Šta je novo?

Format C:

Zoro67

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
309
Na particiji C: imam Win98SE, a na D: Win2000. Sada je Win98 oštećen tako da moram ponovo da ga instaliram.
Kada restartujem računar, odmah na početku me sistem pita da li želim Win98 ili Win2k. Ako uradim Format C: da li ću i dalje imati izbor između ova dva sistma i da li ću moći da podignem Win2000?
Hvala.

Ne. Naravno u slucaju da si prvo stavio 98se pa onda 2000.

poz.

Poslednja izmena:
Ako formatiras C: - mozes da se oprostis i od XP-a.
Ako ti je toliko stalo da sacuvas oba sistema - jedino ti preostaje da popravis 98-cu.

Sacuvaj sistemske fajlove iz roota C diska (ntldr, ntdetect, boot.ini, itd) recimo na disketu, usb stick ili nesto drugo. Nakon formatiranja i reinstaliranja win98se vratis te fajlove gde su bili na C, podignes sistem sa instalacionog w2k diska u repair console i uradis opravku boot recorda. Trebalo bi tada da proradi sve.

silverglider je napisao(la):
Sacuvaj sistemske fajlove iz roota C diska (ntldr, ntdetect, boot.ini, itd) recimo na disketu, usb stick ili nesto drugo. Nakon formatiranja i reinstaliranja win98se vratis te fajlove gde su bili na C, podignes sistem sa instalacionog w2k diska u repair console i uradis opravku boot recorda. Trebalo bi tada da proradi sve.
Zar nije dovoljno samo fixmbr.

Nisam siguran da zanam koji su sve sistemski fajlovi iz C roota koje treba da iskopiram. Da li smem da iskopiram ceo root sa svim fajlovima i onda da ih vratim?
Probao sam da popravim Win98 tako što sam iz Win98 pokrenuo instalacioni CD setup.exe. Odrađena je ponovo instalacija ali problem nisam rešio, naime ni jedan program koji ima veze sa internetom ne radi kako treba (Internet Explorer, Outlook Express, Opera, itd.) Možda sam trebao da pokrenem instalaciju iz Dos-a ?
Da li možete da mi objasnite kako da popravim Win98 koji se nalazi na C particiji, a da pritom ne pokvarim Win2000 koji se nalazi na D:
Hvala svima na odgovorima.

Kada bi objasnio tacno sta je problem u 98-ici, mozda bi ti neko lakse mogao pomoci. Moguce da je neki virus u pitanju, npr.

Instalirao sam program NetTools 4.0.171 koji mi je u toku instalacije pitao da li da ide preko fajla msvcirt.dll ili msvcrt.dll i ja sam izabrao opciju overwrite i od tada pocinju moji problemi. U početku sam pri restartu win98 dobijao poruku Error Starting Program:"The IPCFG.DLL file is linked to missing export WSOCK32.DLL:1001", a kada sam pokretao Internet Explorerer dobijao sam poruku o grešci i jedino što mi je ostajalo je da ugasim I.Explorer.
Zatim sam odradio ponovo instalaciju Win98 onako kako sam opisao (Iz Win98 sam pokrenuo instalacioni CD tj. setup.exe) i jedino što sam uspeo time da dobijem je da je prestala da se prikazuje poruka o grešci pri restartu. Internet Explorer mi je i dalje blokiran kao i još neki programi: Kaaza, DC++, Mozilla Firefox, Outlook...Svi programi koji zahtevaju konekciju sa internetom ne funkcionišu.

Pregledao sam sistem sa Kasperskim + Norton AV iz safe moda i nemam virusa.

Zoro67 je napisao(la):
Da li smem da iskopiram ceo root sa svim fajlovima i onda da ih vratim?

smes, ali koliko ce to da ti znaci zavisi od toga koja ti je trenutno particija aktivna.

Zoro67 je napisao(la):
Da li možete da mi objasnite kako da popravim Win98 koji se nalazi na C particiji, a da pritom ne pokvarim Win2000 koji se nalazi na D:

da si sitem instalirao tako sto si prvo napravio D aktivnim i instalirao win98, zatim C postavio aktivnim i instalirao win2000, mogao bi da resis problem tako sto ponovo stavis D aktivnim i jednostavno istaliras win98 zanemarujuci win2000 kao da ne postoji, normalno vratis C na aktivno i gotovo... normalno obe particije treba da su primary. proveri da li su?
ovo sa C i D bolje da gledas kao prva i druga, jer za win98 je C uvek ona koja je trenutno aktivna.

Poslednja izmena:
Jednom mi je palo napamet ali nikad nisam probao.
Formatiras i instaliras win98 a onda sa boot disketom
i fdiskom menjas aktivnu particiju tj. onu sa koje dize sistem.
Znaci radis samo kada hoces promenis OS koji se dize.
Nije bas zgodno ovako, ima mana, ali vredi ako ne moze drugacije.
Ako budes probao javi rezultat.

silverglider je napisao(la):

Kao sto covek rece !

Zoro67 : svi sistemski/skriveni fajlovi koji su u root C: ( znaci ne vrsljas po folderima vec samo fajlovi iz root-a ! )

Oprostite mi na mom neznanju, ali malo sam zbunjen sa pričom o primarnim particijama jer ne znam kako da proverim koja mi je particija primarna,ali ću zato da pokušam da ispričam istoriju mog hard diska.
Imao sam hard od 4.2 Gb na kome je bila samo jedna C: particija. Zatim sam kupio hard od 80 Gb i podelio ga na dve particije (C: i D:) i koliko se sećam, da sam tada odredio da je C: primarna particija. Onda sam klonirao stari hard od 4.2 Gb sa programom Norton Ghost 2003 na particiju C:. Zatim sam instalirao Win2000 Pro. na particiju D: i tada sam pri restartu dobio opciju da biram koji sistem želim da podignem (Win98 ili Win2000).
Ako bih sada ponovo klonirao (Norton Ghost 2003) stari hard na particiju C: da li bi mi ostala ta opcija da biram koji sistem želim da podignem ili bi se kao i na starom hardu, odmah podigao Win98?

Naravno - bilo bi kao na starom hardu. ( jer tad nisi imao dual boot )

Pardon, nisam napomenuo da je na starom disku bio instaliran Win98. Hvala svima na odgovorima.

Ne moras da formatiras c:. Dovoljno je da obrises "Windows" i "Program files" foldere na c-u iz WinXP-a. Dok si u XP-u prekopiraj i instalaciju Win98 na c:
Sad restartuj comp i izaberi Win98, on ce da se buni da mu fale fajlovi ali ce da se pojavi command prompt. Ostaje samo da pustis setup iz instalacije 98-ice. Naravno, ako imas butabilni Win98 CD onda preskaces sve korake nakon brisanja ona dva foldera na pocetku.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno