Šta je novo?

Fiskalizacija

Maul

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
620
Posto cu ovih dana da radim fiskalizaciju CT&T fiskalnog stampaca, bio bih zahvalan ako bi neko ko je vec fiskalizovao ove stampace mogao da u kratkim i jasnim koracima opise ceo postupak oko fiskalizacije.

Unapred hvala!

Zar se fiskalizacija ne radi u poreskoj upravi? :)
I zasto bi se fiskalizovao stampac? Zar se on jednostavno ne prikljuci na vec fiskalizovanu kasu?

Hm. Malo sam se zbunio :)
Izgleda da ne mislimo na istu stvar...ali dobro :)

Ukoliko si mislio na unos podataka, u uputstvu ti sve stoji i stvano je jednostavno, ali i veoma smorno ukoliko nemas kabal.
Sa kablom i software-om sve ide cas posla...

Moras da smimis javu,onda sa CT&t sajta skines program za fiskalizaciju stampaca koji emuliza tattaturu kase ONE-p.Imas i detaljno upustvo na gore pomenutom sajtu.

Fiskalizacija se radi u prostorijima servisa uz prisustvo finansiskog inspektora. :wall:

Poslednja izmena:
Hvala.
Ipak sam mislio na sam postupak, tipa:

1. uradis master reset
2. podesis datum i sat
3. uneses PIB... itd

Malo skretanje sa teme:
Jel stvarno ne moze nista da se uradi po pitanju "menjanja" podataka u fiskalnoj memoriji (mislim na onu ugradjenu u samo dno kase)?
(mislim, bez brusilice i UV lampi) :)

Pa to je i ideja fiskalnih kasa, zar ne?
Inace cuo sam da je za neke modele moglo, ali je prica o tome sigurno gore ilegalna od crackovanja igara, tako da necemo o tome...

S obzirom da su ih Crnogorci odavno uveli, bilo je urbanih legendi otud tipa: stave preko noći u zamrzivač kasu pa ona 'zaboravi' promet ili stave u neki krš od auta i gurnu u Moraču - kao uništena u saobraćajnoj nesreći (pa su propisom zabranili da se uopšte iznosi iz objekta)... i slično. :d

U Sremskoj Mitrovici neki trafikanti "provalili" kase.....kaze, dodje musterija, kupi nesto, ti ne dajes racun, ako trazi ti otkucas, ali ne kliknes na zbir, odcepis i das papiric musteriji i onda storniras sve sto je kupiJo.
I, reko', kada dodje vreme za prijavu poreza ti nemas nista da prijavis, a odstampano racun 9232 i potroseno 3 brda rolni (koje moras da cuvas godinu dana od isteka fiskalne godine)?!?!
Svakakve "prevare" ljudi smisle :d

Ako ne kliknes na zbir, nece ni ocrtati "4 es", ni ukupno, ni broj fisk. isecka...
pa ko se imalo razume znace sta si uradio. Inace, to se radi i u Beogradu, video sam dosad na 2 mesta. Glupo je, bolje ne kucati racun, nego kucati tako :)

Meni uopšte ne ide u glavu kako je moguće da taj fiskalni račun zvanično može služiti kao neka dokumentacija (npr. kod realizacije garancije, zatim u onoj nagradnoj igri Ministarstva, itd.), kad se posle mesec dana jedva može pročitati šta na njemu piše, a posle šest meseci na njemu više nema apsolutno nikakvog teksta!

Kome je uopšte palo na pamet da bilo šta odštampano na termo-papiru može biti zvanični dokument?

To sto kazes za termo papir stoji, ali samo u slucaju nekih prozivodjaca termo papira (divljaka).
Kod "krstenih" traje zapis i po par godina...

Veruj mi da mi je novčanik u ovom trenutku bukvalno prepun praznih belih papirića, svi do jednog su fiskalni računi ili slipovi sa POS terminala. Šta ću, volim da insistiram da mi daju račun, pogotov u C-Marketu. ;)

Sve što je starije od maja meseca je potpuno belo.

srkiller je napisao(la):
Malo skretanje sa teme:
Jel stvarno ne moze nista da se uradi po pitanju "menjanja" podataka u fiskalnoj memoriji (mislim na onu ugradjenu u samo dno kase)?
(mislim, bez brusilice i UV lampi) :)

Btw, ovo sa UV je nekada vazilo za vrlo rane cipove sa upisivom memorijom (EPROM) koji su imali prozorce kroz koje se delovalo pomenutim zracenjem. Danas, pre mi se cini da bi se prisanje podataka moglo na racunarima izvesti sa jakim magnetnim poljem. U ostalom, u uptstvima za laptopove pise da se ne smeju provlaciti kroz detektor metala (kroz koje prolazite na npr. aerodromu) mada to najpre vazi za hd-ove.

A sto se fiskalnih kasa tice, za tako nesto bi trebala da sleduje corka ili adekvatna globa. Dabogda.

Poslednja izmena:
E koji je to bulshit zamrznes fiskalnu kasu.Ne tako se samozamrznu cene,
nego mene interesuje druga stvar sta sa kasama koje imaju harddiskove.
Sta kad to crkne.
Nikols

Nazad
Vrh Dno