Šta je novo?

Firewall-ovi pod Windows OS (XP, Vista...)

Twix

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
679
Nakon objavljenog poll-a i dosta odgovora "neki durgi" voleo bih da znam sta to ljudi koriste, koje su prednosti a koje su mane doticnih...

Ja sam koristio Comodo Firewall 2.74, ali sada su objavili verziju 3 koja kad se podesi kako valja radi super...

WinXP Firewall sam poskusao da setujem masu puta ali je to prosto bilo isuvise iscrpno, ili ja nisam imao zivce :S:

Sta vi koristite kao vas firewall?

Poz

:wave:

P.S.Da napomenem da pricamo o firewall-u za workstation, ne za servere...
Na serverima su druge price...

Vistim firewall je dobar i mozes ga lepo konfigurisati ako znas da radis sa ISA Serverom, a Eset Smart Security suite lepo radi i preporucujem ga.

PC Tools Firewall Plus...

Free je, nema nerviranja oko licence key-a,crack-ova... Izuzetno je user friendly a pritom ima solidnih mogućnosti kada su podešavanja u pitanju...
Nakon Comodo firewalla, BitDefender-a, Jetico i ZA zaustavio sam se na ovom i za sada sam zadovoljan...

Ja koristim "samo" KIS(Kaspersy Internet Security)i ne treba mi apsolutno nista vise,posto on ima sve sto mi treba,AV,FW,aplication activity analyzer,registry guard,privacy control,anti spam i jos mnoge druge korisne opcije.Zadovoljan sam sa njim i ne nameravam da ga menjam,nikad mi nista nije upalo,jedina "mana" je sto ucitavanje startup aplikacija traje malo duze prilikom podizanja windowsa,mada meni to ne smeta mnogo posto nikad ne gasim racunar.

Poslednja izmena:
Ja koristim "samo" KIS(Kaspersy Internet Security)i ne treba mi apsolutno nista vise,posto on ima sve sto mi treba,AV,FW,aplication activity analyzer,registry guard,privacy control,anti spam i jos mnoge druge korisne opcije.Zadovoljan sam sa njim i ne nameravam da ga menjam,nikad mi nista nije upalo,jedina "mana" je sto ucitavanje startup aplikacija traje malo duze prilikom podizanja windowsa,mada meni to ne smeta mnogo posto nikad ne gasim racunar.

Koliko memorije uzme Kaspersky tako u kompletu?

Vecjinom trosi oko 10-15MB

Hm....jesi siguran da je samo toliko s obzirom da ima i A/V i Firewall, i sve ostalo??

Nesto mi to mnogo malo....

Kod mene Avast A/V koristi oko 35Mb RAM-a, dok sam firewall (Comodo) 16Mb RAM-a....naravno uzeo sam sve servise A/V-a (web + mail + aplikacija.... i sabrao sve zajedno, posto nije sve u jednom procesu) i servise firewall-a (ima ih dva, i zajedno su kao sto rekoh oko 16Mb).........

Po Taskmanager-u jeste 10-15MB (recommended podesavanja), medjutim kod mene varira od 25-45MB po Process exploreru (max podesavanja). Ne razumem zasto se jos gleda zauzece memorije... danas sa gigabajtima RAM-a/DC procesorima to ne bi trebalo da predstavlja problem, a na slabijim masinama nije samo memorijsko zauzece problem... gde je CPU/HDD load..? Vise ni ne gledam memorijsko zauzece, isprobam pa vidim kakav je "feeling" kad radim nesto zahtevnije na racunaru, da li ima zamrzavanja i lag-a. Ko zna kako razliciti programi mere zauzece: po Process Exploreru je uvek oko 35MB a po TaskManageru oko 15MB... Kome verovati... :p

Matori @Guard.
Malo troši, odlično radi.
Radi pod XP-om i Win2003, nisam ga još probao pod Vistom.

:Klanjanje Jetico, malo nezgodan u početku dok se ne provali, pruža jednu od najboljih outbound kontrola (inbound se podrazumeva), malo troši, nema konflikata sa drugim softverom,...

NetLimiter, dovoljno efikasan i dovoljno jednostavan, prvenstveni razlog je bandwidth kontrola pojedinacnih aplikacija (torent klijenti, npr.)
Pre toga NForce4 HW firewall, meni jako lak za config, ali ima nekoliko bagova.

COMODO Firewall Pro 3.
Radi na Visti i XP-u.

I ja trenutno koristim Comodo Firewall Pro 3 - po meni je jedan od najboljih, a uz to je i besplatan.

Po Taskmanager-u jeste 10-15MB (recommended podesavanja), medjutim kod mene varira od 25-45MB po Process exploreru (max podesavanja). Ne razumem zasto se jos gleda zauzece memorije... danas sa gigabajtima RAM-a/DC procesorima to ne bi trebalo da predstavlja problem, a na slabijim masinama nije samo memorijsko zauzece problem... gde je CPU/HDD load..? Vise ni ne gledam memorijsko zauzece, isprobam pa vidim kakav je "feeling" kad radim nesto zahtevnije na racunaru, da li ima zamrzavanja i lag-a. Ko zna kako razliciti programi mere zauzece: po Process Exploreru je uvek oko 35MB a po TaskManageru oko 15MB... Kome verovati... :p

Mh... znas, po mom misljenju, drzati kaspersky na maximumu sa svim komponentama ukljucenim je stvarno previse :S: . U ovom trenutku zauzece kod mene je svega nekih 3MB, ali trenutno su mi ukljuceni samo Opera, mIrc, Pidgin i AIMP.

Ne korostim FireWall na Visti
Na xpu sam kerio

Nedavno sam se prebacio sa Sygate-a na Outpost Pro i mogu reci da je dosta brzi, a ima i integrisan anti-spyware i veoma efektivan sistem filtriranja reklama sa web stranica.

Ja sam probao Outpost, ali nikako mi nije bio mio dok sam ga setirao za lokalne mreze koje koristim....imam mrezu na poslu (na vise mreznih adaptera), pa u kuci, pa u svojoj firmi.........
Ceo menu za setovanje mi je bio konfuzan :S:
Ja sam malo navikao da sve manje vise ide kao u MS ISA serveru :) ....mozda sam zato i setovao Comodo bez vecih problema....

Inace Outpost rangiraju na visokim mestima kada porede firewall-ove...

Poslednja izmena:
Svaki firewall isto radi ono što je njegov prvenstveni posao, a to je da štiti mrežu tj. da bude firewall. Ono u čemu se jedan firewall razlikuje od drugog je proaktivna zaštita. Uz redovan apdejt Windows-a i ostalih programa, proaktivna zaštita je potpuno besmislena. Pod uslovom da je firewall instaliran na ''čist'' računar. Ista priča je i za Antiviruse. Proaktivna zaštita je i kod antivirusa besmislena po istoj logici. Treba samo skenirati flash memorije, sumnjive fajlove sa interneta i poštu. Virusi sa sumnjivih sajtova? - ne može to tako, ako je sve apdejtovano i aktivan je FIREWALL. Antispyware je pa tek bacanje para. To tek nikako ne može da prođe ako je aktivan firewall i apdejtovan Windows.
Windows firewall, najgori antivirus i apdejtovan Windows su dovoljni da NIŠTA ne može da prođe. A da, i zdrav razum :) Neapdejtovanom Windows-u ili već zaraženom računaru ne može ništa da pomogne.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa da....bas tako......i cisco routeri postoje tek bzv, isa serveri se dizu onako iz zezanja a sve sto ttreba je win update i basic win firewall....kako da ne. I pored kontrole portova bitno je proveravati sta se gde i kako ponasa, uvek mora postojati doza opreznosti.

Svaki firewall isto radi ono što je njegov prvenstveni posao, a to je da štiti mrežu tj. da bude firewall. Ono u čemu se jedan firewall razlikuje od drugog je proaktivna zaštita. Uz redovan apdejt Windows-a i ostalih programa, proaktivna zaštita je potpuno besmislena. Pod uslovom da je firewall instaliran na ''čist'' računar. Ista priča je i za Antiviruse. Proaktivna zaštita je i kod antivirusa besmislena po istoj logici. Treba samo skenirati flash memorije, sumnjive fajlove sa interneta i poštu. Virusi sa sumnjivih sajtova? - ne može to tako, ako je sve apdejtovano i aktivan je FIREWALL. Antispyware je pa tek bacanje para. To tek nikako ne može da prođe ako je aktivan firewall i apdejtovan Windows.
Windows firewall, najgori antivirus i apdejtovan Windows su dovoljni da NIŠTA ne može da prođe. A da, i zdrav razum :) Neapdejtovanom Windows-u ili već zaraženom računaru ne može ništa da pomogne.
Pozdrav

Da si ikad u zivotu imao vecu mrezu o kojoj brines i malo ozbiljniju infrastrukturu ispred, ne bi pricao takve gluposti :)

Pozdrav

Sad si odvalio i ostao živ.Što kaže kUdtiHaEX: "Da si ikad u zivotu imao vecu mrezu o kojoj brines i malo ozbiljniju infrastrukturu ispred, ne bi pricao takve gluposti"

Govorio sam o kućnim korisnicima, a ne o kojekavim mrežama i infrastrukturama. Tamo je NARAVNO potreban MNOGO ozbiljniji pristup. Ovde je reč o workstation firewall-ovima. Da neće neko možda da centrira Tvixa, da mu ukrade lozinku za forum? Tako da ne pričam gluposti i ne ''odvaljujem''. A vi bi trebalo da naučite da se ponašate. Svako ovde ima pravo da izražava svoje mišljenje. Šta bi ja trebalo sad za emaniaca da kažem? Da i on nije noramalan? I ti kUdtiHaEX bi, kao moderator, trebalo da budeš umeren. Tvoje reči daju primer drugim korisnicima kako treba da se ponašaju! A ovo šti si napisao je uvredljivo!

Poslednja izmena:
Ajde malo loptu dole svi :)

Nazad na temu....

Prvenstveno koristim Firewall ne toliko zbog stvari koje dolaze "spolja" na racunar, vec naprotiv od stvari koje "iznutra" idu "napolje"......

Obrazlozenje:
Dok sam koristio Windows Firewall, nisam imao blagu predstavu da se skoro svaki durgi program koji imam instaliran na racunaru kaci na internet preko odredjenih portova....e sada tu dolazi do pitanja sta je to sto oni prebacuju odnosno sta rade (?!) + trose bandwidth, a ne znam ni sam zasta.......

Kontkretno mislim da je to jedna od osnovnih gluposti kod Windows Firewall-a, to sto ne kontrolise relaciju sa radne stanice na internet, vec samo sa interneta (mreze) na radnu stanicu...(kao nesto kontrolise, ali to macku o rep........ :S:)

Istina, retko ko ce da cilja na nekog korisnika tj. na bas neki tamo racunar (i onako su IP adrese u globalu dinamicke, itd, itd.....).

"ja" uzmi instaliraj na par dana bilo koji free firewall (preporuka za comodo) i videces da svaki drugi program koji startujes nesto drnda po internetu....

Sto se servera tice tu MS ISA radi kao zmaj, dok je onaj bazni firewall iz routing and remote servisa ravan nuli i to velikoj i masnoj :D
Treba malo da se setuje, ali nakon toga je Firewall u pravom smislu te reci...

:wave:

Poslednja izmena:
Zasto je moj kucni racunar(i) manje bitan od firminih? Moj je i meni je vazniji od nekog tamo, znaci ima da ga obezbedim po propisu. Mogao bih i svake dve-tri nedelje da mu formatiram disk i instaliram OS + SW ponovo i ponovo i tako u nedogled, ali cemu? Ako ne racunamo monotono ponavljanje iste radnje a ono bar nema svako vremena da se toliko cesto bavi tim aspektom, na svom racunaru.
Ima jos gomila razloga, ali ne mogu da se setim ovog trena, malo sam na sve strane danas...

Imam Comodo instaliran i NIJEDAN program, koji ne bi trebalo, NIKADA ne ''drnda'' po internetu, naravno. Samo programi koji bi to i trebalo da rade. Isto je tako bilo i dok sam koristio Windows Firewall dok se Comodo 3.0 nije pojavio. To je samo zato što nemam štetan softver na računaru. Kontrola odlaznog saobraćaja? Kome to još treba ako mu je računar čist. Poenta je sprečiti (kontrola dolaznog saobraća i ''on demand'' antivirus) a ne lečiti (kontrola odlaznog saobraćaja i proaktivna zaštita). Ali kako ljudi instaliraju sve i svašta, nažalost neophodna je kontrola odlaznog saobaćaja, isto kao i proaktivna zaštita. Onaj ko zna da koristi računar njemu je dovoljan i Windows Firewall. Paranoju može da ostavi nekom drugom. Da ljudi ovde plaćaju softver drugačije bi gledali na stvari. Ovako opale KIS i kažu sebi kako im niko ništa ne može. A nikom ne padne na pamet da zakrpi rupe u Windows-u.
Pozdrav

Govorio sam o kućnim korisnicima, a ne o kojekavim mrežama i infrastrukturama. Tamo je NARAVNO potreban MNOGO ozbiljniji pristup. Ovde je reč o workstation firewall-ovima. Da neće neko možda da centrira Tvixa, da mu ukrade lozinku za forum? Tako da ne pričam gluposti i ne ''odvaljujem''. A vi bi trebalo da naučite da se ponašate. Svako ovde ima pravo da izražava svoje mišljenje. Šta bi ja trebalo sad za emaniaca da kažem? Da i on nije noramalan? I ti kUdtiHaEX bi, kao moderator, trebalo da budeš umeren. Tvoje reči daju primer drugim korisnicima kako treba da se ponašaju! A ovo šti si napisao je uvredljivo!

Pa jesam bio umeren :D :D :d

Poslednja izmena:
@ ja : Zbog poslednje dve recenice sam te citirao dva posta iznad. Za ostalo se ne slazem u potpunosti... Zaista odosmo u OFF. Necu vise da spamujem tred.

Poslednja izmena:
@ emaniac
Nismo otišli u OFF, pričamo o firewall-ovima, to i jeste tema. Da se slažemo, ne moramo. To je zdravo. Jedna rečenica u odgovoru na nečije mišljenje ne može da bude dovoljna. Ma sve cool. :)
@ kUdtiHaEX
Još jedna uvreda. Stvarno tuga. Jedan argument da si dao. Šta ti misliš? Da podrazumevano najbolje znaš? Nemam ništa protiv, samo nemoj nikoga da vređaš.

Poenta: U kućnim uslovima za paranoju nema mesta. Na fakultetima, u preduzećima i sl. zdrav razum je oduzet i administratoru a kamo li korisnicima. Tamo, jednostavno nema pomoći. Stvari se u startu nikad dobro ne postave. Zato i bude problema. Na takvim mestima nema ozbiljnu i paranoičnu zaštitu je suludo. Ali to nije predmet ove teme.

Vrh Dno