Fotografiši izbliza taj ovalni okvir iza drške od pegle, pa ćeš videti.
Pegle na ugalj su visoke bar 10-ak cm i imaju sa strane proreze za ulazak vazduha potrebnog za sagorevanje uglja.
Pozdrav
Jel si ti realan ?
🙂
`U kasnom srednjem vijeku, kovači su počeli praviti jednostavne ravne pegle. Grijane su na vatri ili peći. Metalne pegle su u početku imale ručke od istog materijala koje su se grijale zajedno sa ostatkom pegle, te ih je zbog toga trebalo umotati u krpe radi lakšeg rukovanja. Kasnije su se počele koristiti drvene ručke koje se nisu grijale, a 1870. su predstavljene i odvojive ručke koje su svoju primjenu našle u cijelom svijetu.
U to vrijeme, da biste imali efektan sistem peglanja, bile su vam potrebne barem dvije pegle. Dok jednu koristite, drugu grijete. Velika domaćinstva sa slugama imala su specijalne peći za smještaj pegli.`
....... a tek posle toga su i nastale pegle na ugalj... Kao sto rekoh pegla je itekako teska i rekoh kako su je koristili nekad, stavljali je na sporet, a evo se potrudih da ti nadjem i tekst o njima, sto se tice `struje` hahah ne znam sto da ti kazem, prastaj
🙂 Zavrsio sam smjer energetika, radio kao elektricar nekoliko godina, ali evo ti me `prosvijetli`
😀 Jos mi coek objasni dje da pogledam e pa svasta
🙂 ....
Evo ti jedna slicica sa neta
pazi slucajnost i ovoj pegli `desno na slici` nestali kablovi :cigar: