Šta je novo?

FM adapter za mini liniju

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Imam mini liniju Sony MHC-EX600, detalje mozete videti ovde. Problem je njegov antenski (FM) ulaz. Ulaz nije koaksijalni vec plasticni imput sa tri pina, jedan je za AM a ostala dva su za FM. Meni treba adapter kako bih liniju povezao na paravu spoljasnju antenu, jer na ovu sobnu hvatam 3 stanice. Dajte neki predlog, gde da nabavim adapter koji ce ovaj ulaz za FM na samoj liniji pretvoriti u obican koaksijalni ulaz koji imaju gotovo sve mini linije na svetu.
Evo prilozenih slika, da vidite o cemu je rec:
WP_20140125.jpg
WP_20140125 1.jpg
WP_20140125 4.jpg
WP_20140125 6.jpg
WP_20140125 5.jpg

kelco bi trebao da ima takav konektor

Sta je kelco?
Je'l ima neki sajt, kontakt, prodajni objekat?

u mikro princu nema, da skratim muke pretrage odmah 😀

A gde jos ima, cisto da znam gde da trazim?
A sad mi pade jedna mozda suluda ideja, da sam napravim adapter. Da cviknem kabl od antene i da ova dva kablica nekako spojim (prilemim) na antenski koaksijalni kabl, jedan na licnu drugi na fazu. Moze li tako, ili ce biti znacajnih gubitaka?

cekaj, sta je tebi sa druge strane tog konektora?
i koji je konektor na toj spoljnoj anteni? naravno da mozes samo da spojis postojecu zicu na spolju antenu. te sobne fm antene su obicna zica.

По упутству се види да су горње две жице за АМ антену а само трећа за FM. Као за неку штап антену ... Не знам како су то смислили, последњих година су те линије баш маштовите. Можда траћа за врућ крај коаксијалца а масу потражиш негде поред.

Uz liniju sam dobio sobnu AM/FM antenu. Na slici 4 i 5 se vidi konektor koji ulazi u liniju (prve tri slike), on ima tri zice, dve zice idu u internu FM antenu dok jedna zica bleji u prazno kao AM antena. Pa sam mislio da ove dve nekako spojim u koaksijalni, zalemim ili stavim klemu. Samo je problem koju da stavim na fazu a koju na licnu od koaksijalnog.
Evo slika interne FM i AM antene:
WP_20140126.jpg
WP_20140126 2.jpg

Мало си побркао која је која антена:

Onda sam se zeznuo, mislio sam da FM antena mora da ima dve zice, pa me to navelo na zakljucak. U svakom slucaju hvala na prosvetljenju, inace cemu sluzi forum 🙂
I kako sada da povezem ovu zicu sa koaksijalnim kablom?
Da li mogu prosto klemom da ih spojim, fazu na koaksijalnom i ovu zicu?

E sada je nesto malo jasnije. Nikako nisam razumeo sta ce 2 zice na FM 😀
Ako mislis da povezes na stare rebraste antene onda ti je najlakse da kupis zenski rf konektor i tu zicu koju imas usrafis na konektor. Muski RF od antene onda samo spojis.
Mada preporucujem da prvo probas da spojis na divljaka da vidis da li ce uopste da radi uopste.

Pazi antena napolju stoji godinama, i druga linija (sa normalnim koaksijalnim ulazom) 'vata gotovo sve stanice. Napravio sam razvodnik odavno i kabl bukvalno dolazi do moje (problematicne) linije. E sada, da li da u taj zenski koji stavim direktno zabodem zicu ili treba da pre toga da skidam izolaciju (tj da ablankiram)?

Mozda sam dosadan, al' da pitam ucene ljude sta misle o ovome sto sam napravio. Adapter za koaksijalni
WP_20140128 1.jpg WP_20140128 4.jpg
WP_20140128 3.jpg WP_20140128 5.jpg

mislim da si mogao da prodjes i jednostavnije, ali ako imas kontakt izmedju kraja zice i pina na RF konektoru onda si miran.
Ja bih licno, tu zicu nabio direktno u adapter (sa malo topljive plastike ili buzira), bez F konektora, ali ako je sve dovoljno cvrsto onda uzivaj

Probao sam direktno, ali ispadala je zica (uza je od konektora na koaksijalnom), pa sam iz antenskog kabla izvadio bakarnu zicu i umesto nje stavio zicu iz linije, i tako napravio adapter. Doduse ta zica je kao licna (nije pun profil), ali kad se uprede sljaka OK

Nazad
Vrh Dno