Šta je novo?

Firefox: ozbiljan sigurnosni propust!

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
A new version of the Mozilla Firefox browser fixes a flaw that made users vulnerable to online fraud. The flaw allowed fraudsters to set up fake Web sites with names indistinguishable from legitimate companies.

It worked because, to a Firefox user, a Web address with one Cyrillic letter in place of the Latin-script letters used in English could look indistinguishable from an address written completely in Latin script. For instance, a Cyrillic "a" looks just like the Latin "a," but if used in a Web address, it will send the surfer to a different site.

Firefox 1.0.1, released last week, shows Web addresses with foreign scripts in code, preceded by the letters "xn." So "paypal.com" with a Cyrillic "a" becomes "xn--pypal-4ve.com."

This means that perfectly legitimate Web sites with names in, say, Latvian, will display with the "xn" prefix.

The Mozilla Foundation, which distributes the browser, said the change is temporary, but a long-term solution requires industry cooperation.

The latest "beta" version of the Opera browser, also released last week, makes a similar change. It displays Web addresses in the original script only if they are registered in countries that Opera considers to have proper controls against scam addresses.

Web addresses in foreign scripts do not work in Microsoft Corp. (MSFT)'s Internet Explorer without installing a special plug-in.

izvor: AP News
http://apnews.myway.com//article/20050303/D88JGUO00.html

Ti si baš rešio da upokojiš FireFox 😀

Ajde da osnujemo grupu koja ce otkrivati rupe u Maxtonu. 😀 :d 😀 :d 🙂

e, kad je i Zoni ( koji inache UOPSHTE ne koristi FF😉) shvatio koliko je velika populacija korisnika FireFox-a, te da je bitno da ih obavesti o "znachajnom" propustu u istom, konachno znam koliko je "losh" ovaj browser i tek sad "neccu" UOPSHTE da ga instaliram svakom korisniku u firmi gde radim:d:d:d

pozdrav😀

Ko o cemu, Kiza o FFu! 😀
Kako te ne mrzi covece to da radis? 🙂
Probao sam i taj neprikosnovenovenog kralja, cara nad carevima i ovog i onog sveta, najvece otkrovenje weba u istoriji univerzuma i ljudske civilizacije, Svetog Maxthona bezgresnog i bez-bugovitog 😀 (al' sam ga nahvalio 😉 ) i cim sam pokrenuo program i video IE-sko okruzenje, automatski je usledio Remove programa.

Cekaj, a sta se dogadja u IE-u u tom slucaju?

Ne koristim ni jedan od ta dva tako da neka otkrivaju još rupa kolko ima je volja.

Ti Zoni, ili si debelo placen ili nisi bas pri sebi... bes mi sve preterujes 🙂

ma kakav maxthon, opustite se... posle instalacije firefoxa većina anti-spyware programa uglavnom ostaje bez posla... U firmama gde sam imao ozbiljne probleme sa spyware-om i trojancima, firefox se pokazao bolje od bilo kog antivirusa i spyware removera, jednostavno su mašine potpuno zaštićene...

Nije isključeno da rupe postoje, ali očigledno su u odnosu na IE toliko minorne da se mogu svesti u statističku pogrešku... Verovatno će FF uskoro postati interesantniji i za hakere pošto je sve rasprostranjeniji na internetu.

Uostalom, šta dalje pričati kada je FF sam MS Security tim maksimalno podržao. Tu stvarno više nema šta dodati.

nidza je napisao(la):
...firefox se pokazao bolje od bilo kog antivirusa i spyware removera, jednostavno su mašine potpuno zaštićene...
...a onda je mrmot zavio čokoladu...

Mogao si i Kazaa-u da instaliraš, pa da proveriš efikasnost antispyware alata...

Recoba20 je napisao(la):
...i cim sam pokrenuo program i video IE-sko okruzenje, automatski je usledio Remove programa.
Šta fali IE okruženju? Address bar možda? :d

Poslednja izmena:
mitar1982 je napisao(la):
Šta fali IE okruženju? Address bar možda? :d
ne fali mu nishta, ima i vishka ....... rupa, ponajvishe :-devil-: :d :d :d

pozdrav

FF je dosta brzi od Maxtona to je bar moje iskustvo.Brzi je onoliko koliko je brzi i od IE sto ne cudi jer je Maxton u sustini IE samo malo nasminkaniji s sa vishe opcija...

H.U.D. je napisao(la):
ne fali mu nishta, ima i vishka ....... rupa, ponajvishe :-devil-: :d :d :d
To se bar da srediti za par minuta - windows update funkcioniše besprekorno.
Koliko vidim u poslednjih para dana, više se priča o sigurnosnim propustima za FF, nego za IE...

BitrAtE je napisao(la):
FF je dosta brzi od Maxtona to je bar moje iskustvo.Brzi je onoliko koliko je brzi i od IE sto ne cudi jer je Maxton u sustini IE samo malo nasminkaniji s sa vishe opcija...
Koliko je brži? Ja nisam primetio nikakvu razliku, mada na to ne obraćam pažnju. Maxthon mi sasvim lepo učitava stranice, a kad mi bude trebalo nešto brže uplatiću brži net... 🙂
Mizerna razlika u brzini i nije neki razlog a menjam browser...

Jel može neko od FF fanova meni da objasni šta prednost tog firefoxa u odnosu na druge programe pa ga toliko hvalite???

Jel može neko od FF fanova meni da objasni šta prednost tog firefoxa u odnosu na druge programe pa ga toliko hvalite???
Pa znaš, ako koristiš FF ne treba ti ni anti-virus, ni firewall, ni anti-spyware, a na 56k stranice otvara kao da imaš aDSL :d

Razlika je što je out-of-the-box sigurniji od IE (i browsera baziranih na njemu). Ali IE može vrlo lako da se dovede na taj nivo.

Ja sam na FireFox presao kada sam ukapirao da duplo brze citam bench forum na 14400bps. Jes' da sam sada na ADSL-u, ali navikao sam se na njega i ne pada mi na pamet da se vracam na IE.
Od kada sam nasao plugin za snimanje mht arhiva ima sve sto mi treba.

jddipqd je napisao(la):
Razlika je što je out-of-the-box sigurniji od IE (i browsera baziranih na njemu). Ali IE može vrlo lako da se dovede na taj nivo.

Opet ostaje problem sa sigurnsonim propustima u samom windowsu, koje nisu vezane samo za IE, tako da samo instaliranje FF nikako ne rešava bezbednosne propuste u samom windowsu - za to je zadužen windows update...
Nema tog Firefox-a koji će pomoći liku koji na warez sajtovima klikne na yes gde god se to od njega zahteva, taj će da pokupi neki malware sa svakim browserom...
Dandy je napisao(la):
Ja sam na FireFox presao kada sam ukapirao da duplo brze citam bench forum na 14400bps.
Da, čuo sam za tu ekstenziju, za mape uma i brzo čitanje, jedan naš stručnjak je to smislio... ja mislim da se zove Žarko, al nisam baš siguran... :d

Jel si ti uopste probao Firefox? Pa nismo mi svi ludi sto pricamo da se sve brze otvara na Firefoxu, kad tako jeste... mislim, te price "kad mi bude trebao brzi net, uzecu ga" nimalo ne piju vodu. Zasto bih ja na modemu trpeo lose napravljeni IE kome treba 5 sekundi da uopste pocne da prikazuje ovaj forum, naspram Mozilla engine-a koji mi ga prikaze max. 1 sekundu po upisivanju adrese?

Poslednja izmena:
Koja to extenzija ima veze sa brzinom uchitavanja webstranica???

Dandy je napisao(la):
Od kada sam nasao plugin za snimanje mht arhiva ima sve sto mi treba.

Molim Te ako mozes baci link za taj mht saver, to vecodavno trazim i za Operu ali nisam nasao.

Da, čuo sam za tu ekstenziju, za mape uma i brzo čitanje, jedan naš stručnjak je to smislio... ja mislim da se zove Žarko, al nisam baš siguran... :d
Nije toliko stvar u tome da se u FireFox-u brze ucitava strana, nego on ranije pocne da je prikazuje. Kod IE-a mi je trebalo da docekam jedno 80-90% strane da bih mogao da pocnem da citam thread, u FireFox-u sam mogao da krenem odmah da citam cim prikaze prvu poruku i onda kako on ucitava dalje ja ga pratim. Zaista mi je mnogo znacio, nisam bezveze rekao da sam duplo brze iscitavao forum.

Poslednja izmena:
Matthias je napisao(la):
Molim Te ako mozes baci link za taj mht saver, to vecodavno trazim i za Operu ali nisam nasao.
Potrazi 'mozilla archive format'

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Jel si ti uopste probao Firefox? Pa nismo mi svi ludi sto pricamo da se sve brze otvara na Firefoxu, kad tako jeste... mislim, te price "kad mi bude trebao brzi net, uzecu ga" nimalo ne piju vodu. Zasto bih ja na modemu trpeo lose napravljeni IE kome treba 5 sekundi da uopste pocne da prikazuje ovaj forum, naspram Mozilla engine-a koji mi ga prikaze max. 1 sekundu po upisivanju adrese?
Test brzine browsera 😛
Naslovna strana Benchmarka, veza: modem 56K, konekcija 41.2K:
Firefox 1.0.1
bez keša: 47s
vesti se pojavljuju na: 11s
sa kešom: 13s
vesti se pojavljuju na: 8s

Maxthon 1.2.0 (na IE 6.0.2900)
bez keša 53s
vesti se pojavljuju na: 19s
sa kešom: 11s
vesti se pojavljuju na: 10s

Opera 7.54
bez keša: 47s
vesti se pojavljuju na: 8s
sa kešom: 17s
vesti se pojavljuju na: 5s

IE jedino značajno zaostaje pri početku prikazivanja stranice koje nema u kešu.
Inače, tačno se vidi princip po kome browseri čitaju iz keša (redosled i količina): IE i Opera su dve krajnosti a FF je negde na sredini.

Voodoo_NBGD je napisao(la):

Probao sam FF i nisam primetio razliku u brzini u odnosu na maxthon (što ne znači da je nema). Da je FF radio 5 puta brže sigurno bih primetio...

Ljudi, nisam ja neki ***** koji koristi Maxthon samo da bi se prepucavao sa vama. To što nekome na 14,4 kb/s ff radi brže od ie ne znači da će i kod mene da radi primetno brže...

Ako neko ima rezultate "nezavisnih" testova bilo bi lepo da postuje, pa da vidimo kolike su u stvari te razlike...

ZoNi je napisao(la):
ali, to da je FF brzi od Maxthona, obicna je smejurija 🙂

Los ti smisao za humor.

E pa vidis, koristio sam do juce maxthona. FF sa pipelining-om je bar 10x brzi.

nIce Cream je napisao(la):
E pa vidis, koristio sam do juce maxthona. FF sa pipelining-om je bar 10x brzi.

Ne znam stvarno što ja plaćam kablovski net, kad mogu da kupim 14,4kb/s modem, instaliram FF i surfujem brže nego sad... :bottle:

Nazad
Vrh Dno