Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kit objektiv + Raynox DCR 250 macro. 😛

wv6gao.jpg

30259b4.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Evo par nocnih snimaka. Nemam stativ tako da su slikane sa neke klupe ili ograde u zavisnosti. Iznervirao me CPL filter koji sam trebao da skinem a nisam znao. Ostavljao mi flare(vidi trecu sliku) non stop u zavisnosti od ugla fotografije. Takodje i po danu cesto zna da zeza i pokusavam da shvatim da li je to zaista nepotrebno ili sam trebao neki bolji da uzmem:trust:. Narucio sam Nikonov NC filter barem po reviews bih rekao da je bolja opcija za allround fotke. Ne znam zasto nisam dobio vise svetla na 30sec/f9/iso100. Nisam probao Bulb.

DSC_2073 by Zet011, on Flickr

DSC_2075 by Zet011, on Flickr

DSC_2009 by Zet011, on Flickr

Kit objektiv + Raynox DCR 250 macro. 😛

wv6gao.jpg

30259b4.jpg

Izgleda da se isplati 80-90$ za taj Raynox Astro a? 😉
@seizmos-Hvala😉 ne znam, nisam nešto preterano zadovoljan. Uzeću neki stativ Montreal je lep noću.Ubih se oko manuelnog fokusa. Koji fokus mod koristiti za nocne? Spot ili Matrix?

Thierry,

Probaj slobodno da podignes ISO kad slikas nocu, uhvatices vise svetla (verovatno ne i zvezde dok si u gradu). To ti je ustvari idealna prilika da steknes iskustvo i neko znanje iz prve ruke. Kazes da slikao 30s/f9/iso100, probaj isto to sa ISO 200, 400, 800 pa gledaj u LR sta si time dobio a sta (i da li) izgubio. Isto tako eksperimentisi i sa otvorom blende.

Za nocne fotke i slikanje sa filterom je vec odgovoreno u ovoj temi - pojava flaira je vrlo verovatna i nepozeljna generalno. Skini filter kada slikas nocu.

@Thierry Henry, Nocne fotke se nikada ne fotkaju nocu, vec pred sam mrak, pa tako nebo ispada tamno plavo i mnogo interesantnije nego ovo crno. Drugo, potrudi se da popunis kadar, ne treba pola fotke da zauzima nebo koje je crno i dosadno.

Sto se tice macroa, DCR-250 je dobro resenje za kompakte i ostale aparate na kojima se objektiv ne moze skinuti, kod DSLRa je svako drugo reshenje i bolje i jeftinije 🙂 Recimo macro tube, meh, neki obrnuti objektiv, jeftini manuelni macro, itd...

Lepi saveti hvala puno😉.
Razlog zašto sam išao kasno je čekanje vatrometa 22:10 koji nikad nije počeo hahahhah, bio dan ranije inače uvek ide subotom. Znam da je nebo lepse predvece.
Niste mi odgovorili za fokus modove i kako pravilno manuelno fokusirati nocu, da li okrenuti do kraja jer znam da je malko ispred tog podeoka najoštrije?
Što se tiče blende kako da izračunam recimo koliko treba da je otvorim u odnosu na razdaljinu objekta?
Probaću sledeći put veći ISO.
Hvala još jednom.

Poslednja izmena:
Ne koristim Nikone pa ne znam sta je Matrix fokusiranje ali ako fotkas nocu sa stativa, koristi centralnu tacku za fokus (najcesce je najosetljivija) pa prebaci na manuelni fokus (posto ti se nece menjati predmet fotografisanja), da ti se ne desi da ti pobegne dobra fotografija jer aparat nije uspeo da fokusira na vreme. Onda rekadriraj i usredsredi se na samu fotografiju, na podesavanja aparata i najbitnije, ako vidis da ti se nesto ne dopada na fotki, eksperimentisi sa podesavanjima i gledaj kako koje podesavanje utice na fotku.

Spot i matrix su valjda tipovi merenja svetla, ne fokus mod. Spot pravilno eksponira deo kadra koji se nalazi oko trenutno aktivne tacke fokusa. Matrix merenje koristi algoritam koji pokusava da izracuna neki prosek za ceo kadar, nevezano za objekat u fokusu. Svaki od ovih tipova merenja imaju specificnu upotrebu ali generalno nemaju veze sa time da li se fotka nocu ili danju.

pozd.

Edit: Pored ova dva moda postoji i Center weighted (na nikonu) koji pravilno eksponira jedan odredjeni radijus oko sredine kadra.

Poslednja izmena:
Da merenje svetla. Ali ima veze ako izaberes Matrix ili Spot.Recimo noću, kako sam čitao, pošto automatski fokus ne radi, lock-uje neko svetlo otprilike na toj razdaljini, prebaci na manuelno i onda podešavanje ekspozicije, blende, kadriranje i ostalo. I tu se koristi spot koliko sam razumeo. Ajde Astrolog ima isti aparat pa nek se javi.
Hvala Vidakm😉

Izgleda da se isplati 80-90$ za taj Raynox Astro a? 😉
@seizmos-Hvala😉 ne znam, nisam nešto preterano zadovoljan. Uzeću neki stativ Montreal je lep noću.Ubih se oko manuelnog fokusa. Koji fokus mod koristiti za nocne? Spot ili Matrix?

Pa isplati se sigurno. Ja sam moj platio 60 eura u Austriji.
Ono sto navede drajver je OK samo postoji samo...
Prvo macro tube sa AF su 100 eura i nije bas jeftin kako se navodi. Bez AF e to moze za male pare da se nadje pa se kilavi bez auto fokusa a mcro je bas zeznut dok se ne navezbas.
Neki konverter i obrnuti objektiv ne bi ti preporucio iz cisto prakticnih razloga.
Zaprljaces senzor manje vise ali objektiv sigurno hoces a to je bas nezgodno za ciscenje osim ako ne nosis u servis a odma racunaj na troskove odrzavanja!
Polovno macro staklo je dobar izbor ali bez AF-a. Sa auto fokusom kosta koliko ceo tvoj aparat sa kit objektivom. A zasto je tako prosudi sam.
I ako na to dodamo da se dobar makro ne slika bez dodadnog difuzera, stalka, daljinskog okidanja...itd dodjes do situacije kad sebi moras da kazes dokle ces da ides?
Meni je ovo sasvim OK za moje potrebe a moze i bolje naravno samo da se navezbam i da dosvetljavam blicem na manuelno podesavanje. Pogledaj u meniju aparata za blic imas tu opciju.
Naravno koristi Matrix merenje svetla za vecinu slucajeva. 🙂
Auto area AF probaj kad bas takve slike fotkas jer onda palis svih 11 tacaka fokusa koju aparat sam odabira po potrebi na bazi kontrasta a ako imas ljude u kadru po boji koze/lice.
Ja uglavnom koristim single point AF.

To sto ti je napisao driver za plavi sat je potpuno tacno kao i da su bar 2/3 fotrografije bez mraka crnog kao katran. 😀

2naifb6.jpg

Lepi saveti hvala puno😉.
Niste mi odgovorili za fokus modove i kako pravilno manuelno fokusirati nocu, da li okrenuti do kraja jer znam da je malko ispred tog podeoka najoštrije?

Pa ako to radis sa stativa, najbolje je live view, pa uvecas i fokusiras u milimetar. Ako se krecesh, srednja tacka je najosetljivija, samo gadjaj najvece kontraste koje vidis, tu ce aparat biti najbrzi i najprecizniji..

Što se tiče blende kako da izračunam recimo koliko treba da je otvorim u odnosu na razdaljinu objekta?

Nisam te bas razumeo sta ovde pitas :d

Probaću sledeći put veći ISO.

Ako fotkas sa stativa ovakve staticne stvari, to sve moze i ISO100..

Sto se tice vatrometa, njega fotkas isto sa stativa i gledaj da ti ekspozicija bude 1-2 sekunde, pa prema tome namesti ostalo, naravno stavi ISO100...

Da i drajver podeli znanje a ne stalno da hebe u mozak i troluje. 😀

Znam da ima al ga mrzi da se cima. Pazi kad se i rimuje 😀

Pa nije bas tako. Driver hoce da pomogne posebno pocetnicima kad su kooperativni i shvate da su pocetnici
Cim pala*ude onda ima ostar jezik. 😀 I kako da nezna kad se godinama bavi profesionalnom fotografijom.
Jedino taj Canon ce mu doci glave. :d
Nego par super makro da se i nevidi skoro sta je. Dakle pocinje od 86mm pa sve do 195mm!

195mm nacro
2uxz33s.jpg

Mrav i biljne vasi!
2aj9k6d.jpg

Cvetak unutra
ot3nzl.jpg

I osa
kex5eh.jpg

Nikkor 55-300mm + Raynox

Canon EOS7D 15-85USM, nazalost nije moglo lepo da se kadrira jer je slikano kroz ogradu a objektiv je velikog precnika 🙁

Prilozi

• AzG56bcCIAAcBxC.jpg
    AzG56bcCIAAcBxC.jpg
    49.2 KB · Pregleda: 101
Poslednja izmena:
E kako si zadovoljan sa 15-85 USM? Meni se cini kao ok all around varijanta za crop...

Nazalost nemam puno vremena da se igram s istim jer dok dodjem kuci vec je mrak, a tek sad gledam da nabavim stativ i blic, ali kad god imam vikend ili sam na odmoru gledam da sto vise koristim fotoaparat, i mogu reci da sam prezadovoljan ovim kitom tj pomenutim objektivom. Onos to sam do sad kao najvecu manu zapazio je da slike malo gube na ostrini ako je veoma suncano a ne ponesem hud, valjda zbog velikog precnika objektiva i relativno male duzine istog. ALi kao ALL AROUND varijanta objektiv je meni licno super.

Astrolože-Dobar taj Raynox mora da padne uskoro:d
Rizmal-dobar i like😉
Uzeo sam stativ neki kungfu ali stabilan(dosta podesavanja, ide do moje visine 185cm sto je cool. Nije neko vreme bilo juce posle posla, ali evo jedne. Ajde komentari shooottt😀

NS by Zet011, on Flickr

Henry odlicna fotka. 🙂
Samo fali exsif pa nevidim postavke. Kojim modom si slikao?
Pa Raynox je elegantno resenje za kakav takav makro. Ima oba poklopca pa ga lako stavis u dzep ili postavis na objektiv.
Znaci stalno mozes da imas uz sebe. Ono sto je vazno daje ostre fotke i lepe boje oniliko koliko ti objektiv omogucava.
Nema degradacije sto je najbitnije. 🙂

Pazi ovaj pauk je velicine 1mm nisam ga ni video na cvasti! Samo ovo je slikano na 200mm sa Nikkor 55-300VR objektivom.

1el9qg.jpg

A tek ovo stvorenje na delu lista!

112bvad.jpg

Poslednja izmena:
Hvala majstore:wave:
Brate klik na Actions pa View Exif info 😉
Izvoli da se cimaš 🙂
Camera Nikon D3100
Exposure 0.05 sec (1/20)
Aperture f/5.6
Focal Length 18 mm
ISO Speed 100
Exposure Bias 0 EV
Flash No Flash
X-Resolution 72 dpi
Y-Resolution 72 dpi
Color Transform YCbCr
Padding (Binary data 4108 bytes, use -b option to extract)
Exposure Program Manual
Date and Time (Original) 2012:08:02 20:16:46
Date and Time (Digitized) 2012:08:02 20:16:46
Max Aperture Value 3.5
Subject Distance 4294967295 m
Metering Mode Multi-segment
Light Source Unknown
User Comment NS
Sub Sec Time Original 70
Sub Sec Time Digitized 70
Sensing Method One-chip color area
CFAPattern [Green,Blue][Red,Green]
Custom Rendered Normal
Exposure Mode Manual
White Balance Auto
Digital Zoom Ratio 1
Focal Length (35mm format) 27 mm
Scene Capture Type Standard

henry, bravo za prvu. kadar je meni sjajan samo cini mi se da si malo preterao sa ostrenjem i obradom generalno. Okaci original da vidimo kakva je.

Plastikaner 50mm na f/2.8
Iso 400
1/1000

Edit: Planiram u skorije vreme da uzmem sigmu 30mm 1.4, pa me zanimaju vaša mišljenja o ovom objektivu. Kol'ko se sećam DeuS.Mikelle i driver su imali ovaj objektiv...

Poslednja izmena:
Bravo Dušane preslatka bebica🙂
@Mogambo->Cool composition,)
Prosao vatromet i ok iskustvo za pocetak 🙂. Imao sam tu smrdljivu banderu ispred sebe i upropastila je dobar deo slika sa flare-om(sa polarajzerom i bez), jer je sve vrvelo od ljudi, a kasnili smo ***. Jedini slobodan krajicak zemlje gde sam postavio kameru. Ipak, i pored toga mislim da sam napravio par dobrih.

DSC_2590 by Zet011, on Flickr

DSC_2583 by Zet011, on Flickr

DSC_2582 by Zet011, on Flickr

DSC_2647 by Zet011, on Flickr

DSC_2639 by Zet011, on Flickr

DSC_2632 by Zet011, on Flickr

DSC_2628 by Zet011, on Flickr

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno