Šta je novo?

Formatiranje preko FDISK ili preko XP butabilnog diska

Srkson

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2002
Poena
620
Dajte ljudi razresite ovu dilemu, jer svako ima svoje vidjenje i svi se prave pametni. Elem, kako je bolje, formatirati HDD iz DOS-a preko programa FDISK i napraviti particije pa onda instalirati XP ili sve to odraditi preko XP butabilnog diska koji takodje nudi kreiranje particija i formatiranje. Za koga je bolje da ide u FAT32 varijantu, a za koga u NTFS. Sta se dobija jednim, a sta drugim? Neko kaze da, ako se ne formatira disk iz DOS-a mogu se pojaviti bad sektori na HDD i tako se napravi trajno ostecenje, a neki kazu da to nema veze i da sve to lepo radi sa XP butabilnim diskom??? Pa molim da iznesete svoja iskustva i sta je u stvari pametnije uraditi. Hvala! :wave:

taj ko kaze, taj laze :) ja ne pamtim kad sam poslednji put pravio particije iz fdiska, samo boot cd...

Apsolutno nema veze sta koristis za formatiranje diska.

Sto se tice FAT32 ili NTFS-a, zavisi za koga i sta ce taj neko da koristi. Uglavnom svi polako ali sigurno prelaze na NTFS, sem nekih nostalgika koji zude za proslim vremenima.

FDisk nisam koristio od kada se pojavio XP :)
Na NTFS sam presao onog momenta kada sam poceo da radim sa nekim video fajlovima koji su veci od 4GB i nisam se ni jednog trenutka pokajao.

Srkson je napisao(la):
..Neko kaze da, ako se ne formatira disk iz DOS-a mogu se pojaviti bad sektori na HDD i tako se napravi trajno ostecenje

E stvarno svašta.
Naravno, sve se odrađuje sa XP cd-a.

Da, samo XP CD

Davno je to bilo, ali ako se dobro secam, FDISK i nije program za formatiranje diska nego za manipulaciju particijama: kreiranje, brisanje, podesavanje aktivne particije i, eventualno, za brisanje Master Boot Recorda (fdisk/mbr). Nakon promena uradjenih sa fdisk-om racunar treba restartovati i onda formatirati nove particije naredbom format koja je DOS interna naredba i nema nikakvih direktnih veza sa fdisk-om.

Koristi uvek butabilni CD OS-a koji instaliras; tako izbegavas sve moguce zvrcke, a i tehnicka ogranicenja fdiska (recimo da ne prepoznaje bas velike diskove dobro, ogranicenja kod kreiranja velicina, nemogucnost odredjivanja redosleda particija, itd).

1.preko fdisk se ne moze formatirati Hdd (samo particioniranje).Za to se koristi "cuveni" format.
2.Pravis particije preko Win XP Cd-a, formatiras c:, instaliras windows Xp i posle preko windowsa formatiras ostale particije.
3.Opasnost od bad sektora nemas zbog toga, to je do Hdd-a.
4.Particija na Fat32 treba da bude najvise 8Gb (7,8GB) kada na tu particiju planiras
da imas files koji uglavnom imaju velicinu izrazena u KB Npr Operativni sistem, programe, igrice cesto. Particija veca od 8Gb na fat32, indikovanija je za upotrebu cuvanja filma ,muzike i velikih Files-a. Npr 80gb mozes imati 3 particije 8Gb(operativni)-8Gb(igrice)-60Gb(muzika i filmova) .Na taj nacin ne gubis prostor na Hdd-u . + Vidljiva ti je particija c: preko Dos-a (nekim ljudima to znaci) kad kod Ntfs nije, a primetna razlika u performansama nema.
Kod ntfs-a nije problem velicina particija sto se tice gubitka prostora.

Ja ću ti reći ovako - ako i posle svih objašnjenja nisi siguran, probaj da particionišeš HDD pomoću fdiska, mislim da ćeš vrlo brzo odlučti šta ćeš da koristiš kad vidiš koliko fdisk "brzo" radi ;)

A što se tiče FAT32/NTFS fajl sistema, ne vidim razlog zašto bi koristio FAT32, kad je NTFS dosta bolji i napredniji.

Ja to sada radim samo preko windows XP boot CDa ... cak i ako treba da instaliram neki matoriji windows ... ali onda stavim FAT32...

Znaci ... Boot CD .. izbrisem particije... kreiram ih ponovo ... format NTFS i to je to..

Inace preporuka je da napravis dve particije ili vise.

Prva particija 10 GB i tu krknes windows. ostale napravis po tvom izboru.

Ne bi bilo lose da napravis jednu particiju od jedno 1 do 2 GB i da onda tu stavis swap file windowsa. Mogao bi da stavis da ona bude zadnja particija ...Z recimo.

mislim da bi to odradilo posao kako valja.

Vrh Dno