Šta je novo?

formule

Cwelle

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
709
Da li neko zna kako da resim sledeci problem?
Dakle, korisnik unosi neku formulu tipa A*(B-C)+D u edit box, i odvojeno unosi vrednosti za ove konstante. Meni treba funkcija ili procedura koja ce u zavisnosti od formule i ovih parametara da izracuna vrednost formule. Sve to treba da se uradi u Delphi-ju.
Ovaj problem me muci vec duze vremena :wall: . Bio bih veoma zahvalan na brzoj pomoci. :wave:

Uffff... tebi ovde treba jedna lepo napisana rekurzija.
Bitno je da se zna koje sve operacije su uključene. Na primer da li je to + - * / ili ih ima još.
Treba i rešiti problem zagrada. Ne mogu ovako iz glave. Ako ti neko ne da gotovo rešenje (možda postoji na webu, probao google?) pokušaću da ti napišem.

p.s. Malo googlao, ima takvih stvarčica na webu, malo potraži na sajtovima s Delphi komponentama. Ako ne nađeš baš ništa viči.

Poz.

Trazio sam ali mi je sve totalno zbunjujuce i obicno je shareware, a nista nisam nasao sto bi mogao da iskoristim. Treba mi za +, -, *, / i za rad sa zagradama.

Poz.

U principu mogao bi da napraviš da u tom edit boxu unese formulu, a u odvojenim boxovima vrednosti. Onda uradiš replace pomoću StrReplace ili AnsiStrReplace (zaboravio sam) i ubaciš brojeve umesto konstanti. A onda pozajmiš od nekog knjigu "Strukture podataka" sa ETF-a gde imaš algoritme za pretvaranje infiksnog u postfiksni izraz i računanje istog :)

Hvala na odgovorima. Uspeo sam da nadjem neku besplatnu komponentu. Videcu kako ce da radi.

poz...

Vrh Dno