Šta je novo?

Football Manager 2014

Moze mala pomoc. Ovo je prvi put da igram menadzera.. Uglavnom sam sve pohvatao, nego me zanima ovo oko zvezdica.. Zasto na primer kada kupim igraca koji ima potencijal za npr. 5 zvezdica, posle sezone taj potencijal mu se spusti na 4 ili npr. kupim igraca koji trenutno ima 4 zvezdice i onda mu se posle nekog vremena i trenutni i potencijalni br. zvezdica spusti na 3? Gde gresim? Unapred hvala.

Godinama igraci gube potencijal da napreduju, sa nekih 30 pocinju da im opadaju atributi. Do 24. godine se najbrze "lvluju"", tako da ako do tada nisi ispunio potencijal, tesko da ces kasnije. Isto ako ti se povredio na duze vreme pa nije puno igrao ili imao treninge, opasce mu neki atributi a samim tim i zvezdice.

Moraš da ih forsiras u postavi da bi napredovali kako mogu,ne možeš da ih gurnes u rezerve ili izmene. Mada po nekad ni forsiranje im ne razvije talenat-baš kao u stvarnosti

Kupim igraca sa 3 razvijene zvezdice i potencijalne cetiri, igra u prvoj postavi i evo posle samo 3 utakmice ima 2 zvezdice a i pot. mu je pao 2 zvezdice .. A mlad igrac i nije bio povredjen, igrao.. Razumem da moze igracu da padne forma i to ali da mu potencijal odmah padne sa 4 na 2 ne kapiram :/ ...

Mozda ti je scout sa kojim si ga nasao imao ono "judging player potential" nizak, pa nisi video pravi njegov potencijal dok ti igrac nije dosao u klub.

Da. Od deset skauta,može da se desi da ti svaki da drugačiji info. Pogotovo što nije isto npr 3 zlatne zvezde ili 3 sive,koje su za omladince. Zaboravi te zvezde,tj uopšte se ne zanimaj njima. Gledaj ocene,i kad naučiš šta je bitno za koju poziciju,znaces i kakav je igrač. Ali za to treba puno da se igra,da se stekne osećaj. Mada imaš i editore gde možeš da vidiš skriven potencijal

Zvezdice ne cini samo kvalitet igraca, vec kvalitet/potencijal igraca u odnosu na postojeci tim. To sto mu opadnu zvezdice ili znaci da je skaut pogresio ili da mu trener sada daje manje zvezdica nego sto realno ima ili na kraju da si kupio jos neke igrace, pa je samim tim kvalitet tima pojacan (recimo Lukovic je za Zvezdu igrac od 5*, ali za Man Utd je igrac od 1*)...

Da,to sam zaboravio da pomenem. Aguero na primer,na početku ima 5 zvezdica,a kako ojačam tim sa 4-5 odličnih igrača posle par godina,padne mu na 4 zvezdice,iako mu skoče ocene i igra bolje nego u prve dve sezone. Ukratko- zaboraviti zvezdice. Igra pretenduje da bude realna fudbalska simulacija,kad bi se samo zvezdice gledale i sabirale onda bi bila matematička simulacija :) ne treba ti taktika,znanje, ni razumevanje. Najbolje ih isključi ako može

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na objasnjenju. U bilo mi je cudno sto igrac sa manje zvezdica igra mnogo bolje od igraca sa vise zvezdica na istoj poziciji.. Al dobro, dosta kompleksna igra da bi se savladala za 2-3 nedelje. Uzeo sam za prvi put jak tim i dobro mi ide, jos malo cu sa njima pa idem na neki slabasan pa na tenane..

U stvari,po meni bi bilo bolje da kreneš sa slabijim timom,više ćeš da se cimas oko taktike i podešavanja u toku meča jer će svaki bod da bude bitan. Moraćeš mnogo promisljenije da igraš.

Sta uradise sa ovim novim patchom covece, svaki treeci sut ide preko tribine..

Moze li mi neko na pm poslati link za narodnu verziju? Ali da sigurno radi, da ne odigram pola sezone pa da zabode pa da nesto polupam :) Inace nisam igrao fm jedno 5-6 god...pa ako mi se opet svidi mozda ga i pazarim.

Moze li neko da mi objasni kako se detaljno podesavaju taktike? Nigde ne vidim opcije ni za target man-a ni za plejmejkera, pa zatim za sirinu igre, dubinu odbrambene linije i sve ostalo sto je u fm13 bilo pod team instructions.

Nema toga vise. Sada ti je to vezano za instrukcije. Tipa ako stavis Target man rolu, automatski ce on biti "Target man"... Sirina takodje zavisi od orijentacije. Ako igras Defensive, tim ce biti skupljen, ako pak igras Attacking, onda siroko. Naravno sve to mozes jos dodatno da podesis koriscenjem timskih instrukcija kako sto su "Play wider" i tako to...

Toplo ti preporucujem da posetis zvanicni Tactics forum na SI games i da procitas 2-3 sticky teme...

http://community.sigames.com/forumdisplay.php/18-Tactics-amp-Training-Discussion

Hvala. Juce sam tek instalirao pa me je to zbunilo. U medjuvremenu sam prokljuvio. A i malo sam citao po netu o taktikama i instrukcijama. Nije lose kad se uhoda. Deluje mi realnije.

Pre neki dan je izašao 14.3 patch. To je poslednji veliki update pred FM 15.

Nazad
Vrh Dno