Šta je novo?

Firefox vs. Opera

Firefox vs. Opera i zašto?

• Firefox

Glasovi: 32 51.6%
  • Opera

Glasovi: 30 48.4%

• Ukupno glasača
    62
  • Anketa je zatvorena .
Opera, zato što brže otvara. I zato što ima onaj bar dole koji prikazuje šta se otvara i šta se još treba otvoriti. Te naravno e-mail klijent i ostali addoni.

Jel bash morash da postavljas ovakve pollove kad se vec sve zna...Firefox je za petama operi, znachi opera je kompletnija...Ali ne jos dugo.

Pa nije smece, OK je...ali FFox je uskoro ver 1.0 tako da cemo da vidimo u septembru. Ali, obzirom da je Opera "gladna $$$", po meni ispada iz kategorije...

koristim operu jer je fenomenalno brza i funkcionalna "iz kutije", bez previše zezanja sa podešavanjima.. firefox sam podešavao nekoliko dana dok nije počeo da radi kako hoću..

tu je i sasvim dobar mail i news klijent, i sve to u 3 MB (upalim ie ako mi baš treba java)..

stvari bi stajale drugačije da nisam preko rođaka u rusiji uspeo da sredim besplatnu studentsku licencu za operu - koristio bih besplatne firefox i thunderbird, i nedostajao bi mi progress bar iz opere..

Shta to moze da se podeshava u firefoxu nekoliko dana...sve se zavrshi za 5min...

1. firefox ce uskoro biti 1.0 ali ni opera ne zaostaje, ona ce uskoro biti 8.27 :d Mislite o tome 🙂
2. nisam ni znao da se opera ne moze koristiti bez placanja $ 😀

Ko je bolji ? Stvar ukusa...ja koristim operu

Pa zavisi po cemu bolji.
Opera je brza a to je meni najvaznije zato je i korisitim

firefox....ne znam...ne zamara mi glavu glupim stvarima...nekim note-ovima itd...odlichan je a jedino su addonovi malo veliki za dial up tipa java addon je 21 mb 🙂 hehe mnogo

Opera zbog brzine, bezbednosti, mogucnosti maksimalnog namestanja svega. Mail i chat klijenti su sve bolji tako da to vise nije samo browser. Tu je i onaj smooth look sa Mac OS X skinom za win 🙂

da mi nije glupog blokiranja onda Opera ali zbog toga Firefox jos kad se dodaju neke extenzije mnogo je lakse

Firefox mi nekako bolje leze na ruku:d

Mozda opera trenutno nadjacava FF, ali da ipak sacekamo sledece verzije... Ko zna sta tu moze da bude.

po meni je bolja opera zato sto pored ostalih stvari ima bolje uradjen memory caching....tako da kad kliknem back/forward, bez obzira na sve, trenutno se pojavi prehodna ili sledeca stranica, dok u firefoxu to radi mozda samo malo manje kilavo u odnosu na IE.....za mene je to znacajna stvar....

generalno je "more reponsive" 🙂

Meni se cini da je Firefox pomeren od Mozile ka IE-u i to mi se ni malo ne svidja. Ranije je Mozila pokazivala detalje u status baru i back/forward je radilo super. Sada u Firefox (0.9.3) mnogo je sve to kilavije

Mozda bi bilo bolje da se dodaju i ostali browseri: IE, Mozilla, Netscape, Safari 🙂 itd...Onda bi imali pravi poll, a ne "ovo"...Nisam glasao: koristim Mozilla-u.

bljak je svidja mi se ni jadan ni drugi..... Konquer je zakon 🙂

Koristim operu još od verzije 3.60 Ove nove opere imaju sve što čoveku treba a i brže su od firefoxa da ne pominjemo kilavi IE. 😀

Kad smo vec tu, da priupitamo. Moze li Opera prilikom snimanja stranice da formira dir u kome ubacuje razne drangulije i jedan .htm(L) fajl, isto kao IE, FF, Moz, Netsc. Ako to moze, onda ide glas za nju.

Poz

Nisam najbolje razumeo. Imas opciju save with images as i s njom snimas sve sto stoji na strani i 1 html fajl

OptiPlex je napisao(la):
Nisam najbolje razumeo. Imas opciju save with images as i s njom snimas sve sto stoji na strani i 1 html fajl

Ajd ja da ti pojasnim 😉
Fora je u tome sto ce i taj html fajl i slike i sve ostalo da stavi u isti folder. Npr. ako hoces da snimas u jedan folder thredove sa bencha, tu ce biti mali milion fajlova, pored onih html sto ti trebaju, dok ce u IE-u, sve sem hmtl-a otici u poseban poddirektorijum. Zbog preglednosti...

Nazalost ne 🙁
Trazili su to na Operinom forumu (jos davno), ali jos uvek nista...

Do sad sam koristio MYIE2 i hteo sam da probam Operu. Instalirao sam 7.54 bez Jave. Jeste brža, ima odličan back i forward, ali mi se ne dopada što ne otvori celu stranu pa ubacuje images, nego sve radi zajedno.
Primetio sam da, iako mi je uključeno da pokazuje gifove, smajlići koji treba da mrdaju to ne rade 🙂. Jel to do Jave ili nečeg drugog?
Takođe, nisam našao ništa za isključivanje banera, što bi trebalo uvesti svakako. Još nešto mi se ne sviđa, a to je da je dosta sajtova prilagođena IE, pa se strane u Operi ne otvaraju kako bi trebalo.

Stator je napisao(la):
bljak je svidja mi se ni jadan ni drugi..... Konquer je zakon 🙂

My man 🙂 Mada Opera pod Linuxom radi just fine 😀

Aleksej je napisao(la):
Primetio sam da, iako mi je uključeno da pokazuje gifove, smajlići koji treba da mrdaju to ne rade 🙂. Jel to do Jave ili nečeg drugog?
Takođe, nisam našao ništa za isključivanje banera, što bi trebalo uvesti svakako. Još nešto mi se ne sviđa, a to je da je dosta sajtova prilagođena IE, pa se strane u Operi ne otvaraju kako bi trebalo.

Rade smajlici, samo ferceraju 🙂

U FF je jos veci broj strana koje se ne otvaraju kako treba.

Poz

Gresis, ovaj gresis grdno sinak 🙂

Jel 'nomad Nabuhodonosor kachio skrinshotove (ili je to bilo na nekom drugom forumu :d ) raznih sajtova otvorenih u FF-u i Operi, i Opera je pravila daleko vise gresaka...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Gresis, ovaj gresis grdno sinak 🙂

Jel 'nomad Nabuhodonosor kachio skrinshotove (ili je to bilo na nekom drugom forumu :d ) raznih sajtova otvorenih u FF-u i Operi, i Opera je pravila daleko vise gresaka...

To mora da sam preskocio, kao i rucak danas 😀
Uhh, mozda ja idem na sajtove gde Opera vise postuje standarde.
No dobro, tu su oba tri, kad smeta, pokrenes drugi 😉

Aj

na mashini imam Operu, Mozillu i ( jel'te) IE..
skoro neprestano koristim Operu, zbog brzine otvaranja stranica ( pogotovo bez slika - dial-up veza🙁 ), konfigurabilnost ( tabovi gde zzelim, paneli kad kliknesh u ugao prozora, upravljivost SAMO mishem bez kliktanja na dugmicce [ i na tastaturi i na interface-u], kao i SAMO tastaturom bez diranja misha, opcija 'Open new page next to active' me je prosvetlila od ver.7, dostupni bookmark-ovi, a i skin-ovi mi se svidjaju sve vishe😉), performanse ( sa fixiranim RAM-om na 60MB i 30 tabova ne swap-uje, chak radi i bolje nego kad je na Automatic, Full Screen je STVARNO full screen😀, nove verzije i posle 14 sati na netu sa gomilom tabova ne padaju - mnogo vazzno!)
mail ne koristim, tako da ne mogu o tome..
naravno, ima i minusa.. neke strane i dalje ne izgledaju kako bi trebalo, nemoguccnost da se snimi ceo page, sa svim slikama, skriptama i ostalim funkcijama, u jedan dir ili jedan file ( kao .mht na IE, moram da priznam:/ )

Mada je mogao poll da bude i sa josh nekim browser-ima, k'o shto reche neko, nisu za poredjenje bash ova 2 samo.. po meni Opera mozze da se poredi sa Mozilla-om, po moguccnostima, a FireFox sa IE ( i derivatima , kao MyIE, isti je to engine)

btw, i Mozilla je ok, za neke stvari, zato je i drzzim na mashini, dobro dodje ponekad.. samo stvar preferencije oko ta 2..
FireFox je dobar za nezahtevne korisnike, koji ne zzele da se bakccu sa podeshavanjima.. zbog toga ga polako uvodim i u firmu gde radim, mislim da cce, u paketu sa ThunderBird-om za mail, biti ubitachna kombinacija za dvojac IE-OE

nazzalost, i sada ponekad moram da startujem IE za neshto na netu, jer necce da se otvori u pomenutim browser-ima, inache ga kucci koristim samo 'u lokalu'
recimo, na poslu pristup domaccim online e-bank sistemima placcanja ne radi ni sa jednim browser-om osim IE :trust:

toliko od mene

pozdrav

Nazad
Vrh Dno