čekaj, znači, jer može ovako:
nađem fleš za bios i kopiram ga na npr. c particiju...
ubacim hirens boot manager, odatle startujem dos....
i onda već radim šta treba da radim da bih flešovao bios...
tačno??
e da, ploča je gigabyte k7 triniton GA-7N400S (-L)
znaci ploca je K7VTA3 V5.0 - ECS i bios Phoenix-Award BIOS v6.00PG Ver:5.0C 12/04/2002 i imam dve verzije da skinem na njihovom sajtu...e sad koja je ispravna:
5.0g
Release Date 2003/09/17
ili
5.0f
Release Date 2003/07/18
kao sto je frrka napomenuo na sajtu projzvodjaca moras imati tj. naci sve sto ti treba od najnovije verzije biosa to programa za flashovanje iz win'a koji su uglavnom jako prosti iz nekoliko koraka
a ako imam dos koji vidi ntfs particiju?? onda može, tačno?Moze tako ako ti je C particija fat32. ako nije dos je uopste nece ni videti.
Druga opcija je da uradis kako je Ostoja kazao,da napravis boot CD i na njega sve potrebne fajlove stavis!
a ako imam dos koji vidi ntfs particiju?? onda može, tačno?
Necu da baksuziram, ali i ako nesto podje naopako nije kraj sveta... (iz licnog iskustva). Ovo kazem iz razloga da ne dobijes infarkt i ne padnes u ochajanje ako nece da butuje posle flash-a (isto ko predjashnja zagrada).
A kakve veze ima flesovanje biosa iz dos-a i ntfs particija?
Sa Hirenovog cd-a se lepo vidi NTFSvelike, neki proizvodjaci kazu ne sa flopija nego sa hdd-a u DOS-u, pa kako sa obicnom boot disketom DOS ne vidi NTFS particije kako mislis da pokrenes flash sa NTFS hdd-a kad ga ne vidis, mislim ima fora ali je mnogo lakse kad je FAT.
E bas sam sinoc:hump:BIOS zato sto sam hteo da ga flashujem na brzaka![]()
Posto nemam FDD a mrzelo me da na bootabilni CD ubacujem flash file ja (pametan) sa Hirensa dignem Volkov (da bi se u DOSu video NTFS), startujem flasher sa HDDa i kada ga uputim na flash file on mi lepo kaze da nema dovoljno memorije da bi sve to odradio. E bas zato treba cist DOS za flashovanje. Onda podignem Dos Commander (posto sam pretpostavio da on zauzme manje memorije a isto vidi NTFS) i ponovim sve, on me ne obavesti da nema dovoljno memorije za fleshovanje vec krene i posle par sekundi stane... i stoji... i stoji... i kada je jos samo reset preostao - BIOS naravno sj.ban:wall:
Na srecu sam imao negde u krsu neki stari Bios chip (isto Phoenix D686, isto Award bios na njemu ali za sasvim drugu plocu) sa kojim uspem da startujem PC ali s' vremena na vreme puca. Sada ode moj Bios na programiranje a ja cisto da javim onima koji nemaju alternative da ipak postuju uputstva proizvodjaca.
:wave:
..koji je prvi i preporucio VolkovaSvega ovoga ne bi bilo da si poslusao savet prijatelja...
..koji je prvi i preporucio Volkova![]()
![]()
P.S.
Ako zelis da flash-ujes BIOS samo zato sto Sisoftware Sandra misli da to treba da uradis, moj ti je savet da plocu ostavis na miru, a da dotichnu posaljes u 3 PM sa svog HDDa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari