Šta je novo?

Firefox Is Heading Toward Trouble

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Firefox Is Heading Toward Trouble

http://www.eweek.com/print_article2/0,2533,a=147282,00.asp

da ne bude zabune: nisam srecan zbog ovoga - naprotiv: internet postaje smorno opasno mesto (mislim, ne brinem se ja za sebe, niti za vecinu vas ovde, ali postoji OGROMAN broj pocetnika koji tako lako zaraze svoje racunare...)

Ovo mi ne mirise na dobro...Samo da se nadamo da ce ubrzo naci resenje za ovaj...problem.Neko je lepo rekao na forumu, ne secam se ko, i tada je to delovalo preterano da pre verzije 2.0 FF-a ne uzimamo u obzir...Sada deluje logicno...

Poslednja izmena:
Joj Zoni koji si lik. 😉 Jeste da, propade FF totalis a svi mi što ga koristimo uskoro ćemo morati da se prešaltujemo na Maxthon ili neko treće rešenje, a možda će do tada da se pojavi all new i ultra IE7. ,)

Mislim ovo je klasično mlaćenje prazne slame sa namerom da se malo talasa oko ''konkurencije''. FF je tu i radi OK, šta će se dešavati na ''tržištu'' web browsera za koji mesec ili više videćemo kada za to dođe vreme. Na kraju krajeva, svašta može da se izdešava tako da IE7 može da bude iznenađenje....

Poslednja izmena:
Narode, ceka nas po svemu sudeci vruce prolece 🙂

? Sta. vi jos ne koristite Operu ? 🙂

E sad ce da ispadne da 'vise volim FF nego 'leba da jedem', a uopste ga i ne koristim...🙂
Ajde da prvo pogledamo sta Steven J. Vaughan-Nichols kritikuje u vezi FF-a u svom tekstu:

1. IDN bag - problem postoji, resen je u novoj verzi FF-a.Naravno IE ne podrzava IDN k'o drugi browseri (na netu se za 'druge' cesto koristi termin moderni).

2.Update FF - to je ono sto gosn Vaughan-Nichols-u sa pravom smeta. Posto je FF postigao ogroman uspeh i download-ovan je skoro 30 miliona puta, javlja se problem zagusenja servera pri skidanju patch-eva. Patch bas i nije patch - skida se ceo FF. Mozda deluje nezgodno, ali ako pogledamo IE i njegove servis pekove i peceve koji znaju po par puta da budu veci od kompletnog firefox-a, to i nije tako strasno. E sad, to sto u add/remove postoje 2 instance FF i jeste i nije bug. Opera se isto tako instalira, tj nove opere ne gaze preko starijih verzija; no slazem se da ako je neko vec izabrao iz menija FF da zeli update, onda nova verzija treba u potpunosti da zameni staru.

3. Problem preopterecenosti servera - problem koji razvojni tim FF-a moze samo da obraduje 🙂 To znaci da je njihovo cedo ultrapopularno, a broj download-a govori sve. U principu konsolidacija serverske infrastrukture nije preterano veliki problem i to moze da se odradi u relativno brzom vremenskom intervalu (ako se ima para 🙂 ).

4. Problem novca - nesto sa cim se suocava svaki open-source projekat. FF je davno prestao da bude hobisticka zabava i zahteva programere koji ce mu posvetiti dosta ili svo raspolozivo vreme. Serverska infrastruktura i zakupljeni internet linkovi takodje nisu jeftini. Imajuci u vidu google-ove i aol-ove planove da izbace svoje browsere bazirane na FF, siguran sam da zbog ovako 'trivijalnog' (heh) razloga dalji razvoj FF nece biti obustavljen. U stvari, ocekujem upravo suprotno - ubrzavanje razvoja i donacije velikih korporacija (IBM, Sun, Intel, Google, AOL....) zbog reklame i politicke korektnosti.

Poz.

ps. izvinjavam se sto sam bio ovako opsiran

Ljudi je li moguce da vi morate svakih 2 dana da naspamujete forum sa po 2-3 treda o ko zna kojim rupama u xyz browseru ? Kad kazem vi mislim na "Zoni i katkad jos neko"

@filipenko
Koliko ja vidim ti ne bi da diskutujes ni o cemu.Ko ti drma kavez???I sta ti to znaci vi jos ne koristite Operu???Ja koristim Operu, ali cuvam FF u rezervi...Ako neko hoce moze da koristi i Efektiva Explorer.Ovakvo naturanje misljenja nisam sreo (pa ni kod sebe koji sam pomalo sklon tome).

filipenko je napisao(la):
Ljudi je li moguce da vi morate svakih 2 dana da naspamujete forum sa po 2-3 treda o ko zna kojim rupama u xyz browseru ? Kad kazem vi mislim na "Zoni i katkad jos neko"

A ti onda takve thread-ove jednostavno preskoci, niko te ne prisiljava da ih citas 🙂

poz.

Kompanija ScanIT: Internet Explorer je nesiguran
----------------------------------------------------------------------
Bezbednosna kompanija ScanIT objavila je saopštenje u kome se navodi da Microsoftov čitač Weba Internet Explorer nije bio bezbedan skoro cele prošle godine.

Radi se, tačnije, o neverovatnih 358 dana, a jedini period kada se IE po mišljenju analitičara kompanije ScanIT mogao nazvati bezbednim programom, bio je od 12. do 19. oktobra. U tih nekoliko dana, korisnicima su bile dostupne zakrpe za sve poznate propuste u Internet Exploreru. Sa druge strane, konkurentski čitač Firefox, čiji je autor fondacija Mozilla, zbog sličnih propusta nije bio bezbedan samo 56 dana u prošloj godini.

Kompanija ScanIT je do pomenutih rezultata došla nakon istraživanja u kome je učestvovalo 195.000 korisnika koji su testirali svoje čitače Weba, koristeći mrežni program za proveru, dostupan na Web lokaciji kompanije. Ako određenog dana nije bilo dostupnih softverskih zakrpi koje bi rešile uočene propuste, čitač bi za taj dan dobio oznaku "nebezbedan".

"To znači da je IE prošle godine bio rizičan za korišćenje skoro 98 posto vremena, što je previše, budući da je prošle godine u više od 200 dana zabeležena aktivnost nekog crva ili virusa koji su zloupotrebljavali 'nezakrpljene' računare", kaže Dejvid Mišo, glavni izvršni rukovodilac kompanije Scan IT.

Prema njegovim rečima, jedan od razoga za bolju efikasnost Firefoxa, mogla bi biti novčana nagrada od 500 dolara koju je organizacija Mozilla ponudila svakom korisniku koji prijavi ozbiljan bezbednosni propust u Firefoxu.
(G.B.)
Izvor: Mikro vesti

Eto, nije ni FF perfektan ali daleko od toga da je loš i da mu se loše piše. Međutim, pročitao sam neka šuškanja u vezi FF...., uskoro bumo vidli šta će da se izdešava.

Poslednja izmena:
Mene recimo zanima koliko vas je navuklo nekog trijanca ili sta vec zato sto je browser bio "nebezbedan"?

Mislim, ako se klikce na OK kada iskoci svaki pop-up i ne treba da vam pisu zakrpe 🙂

Koristeći svakodnevno FF zakačio sam nešto na Javi a da ne klikćem na svašta. Ono jes da nisam baš neki stručnjak ali ipak imam neko znanje i redovno urađen update al' sve to opet nije sprečilo nekog ko ima znatno veće znanje da meni i masi drugih ljudi ipak ''uvali'' neki kod. Mogu da zamislim kako tek prolaze likovi koji su tek počeli da koriste komp i za surf koriste IE. :S:

Samo vas "slusam", citava filosofija oko gluposti!
Mozete da birate izmedju razlicitih brauzera (razlicito podesenih), razliitih FW-ova, AV programa, spy removala, trojan cleanera, i jos trista k.r..a, tako da ne vidim svrhu tolikom uzbudjivanju. :smoke:

:wave:

Poslednja izmena:
Frka je u tome da i pored svih tih fw-ova, av-ova, spy-removala i ostalih djakonija malware ipak stize na racunare.

delimir je napisao(la):
Mene recimo zanima koliko vas je navuklo nekog trijanca ili sta vec zato sto je browser bio "nebezbedan"?
ja nikada... a koristim IE-based browsere vec 5 godina... i posecujem svakakve sajtove...

~~~~~~~

samo bih zamolio da se jos jednom procita ono sto sam napisao ispod linka u prvom postu!

ZoNi je napisao(la):
ja nikada... a koristim IE-based browsere vec 5 godina... i posecujem svakakve sajtove...

~~~~~~~

samo bih zamolio da se jos jednom procita ono sto sam napisao ispod linka u prvom postu!

A kakve veze moje pitanje ima sa tobom osim sto sam pitao da li je neko imao negativna iskustva sa tim bezbednosnim propustima. Ne znam zasto se odmah na pocetku threada pravdas kada te niko ne proziva. Izgleda da si paranoican 🙂

Recimo ovako...sa IE mi je KAV neprestano pistao, i firewall ludeo...Otkad sam presao na Operu smirila mi se glava.I svarno olaksava surfovanje...

silverglider je napisao(la):
Frka je u tome da i pored svih tih fw-ova, av-ova, spy-removala i ostalih djakonija malware ipak stize na racunare.

Srebrni, sa time se jednostavno treba pomiriti, kao sa nekom prirodnom silom, i zivot je odma' laksi.

:wave:

Da, ako se radi o kucnom racunaru koji sluzi samo za zezanje. Ali ako je na kompu nesto drugo sto kosta ohoho, onda se mozes sa time pomiriti jedino ako ne shvatas vrednost tih stvari ( aka "reckless" ).

Salu na stranu ljudi !
Naslov ovog threada me je naterao da uradim pretragu foruma, i to po dva kljucna pojma - Firefox i nas dragi Zoni, uz to da je pretraga ogranicena na naslove threadova. Tu su i 'zapanjujuci' rezultati (barem prva cetiri):
1. Firefox Is Heading Toward Trouble
2. Firefox Spyware infects IE?
3. Download.com: FireFox vs. Maxthon!
4. Firefox: ozbiljan sigurnosni propust!

Zabrinjavajuce, morate da priznate! :smash: :zgran: :eyebrows: :d

P.S.
Da ironija bude veca pretragu sam vrsio iz Maxthona, i to pomocu Zonijevog plugina (BenchSearch 2.0). :-devil-:

ma daj, gluposti... teoretišemo na sto strana, meni se FF pokazao sjajno u praktičnoj primeni, instaliram ga svuda, pogotovo na mašinama gde su manje iskusni korisnici. Gotovo generalno sam rešio problem spyware-a, ili kako neko reče malware-a (sviđa mi se, ne moram da nabrajam sve maliciozne programe), spyware, tj antispyware programi su skoro pa nepotrebni postali...

meni više od toga ne treba, sa IE sam muke mučio, a Maxthon nije za početnika... Prema tome, FF je jedno sjajno višenamensko rešenje, i to su korisnici na vreme uvideli, jer se širi ko ameba... 😀

Aponen je napisao(la):
Naslov ovog threada me je naterao da uradim pretragu foruma, i to po dva kljucna pojma - Firefox i nas dragi Zoni, uz to da je pretraga ogranicena na naslove threadova. Tu su i 'zapanjujuci' rezultati (barem prva cetiri):
hehe... s obzirom da mi je FF drugi browser (a na jednom PCu mi je cak i default!), nije cudo sto me im u threadovima o tom browseru...

medjutim, da ne bude zabune, evo kako izgleda cela Aponen-ova pretraga:

ffzoni9en.png

nidza je napisao(la):
FF pokazao sjajno u praktičnoj primeni, instaliram ga svuda, pogotovo na mašinama gde su manje iskusni korisnici. (...) Maxthon nije za početnika...
slazem se potpuno! I ja sam rekao da je FF odlican za pocetnike, a da Maxthon ipak zahteva malo vise expertize 😛

Nazad
Vrh Dno