DeuS.Mikelle
Čuven
- Učlanjen(a)
- 16.12.2004
- Poena
- 650
Ocev kum je u pravu za majstorstvo, ali digitalni fotoaparati su digitalni - poenta je da odmah vidis fotku i napravis korekciju/obrises ako treba, a zatim da imas slobodu da tu istu fotku jos eventualno na racunaru doteras kako treba. Naravno JPEG kompresuje i gubi podatke, pa normalno da ce ljudi pucati RAW. Razumem da danas postoje bolja stakla i DSRL-ovi imaju bolju dinamiku u odnosu na SLR-ove, ali zasto bi neko uopste kupio DSLR ako ce odmah to sto puca da nosi na stampu?+1
ja vise volim original sliku nego da ti puknes ovako pare za sve I svasta I to posle preradjujes. Sto kaze očev kum sto slika ceo zivot (slika valjda od sedamdesetih godina prosloga veka), to ove nove generacije, pucaju u raw I posle preradjuju. Budi majstor pa napravi sliku bez prerade 🙂
Jel ti znas sta se nekada radilo sa filmom? Stvarno mislis da se sve te fotke iz perioda filma nisu obradjivale!? Zivis u velikoj zabludi. Od postanka fotografije, one se obradjuju na ovaj ili onaj nacin.+1
ja vise volim original sliku nego da ti puknes ovako pare za sve I svasta I to posle preradjujes. Sto kaze očev kum sto slika ceo zivot (slika valjda od sedamdesetih godina prosloga veka), to ove nove generacije, pucaju u raw I posle preradjuju. Budi majstor pa napravi sliku bez prerade 🙂
Pa recimo da je sum itekako prisutan. E sad da li si to namerno uradio da bi fotka dobila taj stari izgled *** nebih znao. A boje su mi takodje previse vintage. Previse osvetljena senka tj prakticno i nema tamnih detalja. Kao da sam odvrnuo kontrast na monitoru na max. A mozda je to i do mene. Ko zna. Jedno je sigurno imas svoj stil tj potpis koji imaju svi umetnici. Prepoznatljiv si i to je ono sto mi se svidja.
Pod sum sam mislio grain koji je dodat i meni licno smeta. I gde sam ja rekao da je losa slika. Kontrast je po meni malo vise odvrnut al ok sta ja znam. Ovde izgleda covek ne moze ni izneti svoje misljenje. Pa nek ono i bilo pogresno.
E tako, lepo si ti to sve primetio. Grain dodajem zbog par meni bitnih razloga, tu jeste i stari izgleda ali je bas daleko od bitnog razloga. Pri kacenju fotki na bilo koji sajt, flickr, facebook itd, svi oni rade svoju rekompresiju fotki kao i resize. Flickr npr preostrava fotku ako se gleda u bilo kojoj sem u nativnoj rezuluciji, facebook opet previse kompresuje fotke. Taj vestacki grain facebook-u ne da da od ravih povrsina i senki pravi lego kockice vec zbog toga izgleda samo malo vise sumovito ali zadrzava normalan izgled. Opet flickr kada ih preostri, kad ima grain, to deluje mnogo prirodnije i opet dobije neki smek koji mi se svidja. Naravno za stock taj detalj izostavim. Ali da, generalno mi daje fotki neki smek i malo lepse senke i prelaze, pogotovo kada odradim drugi deo koji si primetio a to je podignem crne u curves i to podosta, sto je nesto sto mi se jednostavno svidja i da, moj pecat je za sada. Znaci to nije klasicno dizanje i vracanje detalja iz senki, jednostavno ubija crnilo koje kod digitalije meni bas smeta i odvlaci paznju. Boje su nesto sto je jako subjektivno i to ne vredi raspravljati, ja ulazem ogromnu kolicinu vremena da dobijem boje koje hocu za svaki seriju fotografija, trazim boje najslicnije onome sto sam zamislio za tu seriju pri samom fotkanju.
Naravno da smes i treba da iznosis svoje misljenje, samo sam hteo da ti ukazem, da fotku posmatras objektivno, u smislu, ne treba da gledas tehnicku stranu, pogotovu ako se ne razumes dovoljno. Gledaj da li ti se svidja, tj da li ti drzi paznju ...
Ja bar tako radim, kada gledam fotku, ako me smori da je gledam i nista mi ne privuce paznju, necu je ni gledati dalje, jako mi se dopada kada otkrijem neke detalje koji se ne vide na prvo gledanje ....
Ove Mickove fotke, prvo mi se dopao kadar, pa onda cela ta melanholicna atmosfetra, plavo, i ako se devojka smeje na njima, onda mi pznju privuku njene oci, pa onda primetim, kako se bokeh kremasto ubaciju od ostrine na ocima ka pozadini, osmeh zubi, interesantni su, pa onda cela ta njena facijalna ekspresija, kako je opustena ali opet malo stegnuta... svasta ima tu samo treba pogledati, a ne odmah jaooo sum !! Pa ajde na full screen res. da vidim koliko ga ima ...
Najbolje od svega je je sto si kao primer "objektivnog posmatranja fotke" naveo "Gledaj da li ti se svidja... " 😀Trolu jedan ! Napisao sam lepo na sta sam mislio...
Najbolje od svega je je sto si kao primer "objektivnog posmatranja fotke" naveo "Gledaj da li ti se svidja... " 😀
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari