Šta je novo?

flešovanje bios-a....

Posto sam imao skoro problem sa BIOS-om, zanima me prilikom flesovanja, STA se tacno promeni, odnosno stekao sam utisak da neke stvari ostanu od starog, neka podesavanja, sta on tacno uradi kada mu kliknes na "Load fail-safe defaults" jer je meni ta opcija pravila zbrku odnosno izgleda da je TA opcija vracala jednu drugu opciju tako da nije mogao da se butuje komp... ******, zapetljao sam ali kapirate... valjda...

Obicno ima na sajtu proizvodjaca ploce opis kakva poboljsanja donosi novi bios.

Nisam to pitao. Znaci, ne govorim o izmenama u samom softveru. Da li SVA podesavanja koja sam imao na starom BIOS-u se "resetuju" odnosno stekao sam utisak da nesto ostane i u tom novom od podesavanja iz starog, zato sto je meni konstantno bila lose podesena jedna opcija koja je onemogucavala normalno butovanje kompa. Tek sam posle dugo vremena provalio da je u tome stvar.

Da skratim - novi BIOS mi nakon flesovanja nije bio dobro podesen ni nakon ucitavanja default vrednosti. Pitam se ima li to neke veze sa starim BIOS-om.

Poslednja izmena:
@ Zokii:
Nema na cemu, drago mi je da sam bio od koristi.

@ Civil:
Posle flesovanja sva podesavanja se vracaju na default vrednosti, pa ti udjes u BIOS SETUP i tamo sve namestis kako zelis da bude. Usput, pratio sam sa zanimanjem tvoj thread, sta bi, jesi li resio problem?

Izgleda da jesam, iako se jos jednom, dva puta posle toga desilo nesto cudno ali recimo da je uzrok bio u necemu drugome.

U svakom slucaju, izgleda da je problem bio u opciji SPREAD SPECTRUM EMULATED, za koju sam se raspitivao, jer kada sam nju stavio na DISABLED, sistem se podigao a neposredno pre toga nije hteo kada sam otisao u BIOS i video da ona stoji na ENABLED a malo sam prodzarao po netu i shvatio da ona ne treba da bude ukljucena kada je komp o/c.

E sad'... ni ti nisi bas razumeo sta sam pitao... ja bih sada hteo ponovo da flesujem i da obratim paznju na tu opciju... ali se plasim da ponovo nesto ne krene po zlu... sta ako se ispostavi da ipak stvar nije do toga a ipak mi sada kompjuter radi normalno? Mada, nema sta drugo da bude... to je tako logicno kada bolje razmislim... jer, UVEK mi je posle brisanja BIOS-a kompjuter normalno butovao sa default podesavanjima (mada jeste da ja nisam ni probao da furam default da vidim kako ce da radi nego sam odmah na drugom butovanju posle flesa o/c malo kao i uvek). A u BIOS-u lepo pise, bas u tom delu gde se vrsi o/c, da ako nece da se butuje da se obrise BIOS...

I sad' ja pitam... posto je meni sve lepo radilo PRE prvog flesa, kapiras... znaci, onda sam ja flesovao, odradio FAIL-SAFE DEFAULTS i onda NIJE htelo da se butuje, sto znaci da je ocigledno pomenuta opcija PROMENILA opciju Spread Spectrum, ne znam zasto ni kako, i svaki sledeci put kada sam flesovao sa raznim verzijama ta opcija je nesto bila poremecena ali ja tada nisam znao da je to u pitanju! I zato sam pitao - zar ne bi posle flesa sve trebalo da se vrati u normalnu, odnosno na default sto bi trebalo da znaci da sve radi kao sto je radilo pre prvog flesa. Jer, ocigledno je on po defaultu namestio da ta opcija bude iskljucena + nema o/c sto ocigledno ne valjda, kada nema o/c ona mora da bude ukljucena.

Ebes mi mater ako me neko nesto razume a i ovo je samo moja teorija...

P.S. Zakljucak - ja mislim da je problem definitivno u nekoj OPCIJI jer BIOS je u redu, da nije u redu komp ne bi ni butovao a tu teoriju potvrdjuje da je uvek posle neuspesnog butovanja, nakon clear-ovanja se uspesno butovao. Al' ipak mi je frka da ponovo flesujem, taman je agonija prestala.

Poslednja izmena:
E bas sam sinoc:hump:BIOS zato sto sam hteo da ga flashujem na brzaka:mad:
Posto nemam FDD a mrzelo me da na bootabilni CD ubacujem flash file ja (pametan) sa Hirensa dignem Volkov (da bi se u DOSu video NTFS), startujem flasher sa HDDa i kada ga uputim na flash file on mi lepo kaze da nema dovoljno memorije da bi sve to odradio. E bas zato treba cist DOS za flashovanje. Onda podignem Dos Commander (posto sam pretpostavio da on zauzme manje memorije a isto vidi NTFS) i ponovim sve, on me ne obavesti da nema dovoljno memorije za fleshovanje vec krene i posle par sekundi stane... i stoji... i stoji... i kada je jos samo reset preostao - BIOS naravno sj.ban

Ovo se i meni desilo. Za flashovanje BIOS-a treba cist DOS, nabolje sa Win98 sistema. Problem sam na srecu resio jer sam imao istu plocu pa sam mu radio Hotflash vadjenjem BIOS chipa na zivo. Od tada lepo boot-nem DOS sa WIN98 instalacionog diska i sa FAT32 particije lepo isflesujem BIOS.
P.S. Nerviraju me diskete za tako osetljivu stvar.

@ Civil:
Prvo pravilo koje valja primenjivati u svim slucajevima glasi: ako radi ne popravljaj ga.
Videh tvoju poruku momku u drugom thread-u, a zatim se setih i tvog starog thread-a, pa mi pade na pamet sledece: ako ti cpu-z prijavljuje f5 BIOS posle flesovanja na F-15 da li si bas siguran da nemas dual BIOS na toj ploci?
Ako ipak resis da se igras flesovanja jos malo, najbolje bi ti bilo da na monitor zalepis nalepnicu na kojoj pise "pre flesovanja vratiti klokove na default vrednosti". Valjalo bi i da procitas uputstvo za svoju plocu kako bi u svakom trenutku znao sta radis...

Ovo se i meni desilo. Za flashovanje BIOS-a treba cist DOS, nabolje sa Win98 sistema. Problem sam na srecu resio jer sam imao istu plocu pa sam mu radio Hotflash vadjenjem BIOS chipa na zivo.
Ja nisam smeo da radim HotFlash jer je ovo mali Phoenix D686 bios a ne onaj veliki (dvoredni) i nalazi se na nezgodnom mestu a nemam adekvatnu pincetu da ga izvucem bezbedno i da sigurno ne dodje do spoja.
Ali, ko sto rekoh, sve je sredjeno i upoznat sam sa svim tim tako da sam to postovao samo kao info "sta moze da se desi" za user-e koji nemaju previse iskustva.;)

@ Civil:
Prvo pravilo koje valja primenjivati u svim slucajevima glasi: ako radi ne popravljaj ga.
Videh tvoju poruku momku u drugom thread-u, a zatim se setih i tvog starog thread-a, pa mi pade na pamet sledece: ako ti cpu-z prijavljuje f5 BIOS posle flesovanja na F-15 da li si bas siguran da nemas dual BIOS na toj ploci?
Ako ipak resis da se igras flesovanja jos malo, najbolje bi ti bilo da na monitor zalepis nalepnicu na kojoj pise "pre flesovanja vratiti klokove na default vrednosti". Valjalo bi i da procitas uputstvo za svoju plocu kako bi u svakom trenutku znao sta radis...

Stvarno nema potrebe da mi popujes ako nemas ambicija da mi pomognes. Tu recenicu "ako radi ne popravljaj ga" sam cuo milion puta ali isto toliko puta sam ponovio da moj BIOS NIJE RADIO DOBRO, tacnije nije dobro pokazivao temperaturu i ja tu nista specijalno nisam uradio, samo ono sto rade hiljade ljudi svakoga dana, legitimnu operaciju flesovanja BIOS-a. Hocemo li se jos uvek zadrzavati na tome ili ces mi reci nesto konstruktivno?

DA, SIGURAN SAM da moja ploca nema DUAL BIOS. Cak i da ga ima, to se u ovom slucaju ne moze potvrditi jer se drugi bios aktivira kada je primarni corrupt-ovan sto u mom slucaju nije istina.

I to za klokove i za default vrednosti smo prezvakali ali to nije u pitanju. Da li si uopste procitao u cemu je bio problem? Shvatas li sustinu mog problema? Nije problem, ponovicu jos jednom...

Uh, Civil, ako si sada ovako energican mogu misliti kakav si bio u aktivnoj sluzbi. Jadni gushteri :)

Sto se problema tice, ti sada sumnjas da je problem bio u opciji 'spread spectrum emulated', za sta ja mislim da je mala verovatnoca da je uzrokovalo problem. Mislim da je problem nastao u trenutku kada si flesnuo OCovanu masinu na osnovu slicnog iskustva sa skokom napona koji je dosao iz mreze jednog ruznog dana i spalio mi stari stampac (Star LC-10) i izblentavio BIOS koji je posle toga poceo da prijavljuje checksum error prilikom preboot check-a. Sistem je vremenom potpuno prestao da se boot-uje, a imao sam srece utoliko sto je ploca sama trazila disketu sa BIOS.ROM fajlom, pa sam kod drugara napravio par razlicitih disketa sa razliciti verzijama BIOS-a svim preimenovanim u ime fajla koji je moja ploca trazila prilikom pokusaja dizanja sistema. Dosao kuci, ubacio disketu, ukljucio racunar i sve se samo odradilo. Mislim da se i kod mene i kod tebe javio isti problem, kod mene zbog napona iz mreze, a kod tebe zato sto si flesovao OC-ovanu masinu. Kao sto si i sam primetio, nije bas pravedno da samo ti imas problema kad svi vole da kloknu svoje masine, ali od kada je zivot fer?

E sad, momak u tvom prvom thread-u, koji takodje ima iskustva sa Gigabyte plocama je nekoliko puta probao da ti skrene paznju na mogucnost da tvoja ploca ima dual bios. Kada sam procitao da ti CPU-z prijavljuje F-5 verziju BIOS-a pade mi na pamet da mozda i ima, a da problem lezi u tome sto se tokom flesovanja OC-ovane masine BIOS izblentavio i sada dize sistem samo sa backup varijante u kojoj lezi F5 verzija, pa sam zato probao da ti skrenem misli u tom smeru.

U svakom slucaju, uputstvo za plocu je tvoj prijatelj, kao i ja :)

Ti da si moj prijatelj ti bi procitao sta sam ja pisao jer od ovoga sto si konstatovao da je kod mene bio problem nista nije tacno. :) Znaci, jeste da sam ja prvo flesovao kloknutu masinu ali sam posle opet isto to uradio samo sa default podesavanjima... i nije tacno da mi je BIOS prijavljivao checksum error. A i ako je vec sve proslo normalno prilikom flesovanja kloknute masine (blago) zasto ne bi radilo? Ja kapiram da bios kada se s*ebe da ne moze vise da radi i tacka. Nema dalje. A neko je ovde rekao da je bez problema flesovao kloknutu masinu. Totalno si okrenuo sve sto sam pricao. Sada me stvarno mrzi da ponovo navodim sve cinjenice. Mislim da je najveci dokaz za ono sto tvrdim to da ni ovaj sadasnji bios nije hteo lepo da se butuje dok pomenutu opciju nisam doveo u red. Od tada je sve normalno. I naravno, to sto je bios UVEK normalno radio posle brisanja istog, znaci sa default podesavanjima. Ali tebi to izgleda nista ne govori. ;)

I MOJA PLOCA NEMA DUAL BIOS AMAN COVECE ! :D

OK, ako je sada sve u redu imas razloga da budes zadovoljan. Ja odavde i nisam u stanju da tacno utvrdim sta je sa tvojom masinom, sve sto mogu da uradim je da probam da ti skrenem paznju na mogucnosti koje mi se ucine verovatne ili me podsete na nesto sto se meni desilo (checksum error koji sam pomenuo), pa ako ispadne da sam pomogao super, a ako ne izbacio si jednu od mogucnosti iz igre.

Odoh sada da sve procitam jos jednom kako bih sa punim pravom mogao da se nazivam tvojim prijateljem :)

Nazad
Vrh Dno