Šta je novo?

formatiranje xp-a

timotije

Slavan
Učlanjen(a)
13.02.2005
Poena
309
u poslednje vreme, imam problema sa kompjuterom. resio sam da reinstaliram windows...
nikad to nisam radio na xp-u. citao sam pazljivo ovaj tutorial http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=63087
ali nakon podesavanja parametara u biosu, windows mi se pokrece normalno, umesto da mi se ponude 3 opcije kao sto stoji u tekstu:
HTML:
Nakon kraće pauze imaćete tri opcije: 1. pokretanje instalacije Win-a, 2. pokretanje Recovery Console i 3. izlazak iz programa. Vaš izbor treba da bude pod 2, tj pritisnite taster ’R’.
Kada se
u cemu gresim???

Jesi li ubacio instalacioni disk u drive? Da li je taj disk butabilan? Jesi li namestio u biosu da pri butovanju prvo trazi cd/dvd a zatim hdd?

ubacio sam cd.
podesio sam u biosu da First Boot Device bude CD...

Jel ti se pojavljuje na pocetku crn ekran na kome pise Press any key ....?
Znaci moras tada da pritisnes neki taster da bi pokrenuo instalaciju a zatim ce ti se pojaviti one opcije. Ako ti se ne pojavljuje ona poruka na pocetku (Press any key ...) onda taj disk nije butabilan.

Pazi kad' se i meni to desavalo na novoj ploci (GA 965P-DS3), vise puta sam resetovao i nije hteo da mi pokrene sa diska, onda sam disable-vao sve ostale uredjaje, znaci ostavio sam SAMO First Boot Device da mi bude CD, sve ostalo disable, legao sam na bilo koji taster kada mi kaze ono "press any key to boot from a CD" i onda je uspelo...

Inace, te tri opcije ti se ponude tek posle nekog vremena, kada se ucita sve sto treba sa CD-a, znaci trebalo bi da ti se pojavi ono "press any key to boot from a CD" ali ako uradis ovako kako sam ti rekao mislim da nece ni biti potrebe da pritiskas bilo sta jer ti je sve ostalo disabled.

Poslednja izmena:
Jel ti se pojavljuje na pocetku crn ekran na kome pise Press any key ....?
Znaci moras tada da pritisnes neki taster da bi pokrenuo instalaciju a zatim ce ti se pojaviti one opcije. Ako ti se ne pojavljuje ona poruka na pocetku (Press any key ...) onda taj disk nije butabilan.

ne pojavljuje mi se crn ekran na kome pise Press any key...
na kratko samo pise booting from cd (ili nesto slicno) i sasvim normalno upali windows...

Pazi kad' se i meni to desavalo na novoj ploci (GA 965P-DS3), vise puta sam resetovao i nije hteo da mi pokrene sa diska, onda sam disable-vao sve ostale uredjaje, znaci ostavio sam SAMO First Boot Device da mi bude CD, sve ostalo disable, legao sam na bilo koji taster kada mi kaze ono "press any key to boot from a CD" i onda je uspelo...

Inace, te tri opcije ti se ponude tek posle nekog vremena, kada se ucita sve sto treba sa CD-a, znaci trebalo bi da ti se pojavi ono "press any key to boot from a CD" ali ako uradis ovako kako sam ti rekao mislim da nece ni biti potrebe da pritiskas bilo sta jer ti je sve ostalo disabled.

probao sam sada ovo, ali ne pomaze...

ja sam taj disk malopre narezao...
imao sam kopiju instalacionog windows xp cd-a na hardu...
po cemu se razlikuje bootabilan disk od ovog mog (za koji ti kazes da nije bootabilan)?
hvala

au pa ne moze tako. ako si samo kopirao fajlove to nikako nece moci uzmi od nekog boot cd
pa ga iskopiraj preko nera sa copy cd. razlika pa ta tvoj nije boot eto🙂
ps a odakle si

Poslednja izmena:
narezao sam cd iz nera koristeci opciju make bootable data disc.
uopste mi se ne pojavljuje taj "crni ekran" sa natpisom press any key to boot from a CD, kao sto bi trebalo...
taj korak preskoci, i odmah dodje do boot from cd, ali tu ostane...
iz kraljeva sam...

aman ne moze tako postoje na disku skriveni fajlovi koji se ne vide moze samo preko imidz dika ili kako sam vec opisao. uzmes od nekog boot cd i narezes sebi da imas pa dignes sistem ili lepo odneses u servis izujes se 10tak eura i imas sredjen komp

Ne mozes da "make bootable data disc".... Nikako.

Znaci uzmi normalan instalacioni xp [butabilni] ubaci u nero, idi na copy disc, kada napravi imidz trazice ti da ubacis drugi prazan, ti ubacis on nareze, ti instaliras....

Ili preko alcohola, image making wizard, napravis imidz, posle ides burn image... Nista lakse. 🙂

P.S. Ako iam nekoga iz Kraljeva, neka mu to nareze... :type:

Poslednja izmena:
Postoji jos jedna opcija .... ako ti taj instalacioni CD nije bootabilan.
Probaj da instaliras novi Win iz vec postojeceg, tako da kada ti se podigdne taj stari Win, pronadji Setup na tom CD i pokreni ga. Izaberi opciju Nova istalacija, ne Repair, i dalje ce ti nuditi sve opcije kao i kod svake instalacije. Kad ti ponudi da izberes disk na kome ce biti instalacija, izaberi D, delete this partition, a zatim F, format, i to full format.
Ako ti slucajno ne ponudi izbor diska, vrati se sa Esc na prethodni meni i imaces tu opciju.

hvala svima na odgovorima...
ispao sam glup🙁
pokusacu sa ovom varijantom da iskopiram bootabilan cd...
poz

Pa nisi glup, samo nikada nisi radio pa ne znas 🙂
Samo uradi kao sto ti rece drug🙂)) Tiristor, i bice sve ok.

Sada mene zanima u vezi butabilnog diska... skidam trenutno Vistu u .ISO varijanti. Da bih napravio butabilni DVD, sta treba da radim? Da li je dovoljno da double-click-ujem taj fajl koji mi onda dalje otvara NERO prozor za rezanje?

Sada mene zanima u vezi butabilnog diska... skidam trenutno Vistu u .ISO varijanti. Da bih napravio butabilni DVD, sta treba da radim? Da li je dovoljno da double-click-ujem taj fajl koji mi onda dalje otvara NERO prozor za rezanje?

Da

@timotije

Da li imas butabilnu disketu od WIN 98 ili Hirens Boot CD ?
Ako imas moze i to da pomogne - nije neophodnop da CD sa XP-om bude butabilan.Iz DOS moda sa XP instalacionog CD-a pokrenes winnt.exe koji se nalazi u folderu i386.

@Civil
Treba da ti otvori Burn Image.

Imam slicno pitanje. Dakle skinuo sam vistu u iso varijanti, jel ce smetati ako npr vista iso.file raspakujem na hdd , pa fajlove preko nera narezem, ili je pravilnije da direktno narezem image/iso file ?

Poslednja izmena:
Imam slicno pitanje. Dakle skinuo sam vistu u iso varijanti, jel ce smetati ako npr vista iso.file raspakujem na hdd , pa fajlove preko nera narezem, ili je pravilnije da direktno narezem image/iso file ?
Sigurnije je da taj image stavis kao source i da tako srezes, tj. na taj drugi nacin.

Poslednja izmena:
A hoce li smetati da se na dvd nadju jos neki fajlovi a da ne pripadaju Visti(pretpostavljate na sta ciljam:-devil-: )?

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo,posto win ucitava njemu potrebne fajlove,a ostatak diska moze da se popuni bilo cime,to winu ne smeta.
Ovo je neka moja pretpostavka,ne znam koliko sam u pravu.

Ako hoces da dodas nesto onda bolje to uradi sa programom ultraiso ili neki slicni sa kojim mozes da dodas direktno u iso, jer ako raspakujes iso, moguce je da ne bude vise bootabilan

Poslednja izmena:
nLite za vistu? 🙂

Taj "specificni softverski dodatak" :-devil-: 😀 😀 😀 dodaj uz pomoc UltraISO.
nLite \ VLite ovde nije neophodan :d :d :d

Hvala na preporuci, probao ga(UltraISO) i sve sjlaka.
E sad da li ce upaliti ono prvo sto sam naveo, saznacu uskoro.

Poslednja izmena:
Tako isto i za igre, prvo se pojavi igra bez leka, nakon nekoliko dana izadje lek, ubacish ga preko UltraIso-a i sprzhish na disk.

:wave:

Nazad
Vrh Dno