Šta je novo?

Fotografije - 2014

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je to! Bravo! I hvala na lepim recima za moje fotke.

Pa zasluzili smo :d

Одличне обојица;-).

+1

ja vise volim original sliku nego da ti puknes ovako pare za sve I svasta I to posle preradjujes. Sto kaze očev kum sto slika ceo zivot (slika valjda od sedamdesetih godina prosloga veka), to ove nove generacije, pucaju u raw I posle preradjuju. Budi majstor pa napravi sliku bez prerade 🙂
Ocev kum je u pravu za majstorstvo, ali digitalni fotoaparati su digitalni - poenta je da odmah vidis fotku i napravis korekciju/obrises ako treba, a zatim da imas slobodu da tu istu fotku jos eventualno na racunaru doteras kako treba. Naravno JPEG kompresuje i gubi podatke, pa normalno da ce ljudi pucati RAW. Razumem da danas postoje bolja stakla i DSRL-ovi imaju bolju dinamiku u odnosu na SLR-ove, ali zasto bi neko uopste kupio DSLR ako ce odmah to sto puca da nosi na stampu?

@slajba

Rekao sam pucanje raw I odmah u PS ili lightroom.

Bio sam skorije na veridbi koju je on radio, slike su ispale predobre.

Vidim da sam pokrenuo losu temu, pa bolje da prekinemo da se ne pretvori u nesto vise 🙂

P.s.
Ja sam samo rekao svoje misljenje I ja sada ne mogu da se branim protiv vas koji znate tu materiju bolje od mene 100 puta 😀

Poslednja izmena:
Da se razumemo ja sam samo rekao vezano za skupe aparate i objektive. Sve ovo sto radite dobro izgleda,mada za moj ukus previse vintage moze da se uradi na daleko jeftinijoj opremi posto korekcija u ps i lt nije samo da se uklone nedostatci nego je bogato koriscena. Previse efekata i color korekcija.

+1

ja vise volim original sliku nego da ti puknes ovako pare za sve I svasta I to posle preradjujes. Sto kaze očev kum sto slika ceo zivot (slika valjda od sedamdesetih godina prosloga veka), to ove nove generacije, pucaju u raw I posle preradjuju. Budi majstor pa napravi sliku bez prerade 🙂
Jel ti znas sta se nekada radilo sa filmom? Stvarno mislis da se sve te fotke iz perioda filma nisu obradjivale!? Zivis u velikoj zabludi. Od postanka fotografije, one se obradjuju na ovaj ili onaj nacin.
Btw prase se preradjuje u chvarke i kobaje, a fotke se obradjuju ili sredjuju! 😉

Prerada fotografija M'tijevic :d

Dobra oprema, skupa kako kazu gore, samo omogucava da se do zeljenog rezultata dodje eventualno lakse i to je to. Naravno, tu dolazi i ostrina, bokeh, bolji prelazi, dublji tonovi... Sve je to nesto sto ja samo vidim kao jos vise mogucnosti da fajl ucinim onakvim kakvim ja hocu, i kad se to zavrsi tek onda to postaje fotografija.

Digitalna fotografija je nesto sto je, po meni, nezamislivo bez obrade, tek obrada mu daje tvoj pecat, jer zasto bih pustio Canon-u ili kome vec da to uradi umesto mene?

To su dva "ista" procesa:

Fotkanje "u jpeg-u"
Opali aparat > raw > aparat obradi fotku > jpeg...

Fotkanje...
Opali aparat > raw > ja obradim fotku > jpeg

Oni koji tvrde drugacije ili nisu svesni da kad pucaju jpeg, aparat im obradjuje fotku ili nemaju znanje da to odrade sami ili su lenji, a to nazivaju "majstor pravi fotku u jpeg-u". To su klasicni polivaci i fotografija kao zanat nam je zbog njih tu gde jeste.

Daleko od toga da ja tvrdim da vama mora ili treba da se svidja moja obrada, samo hocu da kazem da je to moja obrada i da nikada necu dozvoliti da aparat to uradi umesto mene. I da bi drugi trebali da nauce isto. Aparat je samo alatka koja mi omogucava SAMO prvi korak u procesu prenosenja onog sto sam video i hteo da podelim sa drugima ili ostavim kao secanje. Taj momenat sam ja video onako kako sam ga obradio, ne onako kako aparat misli da to treba da bude.

Poslednja izmena:
Slazem se raw je obavezan kao i obrada istog a o ukusima se ne vredi raspravljati. Moja poenta je da fotkanje na skupoj opremi i posle je previse obraditi nema bas nekog smisla. Al ajde to je samo moje misljenje.

Mislim da se ne slazemo oko reci previse... Meni bi previse bilo kad bi taj fajl krenuo da gubi na kvalitetu, da su boje krenule da pucaju, da je krenuo sum da se pojavljuje itd. Sve zavisi na sta mislis pod previse, i stvarno bi voleo da cujem sta ti konkretno kod onih fotki smeta, nisam ni uvredljive prirode niti se ljutim ako ima smisla ono sto mi neko kaze. Najslobodnije mi lepo reci gde konkretno mislis da je previse i sta?

Pa recimo da je sum itekako prisutan. E sad da li si to namerno uradio da bi fotka dobila taj stari izgled *** nebih znao. A boje su mi takodje previse vintage. Previse osvetljena senka tj prakticno i nema tamnih detalja. Kao da sam odvrnuo kontrast na monitoru na max. A mozda je to i do mene. Ko zna. Jedno je sigurno imas svoj stil tj potpis koji imaju svi umetnici. Prepoznatljiv si i to je ono sto mi se svidja.

E tako, lepo si ti to sve primetio. Grain dodajem zbog par meni bitnih razloga, tu jeste i stari izgleda ali je bas daleko od bitnog razloga. Pri kacenju fotki na bilo koji sajt, flickr, facebook itd, svi oni rade svoju rekompresiju fotki kao i resize. Flickr npr preostrava fotku ako se gleda u bilo kojoj sem u nativnoj rezuluciji, facebook opet previse kompresuje fotke. Taj vestacki grain facebook-u ne da da od ravih povrsina i senki pravi lego kockice vec zbog toga izgleda samo malo vise sumovito ali zadrzava normalan izgled. Opet flickr kada ih preostri, kad ima grain, to deluje mnogo prirodnije i opet dobije neki smek koji mi se svidja. Naravno za stock taj detalj izostavim. Ali da, generalno mi daje fotki neki smek i malo lepse senke i prelaze, pogotovo kada odradim drugi deo koji si primetio a to je podignem crne u curves i to podosta, sto je nesto sto mi se jednostavno svidja i da, moj pecat je za sada. Znaci to nije klasicno dizanje i vracanje detalja iz senki, jednostavno ubija crnilo koje kod digitalije meni bas smeta i odvlaci paznju. Boje su nesto sto je jako subjektivno i to ne vredi raspravljati, ja ulazem ogromnu kolicinu vremena da dobijem boje koje hocu za svaki seriju fotografija, trazim boje najslicnije onome sto sam zamislio za tu seriju pri samom fotkanju.

Poslednja izmena:
Pa recimo da je sum itekako prisutan. E sad da li si to namerno uradio da bi fotka dobila taj stari izgled *** nebih znao. A boje su mi takodje previse vintage. Previse osvetljena senka tj prakticno i nema tamnih detalja. Kao da sam odvrnuo kontrast na monitoru na max. A mozda je to i do mene. Ko zna. Jedno je sigurno imas svoj stil tj potpis koji imaju svi umetnici. Prepoznatljiv si i to je ono sto mi se svidja.

Ne bih da imas utisak da te napadam ili ubedjujem u nesto, ali o kakvom sumu pricas ? Kontrast je normalan, ako pricas o Mickovim fotkama, boje su doprineli samo atmosferi... Ne znam da li iko moze da kaze da je fotka losa, to sto odskace od drugih je ne cini losom, naprotiv.

Ovde postoje ljudi, koji su naucili neka pravila i slepo ih prate, i da se okaci fotka najpriznatijeg umetnika, nasli bi zamerke i deklarisali bi fotku, ne znajuci njenu vrednost !

Sto se tice obrade fotki, ja bih voleo da sam sposobniji u tome, ali je jako jako tesko to uraditi kako treba, puno vremena oduzima, ali ovde ne pricamo o kadrovima i fotkama koje su bezveze pa se obradom postigne neki efekat koji je ucini malo zanimljivijom ako i uradi to, ovde su okacene fotke koje su fantasticne i bez obrade, mada sto je Micko i napisao o obradi fotografije, svaka fotka mora da se dotera u nekom programu, zabluda je da ne treba !
A tu pricu da su fotke fantasticne direkt iz aparata, forsiraju oni koji pojma nemaju da ih obrade kako treba, jer nemaju osecaj za to ! Pa kao ajde momcino, napravi fotku i onda se divi nekoj bezveznoj fotki, koja nema ni pricu niti kakav umetnicki dojam, ali gledaj je, to je realna fotka 😀

Pod sum sam mislio grain koji je dodat i meni licno smeta. I gde sam ja rekao da je losa slika. Kontrast je po meni malo vise odvrnut al ok sta ja znam. Ovde izgleda covek ne moze ni izneti svoje misljenje. Pa nek ono i bilo pogresno.

Pod sum sam mislio grain koji je dodat i meni licno smeta. I gde sam ja rekao da je losa slika. Kontrast je po meni malo vise odvrnut al ok sta ja znam. Ovde izgleda covek ne moze ni izneti svoje misljenje. Pa nek ono i bilo pogresno.

Naravno da smes i treba da iznosis svoje misljenje, samo sam hteo da ti ukazem, da fotku posmatras objektivno, u smislu, ne treba da gledas tehnicku stranu, pogotovu ako se ne razumes dovoljno. Gledaj da li ti se svidja, tj da li ti drzi paznju ...

Ja bar tako radim, kada gledam fotku, ako me smori da je gledam i nista mi ne privuce paznju, necu je ni gledati dalje, jako mi se dopada kada otkrijem neke detalje koji se ne vide na prvo gledanje ....

Ove Mickove fotke, prvo mi se dopao kadar, pa onda cela ta melanholicna atmosfetra, plavo, i ako se devojka smeje na njima, onda mi pznju privuku njene oci, pa onda primetim, kako se bokeh kremasto ubaciju od ostrine na ocima ka pozadini, osmeh zubi, interesantni su, pa onda cela ta njena facijalna ekspresija, kako je opustena ali opet malo stegnuta... svasta ima tu samo treba pogledati, a ne odmah jaooo sum !! Pa ajde na full screen res. da vidim koliko ga ima ...

E tako, lepo si ti to sve primetio. Grain dodajem zbog par meni bitnih razloga, tu jeste i stari izgleda ali je bas daleko od bitnog razloga. Pri kacenju fotki na bilo koji sajt, flickr, facebook itd, svi oni rade svoju rekompresiju fotki kao i resize. Flickr npr preostrava fotku ako se gleda u bilo kojoj sem u nativnoj rezuluciji, facebook opet previse kompresuje fotke. Taj vestacki grain facebook-u ne da da od ravih povrsina i senki pravi lego kockice vec zbog toga izgleda samo malo vise sumovito ali zadrzava normalan izgled. Opet flickr kada ih preostri, kad ima grain, to deluje mnogo prirodnije i opet dobije neki smek koji mi se svidja. Naravno za stock taj detalj izostavim. Ali da, generalno mi daje fotki neki smek i malo lepse senke i prelaze, pogotovo kada odradim drugi deo koji si primetio a to je podignem crne u curves i to podosta, sto je nesto sto mi se jednostavno svidja i da, moj pecat je za sada. Znaci to nije klasicno dizanje i vracanje detalja iz senki, jednostavno ubija crnilo koje kod digitalije meni bas smeta i odvlaci paznju. Boje su nesto sto je jako subjektivno i to ne vredi raspravljati, ja ulazem ogromnu kolicinu vremena da dobijem boje koje hocu za svaki seriju fotografija, trazim boje najslicnije onome sto sam zamislio za tu seriju pri samom fotkanju.

s16, iz tvog odgovora može dosta da se nauči. Hvala! Laik sam što se tiče fotografije, ali verujem da modeli dooooosta doprinose tvom dobrom radu. Pratim dalje..

Naravno da smes i treba da iznosis svoje misljenje, samo sam hteo da ti ukazem, da fotku posmatras objektivno, u smislu, ne treba da gledas tehnicku stranu, pogotovu ako se ne razumes dovoljno. Gledaj da li ti se svidja, tj da li ti drzi paznju ...

Ja bar tako radim, kada gledam fotku, ako me smori da je gledam i nista mi ne privuce paznju, necu je ni gledati dalje, jako mi se dopada kada otkrijem neke detalje koji se ne vide na prvo gledanje ....

Ove Mickove fotke, prvo mi se dopao kadar, pa onda cela ta melanholicna atmosfetra, plavo, i ako se devojka smeje na njima, onda mi pznju privuku njene oci, pa onda primetim, kako se bokeh kremasto ubaciju od ostrine na ocima ka pozadini, osmeh zubi, interesantni su, pa onda cela ta njena facijalna ekspresija, kako je opustena ali opet malo stegnuta... svasta ima tu samo treba pogledati, a ne odmah jaooo sum !! Pa ajde na full screen res. da vidim koliko ga ima ...

Deus, objektivno posmatranje fotke? Interesantno.. ,)

Sto niko vise ne kaci dobre makroe ?
Bio je ranije onaj jedan forumas sto je fotkao insekte i sl. sa tubama. Imao je i blog/sajt.

Najbolje od svega je je sto si kao primer "objektivnog posmatranja fotke" naveo "Gledaj da li ti se svidja... " 😀

Ovde svi ljudi posmatraju fotke da li je ispostovao neka pravila, pa na taj nacin formiraju svoje svidjanje. Ocigledno sam se lose izrazio, i jako mi je zao da samo izlecete vi koji kao da ste jedva docekali da lupim nesto pa da me popljujete. 🙂

U svakom slucaju, jednom prilikom sam okacio neku fotku, meni interesantnu, gde si imao da vidis razne facijalne ekspresije ljudi, od neke klikne kako cacka nos, do nekog mator kako spava, i komentar je bio da je neka bakuta koja sedi visak i neki klinac da sam mu isekao rame .... znaci trebalo je da zamolim bakutu da ustane i skloni se i malog da se samo malo pomeri u levo ali da zadrzi pozu 😀

U fotografiji treba uzivati !

Ovo ti je forum gde su uglavnom tehnicari, slabo ko je obdaren (nadaren) 😉
Zato nemoj da te cude misljenja forumasa kad je rec o fotkama, igrama, filmovima i sl. 🙂

Eh DeuS, daleko je to od pljuvanja... sta bi bilo tek da nije bilo smajlija na kraju 🙂

@mikiPSY: +1

Lepe fotke MR.BIG, mada prva mi je nekako cudna - jel nisi imao dovoljno sirok objektiv ili si tako crop-ovao iz nekog razloga (ljudi mozda)?

ljudi .... nesto su mi sugavo izgledali 😀 .... salim se ... u toku su bile pripreme za misu neku ili sta pa nije bas izgledalo nesto cool

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno