Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko od vas koristi EXIF Viewer za Chrome?
Proverite da li vam prikazuje ispravno kameru koju je koristio @marinko98 na onim slikama gore?

Poslednja izmena:
Marinko, prvo pravilo fotografije, nista nemoj da stavis u centar 🙂 Potpuno je jasno da ljudi prvo to urade, svi su tako u pocetku, ali probaj da to ne uradis, fotografije ce ti biti totalno drugacije.

Primljeno k znanju. 🙂 Hteo sam samo da istaknem labuda i komšiju pecaroša. Ako te ne mrzi, napiši šta podrazumevaš pod tim "totalno drugačija"?

Da li neko od vas koristi EXIF Viewer za Chrome?
Proverite da li vam prikazuje ispravno kameru koju je koristio @marinko98 na onim slikama gore?

Koju tebi kameru prikazuje? Kamera je kao što sam napisao Nikon D3100.

Pise D3100 ali slika aparata nije D3100 kada kliknes na Camera ispod EXIF podataka dole

Poslednja izmena:
Na obe fotke sa labudom si mogao da podignes aparat, tako da bi samo voda bila pozadina i slika bi izgledala mnogo bolje... A i kad se koristi pravilo trecine, fotka izgleda zanimljivije i labud se u stvari tako bolje video 🙂

Na obe fotke sa labudom si mogao da podignes aparat, tako da bi samo voda bila pozadina i slika bi izgledala mnogo bolje... A i kad se koristi pravilo trecine, fotka izgleda zanimljivije i labud se u stvari tako bolje video 🙂

Znam za to pravilo trećine, evo jedne slike koja bi mogla da bude "pravilo trećine"?

Prilozi

• DSC_5719_001.jpg
    DSC_5719_001.jpg
    530.1 KB · Pregleda: 81
Pise D3100 ali slika aparata nije D3100 kada kliknes na Camera ispod EXIF podataka dole

Ako nije, onda mnooogo liči na D3100. 🙂

Verovatno baguju ti njihovi serveri sa fotkama. Dešavalo se to i meni u prošlosti, ali ne da pogreši model i fotku, već da mi izbaci neke gluposti (grip, objektiv i slično).

Evo isto, a piše D3100. Nisam kropovo SS.

Prilozi

• Exif.jpg
    Exif.jpg
    292.1 KB · Pregleda: 55
Ма каква вода, бре... Гледај где ти је главни мотив фотографије и њега убацујеш у пресек. Имаш много на нету о томе. Мораш мало угрејати столицу, а не овако преко порука...
Укуцаш у Гугл ''златни пресек у фотографији'' или ''кадрирање у фотографији'' и да видиш чуда!

Poslednja izmena:
Ма каква вода, бре... Гледај где ти је главни мотив фотографије и њега убацујеш у пресек. Имаш много на нету о томе. Мораш мало угрејати столицу, а не овако преко порука...

Ok, glavni motiv je labud. Gde on treba da stoji-pliva da zadovolji pravilo trećine? Znam da ima na netu, imam i knjigu "Digitalna fotografija" Scott Kelby, ugrejaću i nju i stolicu zajedno. 🙂

Ako labud pliva od desno na levo, labud bi trebao biti ili na desnoj strani ili u donjoj desnoj strani, zavisi od pozadine...

prosto receno: objekat bi trebalo da bude na preseku horizontalnih i vertikalnih linija koje kadar dele na trecine.

Ako labud pliva od desno na levo, labud bi trebao biti ili na desnoj strani ili u donjoj desnoj strani, zavisi od pozadine...

Shvatio, samo ovo "zavisi od pozadine" nisam.

Na ovoj slici sam hteo da se vidi skela, voda, drveće na drugoj strani i nebo. Šta ne valja? Nebo malko izgorelo?

Prilozi

• DSC_5737_001.jpg
    DSC_5737_001.jpg
    551.7 KB · Pregleda: 80
Ok, glavni motiv je labud. Gde on treba da stoji-pliva da zadovolji pravilo trećine? Znam da ima na netu, imam i knjigu "Digitalna fotografija" Scott Kelby, ugrejaću i nju i stolicu zajedno. 🙂

Ovako nekako...

labud.jpg

Mozes ispraviti dodatnim kropovanjem, "premestanjem" labuda u PShop-u, a ponajbolje odmah u startu - pravilnim kadriranjem.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Sviđa mi se.
Jesi probao iz drugog ugla, da ti se ne vidi taj krov desno ili šta je to već?

Evo konačno sam došao kući

Morao si u PNG da bi smanjio bokeh ? Sta to znachi ? 🙂

Nema veze sa "digitalnim sumom" (btw, sta pod time smatras?)

Da li vidite te mrlje pogotovo u gornjem levom uglu ali i po ostatku slike (kao da sam slikao sa teško prašnjavim objektivom), to sam ja nazvao "digitalni šum", a pošto još uvek učim sve te skraćenice i žargon, razumeo sam da vi to zovete bokeh, a da je zamućenje pozadine background blur.
dobrojutro1.jpg

Zamućenje pozadine-Background blur
flowers-bokeh.jpg

Poslednja izmena:
Da li ova slika zadovoljava pravilo trećine?

Prilozi

• DSC_5846_001.jpg
    DSC_5846_001.jpg
    371.4 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Nisam ekspret ali po meni ne, kontam da si hteo da uslikaš psa, a da ti se u pozadini vide "nešto", ti si ovde uslikao ceo prizor tako da je pas nekako postao premali i beznačajan na svo to silno okruženje. Deluje mi kao da si vatao panoramu, pa ti pas uleteo u snimak.

NPR.

labudw.jpg

Ako hoćeš da slikaš psa i sl. moraš prići i "spustiti se na njihov nivo".

Atmo
Svaka čast za goluba u letu, oštro i jasni, super.

Poslednja izmena:
Evo konačno sam došao kući.

Da li vidite te mrlje pogotovo u gornjem levom uglu ali i po ostatku slike (kao da sam slikao sa teško prašnjavim objektivom), to sam ja nazvao "digitalni šum", a pošto još uvek učim sve te skraćenice i žargon, razumeo sam da vi to zovete bokeh, a da je zamućenje pozadine background blur.

Ne Djole, "te" mrlje (i dalje ne znam, ne vidim koje, ali ajd... bilo koje "mrlje") mogu da se pojave od previsokog ISO-a, od trunke prasine na senzoru, od prevelike jpeg kompresije... od svacega, ali to se nikako ne zove bokeh.

"Background blur" je "background blur", a bokeh je... citaj malo sta ti se pise (ima i krajnje jednostavno napisano "po naski", a ima i wiki stranica sa objasnjenjem i primerima):

Bokeh je nacin na koji objektiv crta pozadinu koja je out of focus - http://en.wikipedia.org/wiki/Bokeh

@Atm0: Pidzini se i meni dopadaju. Znam koliko ih je ovako tesko ufotkati, tako da nemam zamerke. I bakica mi se "dopada" i ovaj tesan kadar bas "fino" oslikava - teskoba.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Atm0-super pižon samo možda da si mu ostavio prostora na desno ali kapiram da si jedva navatao.
Starica jadna 🙁 nije loša mada bih okrenuo aparat i sa strane da gleda slika bi imala veći impakt čini mi se.

Da, hteo sam da uslikam psa i pejsaž iza i pored njega. Probao sam i da se spustim (čučnem) i zovem ga da mi priđe bliže, ali onda on skače na mene, neće da miruje...razmažen je pa bi se samo igrao i skakao. U svakom slučaju shvatio sam poentu, zahvaljujem Djordje.

Ja imam Maju, rotvajlera, ne voli da se slika i stalno hoće da se mazi, dok joj priđem, moraš ih vrebati kad se umire, recimo, posle jela ili dok leškare na suncu i sl.

Poslednja izmena:
Djordje, to je jednostavno shum i to je potpuno normalno da se pojavi na nebu, cak i na niskim ISO vrednostima...

Bokeh je nesto totalno drugo, i to je jednostavno receno sve ono sto nije u fokusu na fotografiji, i dobar primer ti je ta fotka koju si okacio sa cvecem, ono sto je mutno to je bokeh...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno