Trenirano oko, na primer piloti, mogu da detektuju 200-250.A i šta je fora sa FPS kada ljudsko oko ako se ne varam ne može više od 140 fps da primeti promenu?
Ljudsko oko ne vidi nikakve frejmove, zato je cela priča malo čudno postavljena, mi vidimo kontinualno, praktično neograničen broj frejmova. U vreme filmske trake tehničko ogrnaičnje je bilo 24 frejma i mnogi su ponavljali da je to dovoljno, ali dovoljno je samo zato što su režiseri vešto znali da sakriju tih 24 fps. Ljudsko oko nije osetljivo na fps, neko da pomeraj koji se dešava. Zato su filmovi snimani tako da je glavna radnja - lik u centralnom planu a kretanje se dešava sporedno u perifernom vidu, često uz priustvo blur-a koji dodatno maskira.A i šta je fora sa FPS kada ljudsko oko ako se ne varam ne može više od 140 fps da primeti promenu?
Ono što je tačno je da većina igrača amatera će biti zadovoljna sa 144 Hz i da će im njihovo neznanje igre biti veći faktor za gubitak duela u fps igrama od samog frame rate-a, ali je takođe tačno da ljudsko oko odlično reaguje i na 600 fps i da su razlike više nego uočljive svakome ko godinama igra fps competitive igre, s tim što je naravno mnogo veći skok sa 60 na 144, sa 144 na 240, sa 240 na 360, nego sa 360 na 600 ili 480. Tako da 600 je neki optimum, iznad toga verovatno su druge stvari bitnije. Takodje nije isto 240 fps na OLED ekranu i na nekom VA ili IPS, bolje je 240 na OLED, nego 600 na VA.
Pa ima ljudi koji jednostavno ne vide takve stvari i to je OK, nismo svi isti. Može se reći da si na neki način ti srećan, ne treba ti brži monitor nikad, ne treba ti ni 5090 ni 5070ti isl. Za tvoje zahteve svaka entry level mašina vrši posao.Priče pričine. Kad sam prešao sa 60 Hz na 165 Hz monitor, jedva da sam primetio ikakvu razliku, najviše u kretanju kursora. Kad u igrama limitiram FPS na 60, jedino što stvarno primetim je da je grafička karta prestala da se dere.
Ali znao sam dobro da će proizvođači monitora da pumpaju brojeve potpuno nepotrebno, kao i da će ložane da se na te brojeve prime kao saučešće. Nedavno izašao prvi monitor sa 1000 Hz osvežavanjem. Čitam pre neki dan neki recenziju, novinar se žali što monitor ima samo 240 Hz osveženje. Živimo u eri gde ljudi pridaju vrednost besmislenim brojevima, što najbolje objašnjava kriptovalute.
Razlika između 60 i 165 je itekako primetna sad što je to nekome nebitno je druga stvar.Priče pričine. Kad sam prešao sa 60 Hz na 165 Hz monitor, jedva da sam primetio ikakvu razliku, najviše u kretanju kursora. Kad u igrama limitiram FPS na 60, jedino što stvarno primetim je da je grafička karta prestala da se dere.
Ali znao sam dobro da će proizvođači monitora da pumpaju brojeve potpuno nepotrebno, kao i da će ložane da se na te brojeve prime kao saučešće. Nedavno izašao prvi monitor sa 1000 Hz osvežavanjem. Čitam pre neki dan neki recenziju, novinar se žali što monitor ima samo 240 Hz osveženje. Živimo u eri gde ljudi pridaju vrednost besmislenim brojevima, što najbolje objašnjava kriptovalute.
Ono jes da je video od pre godinu dana, ali razlika je drastična i neuporediva...
VA i OLED ne mogu u istu rečenicu, realno OLED od 240 svakako prevazilazi VA bilo kog osvežavanja, uključujući i 1000 Hz... pričamo o response time i motion clarity.
Za review monitora ja koristim sajtove kao RTINGS.com, ne trebaju meni neki cringe tech youtuberi koji ponavljaju vec prisutne informacije.To sam hteo da napišem, nije on uzeo 2 monitora iste generacije side by side, nego imaš nešto u kući iz 2012, i onda zameniš za nešto iz 2026 i vršiš poređenje. Da, verovatno je današnji TN bolji od TN od pre 15 godina, ali je bolji i od VA i IPS od pre 15 godina. Nije to poenta. Suština je da odeš na kanal koji se profesionalno bavi ovime i onda čuješ šta ljudi koji znaju kako se ocenjuje monitor kažu. Ovako se svodi na to, ono što sam ja kupio je najbolje, moj tata jači od tvog tate fazon 😀.
To što sa takvim potcenjivanjem govoriš o jednom od najbolji Tech kanala (top 3 minimum) koji postoji danas mi sve govori... tvoj izbor...Za review monitora ja koristim sajtove kao RTINGS.com, ne trebaju meni neki cringe tech youtuberi koji ponavljaju vec prisutne informacije.
Samo 10 godina star IPS lošiji od novog VA 😀, dobro je... ipak nije 15... pa i da je 2 godine star već je stara generacija.@illidan i @Mare pa nisam bas toliko skrenuo da poredim starinski monitor sa novim
Prethodni monitor koji sam imao BenQ BL2420PT, 2016 godiste, koji je QHD, IPS, ali je imao samo 75hz sto me je eventualno navelo na promenu
A taj BenQ bi trebao da je visa klasa za svoje vreme i cenu, i da ima kvalitetniji IPS, i dalje mi je u spajzu
Meni licno je VA bio osvezenje, pre svega zbog kontrasta i zbog nemanja svetlosnih duhova iz crne boje koji su standard na IPS
Razlika između 60 i 165 je itekako primetna sad što je to nekome nebitno je druga stvar.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari