Šta je novo?

Fixni ili dinamicki overclock?

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Pitanje je prosto.
Koristite li fixni ( zakucan fsb u biosu) ili
dinamicki ( kod Gigabyta je to C.I.A i M.I.T opcija, sa 5 opcija za cpu i 3 opcije za grafiku), a slicno je i sa Asus i Msi plocama.
Kod dinamickog oc, procesor mi radi npr na 3.0Ghz, a valjda kad mu zatreba brzina sam sebe overklokuje do max 3.6Ghz, sto se vidi ako u pozadini radi throtlwatch.

da lol, a taj dinamicki na mom MSI-u je celih 11%, a moj "fiksni" je 68% :d, tako da, rekao bih da koristim fiksni.

to dinamichko klokovanje je za ljude koji ne znaju da klokuju i u principu nije losha stvar 😉,ali kad tachno znash shta radish onda je banalno koristiti takve ''pogodnosti'' ploche 😉

Sto rece gx-x, 45% OC za svaki dan... Jel moze da se poredi? To je najveca glupost koju sam video ali nema veze. Neki i pare daju za to :trust:

Ja furam 50% OC za svaki dan... Kad bi moglo npr. sa default da podize na 50% OC po potrebi, ja bih to koristio. Za surf, mail i ostalu win boraniju default takt je ihaha vise nego dovoljan. Naravno, to bih koristio pod uslovom da mogu da pogasim sve ventilatore tada i uzivam u tisini. Nesto kao Intel SpeedStep tehnologija...

Poslednja izmena:
pa sad to ja imam sa cnq |))
dakle masina mi je na max 9x250, ali se uglavnom spusti na 5x250...

Sto bre da se spusti?! No way!!!

A što da se ne spusti?

Inače dinamički OC ne koristim, to je što neko reče 10-tak % maks (ako i toliko), ne vidim šta je realan dobitak.

BTW, moja ploča ima i opciju turbo (ili tako nekako). Jedina razlika koju sam uočio je da se CPU nenormalno greje kad se ta opcija uključi, benchmarci daju praktično iste vrednosti.

Poslednja izmena:
ja ne znam sto je borab uopste napravio ovu temu..pa nismo na burek ko ju

Ja ne dopustam nikakvo jajarenje mom procesoru, grafici, memari, ploci... Nikakvo spustanje bre!!! 😉 Kao najgori robovlasnik :d

moj racunar radi 24x7... a od toga mu je 99% vremena cpu zauzece 3%... tako da zaista nema smisla da bude ocovan i da se nepotrebno greje svo to vreme...
ovako kulira na 1.1v i lepo mu je...

moze li da se zada granica pri dinamickom overclock-u? ili jos bolje, granice, pa da se frekvenca CPU-a seta izmedju neke dve vrednosti?

@danijel:

pitanje je: kad bi ti trebao oc da li bi koristio dyn. ili bi sam rucno radio oc. NAravno znajuci te, ne verujem da bi koristio dyn. 🙂

Da, pokrenuo sam ga bih video koliko je dinamicki oc interesantan ljudima i koja su razmisljanja.
Sa druge strane isti ipak ima i prednosti. Ako ne zelis da stalno ulazis u bios i setujes fsb, mem. tajminge i voltazu, pustis ga lepo na din.oc, pa kad si u benchu ili igri dobijes skok performansi.
Sa fixnim ces lepo imati stalno 4Ghz, a nikave koristi kad si na desktopu, slusas muziku ili gledas film.
Moj cpu drzim na def. kloku ,kao i graficku.

borab je napisao(la):
Sa druge strane isti ipak ima i prednosti. Ako ne zelis da stalno ulazis u bios i setujes fsb, mem. tajminge i voltazu, pustis ga lepo na din.oc, pa kad si u benchu ili igri dobijes skok performansi.
Sa fixnim ces lepo imati stalno 4Ghz, a nikave koristi kad si na desktopu, slusas muziku ili gledas film.
Zavisi od CPU. Ja u BIOS ulazim jednom godišnje (barem kad je reč o setovanju clocka), CPU je u BIOS-u stalno overklokovan ali je u praksi najveći deo vremena underclockovan zahvaljujući RightMark CPU Utility-ju. Drugim rečima, kad je potrebno da povuče onda automatski povuče OC-ovane vrednosti, kad nije potrebno onda CPU radi sa onoliko snage koliko je potrebno. C'n'Q RuleZ.

u ja sam pobrkao onda, ja sam mislio na onaj overklok automatski, onaj sto komp kao sam odradi (ploca najecesce) sto samo podesis kolko oces %, a nista se ne menja vec stoji tako oc stalno. Taj dinamicki o kome ti pricas ja nisam ni znao da ima na plocama, mislio sam da to samo MSI ima na grafickim

Evo kako ta podešavanja izgledaju u RightMarku (nekad je minimum kod mene bio 4x i 1.0V, ali mi to pravi probleme otkako sam promenio memoriju, AMD ne podržava 4x oficijelno a kažu da na novijim A64 uopšte neće da radi). BTW, ovo je stara verzija RightMark-a, nikako da se setim da instaliram novu.

Prilozi

• rm.gif
    rm.gif
    40.5 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Pa kada si recimo na netu ili gledas neki film, muziku, nesto kuckas vredi spustiti takt. ja tada koristim pogodnosti odredjenih programa kako bih stvari doveo u red, tj. CPU na oko 1Ghz i grafiku u 2D modu skinuo na neki minimum. U vrelim letnjim danima se isplati. Soba bude poput rerne i samo jos treba CPU i grafika da greju sobu, a 19" monitor i onako pridodaje "veseloj" situaciji. Dodje mi da poludim, znojim se samo tako. Kada se igraju igre onda se vec to i istrpi pa se "przi" na 2.7Ghz 🙂 Doduse to je tek uvece oko 10 (dotle se hladim uz pivo). Razmisljam se da najzad i ugradim prokletu klimu :smash:

Sve mi je tiho i hladjeno tako da sam protivnik toga ali drugima koristi sigurno

Meni se redovno desavalo da kad je aktivan dinamicki OC, CPU-Z mi prijavljuje enormne gigaherce tipa 15GHz i vise.

Blago tebi, pokazi nekoj vuni i zavaljaj 😉 Jes` prevara ali 15 GHz... :d

kakva crna prevara, dinamicki overklok bato, frekvencija radi kao kad turiras yamahu :-devil-:

Prilozi

• dot-19573.webp
    dot-19573.webp
    241.9 KB · Pregleda: 100
Toma Zdravkovic" Da li je moguce" ?
Fenomenalno.

ovaj paint u pozadini, mora da opterecuje CPU 😀 LOL Zokis kralju :wave:

Xa xa xa xa A i bas si nasvirao taj tvoj skuter na clockove jamahe :d

Ovaj "features" se dešavao kada je DOT na recimo captain, MAT je na fast ili turbo (MSI ploča 865PE), memorija na SPD, a u win-u je startovano istovremeno više procesa koji gnjave cpu (prime95+cpu tester+winamp šarice...). Kada se posmatra stanje frekvencije kroz CPU-Z vidi se da raste i opada u nekom ritmu, a pikovi su viši ako je viši DOT range. E sad, kasnije sam ustanovio da je cpu-Z imao bug i da je noviji to otklonio i sada prikazuje standarno do +10% OC nakon većeg zagrevanja procesora.
Ono što celoj priči daje dozu besmisla je da MSI program za praćenje parametara OC (CoreCentar) istovremeno prikazuje frekvence ispod 1GHz (oko 500MHz i sl.).

U suštini sa dinamičkim overklokom se često dešavalo da se izgubi zvuk (integrisan) u nekim igricama, ali je sistem uvek bio stabilan (naravno ako poznaješ limite memorije).

Ja vas i dalje nisam skontao koji je dinamichki a koji fixni oc... Nishta mi nije jasno.. :S:

Ja koristim Cool And Quiet, ali to mu dodje ko dinamički overclock s obzirom da u mu je u full loadu freq ~2.7GHz (A64 2800+) 😉

DjoleNS je napisao(la):
Ja vas i dalje nisam skontao koji je dinamichki a koji fixni oc... Nishta mi nije jasno.. :S:
Pa izvorno se pod "dinamički oc" mislilo na podršku za "automatski" OC koju daje ploča (npr. CoreCell chip na MSI pločama) a pod "fiksni oc" se mislilo da se ručno podese vrednosti OC-a u BIOS-u. Tokom rasprave se naglasilo da je sa nekim CPU (npr. A64, noviji Semproni) moguć fiksni OC koji u praksi zahvaljujući C'n'Q i AMD drajveru ili 3rd party programima (RightMark) funkcioniše kao neka vrsta dinamičkog OC-a. Ovo nije dinamički OC u onom smislu u kome se izvorno taj termin upotrebio na ovom topiku.

Nazad
Vrh Dno