Šta je novo?

Flashovanje Biosa kod ASUS P5B Deluxe

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
OK, posto mi sutra stize Intel E8500, da zameni matori E6300, obavezan sam da flashujem bios na ploci. Eh, sad, u cemu je problem? Ovaj moj trenutni BIOS, kad se sve stavi na default, dosta brlja i stavlja neke ******ske cifre koje nisu normalne za latenciju memorije. Sa tim njegovim vrednostima, racunar se nestabilno ponasa i "zamrzava" se tokom rada. Naravno, pod tim uslovima, plasim se da flashujem novi BIOS, jel ako mi zamrzne tokom update-a, mogu da se oprostim od ploce. Dakle, moje pitanje je: da li moram da stavljam BIOS na default pre update-a, ili mogu samo da latencije memorije postavim na standardnih 5-5-5-15, da bi bio siguran da mi nece zakucati tokom update-a?

Btw, trenutni BIOS je 1101, a update-ujem na 1236 radi podrske za 1333mhz procove :)

ne bi trebalo da ti brlja ako podesis memoriju u "SPD" mod, onda ploca izcita latencije iz same memorije

Update biosa radi iz biosa imas tamo "Asus EZ flash 2" utility, snimi bios na usb flash i prozovi ga iz toga i flesuj. Tako je najsigurnije i najjednostavnije.
Gomila ljudi je zeznula plocu flesujuci iz windowsa.

Svakako da je pozeljno da masinu dovedes u stabilno stanje pre nego sto krenes u flesovanje

Pre flesha uradi load default bios, restart udji u Windowse. Restartuj i primeni gornju metodu.
Par puta sam radio flesh moje ploce preko neta i nije bilo problema. ( dual bios). Ako i krene nesto naopako, tu je auto recovery flash rezervnog biosa.

Vidis kod mene nikada nije bilo problem sa ucitavanjem iz XP, a X puta iz dosa bi se nesto zabrkacilo, tako da moje misljenje je da je sve doslo do toga da iz XP mozes opusteno da odradis bez ikakvoga cimanja.To je moje iskustvo sa ASUSom do sad bilo.Sve su oni namestili da te pita pre nego sto krene, tako da ne mos nista da s..... :>

asus bios update na 64bit windowsima kuca samo tako...licno sam video, cist windows, covek ne dise, pusti update i on pukne i ode ploca.

Najsigurnije je preko afudos-a ili iz bios-a. Iz biosa je ubedljivo najprakticnije, ne moras nista da instaliras

Stisnuo sam donju usnu i uradio flash preko Asus update-a, hvala Bogu, bez ikakvih problema. :) Hvala svima na odgovorima, odradjeno je bez frke, sad se samo ceka E8500. :)

Stisnuo sam donju usnu i uradio flash preko Asus update-a, hvala Bogu, bez ikakvih problema. :) Hvala svima na odgovorima, odradjeno je bez frke, sad se samo ceka E8500. :)

I ja sam moju asus p5b flesovao bar 3-4 puta preko Asus update-a bez ikakvih problema.Jedino ne bi bio toliko siguran da ce E8500 na tom cip setu raditi kako valja, i ako asus tako kaze.

ja sam preko asus update-a fleshovao barem 20-30puta a onda sam otisao kod ortaka i uz zvaku "ma ja sam to radio 100puta" mu savetovao da to takodje uradi iz asus update-a i na moje oci pukne Asus update u sred flashovanja (niko nista nije dirao, windows nov, nikakav proces u pozadini...nije nestala struja)

ode ploca u pm. Sve smo probali ... 100 trikova sa neta - dzaba
Inace po forumima mozete da nadjete gomile ljudi sa istom pricom: "100 puta sam flashovao bez problema iz win-a ali 101 put...."
...pogotovo na WinXP 64bit

Ali kazem opet:
Snimite lepo bios na flash drajv, udjete Asus EZ flash 2 utility ... nista prostije ne moze

I ja sam moju asus p5b flesovao bar 3-4 puta preko Asus update-a bez ikakvih problema.Jedino ne bi bio toliko siguran da ce E8500 na tom cip setu raditi kako valja, i ako asus tako kaze.

Zasto mislis da nece? :trust: Pa nisam prvi koji je flashovao P965 plocu da bi primala 1333mhz procesore. ;)

Pa, ne znam da li si video ali velik broj rekorda je oboren sa ASUS Comanndo (P965) i E8500 tako da 965 chipset se sasvim dobro snalazi sa 45nm procesorima ;)

Pa, ne znam da li si video ali velik broj rekorda je oboren sa ASUS Comanndo (P965) i E8500 tako da 965 chipset se sasvim dobro snalazi sa 45nm procesorima ;)

O.K. Comanndo je Comanndo a ovde je rec o obicnom asusu p5b ili delux- isti djavo.Jednostavno nisam siguran koliko je ploca sposobna za tih 333 mhz posle bar 2 godine eksploatacije.

Sad me mrzi da trazim link. ali lik je na P5B digao e7200 na ~4ghz ;)
A pitaj i korisnika voodoons, on je sa P5B-E izvlachio preko 500Mhz FSB :)

Ja sam naboo Q9550 na P5B deluxe i nisam mogao da ga ocujem preko 3.6ghz stabilno a na maximus II formula na 4ghz bez vecih problema.
E sad P5B deluxe ima poprilican vdroop pogotovo sa quadovima, sa dualima je lakse.

Bitno je samo da se NB hladi necim posto ume da kuca NB a ne proc.

Ne vidish poentu da bi digao E7200 na 4ghz treba ti minimum 421mhz za FSB, ako idesh sa 9.5 mnoziocem. sve u svemu 965 chipset ima josh dosta da pruzi, pa ja sam moju bivshu MSI P965 Neo2 drzao na 350mhz.
A da ne pricham da postoje 945 ploche koje podrzavaju 1333FSB i 45nm :)

Ne planiram neki nenormalni OC, ali svakako da zelim da podignem 8500-otku. :) Eh, sad, posto je prica potpuno drugacija u odnosu na moj stari E6300, sta mislite kolika treba da bude voltaga na V-coru i memoriji da bi se postigao neki fini OC? Takodje, cuo sam da ova ploca ima cudnu naviku da brljavi u BIOS-u po stavljanju novog proca, pa me interesuje da li pored voltaze V-cora i memorije, treba da diram i NB?

P.S. Koliko, zapravo, mogu da ocekujem od ove ploce, s obzirom da joj se veoma uskoro priblizava 2. rodjendan? :D Pitam ovo i zbog FSB-a. Da li da guram polako po 30-tak FSB-a navise pa provera, ili odma da zveknem magistralu, pa sta mi Bog da? :d

meni je gurala 450fsb na Q9550, preko toga je bilo trnovito, ali to je quad, sa dualom bi trebalo lakse.

U svakom slucaju ako ides na preko 400, stavi nesto da duva preko NB-a, u suprotnom masina krece da kuca a tesko je provaliti tacno od cega je

Ne planiram neki nenormalni OC, ali svakako da zelim da podignem 8500-otku. :) Eh, sad, posto je prica potpuno drugacija u odnosu na moj stari E6300, sta mislite kolika treba da bude voltaga na V-coru i memoriji da bi se postigao neki fini OC? Takodje, cuo sam da ova ploca ima cudnu naviku da brljavi u BIOS-u po stavljanju novog proca, pa me interesuje da li pored voltaze V-cora i memorije, treba da diram i NB?

P.S. Koliko, zapravo, mogu da ocekujem od ove ploce, s obzirom da joj se veoma uskoro priblizava 2. rodjendan? :D Pitam ovo i zbog FSB-a. Da li da guram polako po 30-tak FSB-a navise pa provera, ili odma da zveknem magistralu, pa sta mi Bog da? :d

Pozitivno ces se iznenaditi kad budes otkrio sta moze ploca stara 2 god. :) jos ako imas reviziju chipseta C2 sreci nikad kraja:D ...evo pogledaj neke rezove na brzinu iz drugog topika http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1540623&postcount=15
jedini problem koji ces mozda imati je revizija jezgra 8500 koje budes dobio.Ako je 8500 C0 radi ce ti i taj bios koji si stavio 1236,ako budes dobio 8500 E0 potrazi beta BIOS v1237!

reviziju proca mozes da vidis na kutiji
Revision C0
E8400 - SLAPL
E8500 - SLAPK
Revision E0
E8400 - SLB9J
E8500 - SLB9K

Pozitivno ces se iznenaditi kad budes otkrio sta moze ploca stara 2 god. :) jos ako imas reviziju chipseta C2 sreci nikad kraja:D ...evo pogledaj neke rezove na brzinu iz drugog topika http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1540623&postcount=15
jedini problem koji ces mozda imati je revizija jezgra 8500 koje budes dobio.Ako je 8500 C0 radi ce ti i taj bios koji si stavio 1236,ako budes dobio 8500 E0 potrazi beta BIOS v1237!

reviziju proca mozes da vidis na kutiji
Revision C0
E8400 - SLAPL
E8500 - SLAPK
Revision E0
E8400 - SLB9J
E8500 - SLB9K

Kazem ja, a ljudi mi ne veruju. Nisu P965 ploche za bacanje, pogotovo jachi modeli :type:

Iz iskustva korisnika po stranim forumima video sam da je neki maksimum za asus P5B 475 mhz.Predpostavimo da se radi o najboljim primercima ploca. VUK i sa 400mhz dobija 3.8 ghz- malo li je

Nazad
Vrh Dno