mixi je napisao(la):
...
Ne znam zasto bi low level format ista naudio hard disku, on koliko ja znam, samo vrsi upis nula preko celog hard diska, sto predstavlja obican upis podataka kao i svako drugo kopiranje na hard disk. Ispravite me ako gresim.
Nisi u pravu - to o cemu ti pricas rade Zero Fill Utility programi. Na nekim starijim plocama je bila dostupna Low Level Format opcija iz BIOS-a, ali je kasnije izbacena upravo iz razloga sto su se javljali prolemi pri koriscenju iste, jer Low Level formatiranje ima malo veze i sa geometrijom diska, tj. u tom slucaju bi trebalo da se prvo ocitaju podaci o broju ploca, glava, sektora, trekova, pa da se tek onda pristupi formatiranju pri cemu se vrsi fizicko upisivanje (kreiranje) fizickih blokova na samom disku. Nije dzabe Sikili komentarisao o sansam uspesnog LLF-a.
Ajde da to malo iskarikiram na primeru diskete koja ima jednu plocu i dve glave. Low Level bi u tom slucaju bilo deljenje na 80 staza sa po 18 sektora sa obe strane ploce cime se dobija 80*18*2 fizickih blokova od po 512B (0.5 KB) cime se dobija ukupan kapacitet od 80*18*2*512=1474560B (1440KB). Slicno je i kod hard diska, samo malo komplikovanije zbog vise glava i ploca, te se zbog velikog kapaciteta i ogranicenja 32-bitnog adresiranja uvode klasteri kao logicki sektori koji cini vise fizickih sektora, a broj zavisi od kapaciteta diska i velicina klastera se odredjuje prilikom formatiranja. Pricu dodatno komplikuju particije i fajl sistemi (FAT16,32, NTFS.....), pa i to utice na logicku organizaciju diska (BootSector, PartiotionTable, FileAllocationTable....)
Da ne duzim pricu, klasicno formatiranje samo brise FAT1&2, BS i vrsi proveru BadSector-a gde ne proverava prethodno markirane BS. Analogno tome, QuickFormat preskace deo testiranja BS. Novi diskovi su kako proizvodjaci cesto kazu PreFormated sto znaci da su vec fomatirani Low Level Format-om (fizicki), a korisniku preostaje samo onaj uslovno receno logicki format u zavisnosti od fajl sistema, tj. OS-a na kom ce se disk koristiti.
Vremenom usled zamora materijala (sirenje/skupljanje usled zagrevanja/hladjenja i razne druge deformacije ploca usled raznih vibracija i velike brine rotacije) iako su materijali solidnog kvaliteta dolazi do fizickog pomeranja staza u odnosu na glavu i ako ta razlika nije u granicama tolerancije dolazi do pogresnog citanja podataka. U tom slucaju je neophodno odraditi Low Level Format. Osim u takvim slucajevima, ne vidim razlog zasto bi se to radilo svaki dan. U slucaju da se pojave BadSector-i i ukaze potreba za Low Level Format-om odredjenog dela diska za to sluze SpinRite i slicni programcici koji sasvim solidno mogu da se izbore sa takvim problemima.
Izmedju ostalog i sami proizvodjaci ne savetuju da se to radi svaki dan, a ako se vec javi potreba da se koriste iskljucivo njihovi programi koji su namenjeni za to, jer bi neki drugi mogli da pogresno ocitaju podatke o geometriji diska i da samim tim odrade pogresan format.
Sad sam ga na brzinu nabacao malo s brda, s dola, ali ces valjda razumeti sustinu...