Šta je novo?

Foxconn Bloodrage

ps/2 port za misa je ostao na prethodnom evolucionom nivou. Ok, ima lepih usb glodara, samo da su predvideli vecu struju za usb... :(
Slobodno mesto su iskoristili za spdif, jeftin izlaz koji za 99% korisnika koristi nicemu. Ko ima ambicije da se bavi muzikom, kupice lunu a ne spdif od ac97 (makar bio "high definition").
Proizvodjac se nije umilostivio da na svoj sajt stavi vecu sliku od 34 kilobajta. Zumirao je delove (pwm i portove) kojima se on hvali, ali treba videti celu plocu.
Kapilara koja hladi pwm, tranzistore, north i southbridge je nesavitljiva, i ako cemo po dosadasnjem iskustvu kinezi ni kod boljih ploca nisu uspevali da je isprave da lezi na svim cipovima odjednom. Uvek je ili-ili klackalica. A nije da ne izgleda fancy.
Solid state kondenzatori odavno nisu nesto cime bi se proizvodjac hvalio. Nit su novost, nit su bolji od "obicnih".
Dve mrezne, puno usb-ova, puno sata konrolera i puno pcie slotova nagovestavaju buducnost. Pozitivno, ipak je ovo i7 ploca.
Do sada je foxconn uglavnom bio okrenut "poor man" korisniku, koji je osim ustede na ploci stedeo i na napajanju, hladjenju i ostalim vitalnim stvarima. Videcemo u cenovnicima, uporedjujuci sa cenama ploca drugih proizvodjaca, kome je foxconn namenio ovu plocu. Jer njen svileni standby nece dugo izdrzati kungfu 350W iz 2004. godine. obru plDocu je neophodno napajati dobrim napajanjem, a kako ce biti u praksi - videcemo (sto rekose slepi).
3 mesta za memoriju? Pa dobro, ddr3 se pravi samo u velikim apoenima, pa ne bih nista zamerio.
Nejasno je zasto na delu sajta "comparison" opisuju sve prednosti BLOODRAGE pri cemu stoji slika neke druge ploce, od koje ide voda na usta, sa SEST (6) mesta za ddr. Slucajno?

Sta? :p
Cika Pera, objasni mi je li to iz iskustva ili si te zakljucke dobio 'na prvi pogled' ?
Ploca je namenjena high-end segmentu a nesto pristupacnija je GTI verzija iste bez dual LAN-a, SAS portova i slicnoga. Ono sto je 'izvdavaja iz mase' je lepota :d (jedino je evga le ispred, po meni), 775 rupe za montiranje coolera, raznovrsna mogucnost ladjenja. Jedna je od retkih kojoj sleep radi kako treba (pri overkloku) i postize nekih prosecnih 220 bclk (prosecno za high-end).

Do sada je foxconn uglavnom bio okrenut "poor man" korisnik
Ako mislis da im je ovo prva high end ploca, varas se. Imaju extra p45 i x48 modele.
Ta ploca u comparison delu je Foxconn Renaissance, ona je losija po pitanju overclocka. Malo su konfuzno stavili ali si i ti preletio ;) trebas malo da skrolas dole i onda sa desne strane imas boxove koje selektuje i onda ona dnu stranice kliknes compare... Mislis da bi nehalem mogao da radi na toj napojnoj koju pominjes, cak i bez graficke? :D Malo si ga preterao, eto vec sam napomenuo za koga je ploca (mada je nekako ocigledno) i naravno da se podrazumeva kvalitetno napajanje.
To oko kapilare (heat pipe) nisam razumeo, ali trebao si pogledati poledjinu ploce i video bi da je svaki deo zasrafljen posebno i ima svoj backplate.

Treba naglasiti da foxconn pravi skoro cele ploce za ostale proizvodjace i da ploca 'odise' kvalitetom izrade. Mada su sve x58 ploce mala remek dela.
Ako vas jos nesto zanima, pitajte :D

edit: jah, za memoriju... ova ploca nije namenjena nekom ozbiljnom poslu nego entuzijastima, i 6/12gb memorije je i vise nego dovoljno. Kada sam vec kod entuzijasta, ploca nema sta da trazi pored evga classified, kako potencijalom tako i cenom ;)
I jos da pitam, samo da su predvideli vecu struju za usb, sta ovo treba da znaci?

Poslednja izmena:
Jel ti to cika Peri držiš lekciju o hardveru,ili mi se čini?:smash:

Gde ti vidis lekciju? Samo sam izneo cinjenice i dojmove. Ili ti hoces da kazes da je on sveznadar/nepogresiv/vidovit? Ili pak pokusavas biti duhovit? :d

Šta god bilo...srećno...:laugh:
Možda ti i odgovori matori, ko zna..?

Stoji sve sto si rekao; zaista nisam imao prilike da testiram plocu. Ovo jesu utisci na prvi pogled. :wave:
Ipak necu ostati duzan objasnjenje: pwm, fetovi, north i south bridge se nalaze na ploci na istoj ravni, jelte.
Kinez je na svaku od nabrojanih komponenti stavio hladnjak. Lepo.
Onda je te hladnjake mehanicki spojio krutom vezom. Da ne mrdaju. Opet lepo.
Onda na plocu dolazi CPU kuler od kilo, sa preterano jakim drzacima, toliko jakim da se ploca odmah iskrivi za par stepeni, a vremenom, usled ciklicnog hladjenja i grejanja, krivljenje postaje sve izrazenije.
Ovo je trenutak kada gore nabrojane komponente vise nisu u istoj ravni. Njihovi hladnjaci zbog krute veze jesu u istoj ravni.
Tada pocinje pregrevanje komponente koja se najslabije hladi, sa koje je odignut hladnjak. Hvala bogu pa je to najcesce deo koji hladi fetove a ne hladnjak koji hladi southbridge, pa mi serviseri mozemo da intervenisemo.
Ovaj problem je poznat godinama, nije ga izumeo foxconn, ali ga je implementirao u svoju high-end plocu, birajuci najjeftinije resenje.
Nisam korisnik nego serviser pa su i moje primedbe otisle u tom smeru. Ne delim ploce na brze i spore nego na pouzdane i bagovite. Komentarisem subjektivno, gledajuci samo iz jednog ugla. Pisem javno zato sto korisnik taj ugao ne vidi. :smash:
Lepota ploce i kvalitet izrade su cesto povezani, ali nije pravilo.
off: sto duze gledam ploce raznih proizvodjaca ne mogu se odupreti utisku da ih sve isti kinez pravi. :guitar:

Sad cu da promasim temu, ali zelim da pojasnim zamerku za usb-ove:
Cesto ploce (svih proizvodjaca) crkavaju u trenutku prikljucivanja usb uredjaja. USB je fenomenalan standard, uz ogranicenje da je osetljiv i lako strada (potrosnja, pogresno vezivanje, induktivni potrosac, staticki elektricitet...)
S druge strane uvozimo iz kine slepere usb gedzeta. Od hdd fioka, miksera za nes, preko aparata za brijanje (sa kamerom umesto ogledala) do usb papuca.
Ploce koje se prodaju na nasem i vijetnamskom trzistu imaju USB kontroler implementiran u chipsetu. Zato kada opteretite USB opteretili ste chipset. :(
Kada se nesto zove high-end, ocekujem da vidim makar odvojen cip, usb kontroler. Ima prostora na ploci, podiglo bi cenu ploce za manje od jednog evra, a chipset bi radio ono za sta je napravljen, (a to sigurno nije usb stona lampa).
Nije USB jedina stvar koju treba "odvaditi" iz chipseta. High-end ne bi smeo da ima ide kontrolere na chipsetu nego u posebnom chipu.
To sto chipset svasta podrzava ne znaci da "svasta" treba iskoristiti. Osim u cilju ustede.

Mozes li da pojasnis koje ploce 'nisu kinez'? :d
Sto se tice heatpipe-a, upravo posto na svakom mestu ima backplate, sansa za krivljenje je jako mala ;) Samo da dodam, ne veze sve isti heatpipe.Takodje, mozes li da navedes neku plocu gdje to, po tebi, bolje reseno? I na plocama gde hladnjaci nisu povezani heatpipe-om, ti isti hladnjaci su prilicno masivni i isto tako mogu da se iskrive usled krivljenja ploce.
Sto se tice usb-a, u potpunosti se slazem, i imas li kao primer navesti plocu koja ima odvojen usb hub?
Sto se tice ide kontrolera, koliko sam upucen, on je sadrzan u jmicron cipu (odvojeno, kao i sas kontroler).

edit:ICH10R South Bridge supports six Serial ATA ports (black connectors) that allow building RAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 0+1 arrays. The additional JMicron JMB363 controller provides support for up to two PATA devices and implements two eSATA ports on the back panel. The distinguishing feature of Foxconn BloodRAGE mainboard is two SAS ports (Serial Attached SCSI) implemented via Marvell 88SE6302 controller

Poslednja izmena:
Cekaj cika prero, ti kazes da stuju za usb (ili napon svejedno) daje SB? Nesto tu nestima. Napon na 5V i GND pinovima od USB konektora stize sa ATX konektora. Jednom sa spalio USB-ove na ploci K7S5A i pracenjem vodova unimerom video sam da se 5V dovlaci sa ATX prikljucka.... Malo mi je nejasno kako to SB napaja USB-ove, kad on radi na manjem naponu od 5V (na K7S5A je bilo 3.3V). Ukoliko se napon zaista dovodi iz SB-a zasto onda neke ploce imaju jumper koji biras dali ce napon dolaziti sa 5V ili 5V standby rail-a?

Odosmo u off, al stacu, ovo mi nije najjasnije....

Pa verovatno nije mislio da sb daje iskljucivo struju usb uredjajima, nego posto je usb controller unutra, sa svakim novim uredjajem, bridge se opterecuje, i sam trosi vise struje i zagrijava se iako to nije potrebno...

Pokusao sam da dam neke smernice kako treba da izgleda high-end.
Nema ovde ploce koja nije kinez, bar ne u prodavnicama racunara u srbiji. Zato sto trgovci prate potrebe trzista a ovo trziste hoce jeftino.
Ploca koja nije kinez kosta, i nije namenjena krajnjem korisniku. Namenjena je za ugradnju u ozbiljne uredjaje: gradjevinski kran, busilica za naftu, bankomat... takva ploca zasluzuje naziv high-end.
Ploce koje mi kupujemo za dvocifreno evra se zovu dead-end. Stancuju se na milione, na sebi imaju nalepnicu QC46 i iz fabrike izlaze netestirane.
(qc1 je ploca koja je prosla jezive testove. qc2 je military. qc3 je industrial, ... qc 15 znaci da ploca jeste u kutiji, qc33 znaci da je ploca mozda u kutiji... do nase qc46.
Karikiram, naravno, nije toliko crno. Ali nije high-end.)
To i dalje ne znaci da nisu upotrebljive, stavise ima izuzetnih primeraka, ako ih posmatramo kao igracke a ne kao high-end uredjaje.
Vec sam napomenuo da ploce sve vise izgledaju kao da ih isti kinez pravi.
USB uredjaji koriste 4 zice, plus, masu, i dve za "data". Raspajanjem induktivnog potrosaca se, po teoriji, indukuje -N puta brzina promene fluksa (de fi kroz de te). Maksimalan napon u stvarnosti nije toliki; dostize tek napon spaljivanja chipseta. Onda chipset napravi kratak spoj i napona vise nema. Kako napon sa tacke napajanja dolazi na "data" pinove? Tako sto je napajanje usb-a na ploci obezbedjeno serijski vezanim prigusnicama pa je unutrasnji otpor izvora, gledano sa strane usb-a, ogroman. Bar za brze promene.
Ovo vazi za hdd fioke i ostale induktivne potrosace koji koriste 4 zice.
Oni koji koriste dve, samo plus i masu, opterecuju napajanje. Kada jadnom napajanju opteretite 5v on ce pokusati da podigne napon da dostigne tih 5v. Istovremeno ce, podizuci napon da dostigne 5V podizati i ostale napone koji nisu toliko optereceni, pa ce 12v vrlo brzo postati 13v.
5Vsb ni na 800W antec-u nema dovoljno snage da zavrti eksterni hdd, a kamoli usb frizider.
Kontroler ne daje struju ali je problem kada je dobije.
"ICH10R South Bridge supports six Serial ATA ports (black connectors) that allow building RAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 0+1 arrays." Da, ovo sam kritikovao kao uzrok opterecenja chipseta. Support, ali zasto kada postoji dodatni kontroler? Zato sto je lakse instalirati win kada je hdd na ich10 u native modu. Lakse zakaciti nego nauciti.
@mcrazy: na ploci o kojoj pricamo sve vezuje jedan (1) heatpipe.

...upropastismo coveku thread.

....
....
@mcrazy: na ploci o kojoj pricamo sve vezuje jedan (1) heatpipe.

...upropastismo coveku thread.

Jao... :d Pa naravno da ovo nisu THE high-end ploce, misli se na high-end u dead-endu :D
Ne vezuje ;) Imam plocu u rukama, valjda mozes da mi poverujes? :D
Jedan heatpipe vezuje jedan od mosfet hladnjaka i nb, drugi heatpipe vezuje oba ta hladnjaka i nb a sb i nb su povezani sa trecim pajpom.
Evo slikovito:
Bloodrage.jpg

Nisam bas neki crtac :p mada nisam hteo gubiti vreme. Uglavnom, ovo gde je zaokruzeno zutom vidi se bakarni pajp o kome pricam. A kada se pogleda ispod nb hladnjaka vide se krajevi sva 3 pajpa. Pajpovi se nalaze u 'sendvicu'. Na nb je postavljena bakarna plocica, na nju nalezu sva 3 pajpa, pa preko njih ima jos jedna bakarna plocica na koju se montira hladnjak/vodeni blok/pot.

edit:skapirao sam da se i ne vidi bas najbolje sa crvenom pa sam obojio plavom :d

Poslednja izmena:
Jeste da smo otisli u debeli off al stacu....

Nije mi jasno koji su to USB uredjaji induktivnog (ili cak kapcitivnog) otpora. Zar HDD fioke, i mozda neki ventilatorcici ne rade na jednosmernu struju, iako je sam motor hdd-a induktivni otpot, on ima svoj driver, koji radi na DC struju. Pretpostavljam da bi do spaljivanja doslo, kada bi na USB zakacio kalem, ili trafo, al opet, kako bi to prenelo struju na sam chipset, kad do njega idu samo data signali. USB konektor je tako projektovan da se pri vadjenju konektora prvo prekida data pa posle napojni vod. Kako bi se onda indukovani napon preneo na chipset, kad bi se on stvorio tek vadjenjem konektora, sto bi prekinulo vezu data vodova sa chipsetom.

Vishe nego koristan link shto se tiche ove teme tako da nadam se da cjesh tu nacji apsolutno SVE vezano za ovu plochu. Korisniji link u ovom momentu ne postoji, s'toga ako ti engleski jezik ne predstavlja problem, ovde mozhesh nacji kao shto rekoh SVE shto te interesuje za dotichnu plochu.
Od komentara, recenzija, iskustava, setovanja....

A moglo je da prodje i bez ovoga....

:wave:

Nema...
Bloodrage je po oc mogucnostima odmah iza evga classified ploce ;)
Postoji relativno jednostavan mod za nju sa kojim su neki vec uspjeli doseci 250 bclk

Čika Pera objasnio neke stvari.

off: sto duze gledam ploce raznih proizvodjaca ne mogu se odupreti utisku da ih sve isti kinez pravi. :guitar:

Ovo zapravo i nije daleko od istine. Zapravo, ja sam uveren da to jeste tako. Ne verujem da se sve prave u istim pogonima, ali da ih ista ekipa ljudi pravi sam prilično siguran.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno