Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikoni ispod d7000 nemaju motor u telu s toga moraju obkektivi da im imaju motor.

I 50mm 1.8g AF-S je brz 🙂

Sumrak ili Svitanje?

img2023png1.png

Djole, nemoj snimati fotografije kao PNG.

Zlatni fazan, odlicna 🙂

@Falcon
Morao sam u PNG da bi smanjio bokeh jako se vidi u JPG. A što ne u PNG, meni su neke fotke lepše u PNG formatu? Jel sporije učitava, ne kontam?

@NightKnight
Verovao ili ne, jutro, juče oko 06.20, s tim što sam mu ga dao malo po kontrastu da bude koliko toliko neodređeno, ali i da bi ubio bokeh. 🙂

Poslednja izmena:
Djole, kažem ti to zato što fotka od 640 piksela u PNG formatu ispadne 1.3MB. Pogledaj sliku koju je postavio priest77, otprilike iste dimenzije slike ali je njegova JPG i "teži" svega 144KB, iako je 300dpi (standard za prikaz na monitoru/webu je 72dpi)

Format u kome snimaš nema apsolutno nikakve veze sa bokeh, ako si dobijao loše rezultate sa JPG to je verovatno delom zbog kompresije (smanji kompresiju - koristi 80-90%) a delom i zbog toga što je nakon smanjivanja fotke na veličinu za prikaz na netu potrebno ponovo dodati sharpness. Tu Lightroom odlično pomaže jer dodaje sharpness i prilikom smanjivanja slike.

Morao si u PNG da bi smanjio bokeh ? Sta to znachi ? 🙂

PNG zauzima vise mesta od jpega, zato ti to Falcon kaze...

Ne znam kako je ispalo 1,3MB kad sam radio resize na 850KB, tako nešto, a i postoji ograničenje za sve formate fotki na 1MB.
U svakom slučaju, neću više.

Ne mogu sad da vam pokažem razlike, dolazim kući tek sutra u uveče pa ću vam tad pokazati da je u ovom slučaju PNG format smanjio bokeh.

Ajde procitaj negde sta je to "bokeh" 🙂

Inace ti ona tvoja recenica gore ide u moj potpis 😛

S16
Ništa ja tebe ne razumem, ja sam jednom bokeh nazvo 'digitalni šum' koji se nekad vidi preko cele slike, mislim da mi je Driver objasnijo da za to leka nema i da svaki objektiv ima bokeh, samo je nekad izražajniji nekad ne.

http://www.pixelcg.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/bokeh-example.jpg

jaooo! cemu li sluzi taj Google??? izvini Djordje, ali nalupao si se gluposti za sve pare 🙂

Poslednja izmena:
Ja i kompanjon merkamo sledeću metu. 🙂

Canon SX120
F3.5
ISO80
1/200

Šta mislite, odakle je fotkano?

Odusevila me slika, evo je na pozadini. Samo jel ovo originalna rez ili si je smanjivao ? posto mi je malo mutna. Ako imas u vecoj rez okaci plz

Gledao sam juce na novom monitoru Dzonijevu sliku i stvarno objasnjava gornji deo slike, nijanse zute i plave su vrh! (donji cu videti kad mi odrade kalibraciju jer monitor ima opasan problem sa zelenom).

E ***! Nisam kući, sad ispadam nejasan i smešan, kad dođem sutra kući pojasniću na šta tačno mislim, ne mogu ovako sa mobilnog. ,)

@nightbringer
Gugl mi u 99,99% služi da lakše pronađem 'njavu. :d

Poslednja izmena:
Odusevila me slika, evo je na pozadini. Samo jel ovo originalna rez ili si je smanjivao ? posto mi je malo mutna. Ako imas u vecoj rez okaci plz

Verovatno zbog rezolucije. Fotka je u 1600x900 rezoluciji (16:9 format, kao i odnos stranica tvog monitora). Međutim, manja je od tvoje nativne tj rezolucije monitora, s toga se fotka interpolarira na default rezoluciju tvog monitora i gubi se na oštrini (koliko god je može biti sa SX120-icom).

Evo fotke u rezoluciji za tvoj monitor - 1920x1080

Hvala na komentaru, pozdrav. 🙂

Mnogo bolje, tnx 🙂

Auh bre ljudi, neko ce uvek da odresi kesicu pre i kupi skup dslr aparat nego li sto ce na wiki da procita 3 osnovna pojma vezano za sam dsl aparat 😛

A onda ce da savetuje druge, i jos da se ljuti kad mu kazes nesto :d

To ti je ono, sto skuplji aparat = bolji sam fotograf.

A zato je driver uzeo onaj "jeftini" 🙂

Pa šta da radim kad mi pre wiki uleteo keš. Ne vidim u čemu je problem kupiti pa učiti usput?
Ne znam drajveru odakle ti info da sam savetovao bilo koga, a da se nisam ogradio da sam početnik. I da drajveru smeta mi kad meni ili bilo kome ko je nov kažeš, ej kakav si teletabis, pozoveš ljude na okupljanje i onda mi kažeš, šta se tebe tiče dal će kiša, na vrh ti jezika da mi kažeš, ma ko je tebe slepče zvao?! I još se smeješ! ,)
Drajveru, možda jesi genije fotografije današnje Srbije, nemoj da se ljutiš ali ja bih tebi odavno oduzeo status počasnog člana! Ako merim, ovde ima DALEKO pristojnih članova od tebe koji taj status zaslužuju i to samo na konto pristojnosti.

Poslednja izmena:
Prve slike na danu sa D3100.

Prilozi

• DSC_5682_001.jpg
    DSC_5682_001.jpg
    561.1 KB · Pregleda: 101
  • DSC_5701_001.jpg
    DSC_5701_001.jpg
    545.3 KB · Pregleda: 97
  • DSC_5779_001.jpg
    DSC_5779_001.jpg
    398.8 KB · Pregleda: 99
Избегавај централно кадрирање и обрати пажњу на позадину (покушај да нађеш углове где ће и позадина бити боља).

Pa šta da radim kad mi pre wiki uleteo keš. Ne vidim u čemu je problem kupiti pa učiti usput?
Ne znam drajveru odakle ti info da sam savetovao bilo koga, a da se nisam ogradio da sam početnik. I da drajveru smeta mi kad meni ili bilo kome ko je nov kažeš, ej kakav si teletabis, pozoveš ljude na okupljanje i onda mi kažeš, šta se tebe tiče dal će kiša, na vrh ti jezika da mi kažeš, ma ko je tebe slepče zvao?! I još se smeješ! ,)
Drajveru, možda jesi genije fotografije današnje Srbije, nemoj da se ljutiš ali ja bih tebi odavno oduzeo status počasnog člana! Ako merim, ovde ima DALEKO pristojnih članova od tebe koji taj status zaslužuju i to samo na konto pristojnosti.

Da ne gusimo temu, shaljem ti pm...

Избегавај централно кадрирање и обрати пажњу на позадину (покушај да нађеш углове где ће и позадина бити боља).

Namerno sam stavio labuda u centar da bi se bolje video, mada imam i slika gde nije u centru (danas popodne sam na kanalu ispucao oko stitinak slika), a pozadinu nisam mogao mnogo bolje jer sam bio na obali i na skeli ( da bi se približio labudu i gde je bilo malo prostora za manervisanje ) kad sam slikako labuda. Naravno da može to i bolje, naročito pozadina, ali polako...tek sam počeo da učim. Hvala na sugestijama, one mi zaista koriste.

Jesi li u potpisu namerno ispremeštao slova?

Nisam, da ti nisi napisao, ne bih ni primetio tu grešku u kucanju. Hvala.

Poslednja izmena:
Marinko, prvo pravilo fotografije, nista nemoj da stavis u centar 🙂 Potpuno je jasno da ljudi prvo to urade, svi su tako u pocetku, ali probaj da to ne uradis, fotografije ce ti biti totalno drugacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno