee.net/ je napisao(la):
69. Automatsko uklanjanje dll-ova i oslobađanje memorije
Windows učitava razne dll fajlove pri startu a takođe i pri startu svakog programa. Kada se program ugasi, neki dll fajlovi ostaju u memoriji i time je opterećuju bez potrebe. Naravno, ukoliko ponovo startujete taj program, on će se brže učitati. Postavlja se pitanje da li je brže učitavanje programa vredno i do 50 MB memorije koji zauzimaju njegovi zaostali dll fajlovi. Ukoliko imate 512MB RAM-a i više, ovim nećete primetiti neki veliki pomak u performansama, ali će te sigurno primetiti malo stabilniji rad. Naravno, brisanjem dll fajlova iz memorije programi će se malo duže učitavati, ali s obzirom na današnje brzine HDD diskova, memorije i magistrale, ovo ne bi trebalo da predstavlja neki veći problem. Za one sa 256 MB ovo može biti spas i onaj mali delić koji im je bio potreban da sve radi kao podmazano.
1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
3. Nađite stavku AlwaysUnloadDLL i dodelite joj vrednost 1. Ukoliko stavka ne postoji, kreirajte novi DWORD sa naznačenim parametrima.
4. Restartujte računar

@jddipqd: mislio sam vise na onu memoriju koja se ne oslobodi u samom programu pisanom u jeziku koji nema garbage collector, a programer zaboravi da uradi dealokaciju memorije.

Lepo dokupi jos RAM-a ako vidis da ti fali, XP i 2000-ka veoma lepo barataju istim... Treba li ti jos jedan rezidentan program da "oslobadja" memoriju?

Najbolji "program" za oslobadjanje RAM-a je dokupiti jos RAM-a, sve ostalo je "smejurija".

Nazad
Vrh Dno