Šta je novo?

Fractal Design Node 605

• Začetnik teme Začetnik teme david
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

david

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
645
Da li poseduje neko ovo kuciste i kakva su iskustva?Na Anandtech.com i na silentpcreview sajtu u opisu stoji da ima problema sa hladjenjem cpu i gpu koji dostizu visoke temperature pri punom opterecenju.

Ja sam kupio nedavno ovo kuciste.E sad naravno ima i dobrih i losih strana.Ajde prvo lose.Ja imam 7950 vapor-x ona je prilicno dugacka karta.Moze da pravi problema ako imas vise hard diskova.Ja sam ona dva kaveza za hardove izvadio i ssd nalepio na prednju stranu sa unutrasnje strane,a ovaj hard od 1 tb cu tek da smisljam kako da ga namestim.Da me pogresno ne shvatis moze stati jedan kavez za hardove ali onda dosta blokira ventilator koji ubacuje hladan vazduh .Bice ti vise temperature komponenti to je sigurno,ali ne nesto puno vise pogotovo kad se ventilatori nameste kako treba.Kuciste dolazi sa 2 12-ke i obe su okrenute da ubacuju vazduh unutra tj. da stvaraju pozitivan pritisak.Kad sam sve upakovao u kuciste i ostavio tako ventilatore grafika se prilicno grejala.Tek kad sam desni ventilator okrenuo da izbacuje vazduh temeperature su pale za nekih 10 stepeni.Mozda to njihovo resenje radi kad se dodaju 2 osmice nazad da izbacuju topao vazduh,e sad ja to nisam hteo jer hocu sto tise kuciste pa sam ovako uradio.I jos jedna uslovno receno negativna stvar je sto si ogranicen za visinu hladnjaka.Ja sad moj HR-1+ moram da prodajem a nasao sam Noctuu NH-C12P SE14 oja bi trebalo da stane.
Dobre strane su sto izgleda uzivo fenomenalno,zavrsna izrada je vrhunska,prednja ploca je od aluminijuma debelog 8 mm,ima citac kartica,potenciometar za 2 ventilatora sa 3 brzine i prima atx ploce pune duzine a nije glomazno.Eto nadam se da sam ti barem malo pomogao ako imas jos nekih pitanja vrlo rado cu ti odgovoriti.Pozz 🙂
E da zaboravih reci.Na netu sam video lika koji u ovo isto kuciste stavio dve safirke 7950 u crossfire rezimu i sve radi bez problema ;-)

Poslednja izmena:
hvala druze za odgovor,ne treba mi nikakva zahtevna konfiguracija ,bez diskretne graficke i mozda jedan interni hdd uz ssd i 2 eksterna. Sto se tice optickog diska ( rezaca) ,mora da bude slim?...gde to naci kod nas?

Malo da oživim temu, pošto konačno nađoh vremena da okačim kako izgleda pakovanje mašine u ovo kućište - pre svega, po meni sjajan, understated dizajn i odličan raspored unutra.

Jedini nedostatak su ventilatori kojih nema dovoljno kako bi se napravio optimalan airflow. Možda bi dobro došao i neki opcioni mod koji omogućava postavljanje nekog 80/92mm u slotove za karte da izbacuje topao vazduh koji proizvode ne-referentne grafike. Ili još bolje, kada bi na gornjoj stranici postojali prorezi i neki slim 12cm da izbacuje topao vazduh uz minimalno povećanje visine, tada bi celo kućište prodisalo bez toplote koju pravi grafička.

U svakom slučaju, ima dosta prostora za unapređenje, mada je i ovako odlično kućište koje ipak nije namenjeno za komponente koje oslobađaju puno toplote.

S obzirom da je stala i full E-ATX ploča, nisam se bavio zamenom za neke manje varijante pošto je i ovako sve savršeno čučnulo, čeka se samo još neka Mini-ITX 970ca umesto ovog buđavog MSI i mašina je kompletna.

Evo kako je teklo i pakovanje, svi ventilatori su povađeni i obezbeđena im je PWM zamena, uključujući i default Noctue na procesoru. 😀 Ne zaboraviti da je ovo E-ATX ploča i da je ostalo još prostora do prednje stranice da se slože kablovi. S obzirom na prelazak na PWM, prekidač i kontroler brzine sa desne strane se više ne koristi pa je cela ta hobotnica od 4 kabla spakovana iza prednje maske tako da ne pravi dodatnu zbrku u malom prostoru.

Prilozi

• IMG_1786.JPG
    IMG_1786.JPG
    145.1 KB · Pregleda: 127
  • IMG_1789.JPG
    IMG_1789.JPG
    183 KB · Pregleda: 125
  • IMG_1779.JPG
    IMG_1779.JPG
    99.4 KB · Pregleda: 136
  • IMG_1815.JPG
    IMG_1815.JPG
    200.7 KB · Pregleda: 125
  • IMG_1817.JPG
    IMG_1817.JPG
    230.3 KB · Pregleda: 142
I nastavak... S obzirom na 7 ventilatora u kućištu, moralo se pribeći malim modifikacijama u vezi kontrole brzine i uopšte, izbegavanja zakrčenosti, pa su upotrebljeni 4pin PWM splitteri upakovani u crnu tekstilnu traku - po jedan za 2x80 na poleđini, 2x120 sa strane i 2x92 ventilatore na procesoru.

Diskovi su takođe odlično rešeni, možda im fali malo veći razmak da bi se kvalitetnije hladili, ali ništa što malo parče trake između ne rešava. :d

Konačno, cela mašina sa E-ATX kućištem, dedicated grafikom, i7 i 4xHDD može da bude prilično nečujno u svakodnevnom radu, naravno, kada se nagazi procesor ili grafika, ventilatori malo ubrzaju, ali ništa neprijatno bučno.

Prilozi

• IMG_1843.JPG
    IMG_1843.JPG
    160 KB · Pregleda: 126
  • IMG_1842.JPG
    IMG_1842.JPG
    231.4 KB · Pregleda: 122
  • IMG_1839.JPG
    IMG_1839.JPG
    116.9 KB · Pregleda: 113
  • IMG_1831.JPG
    IMG_1831.JPG
    131.7 KB · Pregleda: 113
  • IMG_1814.JPG
    IMG_1814.JPG
    172.2 KB · Pregleda: 111
I za kraj, malo dnevnih fotki, mada se i dalje kablovi ne vide najsjajnije, u svakom slučaju, muka za spakovati, ali kada se završi, odlično izgleda.

Da zaključim, odlično kućište, ali malo skupo s obzirom da je potreban solidan broj dodatnih ventilatora za adekvatno hlađenje malo jače mašine.

PS. Sad vidim da su mi nedostaju poklopci na dva PCI slota, bez diskova u kućištu možete opušteno imati i neki lakši CF (probao sa još jednom 7790 kartom), a inače staje i troslotni Asus 7970 DC2T, kačio sam već u ovom threadu kako i to izgleda, samo tada nisam imao dodatne ventilatore, pa poređenje temperatura nije baš merodavno.

Prilozi

• IMG_1850.JPG
    IMG_1850.JPG
    176.7 KB · Pregleda: 133
  • IMG_1852.JPG
    IMG_1852.JPG
    194.5 KB · Pregleda: 140
  • IMG_1853.JPG
    IMG_1853.JPG
    178.1 KB · Pregleda: 127
  • IMG_1854.JPG
    IMG_1854.JPG