Šta je novo?

Firewall test - preporuka

Wakizashi

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2001
Poena
619
Firewall test

Evo posle 20tak dana iživljavanja, priveo sam kraju test "vatrenih zidova" (nema nikakve veze sa jevrejima :d ).
Na testu su se našli sledeći
Kerio, Outpost, Zone Alarm, Kaspesky Anti Hacker, Tiny Personal, Black ICE, Look n Stop, Visnetic, McAfee Desktop, McAfee Personal, Sygate i Symantec (ne norton internet security). Fali još par popularnih ali ih nisam imao tako da sam ih ispustio... Test nije review jer bi mi trebalo užasno vremena za to koje nemam, ima deo sa opisima programa korišćenih za testiranje, mali deo sa osnovama TCP/IP protokola, uporedne tabele, neke osnovne polise za podešavanje browsera, mail klijenata...
Ma, koga zanima neka skida, pošto nisam nikako mogao to da pretvorim u thread zbog tabela slika i ostalih gluposti. PDF 23 strane i nalazi se na
www.beotel.yu/~wakizashi/firewalltest.zip
Komentari su više nego poželjni.

Trebace malo vremena da se procita sve ovo, ali onako na prvu loptu svaka cast na trudu i opsirnosti testa cheers

Wakizashi je napisao(la):
Evo posle 20tak dana iživljavanja, priveo sam kraju test "vatrenih zidova" (nema nikakve veze sa jevrejima :d ).

Pa poučno (i opširno), samo to sa vatrenim zidovima nikad nisi siguran koliko je njihova primena pouzdana a koliko ne, i svede se na to pa nek stoji, možda i odradi nešto.

Ljudi, jel ovo toliko loše da nema ni jedan konkretan komentar? Dajte neki feedback, plz...

Poslednja izmena:
Ljudi, jel ovo toliko loše da nema ni jedan konkretan komentar? Dajte neki feedback, plz...
:d Samo polako, treba sazvakati 23 strane teksta u ove sitne sate... ;)

Svaka čast za uloženi trud. Veoma me zanima tema, samo još da nađem vremena da proučim taj pdf :( Nedavno je u nekom od domaćih časopisa bio sličan test, ali ni blizu ovako detaljan.

Predlažem moderatorima da prebace ovaj thread (ili makar prvu poruku uz koju bi zakačilili pomenuti PDF) u FAQ.

A što ne bi taj test bio adaptiran za Bench? Mislim ono, jes' da je hardveraški sajt, ali bilo bi baš lepo da se napravi presedan u ovom slučaju, baš zbog truda koji je dečko uložio... :type:

Jel još neko za ovu ideju?

Razmišljao sam o njemu, ali obzirom da je on poslednji put ažuriran 1999 godine, nisam ga uzeo u obzir. Mada, znam da sam imao problema sa njim pod WinME, videću kako će se ponašati pod XP-om...

Ne zaboravite da je atGuard ustvari sadasnji Norton Internet Security, tacnije receno njegova sustina, posto je Symantec na tu osnovu dodao gomilu ( nepotrebnog ? ) koda.

S jedne strane je @Guard ( <- "staro" ime ) stvarno zastareo i mozda prevazidjen, ali opet s druge strane je prakticno abandonware, pa zbog toga moze biti interesantan nama, ako je uprkos starosti i dalje bolji od free verzija aktuelnih firewall-ova.

Svaka cast za trud, meni je bilo veoma poucno i korisno! Mislim da bi uz neku solidnu nadoknadu, ovo sasvim sigurno moglo u neki casopis ili na Bench.

Poslednja izmena:
:) E to je feedback...
Hvala svima!
Što se tiče At Guarda. Malo sam ga pogledao, i veruj mi sstevo da ne ulazi u konkurenciju... Nema fingerprint aplikacija, tako da jednostavno reimenovanje bilo čega (u ovom slučaju Leak Test) u iexplore.exe dovodi do propuštanja saobraćaja. Čak mu nije bilo bitno što se iexplore.exe nalazi na sasvim drugoj particiji od one gde original počiva. Nisam se puno upuštao u konfiguraciju, niti sam ga testirao na online testovima, ali mislim da ovakav propust curenja podataka sa računara ga definitivno stavlja pod obsolete... :(
Marti, što se objavljivanja u časopisima tiče, iskreno nemam pojam kako bi se to odradilo(neiskusan po tom pitanju) i da li je to moguće obzirom da je tekst već na izvolte objavljen ovde. Svaki savet je dobrorošao. Mada bi mi to bila fina referenca, objavljen tekst o vatrenim zidovima u xxxx. :d

Poslednja izmena:
Tvoj trud je covece za svaku pohvalu!!!
Nije losa ideja da se objavi kao editorijal na Benchu, ako si ti zaintersovan za to normalno i Peca.

:wave:

Pa poznato mi je da mnogi saradnici, urednici i "ostali" iz domacih casopisa posecuju forum, pa se nadam da ce ti oni predloziti nesto slicno! U svakom slucaju apelujem na njih. Ovakvog stiva, barem na ovaj nacin i u ovom obimu, nije bilo u domacoj racunarskoj stampi, koji kompletno pratim od njenog nastanka, ranih 80-th godina ;)

da li bi se u test mogao ukljuchiti i firewall koji dolazi u okviru paketa Trend Micro Internet Security - nadogradjeni bivshi pc-cillin.

Ma sve može :D
Samo moram da ga prethodno nabavim... E pošto sam na bednoj modemskoj vezi pitanje je kada :( Pošto vidim da je interesovanje za propuštene fwove prilično, koristim priliku da zamolim sve sa iole bržim vezama da nabave to što ih zanima(pa da to nekako pokupim) pa da ovo stvarno doradim i upakujem u nešto što će većini dobro doći...

Kad već nastavljaš da testiraš, pridodaj i NIS (Norton Internet Security).

Poslednja izmena:
Kao što rekoh... NIS za download je cca 78 megabajta. Trend Micro, predpostavljam približno. Trenutno skidam Panda Internet Security koji je 28MB. Na modemu u najboljem slučaju preko 3 sata dloada. I to je mnogo za modem. Ako neko ima trial da ga probam nije nikakva frka. Dogovorimo se donesem RW(doneses RW) i super. Ja da ga svlačim nedelju dana nema teorije.

Kao što rekoh... NIS za download je cca 78 megabajta.

Pokušaću da za potrebe testiranja nabavim NIS i dostavmi u pogodnom obliku. Samo da na poslu isplivam iz mazuta :rupa:

Neka neko baci link za download, mogu da ga skinem za pola cuke (kao i sve ostalo sto ti je potrebno).

Javite se, ali u ovom threadu!

Kao prvo NIS nije naslednik AtGuard-a nego je to Norton Personal Firewall (trenutno u verziji 2004) i njega bi trebao da testiras. Sta ce ti onaj Antivirus iz NIS-a? NPF ti je oko 20 i kusur Mb.

Kao drugo skidam kapu za odlicno odradjeni test, stvarno kvalitetno i detaljno odradjeno stivo.

Poslednja izmena:
Matthias je napisao(la):
Kao prvo NIS nije naslednik AtGuard-a nego je to Norton Personal Firewall (trenutno u verziji 2004) i njega bi trebao da testiras. Sta ce ti onaj Antivirus iz NIS-a? NPF ti je oko 20 i kusur Mb.

Kao drugo skidam kapu za odlicno odradjeni test, stvarno kvalitetno i detaljno odradjeno stivo.
Pa NPF je deo NIS-a pored NAV-a i jos nekih sitnica, tako da mu dodje na isto, tj. koriste isti FW engine (AtGuard), pa bi bilo interesantno da se i to proba. Jedino je pitanje da li i jedan i drugi imaju iste mogucnosti sto se samog FW-a tice (mozda su nesto srezali u NPF-u)...

i na kraju rezime, Wakizashi koji wall imas instaliran?

Mozda je video koliko su slabi svi ovi pa je pljunuo pare za hardverski ?!? :crash:

:D
Pa to bi bilo jako lepo, samo što sam ja mnogo jadan što se para tiče za tako nešto... A verujem i većina korisnika. :( Mada za modem je tako nešto iživljavanje
Dvoumio sam se između Outposta i Look n Stop. Mališa(Look n Stop) je ipak izvojevao pobedu, i čini mi se da ću da se otvorim za 40 ojra za njega...

Bravo majstore! Svaka cast za test, nego, gde su credits? :D
Salim se, odlican test, malo da se razbiju iluzije oko raznih "imena".

:D
Gde si dežurni ;)
Kreditz bidne u reviziji... Dodajem još i NPF, Panda, Bit Defender i Trend Micro... Još par setovanja za downloadere, možda još po koje objašnjenje za TCP/IP, naslovnu stranu, sadržaj... Od ponedeonika pošto polažem 70-216...

Nazad
Vrh Dno