Šta je novo?

Flash-ovanje BIOS-a ?

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Obzirom da imam Gigabyte plocu, a zeleo bih da flashujem BIOS putem Gigabytovog @BIOS programa, interesuje me sledece stvari, ako moze neko da pomognes.

1. Imas li iskustvo sa flashovanjem BIOS-a ovim programom, i radi li posao.

2. Skinuo sam F5 BIOS za GA-8SG800 koji sadrzi samo .exe fajl, sto mi je malo cudno obzirom da su bivsi BIOS-i sadrzali vise fajlova, obicno .zip sa 2 ili3 fajla.

3. Dali je @BIOS najbolji od 3 moguca nacina Flash-a?

4. Dali je @BIOS, primenjiv za flashovanje ploca drugih proizvodaca.

5. Da li je bolje da ako se odlucim da koristim @BIOS, idem na flash putem interneta (konekcija nije bas najbolja) ili da radim flash iz windowsa, tako da izaberem fajl koji sam skinuo iz direktorijuma.

Raspisah se, ali nadam se da imas razumevanja, jer ranije nisam nikada flashovao BIOS, iskren da budem ne znam hocu li ista dobiti, a mogao bi mnogo da izgubim.

Savet ?

Imam GA-OXT-A i @Bios radi bez ikakvih problema tako da je ta varijanta flashovanja iz Windowsa u ovom slucaju najlaksi postupak.

Goxy, procitaj silverov sticky, posebno obrati paznju na to kako se daje naziv temi.

Vazno:
Nemojte nikad flashovati iz windowsa
.exe je samoraspakujuca arhiva, kao i samoraspakujuci .zip
@bios je NAJGORI nacin flashovanja, naravno da nije primenjiv na drugim mb
nikad nemoj da flashujesh putem interneta

uvek flashujte iz dos-a, podugnite sistem sa diskete na kojoj su samo sistemski fajlovi, pokrenite flash utility i unesite ime bios fajla, novog
ukoliko na hard disku postoji fat particija, najbolje je da novi bios fajl (moze da bude u .bin ali i ne mora) bude na hard disku, pa onda u flash utility das putanju do njega npr C:\NoviBios\{ime}.bin

jaksa je napisao(la):
Goxy, procitaj silverov sticky, posebno obrati paznju na to kako se daje naziv temi.

Vazno:

uvek flashujte iz dos-a, podugnite sistem sa diskete na kojoj su samo sistemski fajlovi, pokrenite flash utility i unesite ime bios fajla, novog
ukoliko na hard disku postoji fat particija, najbolje je da novi bios fajl (moze da bude u .bin ali i ne mora) bude na hard disku, pa onda u flash utility das putanju do njega npr C:\NoviBios\{ime}.bin

Sto se tice @Bios-a i ja sam mislio na .bin fajl koji je na disku a ne na .exe.
To sto kazes na FAT particiji, ja sam flashovao preko @Biosa na NTFS i sve je furalo OK.
Ako ti nije problem da li bi mogao da objasnis zasto ne iz Windowsa (da li moze nesto da Win napravi zbrku itd..) vec iz DOS-a.
Pzdrv

Goxy, editovao sam ti naslov i ponesto u samom postu - ako si hteo da se bas licno obratis drugu Brozu, trebao si na PM ili mail...ovako si pustio da pitanja svi vide, pa ti svi i odgovaraju i tvoje obracanje bas Brozu postaje besmisleno...

Inace uprkos cinjenici da zaista jeste najbolje flashovanje na klasican nacin, iz DOS-a sa disketom ili sl. ipak treba uzeti u obzir da je to vrlo pipav posao i nije za svakoga. Evo, i ja sam licno pre dosta vremena kad sam to prvi put radio ekspresno poslao plocu u "vecna lovista". :( :oops:

S druge strane ti programcici koji sada flash-uju iz Windows-a su mnogo napredovali i ne prave vise nikakve probleme. Koristio sam i Gigabyte-ov i ASUS-ov, vrlo cesto jer me mrzi da radim na klasican nacin, do sada barem dvadesetak puta, i sa internet-a i sa diska, i NIKAD do sada nisam imao ni najmanji problem...

drapin je napisao(la):
S druge strane ti programcici koji sada flash-uju iz Windows-a su mnogo napredovali i ne prave vise nikakve probleme. Koristio sam i Gigabyte-ov i ASUS-ov, vrlo cesto jer me mrzi da radim na klasican nacin, do sada barem dvadesetak puta, i sa internet-a i sa diska, i NIKAD do sada nisam imao ni najmanji problem...
Sve je to lepo ako imas DualBIOS plocu, ali u suprotnom ja bih se ipak odlucio za klasicnu DOS varijantu iz prostog razloga sto moze da pukne veza, blokira se ili resetuje Windows ili neki drugi (rezidentan) program napravi neko cudo tako da se pod DOS-om vecina takvih problema izbegava.

Pa tesko da ces danas naci Gigabyte plocu bez dual BIOS-a. A inaci dali sistemska disketa napravljena pod Windows XP daje pravi DOS (posto ljudi iz Gigabyte me smatraju tako) ili se mora sistemska disketa napraviti u WINdowsu98,95,Me.

drapin je napisao(la):
Goxy, editovao sam ti naslov i ponesto u samom postu - ako si hteo da se bas licno obratis drugu Brozu, trebao si na PM ili mail...ovako si pustio da pitanja svi vide, pa ti svi i odgovaraju i tvoje obracanje bas Brozu postaje besmisleno...

Inace uprkos cinjenici da zaista jeste najbolje flashovanje na klasican nacin, iz DOS-a sa disketom ili sl. ipak treba uzeti u obzir da je to vrlo pipav posao i nije za svakoga. Evo, i ja sam licno pre dosta vremena kad sam to prvi put radio ekspresno poslao plocu u "vecna lovista". :( :oops:

Da li kad se flasjuje BIOS putem ovog BIOS programa, moram takodje ici kasnije na LOAD OPTIMIZED BIOS DEFAULTS ili ne posto vidim da kad se flashuje iz DOS-a to je obavezan korak na kraju.
Inace drugu Brozu sam se obratio posto znam da ima GA plocu, pa samim tim verovatno iskustvo da flashovanjem BIOS-a iste, za ostale ne znam, ali imacu to u vidu kasnije,

Mislim da ta iz XP-a, samo copy system files, radi posao

A moze se napraviti i formatiranjem diskete pod npr win9x, odlaskom u command prompt i komandom c:\sys a:
ako se dobro secam sintakse

Crni je napisao(la):
...

Sve je to lepo ako imas DualBIOS plocu, ali u suprotnom ja bih se ipak odlucio za klasicnu DOS varijantu iz prostog razloga sto moze da pukne veza, blokira se ili resetuje Windows ili neki drugi (rezidentan) program napravi neko cudo tako da se pod DOS-om vecina takvih problema izbegava.
E pa sad...moze i sad saksija da mi padne na glavu :p ...mis'im, zasto bas pretpostavljati da moze da se desi najgore...

Sto se tice pucanja veze, nema problema jer program ne krece u flash-ovanje dok ne download-uje bin fajl, a kao sto rekoh moze i sa diska...rezidentni programi mogu da se iskljuce...verovatnoca da se bas u tom trenutku, u toku procesa koji traje 10 sekundi blokira Windows je ista koliko i verovatnoca da recimo u toku "klasicnog" DOS flash-ovanja recimo nestane struje...

U svakom slucaju, mislim da su malo predrasude u pitanju, meni barem vise ne pada na pamet da barem GA i ASUS flash-ujem iz DOS-a...za ostale ploce naravno ostaje DOS (...ustvari jel' ima jos neko to ? ).

Goxy je napisao(la):
...

Da li kad se flasjuje BIOS putem ovog BIOS programa, moram takodje ici kasnije na LOAD OPTIMIZED BIOS DEFAULTS ili ne posto vidim da kad se flashuje iz DOS-a to je obavezan korak na kraju.
To je OBAVEZAN korak PRE flash-ovanja !
Znaci, udjes u BIOS, Load Default, Save&Exit, reboot, flashovanje, pa za svaki slucaj reboot, ponovo ulazak u BIOS, opet Load Default, Save&Exit, reboot i imas novi BIOS koji sad mozes da podesavas kako ti volja...

drapin je napisao(la):
...

E pa sad...moze i sad saksija da mi padne na glavu :p ...mis'im, zasto bas pretpostavljati da moze da se desi najgore...

Sto se tice pucanja veze, nema problema jer program ne krece u flash-ovanje dok ne download-uje bin fajl, a kao sto rekoh moze i sa diska...rezidentni programi mogu da se iskljuce...verovatnoca da se bas u tom trenutku, u toku procesa koji traje 10 sekundi blokira Windows je ista koliko i verovatnoca da recimo u toku "klasicnog" DOS flash-ovanja recimo nestane struje...

U svakom slucaju, mislim da su malo predrasude u pitanju, meni barem vise ne pada na pamet da barem GA i ASUS flash-ujem iz DOS-a...za ostale ploce naravno ostaje DOS (...ustvari jel' ima jos neko to ? ).
Pa moze da te zgazi i tramvaj dok to radish :)
Sto se tice nestanka struje tu je totalno nebitno da li se desilo pod DOS-om ili Win-om i desava se iskljucivo ako si baksuz, tj. nadrljas ni kriv n duzan.
Sto se tice predrasuda potpuno si u pravu. Koga zmija jednom ujede i gustera se plasi :)

Evo kako to izgleda kod MSI...

1. Napraviš butabilnu disketu iz majke 98-ce
2. Napraviš folder BIOS u root-u (c:\BIOS)
3. Taj .exe što si skinuo raspakuješ u c:\BIOS, gde će se sigurno pojaviti program za FLASH-ovanje i sam novi BIOS (.bin)
4. Podigneš sistem disketom i kucaš
c:\>cd BIOS
c:\BIOS>ime_FLASH_programa ime_BIOS-a
5. Kad završi, restartuješ računar i odmah uđeš u BIOS i uradiš Load Optimized BIOS.

Ovo sam radio najmanje 5 puta na svojoj ploči i nikad mi nije ništa zakazalo. Napominjem da nikad nisam PRE flešovanja radio Load Optimized BIOS, nego uvek posle. Mislim da je i to logično, jer ne znaš unapred kakva su podešavanja tog novog BIOS-a.

jaksa je napisao(la):
Vazno:
Ja sam ovako flash-ovao bios za 8RDA+... morao sam da probam. Imaju onaj Live Bios ili tako nesto program (u bre, vec sam zaboravio :D), konektuje se na sajt, proveri jel' ima neka nova verzija, skine je (ostavi je u root sistemske particije), potom moze da se flash-uje. Meni je uradilo posao, i to savrseno... ali ipak nisam za tu kombinaciju. Da jos uvek imam tu plocu, za novi bios bih je flash-nuo klasicno, preko diskete.

Vidim i da ABIT ima nesto slicno... ali svejedno, drzacu se diskete.

Uradio sam flash preko @BIOS-a sa interneta bez problema , opet ga nemestio ali uopste ne znam sta sam to novo dobio. Rekao bih nista, barem ja ne vidim.
BTW: kako moze da se namesti da ono "DUAl BIOS" pise pri startovanju kompjutera?

Sada ce jos ispasti da je Windows 33.1 bolji od XP. Pa o cemu vi to ljudi pricate i zasto strasite coveka. Sto je lose u flesovanju BIOS-a putem Interneta, Moze da pukne konekcija, smesno, pa programcic prvo download-uje file, zatim ga prover, pa ako je u redu onda se ide na flesovanje, gotov posao. Zaboga, zasto bi neko davao garanciju na plocu i uz to davao i programcic koji ce unakaziti plocu. Svima porucujem da je najlaksi, najprakticniji, najbrzi i nadasve isto siguran nacin flashovanja i putem interneta. Plus beneficije, ne treba misliti koji fajl, koju plocu imas, da neces staviti pogresan file i tome slicno. Ako neko misli da nisam u pravu, neka navede jedan primer, a ja ih imam 1000.

Ja imam Abit KD7E i hteo hteo bih da flash-ujem bios, pa me zanima da li mogu nekako da sacuvam sadasnji bios za svaki slucaj.

MarkoS je napisao(la):
Ja imam Abit KD7E i hteo hteo bih da flash-ujem bios, pa me zanima da li mogu nekako da sacuvam sadasnji bios za svaki slucaj.
Na mojim prethodnim ABIT-ima (KR7A, BE6, BE6-II i na kratko KT7A - dovoljno dugo za dva flash-a biosa :D), kada krenes da flash-ujes preko awardflash-a, prvo te pita hoces li da sacuvas stari bios... sto sam i cinio. Ovaj NF7-S jos nisam flash-ovao, ali se spremam i to da uradim, pa cemo da vidimo da li je politika cuvanja starog biosa jos uvek ista.

Ako nista drugo, taj isti (sadasnji) bios mozes da skines sa nekog od njihovih sajtova...

CAR je napisao(la):
...

Na mojim prethodnim ABIT-ima (KR7A, BE6, BE6-II i na kratko KT7A - dovoljno dugo za dva flash-a biosa :D), kada krenes da flash-ujes preko awardflash-a, prvo te pita hoces li da sacuvas stari bios... sto sam i cinio. Ovaj NF7-S jos nisam flash-ovao, ali se spremam i to da uradim, pa cemo da vidimo da li je politika cuvanja starog biosa jos uvek ista.

Ako nista drugo, taj isti (sadasnji) bios mozes da skines sa nekog od njihovih sajtova...
Ok, hvala.

Athlon je napisao(la):
Sada ce jos ispasti da je Windows 33.1 bolji od XP. Pa o cemu vi to ljudi pricate i zasto strasite coveka. Sto je lose u flesovanju BIOS-a putem Interneta, Moze da pukne konekcija, smesno, pa programcic prvo download-uje file, zatim ga prover, pa ako je u redu onda se ide na flesovanje, gotov posao. Zaboga, zasto bi neko davao garanciju na plocu i uz to davao i programcic koji ce unakaziti plocu. Svima porucujem da je najlaksi, najprakticniji, najbrzi i nadasve isto siguran nacin flashovanja i putem interneta. Plus beneficije, ne treba misliti koji fajl, koju plocu imas, da neces staviti pogresan file i tome slicno. Ako neko misli da nisam u pravu, neka navede jedan primer, a ja ih imam 1000.

Sta ako hoces modovan BIOS. Npr. ja sam na TUSL2 stavio BIOS koji mi omogucuje 4X AGP pri FSB preko 140MHz dok sa bilo kojim Asusovim BIOSom to nije moguce.

Poz.

Da ne otvaram novi thread... I mene jako zanima fleshovanje preko interneta jer imam GA-7VRX rev2.0 sa dualBIOS-om. Da li se (konacno) pojavila verzija biosa koja omogucava koristenje 333 FSB procesora na ovoj ploci?

soko je napisao(la):
...

Sta ako hoces modovan BIOS. Npr. ja sam na TUSL2 stavio BIOS koji mi omogucuje 4X AGP pri FSB preko 140MHz dok sa bilo kojim Asusovim BIOSom to nije moguce.

Poz.
Pa upravo o tome i govorimo. Flesovanje se moze vrsiti na tri-cetiri nacina, a ja samo tvrdim (i dokazujem) da je putem interneta najednostavniji i isto bezbedno kao i iz DOS-a, a ako vec pitas to, treba da znas da Asus ne dozvoljava iz Windowsa flesovanje nize revizije od one koju vec imas. Opet majka Flopy mora raditi, ali nismo rakovi da idemo natrag. :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Nazad
Vrh Dno