Šta je novo?

Firewall-ovi pod Windows OS (XP, Vista...)

@ja

Ja zaista ne znam koji i kakav "comodo" ti imas, ako kazes da nijedan software ne drnda po mrezi/internet-u....
Za pocetak : Adobe - graficki program koji nema potrebe da bude "online" , pa onda Corel - kao i PS, Windows Media Player, WinAmp, TuneUp Utilities, Nero, PowerDVD... ....programi koji zaista nemaju nikakve potrebe da traze nesto na interneu, a online update-ovi su iskljuceni u svim opcijama (tamo gde ih ima)....

Ne znam za sta ti koristis racunar, mozda imas instaliran OS i 5 programa i to je to :d , a na internetu verujem da posecujes jedno 7-8 sajtova :d.....onda si savrseno zasticen, i neka tako i ostane....

Ja ipak radim mnoge druge stvari, i izmedju ostalog instaliram i razne programe...od onih koji su stalno tu, do onih koje isntaliram po potrebi, pa brisem.....

:wave:

Poslednja izmena:
Svaki progam treba da se apdejtuje. I ja ih puštam da se apdejtuju. Da tu i tamo nekom programu treba zabraniti si potpuno u pravu. Ja jesam malo preterao. Ali nečijem ćaletu na poslu, koji nema pojma o računarima, mnogo više problema prave česta pitanja firewall-a od toga šta Adobe šalje kući, a mogu ti reći da ne šalje nikad ništa.
Takođe posećujem mnogo sajtova, veoma mnogo, veruj mi, instaliram mnogo programa, i za sve njih je zajedničko da ne sadrže nikakav spyware i sl. (zdrav razum - čitam onaj sitni tekst pri preuzimanju programa sa interneta) i da nikad ne traže izlaz na internet osim kada treba da se izvrši apdejt i nikad više!!! Ali koristim kontrolu odlaznog saobraćaja. Jer jeste pametno u slučaju instaliranja bezbroj programa. Ali nečijem ćaletu to nema nikakvog smisla, a to je 95% korisnika interneta.
Večiti problem će ostati heuristika. Ali pitanje je koliko novih virusa nikih antivirus ne prepoznaje? Da li uopšte postoji neki? Naravno, neki koji ne koristi rupe u Windowsu za svoje zle namere. :)
Pozdrav

Poslednja izmena:
Outpost je sasvim dobar firewall, ali "mana" je:

Christmas promo!
Agnitum is extending the capacity of one-year licenses for Outpost Firewall Pro 2008. For as little as $39.95, for the period December 20, 2007 to January 20, 2008 you can protect three PCs for a full year!

Personal Pack
Allows to install the software on 3 PCs owned by a home user:
1-Year of updates and support $39.95
2-Years of updates and support $54.95

:S:

Ima i ostalih cena (poslovni korisnici i slicno)....evo ovde:http://www.agnitum.com/purchase/outpost/

Još jedna uvreda. Stvarno tuga. Jedan argument da si dao. Šta ti misliš? Da podrazumevano najbolje znaš? Nemam ništa protiv, samo nemoj nikoga da vređaš.

Samim tim sto si rekao da se programi samo update-uju i ne rade nista vise po netu te definitivno diskredituje kao ozbiljnog sagovornika u ovoj temi :)
Svi ovde su ludi jer znaju da mnogi programi, koje je Twix naveo, vrsljaju po netu i salju ko zna sta.... samo si ti izmislio toplu vodu. Ma ajde :D
To nije vredjajnje, to je samo smesno :)

Poslednja izmena:
Jel' neko koristio Online Armor, ima 3 verzije: besplatnu-samo FW, "pojacani" FW sa zastitom od keylogera i sa Antivirusom (KAV engine)
kotira se pri samom vrhu (zajedno sa Comodom)

@kUdtiHaEX
Svim tim programima se ionake dozvoljava pristup internet kako bi se apdejtovali. Ni ti, ni ja ne znamo šta oni dodatno šalju. A ono što znam, posebno za programe koje je naveo Tvix, kao i ostale programe koji se nalaze na većini računara, ako se isljuči automatski apdejt, nikada ne traže izlaz na internet. To je ČINJENICA. Možda nisi analizirao, već samo pričaš napamet. Nijedan program ne ''vršlja''. Šta bi pa i mogao da radi? To su ozbiljne kompanije koje u linenci moraju da imaju SVE. Jedan Majkrosoft ne sme da ti kaže da ti je Windows nelegalan, sve dok mu ti to ne dozvoliš. Slobodno veruj u teorije zavere, ali ostalim učesnicima u ovoj temi izloži neki argument za to. U pravu si da svi znaju da programi vršljaju, ali ono što ne znaju, jeste, da nisu u pravu. PARANOJA. Sve nas neko posmatra. Ma daj. Treba se plašiti zlonamernih programa, a ne Windows Media Player-a i Winamp-a. Ono što ljudi ne razumeju je namena firewall-a. Proaktivna zaštita je samo dodatna usluga, koja uvodi onu paranoju. Poenta je da se ne instalira zlonameran program, a ne instalirati ga, pa čekati da te proaktivna zaštita pita da li program sme da piše u Startup delu registra.
A TI si jedini diskreditovan, jer nisi ništa napisao. Vređanje bez prestanka. Da tema nije ozbiljna, ne bih ti ni odgovarao.

Šta bi pa i mogao da radi?
Ajde postavi se u poziciju programera. Imaš program u koji si uložio gomilu vremena i truda, i gledaš da ga na sve moguće načine zaštitiš od piraterisanja. Lepo ubaciš da se pri svakom izlasku na net konektuje na tvoj server i proveri integritet programa (odnosno da nije krekovan), zatim validnost serijskog broja (da nije u pitanju neki od onih popularnih koji kruže po warez sajtovima, ili je napravljen pomoću key generatora - to uradiš tako što održavaš bazu izdatih ključeva i proveriš da li je ključ u bazi - tako rade mnogi), i slično. Svaki živi komercijalni program može ovo da radi, jer se autori maksimalno trude da zaštite svoju rabotu. I to je potpuno prirodno i logično, i što je najbitnije vrlo lako može da se izvede i ja bih prvi to ubacio u svoj neki program kako bih ga zaštitio, tako da se suzdrži od tvrdnji "ništa tu ne protiče od informacija osim apdejta!" jer to jednostavno ne možeš da znaš, osim ako lično nisi napisao taj program ili ga provukao kroz disasembler i utvrdio šta radi rutina za apdejt.

Prema tome, Kutija ti je lepo rekao. A ti što ne razmišljaš na način koji se ovde "razvio" posle mnogo godina korišćenja piratizovanog softvera, tvoja stvar. Ako imaš sve legalno - slobodno puštaj, nemaš čega da se brineš. Ako nemaš, onda prosto moraš znati kako stvari funkcionišu i šta se sve može uraditi sa programerske strane.

Poslednja izmena:
Mislim da je za kucne masine prilicno dobar izbor "Agnitum Outpost Firewall pro", a za malo zahtevnije korisnike "Kerio Winroute firewall", ovaj potonji moze da posluzi i za manja mrezna okruzenja gde ljudi nezele da daju pare za ISU ili Cisco.
Pozdrav

Nisam siguran da je Kerio WinRoute firewall jeftin bas, cini mi se da je minimum 500$ pa na gore zavisno od broja korisnika.

No u vezi price o firewall-ovima nije mi jasna jedna stvar, kako cete u nekom poslovnom okruzenju na recimo 100 masina instalirati personalne firewallove i ocekivati da obicni radnici se nose sa pitanjima koje im firewall u toku rada bude postavljao.

Nisam siguran da je Kerio WinRoute firewall jeftin bas, cini mi se da je minimum 500$ pa na gore zavisno od broja korisnika.

No u vezi price o firewall-ovima nije mi jasna jedna stvar, kako cete u nekom poslovnom okruzenju na recimo 100 masina instalirati personalne firewallove i ocekivati da obicni radnici se nose sa pitanjima koje im firewall u toku rada bude postavljao.

-------------------------------------------------------------------

Nakon objavljenog poll-a i dosta odgovora "neki durgi" voleo bih da znam sta to ljudi koriste, koje su prednosti a koje su mane doticnih...

Ja sam koristio Comodo Firewall 2.74, ali sada su objavili verziju 3 koja kad se podesi kako valja radi super...

WinXP Firewall sam poskusao da setujem masu puta ali je to prosto bilo isuvise iscrpno, ili ja nisam imao zivce :S:

Sta vi koristite kao vas firewall?

Poz

P.S.Da napomenem da pricamo o firewall-u za workstation, ne za servere...
Na serverima su druge price...

-------------------------------------------------------------------

Evo kvotno sam samog sebe :D (prvi post)...

Naravno, cela prica se svodi na koriscenje firewall-a u ne-poslovnom okruzenju...
U poslovnom okruzenju, ova je prica malo drugacija...

Poslednja izmena:
@voodoo
Dobar ti je argument, ali ovde se radi o SIGURNOSTI, a ne o piratizovanju softvera, ili biloj kojoj drugoj aktivnosti. Svako firewall može da iskoristi za nameru koju mu je potrebna. Kontrola odlaznog saobraćaja može mnogo toga da omogući, ali nije o tome reč. Kao što rekoh, pričam samo o sigurnosti. To što smo u ovoj zemlji ''prinuđeni'' da koristimo piratizovane programe je sasvim druga priča. Piratizovani firewall koji onemogućava samom sebi da proveri svoju legalnost. :D

Poenta cele moje priče je da nije potrebno milion programa, milion ključeva za KIS, milion odgovora na pitanja firewall-a, već sledeće:
1. apdejtovan Windows, kao i Internet pretraživači i sl. programi
2. zdrav razum (rad light, emotikoni, raznorazni čuvari ekrana i ostale gluposti NISU dobre)
3. besplatan firewall (jer SVI rade isto, recimo, Comodo jer ima kontrolu odlaznog saobraćaja, kome je potrebna, pa da ne zalazimo opet u raspravu oko toga)
4. isključena proaktivna zaštita u Firewall-u (osim ako ne želiš da odgovaraš na 1000 bespotrebnih pitanja)
5. besplatan antivirusni program (samo ''on demand'' zaštita novih fajlova i e-pošte, ali bi zbog nedovoljnog znanja korisnika bila preporučljiva kompletna stalna zaštita)

Comodo antivirus nema u svojoj beta verziji kompletiranu bazu virusa, tako da je strogo NEPREPORUČLJIVO koristiti ga do izlaska konačne verzije.

Što se raznoraznih Antispyware programa tiče, njihova stalna zaštita je besmislena ako je učinjeno sve od 1-5, a ko hoće malo paranoje može da izvrši ''on demand'' skeniranje tu i tamo, mada garantujem da NIKAD ništa neće naći.

Još jedna poenta. :)
Tiče se samog predmeta ove teme a to je firewall. Nema boljih i gorih firewall-ova. Svi rade isto. Ono što se vidi u testovima je mogućnost firewall-a da obezbedi ZARAŽEN računar, kroz drugačiju vrstu zaštite. To može da uradi i antivirus i antispyware, ali ako je ispunjeno sve od 1-5 računar će uvek biti ''čist'' i biće mu SVEJEDNO koji firewall je aktivan.

Za kompleksna mrežna i poslovna okruženja sve ovo NE važi.

Izvinjavam se zbog dužine odgovora.

Pozdrav

Poslednja izmena:
A sta vazi za kompleksne mreze i poslovna okruzenja?

A sta vazi za kompleksne mreze i poslovna okruzenja?

To je već suviše kompleksno za diskusiju na forumu. Svaka mreža zahteva drugačiji pristup. Dobra administracija Windows-a je odličan predulsov za bezbedan rad. Ako je korisniku dozvoljeno da radi šta hoće, a u opšem slučaju ne bi trebalo da može da radi šta hoće, problem će se sigurno javiti. To je, naravno, sa strane samog korisnika, a sa strane hadrverskih firewall-ova, ISA servera i ostalog što je neko spominjao, kao što rekoh, zavisi od postavke mreže i informacionog sistema. Nema opšte formule.

Ako je firma mala, sa svega nekoliko zaposlenih, najprostiji ruter već odrađuje veliki deo posla. Takođe, primenom onih 5 tačaka, uz definisanje korisnika Windows-a klase ''User'' i korišćenja Windows Vista-e mala je verovatnoća da se nešto desi. Problem je što takva firma nema administratora, a kamo li projektanta. Ali nekad je jefitinije platiti da ti neko instalira nove programe na računare, nego koristiti korisnika klase ''Administrator'', ako ne znaš šta radiš.

Pozdrav

Pa nije jeftin ali je svakako jeftiniji od ISE ili Cisco PIX-a, a sto se tice ovog drugog pa ako idu preko nekog od gore pomenutih rezidentnih firewall-ova, nije im ni potrebno nista vise od onog windows-ovog, ustvari to ce isljucivo zavisiti od od administratora tog firewall-a, ako propusti sve nema pomoci.
Pozdrav.
P.S.
A da cene za winroute.

WinRoute nije namenjen kucnim korisnicima i ne spada u ovu temu...
Cisco PIX je hardver a ne softver (tacnije: kombinacija hardvera i odlicnog softvera) pa ni on ne spada u ovu temu kao ni ISA server :)

WinRoute nije namenjen kucnim korisnicima i ne spada u ovu temu...
Cisco PIX je hardver a ne softver (tacnije: kombinacija hardvera i odlicnog softvera) pa ni on ne spada u ovu temu kao ni ISA server :)

Odakle ideja da se ova tema bavi firewallovima za kucnu upotrebu, cini mi se da je tema firewallovi koji rade pod Windows OS, a i WinRoute i ISA server rade na win platformama, primedba bi ti bila umesna samo sto se tice Cisco PIX-a posto je on samostalna celina.

Naravno, cela prica se svodi na koriscenje firewall-a u ne-poslovnom okruzenju...
U poslovnom okruzenju, ova je prica malo drugacija...

Sad mi reci da ces da stavis ISA-u kao desktop firewall (i da li ISA uopste radi pod Vistom)? :)

Poslednja izmena:
a zasto se toliko cimate oko firewallova?
ne bi da me neko ispljuva, ali ja firewall uopste ne koristim, cak i winov mi je iskljucen.
valjda provajder vec ima wall na ruteru. tri godine sam bio na kablovskoj i bez antivirusa cak i nisam imao probleme, osim kad mi je nesto bas sumljivo pa cepnem avast bart cisto da ne uleti nesto

ps. ne znam da li je merodavno da kazem da jos od ms antispyware beta, a sad vec windows defendera nisam video bolju zastitu osim bas ako si uporan pa si resio da se zarazis

pozz

a zasto se toliko cimate oko firewallova?
ne bi da me neko ispljuva, ali ja firewall uopste ne koristim, cak i winov mi je iskljucen.
valjda provajder vec ima wall na ruteru. tri godine sam bio na kablovskoj i bez antivirusa cak i nisam imao probleme, osim kad mi je nesto bas sumljivo pa cepnem avast bart cisto da ne uleti nesto

ps. ne znam da li je merodavno da kazem da jos od ms antispyware beta, a sad vec windows defendera nisam video bolju zastitu osim bas ako si uporan pa si resio da se zarazis

pozz

Već tri puta si napisao jedan isti post?

Ja za kucnu masinu koristim ovo sto sam dobio na cdu sa drajverima uz asusovu plocu - (nvidia) NVfirewall. I ne iskljucujem ms-ov iz winxp.

Poslednja izmena:
Ja već dugo (otkada se pojavio) koristim KIS (XP-ov Firewall mi je isključen).
Da li ima potrebe za Firewall-om ? Nisam neki paranoik - ali te stvari ne bi postojale da nema potrebe za njima. Firewall leba ne traži, a i ne primećujem ga (sem kad nešto prijavi tipa: "intrusion ..." i sl.
E sad, neko može da vozi kola i bez šofer-šajbne, al udobnije je sa njom (da ne pominjem vetar, prašinu, hladnoću, kišu, mušice i kojekakve bube)

ma zeznuo sam se, a ovde mi duplo nemam pojma sto?
ali stvarno obicni korisnici nemaju potrebu za nekim fancy firewall softwareom, a sto se tice vecis mreza gore je neko pominjao, nista bolje od hardwareskog firewall-a ipak tu nema zezanja.
pozz!

Niko ne spominje ZoneAlarm. Nije valjda da ne valja?!
Pre neki dan sam ga instalirao (to mi je prvi ne-Windows firewall),a od ranije imam AVG Free anti-virus. Da li sam dovoljno zasticen? Ili mi treba i anti-spyware? (I naravno-koji?)

probaj spybot s&d, dzabe je i ima imunizaciju sistema na preko 60 000 poznatih problema.

Po meni svaki korisnik treba da ima firewall ne zbog brige od upada koliko zbog pokusaja raznih programa da se kace na Net. E to meni smeta najvise. Sta ima Media Player, WinAmp, Photoshop, Corel itd... da se kace na Internet.
Windows-ov firewall je jedan od najgorih. Retke su aplikacije za koje on pita da im se zabrani pristup.
Trenutno koristim Comodo Firewall na XP x64 i prezadovoljan sam njime. Pre toga Kerio na XP x86 a na Visti x64 Vista Firewall Control.

Meni je za XP najbolji Outpost Pro 4 jer daje najbolji uvid u aktivne konekcije i aplikacije koje se jednostavno mogu prekinuti i iz firewalla ukoliko se pokažu kao sumnjive/neželjene (To je nešto što većina firewallova nema).

Za Vistu sam koristio Vistin firewall, PCTools fw+, Norton Internet Security 2007, Agnitum Outpost 2008, pokušao sam ZoneAlarm (ali se svaki put zakucao) i utisci su sledeći:

- Vistin Firewall: dobar je ako se podesi u napred, ručno i precizno za svaku aplikaciju. Loš je jer ne javlja kada neka aplikacija pokuša da se poveže na net i tada je automatski propusti. Da ima opciju kao i svi ostali firewallovi da definiše pravila u letu, zaista ni jedan drugi firewall ne bi bio potreban.

- PCTools: na desktop računaru mi je radio poprilično dobro, dok je na laptopu svaki 3-4 reboot zamrzavao kompjuter. Veoma je prost za korišćenje i predstavlja dobro rešenje za nezahtevne korisnike, naravno ako radi na vašem kompu kako treba.

- Norton Internet Security 2007 - veoma dobar i ispoliran firewall sa antivirusom. Dok sam imao trial 90 dana, radio je zaista besprekorno. Sve što čoveku treba, tu se nalazi. Svaki dan je sa neta skidao listu sa pravilima za nove aplikacije kako bi se sam podesio u slučaju da ih instalirate (naravno, u koliko to želite).

- Agnitum Outpost 2008 - skoro potpuno drugačiji firewall od Outposta pro 4. Deluje veoma uprošćeno u odnosu na prethodnika, ne postoji opcija prekidanja neželjene konekcije, postoji više modova upotrebe i oni idu od početničkog nivoa gde firewall sam pravi pravila za aplikacije do naprednog nivoa gde sve ručno podešavate. Postoji mnogo opcija koje idu van granica prosečnog firewalla - kontrola aplikacija, kontrola memorije, anti spam, anti spy, blokada reklama, detekcija napada i skeniranja portova, kontrola sajtova i na kraju opsežan log fajl.

- Zone Alarm za Vistu - kompletno đubre! Po instalaciji mi je zakucao i desktop računar i laptop, a oba su i hardverski i softverski dve potpuno drugačije mašine. Zaobiđite ovo u širokom luku.

Zaključak:
Najbolji firewall za Vistu je ipak Outpost 2008 jer sa njim imate zaista potpunu kontrolu i uvid šta vam se dešava sa računarom. Dobar je i za početnike i za veoma zahtevne korisnike. Za prosečne korsinike je odlično rešenje i NIS 2007/8. Od besplatnih rešenja je PCTools prvi na listi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno