Šta je novo?

Fotoaparat

Dumtrasmuzika

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2011
Poena
170
Pozdrav svima,

Koleginica zeli da kupi fotoaparat,
pa posto nema nalog, ja umesto nje postavljam pitanje ovde.
Zelja je da postoji mogucnost da se u kadru uhvati cela sagrada familia ili neka druga visoka gradjevina,
dakle sirokopojasni kadar je potreban,
a sam aparat bi se koristio najvise u automatskom modu za slikanje.

Neka cena koju je spremna da izdvoji je oko 300-350 evra.

Postoji li neki best buy koji bi mogli da izdvojite/predlozite?
Ja sam predlagao DSLR aparat za taj novac,
medjutim nemaju zelje ka naprednim podesavanjima,
normalni ljudi koji se vodi "point and click" fotografijama.

Mozda mozete pojasniti na sta bi trebalo obratiti paznju?

Hvala svima i pozdrav!

Pa sad, nisam baš siguran da bilo koji kompakt može da uhvati celu Sagrada Familiu, ali dobro. Neka proba pa nek vidi.

Iz koje daljine ona namerava da fotka ? To je ključno pitanje. I trebaju li joj detalji ili ne ?

Haha joj sto volim ovakve teme...pa jos kad se zahuktaju 😀 Posebno je hit kad covek pita za savet i onda posle jednog posta odluci da uzme nesto sto uopste nije ono sto trazi 😀

Ma covek me je kontaktirao na PM i objasnio sta mu treba, totalno amaterski fotoaparat za shljocanje, a ja bolji i jednostavniji meni/UI, a istovremeno uzasno precizan u prepoznavanju scena nisam video od Ixusa. Za 350e moze da kupi najbolji, HS510 (ili ako je izasao neki noviji iz 5xx serije), nekada je upotrebljivost i gabariti aparata bitniji od konacne fotke, i to je ono sto pricam da amaterima ne treba aparat kao sto je RX100, jer razliku nece videti u fotkama, ali itekako u gabaritima i ergonomiji...

Super je ideja ali je po meni suludo davati 350e za kompakt (mada je to verovatno i tvoj stav). Mislim da bi mu i 24mm na canonu s100 za nekih 230e (koliko sam video da su se pojedinci pocastili) odradio super posao, a kontam da je isti sistem za prepoznavanja scena u pitanju (vidim da ima gomilu toga kad se stavi na auto mod i sve zivo koriguje i raspoznaje)....e sad jedino ako mu treba bas nesto minijaturno to je uvek bilo na ceni 😉

Mene zanima da li je 24mm na tim novim kompaktima isto sto i 24mm na ff...kakav je tu odnos zize i velicine senzora uopste?!

Poslednja izmena:
Pa ni na jednom od tih objektiva ne pise 24mm, to su preracunali oni koji ih testiraju, tako da jeste, to je 24mm kao na FF telu...

A sto se tice Ixusa gore, nisam ni ja za to da se daje 350e za kompakt, ali to je iz ugla nekoga ko zeli da se malo bavi fotografijom i eksperimentise. Za one koji hoce samo da shljocaju i da im aparat uvek bude pri ruci kao sto je mobilni, nema boljeg od Ixusa, a najbolji medju njima je taj 5xx. Zena ako hoce da da 350e za fotoaparat, sto ne bi uzela taj, najbolji je, ima 10x zoom u tako malom pakovanju. A u svakom slucaju, rekao sam coveku da ako nece da da toliko para, nek uzme bilo koji jeftiniji Ixus, to je pravi aparat za nju...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno