Šta je novo?

formatiranje diska od 120GB

goransu

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
304
Neki dan sam kupio Maxtora od 120gb (DiamondMax Plus 9 120gb ATA/133 - YAR41KWO) i nikako mi ne uspeva lepo da ga formatiram i da koristim svih, ili barem približno 120GB... prvi put neformatiranog, ubacio sam ga kao slave na mašinu na kojoj sam instalirao norton partition magic 8.05, koji inače koristim za ovakve akcije ali iznenadilo me je što moj omiljeni softver za particioniranje nije hteo da radi sa novim diskom... vidi ga fizički, kao "other filesystem" ali nije dao da ga formatiram, tj. da napravim barem jednu particiju... nakon nekoliko pokušaja raznih kombinacija, čak i sa isključivanjem antivirusa ali nije pomoglo, bootovao sam sistem sa winME boot CD-a i upotrebio dobri stari fdisk, obrisao neke "nonOS" particije i vratio se u XP, startovao ponovo PM i video mi ga je kao FAT32 ali samo 32GB... odradio sam preformatiranje u NTFS ali pre toga sam obrisao tu novokreiranu particiju da bi dobio istih 32GB ali ovaj put unlocated... dakle, napravim ja novu particiju ovaj put NTFS i ne da mi više od 32GB, jedino što mi je dilema je to da neznam koliko da stavim cluster size, sad je na default... na mašini na koju ide ovaj disk imam integrisan OS, pošto je IBM i razmišljao sam da pokrenem čistu instalaciju i da se nadam kako će pametni windows sam da reši problem :smash:

svaka pomoć je dobrodošla...

a ti koji OS imas, nisam dobro razumeo?
meni je uspevalo, bez ikakvi problema, da particionisem HDD-ove i od 160GB, na XP-u + PM 8 :)

XP pro... napisao sam već gore... znači situacija je bila sledeća... kupim novi disk, ubacim ga kao secondary i prizovem PM 8.05 i tu počinju problemi... prvo mi ga je prepoznao kao "other filesystem" i nije dozvoljavao da mu išta radim, sam ja otišao (i verovatno pogrešio) u DOS i preko fdiska napravio primarnu FAT32 particiju pa digao ponovo XP... da se ne ponavljam...

Proveri u disk manager-u da li je disk online. Zbog cudne politike M$-a i forsiranja NTFS-a XP nece da formatira FAT32 particije preko 32GB. Slicna je situacija i sa starim verzijama FDisk-a, ali ima caka da se umesto kolicine MB upise 100%...

vidim ja disk "normalno" ... i pišem/brišem po njemu ali i dalje piše da je kapacitet 32GB i šta god da pokušam neće da ide... koje bi bilo alternativno rešenje? pokušao sam sa nekoliko win softvera ali ista situacija...

Reci koju plocu imas, (proizvodjac i nije bitan) ali cipset jeste.

Crni je napisao(la):
Proveri u disk manager-u da li je disk online. Zbog cudne politike M$-a i forsiranja NTFS-a XP nece da formatira FAT32 particije preko 32GB. Slicna je situacija i sa starim verzijama FDisk-a, ali ima caka da se umesto kolicine MB upise 100%...

Kako onda ja formatiram fat32 particije od 38 gb?

Sasha je napisao(la):
Reci koju plocu imas, (proizvodjac i nije bitan) ali cipset jeste.
Imam EPOX-ovu ploču, model 8RDAE (nForce2 400 AGPset, socket-462 w/ 400mhz FSB) ... probao sam ga fomratirati (iz windowsa) na 3 različite mašine, novijeg hardvera... misalim da sam nešto za*ebao kad sam ga formatirao u dosu sa fdiskom...

Ovo sto ti je Crni rekao je 100% istina, ja sam sa koriscenjem fdiska i % umesto velicine u GB do sada bez problema formatirao diskove od 80, 160 i 200 GB.

E problem je u tome sto je u je u HPA stavljeno da bude 32Gb i nemoze tek tako da se otkljuca.
Skoro mi je donosio jedan covek.
ps: probaj hddl

duksa88 je napisao(la):
hpa-Host protected area
hddl.exe
Hvala za pojašnjenje... pokušao sam da nadjem taj fajl HDDL.exe u okviru windows direktorijuma ali nisam uspeo... bootovao sam ponovo sa boot CD-a i pokusao tamo iz DOS-a, u command promptu da prizovem hddl.exe ali nije mi poslo za rukom...

takođe, iz nekoliko kombinacija i pokušaja nisam našao mogućnost da sa fdiskom (winME boot diska) napravim da je particija 100% ... uvek mi prijavljuje 32GB... cak i kad u istom obrisem sve pa napravim primarnu DOS particiju... pogubljen sam skroz...

Zašto ne probaš da skineš sa Maxtor oficijelnog sajta program za particionisanje, taj uradi to za tren oka. Bar kod mene i bez problema u FAT.

Nisam siguran da li si probao iz Patrition Magic-a iz dos-a da formatiras hd?

mikser je napisao(la):
Nisam siguran da li si probao iz Patrition Magic-a iz dos-a da formatiras hd?
Partition Magic sam koristio samo iz windowsa a iz DOS-a samo fdisk... iskreno nije mi palo na pamet ( :smash: ) da potražim neki utility sa oficijelnog sajta... i otišao sam, upravo mi se skida softver MaxBlast4 i pokušaću sa njim da rešim probleme... na istom sajtu imaju dosta oskudne ali ipak korisne informacije za "trablšuting" pa ako ne prođe ovo sa MaxBlast-om potražiću dalje... stavio sam mi se skida i neki walktrough za instalaciju u PDF-u... 8.5mb - verovatno ima svašta nešto...

Poslednja izmena:
hddl.exe skones sa neta i potrazi opciju Maxlba i namestis na max i to je to od mene dosta, ali pazi mozes i da GA *****ES.

pokušaću prvo sa MaxBlast... pretpostavljam da je taj hddl softver za DOS?

duksa88 je napisao(la):
brate koja si ti lenchuga
ako je bilo upućeno meni, onda imam kontra-argument zašto neću da radim sa hddl... i sam si rekao da sa njim mogu da nešto za*ebem a Maxtor kaže da je taj njihov softver dovoljno pouzdan a to mi je dovoljno da mu dam prednost...

iz prvog pokušaja nisam uspeo da rešim problem sa MaxBlast ali ne mogu da nadjem hddl.exe ... uglavnom samo linkove...

kao sto neko rece gore
mozda ti je jumperom na samom hdd-u limitirano na 32GB
proveri

Vrh Dno