Šta je novo?

flešovanje bios-a....

zokii

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
319
jer može neko da mi objasni šta treba TAČNO sve da radim??
znači ono:
korak 1: to i to;
korak 2: to i to;...

i tako slično...:)

Aj za moju iz potpisa !
Hvala!
Nesto nece da smanji broj obrtaja kulera CPU sa maksimalnog pa moz sa novim biosom se promeni...

zar nema na sajtu proizvodjaca program koji ti pomaze da flesujes bios iz windowsa?

Najbolje pronadji na sajtu proizvodjaca uputstvo za flash bios-a i prati ga, to ti je najsigurnije.

Najsigurnije i najpametnije resenje ti je da odes na sajt proizvodjaca i da skines tamo najnoviji bios za tvoju plocu gde ces uz njega dobiti i uputstvo za flesovanje biosa korak po korak!! Ali ima jedno upozorenje koje vazi za sve ploce i biose a to da se neflesuju sa diskete vec ili preko ram drajva (sistemska memorija) kada imas NTFS ili preko windows boot diskete kada imas fat32 tj preko dosa kada ces koristiti c: sistemsku particiju na hard disku za pokretanje programa za flesovanje!!! Sve u svemu ako nisi siguran da ces uspeti nemoj onda nista da pokusavas!

Poslednja izmena:
pa bas da je iz dosa sigurnije nisam siguran, samo jedna stvar sa floppy-a ALI NIKAD, nestabilniji mediji nije postojao u istoriji...

flashowao sam veliki broj ploca u zadnjih 2-3 godine i nikada nisam imao problema sa win flasherima + su udobniji za rad...

takodje mislim da su programi koji mogu da se skinu sa sajta proizvodjaca a radjeni su za windows su potpuni sigurni i veoma prakticni.

Necu da baksuziram, ali i ako nesto podje naopako nije kraj sveta... (iz licnog iskustva). Ovo kazem iz razloga da ne dobijes infarkt i ne padnes u ochajanje ako nece da butuje posle flash-a (isto ko predjashnja zagrada :)).

Odnese se ploca kod nekog ko ima programator i za 10 min je k'o nova (ako mora da se odlemi cip), a u boljem slucaju i za manje od 5 min (kad ne mora da se odlemi cip).

U svakom slucaju jedino sto mozes da zeznes je da promasis model ploce (dobro pazi) i to je tvoja greska, ili da nestane struje u toku flesovanja (EPS :( ). Probaj da lepo napravis boot CD da bi eliminisao budjavi flopi.

Poslednja izmena:
čekaj, znači, jer može ovako:
nađem fleš za bios i kopiram ga na npr. c particiju...
ubacim hirens boot manager, odatle startujem dos....
i onda već radim šta treba da radim da bih flešovao bios...

tačno?? :)

e da, ploča je gigabyte k7 triniton GA-7N400S (-L)

Moze tako ako ti je C particija fat32. ako nije dos je uopste nece ni videti.
Druga opcija je da uradis kako je Ostoja kazao,da napravis boot CD i na njega sve potrebne fajlove stavis!

znaci ploca je K7VTA3 V5.0 - ECS i bios Phoenix-Award BIOS v6.00PG Ver:5.0C 12/04/2002 i imam dve verzije da skinem na njihovom sajtu...e sad koja je ispravna:
5.0g
Release Date 2003/09/17

ili
5.0f
Release Date 2003/07/18

kao sto je frrka napomenuo na sajtu projzvodjaca moras imati tj. naci sve sto ti treba od najnovije verzije biosa to programa za flashovanje iz win'a koji su uglavnom jako prosti iz nekoliko koraka

čekaj, znači, jer može ovako:
nađem fleš za bios i kopiram ga na npr. c particiju...
ubacim hirens boot manager, odatle startujem dos....
i onda već radim šta treba da radim da bih flešovao bios...

tačno?? :)

e da, ploča je gigabyte k7 triniton GA-7N400S (-L)

Ako ti sve radi zasto uopste diras bios ?

znaci ploca je K7VTA3 V5.0 - ECS i bios Phoenix-Award BIOS v6.00PG Ver:5.0C 12/04/2002 i imam dve verzije da skinem na njihovom sajtu...e sad koja je ispravna:
5.0g
Release Date 2003/09/17

ili
5.0f
Release Date 2003/07/18

kao sto je frrka napomenuo na sajtu projzvodjaca moras imati tj. naci sve sto ti treba od najnovije verzije biosa to programa za flashovanje iz win'a koji su uglavnom jako prosti iz nekoliko koraka

5.0g je sveziji ,vidis po datumu.

Poslednja izmena od urednika:
i ja ubacih novi BIOS od juna 2006 ali nisam, bar za sada, primetio napredak!
Nit mogu memoriju da bacim na 1T (sto sam na MSI K8N Neo2 Platinum mogao) niti mi radi AMD kul i kvaet ili kako se vec pise ( ventilator na CPU se uvek vrti na 100% ) iako mu temp ne prelazi 42 ni u najzahtevnijim igricama!

Moze tako ako ti je C particija fat32. ako nije dos je uopste nece ni videti.
Druga opcija je da uradis kako je Ostoja kazao,da napravis boot CD i na njega sve potrebne fajlove stavis!
a ako imam dos koji vidi ntfs particiju?? onda može, tačno?

U principu za flesovanje ti treba disketa (ili CD) koja ne podize nista od specijalnih drajvera vec cist DOS.

Ovo se preporucuje da se flash program ne bi iskonfliktovao sa nekim od programa u memoriji :trust: (mada ja nisam cuo za takav slucaj...).

a ako imam dos koji vidi ntfs particiju?? onda može, tačno?

A kakve veze ima flesovanje biosa iz dos-a i ntfs particija?

Mislim da je najbolje da kontaktiras Ledenog na pm i dogovoris se oko flesovanja da bi izbegao >
Necu da baksuziram, ali i ako nesto podje naopako nije kraj sveta... (iz licnog iskustva). Ovo kazem iz razloga da ne dobijes infarkt i ne padnes u ochajanje ako nece da butuje posle flash-a (isto ko predjashnja zagrada :)).
:)

Pa dobro, nisam bas doziveo infarkt :).

Ali mi nije bilo prijatno kad sam za manje od minut uspeo da upropastim 100+evra hardvera, a da nisam ni pipnuo chekic :eyebrows: .

Uglavnom, pogresan flesh moze da se ispravi....

A kakve veze ima flesovanje biosa iz dos-a i ntfs particija?

velike, neki proizvodjaci kazu ne sa flopija nego sa hdd-a u DOS-u, pa kako sa obicnom boot disketom DOS ne vidi NTFS particije kako mislis da pokrenes flash sa NTFS hdd-a kad ga ne vidis ;), mislim ima fora ali je mnogo lakse kad je FAT.

Sto se toliko cimate od disketa ?!
Vec desetak puta sa njima menjam biose na plocama i grafickim kartama i nista nije poslo po zlu !
:)

velike, neki proizvodjaci kazu ne sa flopija nego sa hdd-a u DOS-u, pa kako sa obicnom boot disketom DOS ne vidi NTFS particije kako mislis da pokrenes flash sa NTFS hdd-a kad ga ne vidis ;), mislim ima fora ali je mnogo lakse kad je FAT.
Sa Hirenovog cd-a se lepo vidi NTFS :)
Ili dos2ntfs resava probleme, k'o rukom...

Poslednja izmena:
E bas sam sinoc:hump:BIOS zato sto sam hteo da ga flashujem na brzaka:mad:
Posto nemam FDD a mrzelo me da na bootabilni CD ubacujem flash file ja (pametan) sa Hirensa dignem Volkov (da bi se u DOSu video NTFS), startujem flasher sa HDDa i kada ga uputim na flash file on mi lepo kaze da nema dovoljno memorije da bi sve to odradio. E bas zato treba cist DOS za flashovanje. Onda podignem Dos Commander (posto sam pretpostavio da on zauzme manje memorije a isto vidi NTFS) i ponovim sve, on me ne obavesti da nema dovoljno memorije za fleshovanje vec krene i posle par sekundi stane... i stoji... i stoji... i kada je jos samo reset preostao - BIOS naravno sj.ban:wall:
Na srecu sam imao negde u krsu neki stari Bios chip (isto Phoenix D686, isto Award bios na njemu ali za sasvim drugu plocu) sa kojim uspem da startujem PC ali s' vremena na vreme puca. Sada ode moj Bios na programiranje a ja cisto da javim onima koji nemaju alternative da ipak postuju uputstva proizvodjaca.
:wave:

Vezano za nestabilnost floppy disketa, svaki flash program koji sam do sada koristio prvo ucita ceo BIOS ROM fajl u memoriju, pa ga poredi sa postojecim BIOS-om, pa onda pita da li da flash-uje ili ne. U slucaju da je floppy los, bice prijavljen read error, u kom slucaju se ne pristupa flesovanju,a koristi se drugi unapred pripremljen floppy disk. Meni ovo ne izgleda kao problem...

Odgovor na Zokijevo pitanje glasi: prvo u Windows-u formatiras dva floppy diska pri cemu u prozorcetu dijaloga za formatiranje ukljucis opciju 'Create an MS-DOS startup disk', kako bi na disketu bili kopirani fajlovi potrebni da se sa nje butuje sistem. Na tako pripremljenu disketu kopiras program za flashovanje BIOS-a i BIOS ROM fajl koji zelis da uflesujes. Restartujes racunar i pustis da se butuje sa diskete. Kako bi bio siguran da dobro razumes sta komanda za flesovanje radi u promptu prvo kucaj komandu sa parametrom za razjasnjenje komandi, na pr. "awdfalsh /?", a flashovanju pristupi tek kad si siguran da znas sta radis i da BIOS ROM fajl koji hoces da flesujes odgovara tvojoj ploci. PRE NEGO STO UFLESUJES NOV BIOS PRVO SNIMI POSTOJECI NA DISKETU U FAJL POD PREPOZNATLJIVIM NAZIVOM, NA PR. 'OLDBIOS.ROM'. Ako ne nestane struje tokom flashovanja sve bi trebalo da bude u redu.

Na kraju, ako tvoja ploca radi kao sto je reklamirano zaista ne vidim potrebu da joj guras novi BIOS. U najvecem broju slucajeva neces dobiti nista u performansama. Resavanje nekompatibilnosti sa hardwareom koji imas bi bio dobar razlog, bilo sta drugo je maltretiranje bez potrebe.

P.S.

Ako zelis da flash-ujes BIOS samo zato sto Sisoftware Sandra misli da to treba da uradis, moj ti je savet da plocu ostavis na miru, a da dotichnu posaljes u 3 PM sa svog HDDa.

E bas sam sinoc:hump:BIOS zato sto sam hteo da ga flashujem na brzaka:mad:
Posto nemam FDD a mrzelo me da na bootabilni CD ubacujem flash file ja (pametan) sa Hirensa dignem Volkov (da bi se u DOSu video NTFS), startujem flasher sa HDDa i kada ga uputim na flash file on mi lepo kaze da nema dovoljno memorije da bi sve to odradio. E bas zato treba cist DOS za flashovanje. Onda podignem Dos Commander (posto sam pretpostavio da on zauzme manje memorije a isto vidi NTFS) i ponovim sve, on me ne obavesti da nema dovoljno memorije za fleshovanje vec krene i posle par sekundi stane... i stoji... i stoji... i kada je jos samo reset preostao - BIOS naravno sj.ban:wall:
Na srecu sam imao negde u krsu neki stari Bios chip (isto Phoenix D686, isto Award bios na njemu ali za sasvim drugu plocu) sa kojim uspem da startujem PC ali s' vremena na vreme puca. Sada ode moj Bios na programiranje a ja cisto da javim onima koji nemaju alternative da ipak postuju uputstva proizvodjaca.
:wave:

Svega ovoga ne bi bilo da si poslusao savet prijatelja...

Svega ovoga ne bi bilo da si poslusao savet prijatelja...
..koji je prvi i preporucio Volkova
angry.gif

:p

Ovako... ako ti nesto ne radi pa ce flesovanjem biosa da proradi onda ga flesuj...
ako ti sve radi a mislis da ces flesovanjem da ga ubrzas onda si se zeznuo... jednostavno neces.... mozes da ga ubrzas sprzenjem tvog aktuelnog biosa i kupovinom nove ploce

@Leopoldk:
hvala ti, to je ono što mi je trebalo....

P.S.
Ako zelis da flash-ujes BIOS samo zato sto Sisoftware Sandra misli da to treba da uradis, moj ti je savet da plocu ostavis na miru, a da dotichnu posaljes u 3 PM sa svog HDDa.

sandra i ja odavno ne pričamo.... :D

Vrh Dno