Šta je novo?

FONTovi u linuxu

LOLA

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2002
Poena
601
Jel zna neko kako da instaliram microsoft fontove u linux?
Podesila sam layout YU tastature, ali mi znakovi nisu na istom mestu...
Unapred hvala!

Prvo par objasnjenja.

Upravljanje fontovima se generalno svodi na nivo ispod desktop okruzenja kao sto su KDE ili GNOME. To radi parce softvera koje se zove font server. Postojalo je nekoliko font servera u upotrebi, ali danas je to u najvecoj meri xfs.

Prvo sto xfs mora da zna, jeste lokacija gde su fontovi. Ako pogledas fajl /etc/X11/XF86Config-4, videces u sekciji "Files" varijable pod nazivom FontPath; npr ovako:

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TrueType"
FontPath "unix/:7100"

E sad, ti mozes dodatne fontove da iskopiras u taj prvi direktorijum ili da dodas jos jednu liniju definisuci dodatni FontPath. Pazi kakve fontove koristis, jer xfs moze da radi sa razlicitim tipovima fontova - najbolje da pogledas /etc/X11/fs/config gde je lepo zapisano gde stoje kakvi fontovi.
Tu nije kraj, nego trebas njemu reci da je dobio nove fontove. E sad, ovo nisam odavno radio, tako da nisam 101% siguran, ali mozes da probas samo da restartujes font server - ako koristis npr noviji RH, imas tamo services panel, selektujes pa "restart" dugme u toolbaru. Ili u terminalu kucas:

/etc/rc.d/init.d/xfs reload

E sad, zavisi od distroa - neki distroi (npr redhat) dolaze namesteni tako da xfs radi nezavisno od Xservera, te bi kod njih ova linija trebalo da je dovoljna.
Kod drugih (znaci, ako ne upali) treba restartovati X, a to ces najlakse da uradis ako se izlogujes (samo iz KDEa, GNOME-a, ..., ne iz celog linuxa) i kad te pita za user/pass, pritisnes Ctrl+Alt+Backspace, pa se onda ulogujes.

Sto se tice kodnih rasporeda, oni se svode na dva nivoa:

1. Podrska obezbedjena od strane kernela. Dakle, svaka kodna strana postoji kao drajver. Pogledas u /lib/modules/2.4.xxx/kernel/fs/nls direktorijum. Ako su kompajlirani kao moduli, tu bi trebalo da su izlistani i nls_cp1250.o i nls_iso8859-2.o drajveri. Mozes da probas da ih ucitas sa modprobe. Ukoliko ih nema, mozes da rekompajliras kernel - procedura je uopsteno opisana u FAQ-u. Ukoliko ukljucis drajvere za sve kodne rasporede u kernel, onda se nece pojaviti u obliku modula u pomenutom direktorijumu (a imaces podrsku za njih) - samo ce kernel biti veci.

2. Manipulacija kodnim rasporedom od strane desktop okruzenja. E sad, ovo zavisi sta koristis - KDE, GNOME, itd. Svako od njih ima svoj keyboard manager za podesavanje rasporeda, za odredjivanje lokalnih parametara, itd. To je ono sto si ti verovatno podesavala - to je kranji korak.

Prvo bih htela da ti se zahvalim na savetu koji si mi opshirno i detaljno dao...
Sve sam lepo uradila po uputstvu,video mi je moje TIFF fontove koje sam nakopirala u folderu /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TIFF
reloadovala sam xfs, a onda restartovala komp, i sad mi vishe ne radi linux. :(
Pri podizanju, mi prijavljuje greshku u sistemu, onda par min pokushava sam da je otkloni, da bi mi na kraju izbacio da moram manualy da popravim, preko konzole, i onda mi ram resetuje komp...

E shto ja umem da use*em sistem, pa to niko ne ume... :)

Pozdrav

Moglo bi o toj gresci malo konkretnije; zapisi tacno sta javi.

Takodje, mozes tacno da vidis sta se desavalo iz log fajlova - /var/log/bootlog i /var/log/messages.

Pa da vidimo sta i kako to moze da se resi.

Evo detalja:
...
Initializing USB mouse [OK]
Your system appears to have shut down uncleanly
Press Y within 1 seconds to force file system integrity check...
Checking root filesystem
/contains a file system with errors, check forced.
/:
Inode 526140 has illegal block(s).
/: UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY
(i.e., without -a or -p options)
[FAILED]
***An error occured during the file system check.
***Dropping you to a shell; the system will reboot
***when you leave the shell.

Give root password for maintenance
(or type Control-D for normal start up)
(Repair filesystem) 1#

Kako da otvorim boot.log ili messeges?
Unapred hvala.. :)
Pozdrav

Predlazem da se ovo stavi u FAQ pored ostalih postova o Linuxu i podesavanjima u istom.

LOLA je napisao(la):
...
***An error occured during the file system check.
***Dropping you to a shell; the system will reboot
***when you leave the shell.

Give root password for maintenance
(or type Control-D for normal start up)
(Repair filesystem) 1#

Izgleda da si ga ugasila na Power dugmence ili restartovala na reset dugme (no no no!) ili ti je jednostavno nestalo struje. Za restart je naravno najpametnije koristiti logout pa dugme 'reboot' ili otvoris terminal i u njemu otkucas "reboot" - nikako na dugme; bas kao i u windowsu.

Da bih ti najlakse opisao sad tip kvara, pozvacu se na paralelu sa windowsom - u istom slucaju moze da se desi tamo da prilikom "nasilnog" spustanja/resetovanja masine ostane nesto bad clustera (ili jednostavno dve kopije FAT tabele nisu iste) sto se opravlja recimo scandiskom ili norton disk doctorom (uglavnom se automatski startuje po bootu kad zatekne doticnu gresku). Na linuxu ne postoje ni jedan ni drugi, pa treba startovati manuelno linuxov alat za opravku.

Kada ti se pojavi ovaj prompt, uloguj se kao root (vidis i sama da trazi root password za opravku). Prvo treba da pogledas koje particije imas. To moze da se uradi na bar dva nacina:

1. pregled /etc/fstab fajla:

"cat /etc/fstab" ili "less /etc/fstab"

Ovaj nacin, medjutim moze da laze, zato sto neretko distroi kreiraju simbolicke linkove i koriste njih u fstab listi umesto pravih device ulaza. Zato je sigurniji nacin ...

2. ... pomocu fdiska. Ako imas jedan hard disk (primary-master), onda je njegova oznaka /dev/hda. Uzecemo njega kao primer:

"fdisk /dev/hda"

Pojavi se interaktivno mod koji pita za komandu. Tu stisnes "p" i fdisk ce izlistati sve particije na tom disku. Zapises i izadjes sa "q" iz fdiska.

Ono sto je on trebao da ti javi jeste sledece (otprilike i pojednostavljen primer):

/dev/hda2 / => linux root particija
/dev/hda3 swap => linux swap particija
/dev/hda5 /boot => boot particija sa kernelima

Fajl sistem se opravlja komandom fsck. Kao parametara mu se zadaje device ili mount point. Dakle pokusas prvo da opravis izlistane linux particije (osim swapa); primer:

"fsck /dev/hda2", itd - jedna po jedna

ili

"fsck /boot", "fsck /", itd

Kako da otvorim boot.log ili messeges?
Unapred hvala.. :)

Mozes koristiti komande cat, less, neki tekst editor (ako slabo stojis sa njima, izbegavaj) ili startujes mc (klon norton commandera), pozicioniras se u njemu na doticni fajl i pritisnes F3.
Ta dva fajla si mogla i da iskopiras na svoju windows particiju pomocu tog mc-a ili komandom:

"cp /var/log/boot.log /mnt/win98"

pod pretpostavkom da je windows particija mountovana kao /mnt/win98 -> moze da varira od sistema do sistema. A kada se nadju fajlovi na windows pariticiji, onda dalje znas :)

Uh,...... hvala ti choveche....i to mnogo..

Nazad
Vrh Dno