Šta je novo?

Firefox HDD usage problem (ali i nije problem...)

Jedini program, ikada, koji se ovako ponaša je Firefox. Ja mu nisam uspeo naći rešenje. Brisanje bookmarkova, menjanje bookmarkova, isključivanje/uklanjanje pluginova... Ništa.

Kada se uključi samo "nategne" HDD kao nezdrav i onda se učita.

Nemanja, vide li ti koliko ti Read pravi FF preko Process Explorera?

Uz toliko otvorenih tabova sigurno je u pitanju memorija......

Meni se dešavalo da, dok su klinci bili na facebook-u, krene isto to ludilo. Brzim pregledom sam ustanovio da firefox ume da uzme i 1.4Gb RAM memorije... zato nije ni čudo da sistem krene da drlja po hard disku.

Jel koristiš Songbird i ako koristiš da li ti pravi slične probleme?

Ako uključiš/isključiš Firefox 40 puta na dan, ne sumnjam da će za 3-4 meseca da se pojavi neki problem od natezanja mehanike i slično. Učitavam programe koji su mnogo veći i bitniji od Firefoxa pa krljaju po HDDu.

:S::S::S:

I ovo da kaže moderator na najvećem srpskom IT forumu???

-----------------------

No, da se pozabavimo problemom...

Možeš li da navedeš komponente iz tih konfiguracija, kao i koji su Hard Diskovi u njima!

Jel treba možda da kaže na najmanjem srpskom IT forumu?

Ne koristim Songbird. Konfiguracije su totalno različite. Jedna je AMD Athlon, druga Intel C2D.

ja bih prebacio cache iz c: na neku drugu particiju, za svaki slucaj, i odradio defragmentaciju kao sto rekose uz obavezan chkdsk pre toga.
meni flash igrice pate od 'curenja' memorije pa moram restart redovno.
i ne brini previse hdd-ovi su napravljeni da tako rade.

Pošto sam se oprostio od dva HDDa, za manje od godinu dana (davno to bejaše, ali sećanje je i dalje veoma živahno) od tada drugačije "pristupam" njihovoj upotrebi.

Zamolio si me da objasnim na šta sam mislio. Pa, dozvoli da citiram ponovo.

Ako uključiš/isključiš Firefox 40 puta na dan, ne sumnjam da će za 3-4 meseca da se pojavi neki problem od natezanja mehanike i slično.

Na kakvo natezanje mehanike misliš? Natezanje šetanjem glave hard diska???
Zanima me da li znaš šta je uzrok krljanja hard diskova? Brzo šetanje glave usled fragmentacije ili iščitavanja velikog broja malih fajlova odjednom!

U svakom slučaju, i fragmentacija i čitanje velikog broja malih fajlova potpadaju u normalnu upotrebu HDD-ova i oni vrlo retko umiru zbog toga.

1. Moj firefox profil folder sadrži 2521 fajl a veličina mu je oko 80Mb. Blanko (tek napravljeni profil folder) bi trebalo da sadrži oko 200 veličine oko 5Mb. Što je uzrok drljanja
2. Diskeeper u pozadini ima svoje servise koji "sprečavaju fragmentaciju" i prilikom svakog upisa na HDD on sam dodatno sortira podatke što povećava krljanje.

Ovo su 2 od nekih 10 mogućih uzroka, ali sam naveo 2 najverovatnija...

------------

Da ti odgovorim na PM ovde...

Ono sam napisao jer:

1. Naziv threada je pompezan bez potrebe (otvorio sam ga samo jer sam mislio da je ovo neka validna informacija, ili makar glasina i zanimalo me je da li je istina).
2. Količina neznanja (tvog) i paranoje je neverovatna, pa mi je bilo čudno. Moderatori bi trebalo pre svega da vladaju materijom onoga što bi trebalo da moderišu.
3. Pretnje opomenama me ne dotiču...

Pozdrav, Miloš!

Pošto si odgovor pisao više od pola sata, očekivao sam da ćeš nešto korisno da napišeš, ali to, kako vidim, nije slučaj.

Da bi ti i ja mogli da komuniciramo, uopšte, mora da postoji osnovni konsenzus.
Da svako može da postavi pitanje ili odgovori na isto.
Da su svi članovi foruma jednaki.
I da niko nije rođen naučen.

Ja ne radim u Mozilli, niti verujem da je najbolja pretraga uvek na Google-u, a ovaj forum, verovao ti ili ne, ima svoju upotrebnu vrednost, a to je pomoć drugima u svojim IT problemima. Ko bi rekao, ne?

Ovaj simptom se manifestuje na mojim računarima od pojave FF 3.x verzije. Obzirom da je se on pojavio u Junu 2008. godine i da od prvog dana sam se zanimao za taj problem, što znači da sam 2.5 godine više upućen u materiju problema Firefoxa sa korišćenjem CPU i HDDa.

Uslovio sam te da objasniš na šta si zapravo hteo da kažeš u prethodnoj poruci ili će biti obrisana uz opomenu/upozorenje za ponašanje. Kao što si i sam rekao, nisam ti pretio, već te zamolio. :)
Jer bio moderator u pitanju ili ne, takav stav prema drugima članovima, nije poželjan, najblaže rečeno.

Ono što ti nisi spomenuo je ono što si napisao, zbog čega si i trebao da se oglasiš ponovo ovde.
:S::S::S:

I ovo da kaže moderator na najvećem srpskom IT forumu???
Na šta sam te ja pitao, a gde to treba da kažem?

No, da se pozabavimo problemom...

Možeš li da navedeš komponente iz tih konfiguracija, kao i koji su Hard Diskovi u njima!
Pošto si "opljunuo", krenuo si u milosrđe, a rečenicu si završio sa znakom uzvika. Ne ide tako.

Druga stvar, interesuje me, da li smatraš da se dugogodišnjom upotrebom i rabljenjem HDD regeneriše ili propada?
Meni, zdrav razum i logika govore da je opadanje performansi nezaobilazna činjenica, a ja ne želim da mu skraćujem životni vek sa "običnim" browserom.

Natezanje je reč koju sam upotrebio u kolokvijalnom smislu, ne bukvalnom.

1. U trenutku nisam smislio bolji naslov za temu. Mada, ako ti možeš da dokažeš suprotno od prethodno postavljenog pitanja, vezanog za životni vek HDDa, rado ću promeniti.
2. Da. Slažem se. I ja se ponekad uplašim koliko ne znam. Na primer, ne poznajem razne oblasti, medicinu, hemiju, geologiju, zoologiju... Ali se nekako trudim da preživim u ovom ludom svetu koji nazivamo život. Ipak, kao što sam ti napisao iznad, mislim da više vladam materijom od tebe koji si pre 40tak minuta pretraživao internet za navedeni problem.
3. Blago tebi. :) Samo, šteta je ako nastaviš da se ponašaš kao sada, sigurno ćeš skupiti neki poen tu i tamo.

Pozdrav, Miloše!
*ako ti je to pravo ime...

Uzgred, ako nisam bio dovoljno jasan. Firefox i njegovo krljanje se dešava no matter what. Znači i pored Diskeeper ili bez, uvek isto.

Sto volim ovakve nazive teme,unistavanje hd-a i sl :smoke:
Koristim FF jos od verzije 1.0pr znao je i da se zablokira i da uspori ali da utepa HD mi se jos nije desilo :d

3. Blago tebi. :) Samo, šteta je ako nastaviš da se ponašaš kao sada, sigurno ćeš skupiti neki poen tu i tamo.
Nisam najbolje razumeo kako se to Miloš ponašao ili je to bilo preko pp-a, da mu se cinično sa smajlijem preti kaznenim poenima.
Sramota je za ovaj forum to što si ti moderator. Naslov je neprimeren i u stilu žute štampe.

Mnogi od nas koriste FF i Operu godinama i prošli smo sve verzije i razne probleme vezane za njih. Lično imam dve konfiguracije u stanu i održavam desetak kućnih konfiguracija, onako volonterski i nisam ni na jednom primetio takav problem.

Činjenica da će neki mladi i neiskusni članovi koji budu pročitali naslov teme u buduće možda izbegavati Firefox, jer je "moderator, sir i pro" čovek sa više titula rekao da brouzer uništava HDD, to je jako loše za ovaj forum.

Činjenica je da si namerio da do kraja agresivno braniš svoj stav i svoju paranoju ali razumeću, titula, pa i poljuljani ugled, se mora zadržati, po svaku cenu.

DIXI

Da mogao bi naziv da se promeni u nesto primerenije,ne vidim gde je problem?
Ovako po nazivu zvuci kao tema koju otvaraju lame klinci i bode oci i mislim da su ljudi u pravu sto toga tice
Inace ne moze HD tek tako lako da se izarci samo od koriscenje obicnog browsera sto sasvim lako moze da se proveri preko HDTune npr
Tako da je ono sto je napisano gore po definiciji humoreska :d

Poslednja izmena:
Promenjen naslov teme kako ne bi bunila korisnike.

:d
Da taner, dixi... Naslov baš totalno nema veze sa onim o čemu se radi.
Neko bi mogao da pomisli da je zlonameran. Ako si to tako shvatio, ja ću reći, OK. Možda još uvek nisam savladao moć pisanja na pravi nači, čim nisam uspeo da izložim svoj problem. Naslov teme je nebitan ako neko ima ideju šta može biti problem.

To što sam ja moderator mene ništa ne izdiže od ostalih. Ja niti moj računar nismo super-bića iz galaksije X i ne posedujemo moć predviđanja i X-ray pogleda.

To što će neki mladi i neiskusni članovi koji budu pročitali naslov teme, a neće, kao što je velika većina, otvorila temu i pročitala moju poruku i shvatila o čemu je reč, možda znati da FF ima po neki problem. Da nije sveta krava u svetu browsera.

Dugogodišnji sam FF korisnik, praktično to mi je osnovni browser. Ne znam gde tačno nastaje problem. Da li ja smetam ili naslov teme. Naslov je promenjen, tako da izgleda ostaje samo druga opcija.

Na kraju. Ja stvarno volim da se objasnimo, da nađemo šta je problem ako ga ima. Nemam potrebu nikoga da kinjim, jurim i terorišem. Ako do sada nije "usvojio" vaspitanje, teško da će mu moderatori na nekom forumu pomoći.

Bas me je zainteresovao problem. Firefox unistava hdd-ove, malo sam se zabrinuo, cuo sam dosad da svasta unistava hdd, ali ff, neverovatno. Evo sad je promenjen naslov teme. Problem i dalje postoji, mada nije u pitanju unistavanje hdd-a, nego citanje sa hdd-a za vreme ucitavanja ff. Zanimljivo je da se takav rad nikada i nigde nije ispoljio osim sa ff-om(bez ijednog plug-ina, bez ijednog bookmarka ili potpuno opremljenog i popunjenog) kod datog korisnika(@sirNemanjapro).

Resio sam da uradim i ja taj eksperiment, da proverim, mada sam siguran da mi nikada nije krljao po hdd-u ff, ali ajde ugasicu ga i ponovo pokrenuti uz pracenje da vidim sta se desava. Trenutni broj tabova je bio 299(nije 300 :D ) i lepo sam ga ugasio sa tim brojem tabova(treba ff-u malo vremena da sve to pozatvara i sacuva, ali se to nista ne cuje). Startovao sam task manager i process explorer da bi ispratio situaciju. Mozete primetiti da je u procesima aktivan oodag.exe(na slici), programce koje radi na defragmentaciji, posto je ja nikada licno nisam radio(automatski se radi), da napomenem os na kome testiram je iz marta 2006. godine, ali u medjuvremenu je prebacen sa manjeg na veci hdd(kloniranjem). Startujem ff i on se brzo otvara i krece da ucitava svih onih 299 tabova polako, nikakvog krljanja nije bilo. FF je verzija 3.5.7 ima oko 30 plug-ina i add-ona. Za eksperiment nisam pravio nikakvo posebno okruzenje, svi programi su radili koji i obicno rade, mozda i neki koji ne trebaju.

Dobro je da ja problem sa krljanjem na hdd-u nemam, inace hdd je F1 cuven po tisini(bar ga samsung tako reklamira). Moj predlog je za ovaj problem sa krljanjem hdd-a je da se sa npr system mechanic-ovim alatom za defragmentaciju defragmentira instalacioni folder ff-a kao i folder profila ff-a, jer meni najvise lici da to krljanje potice od fragmentacije fajlova kojih moze da bude dosta. Za one koji imaju problem sa curenjem memorije, ima resenje za ogranicavanje ff-a koliko memorije moze da koristi, ja to nisam podesio, posto ja palim ff jednom dnevno ili jednom u par dana, a problem mi se ranije javljao(sa ranijim verzijama) samo posle nekoliko dana non-stop rada.

Paljenje ff-a 80 puta na dan, bas nema smisla(40 puta na dan na dve konfiguracije) :-devil-:

@sirNemanjapro probaj da odradis ovo sa defragmentacijom(sa sys. mech. se ukljuci opcija i bira se iz menija na desni klik na folder, ako ima i za druge programe da se vrsi defragmentacija foldera onda mozes i nekim drugim), proveri hdd sa sentinel-om da vidis da li je mu ff narusio zdravstveno stanje. Javi nam sta si uspeo da uradis, javi i koji su hdd-ovi u pitanju.

Prilozi

• ff....problem.jpg
    ff....problem.jpg
    521.9 KB · Pregleda: 41
Pitao sam za Songbird pošto se kod mene ponaša isto kao Firefox, po pitanju drljanja, sporijeg rada i tih stvari. To je naravno logično jer je baza oba programa ista iako je ovaj drugi audio player/centar.

Takođe nisam primetio da si rekao koju verziju FFa koristiš. Iako si već rekao da to nema veze ja bih ti preporučio da uradiš backup samo onog što je najneophodnije (bookmarks, ako može bez bekapa pluginova, ekstenzija itd). Onda unistall Firefoxa, detaljno čišćenje repova. Onda full defragmentacija. Kad sve to obaviš ti lepo instaliraš FF 3.6 na drugu lokaciju na disku, vratiš samo bookmarks, ostalo iznova podesiš (jeste smor znam) pa ako se opet ispostavi da zeza jednostavno batališ FF :D

P.S. WD je krš. Imao sam i ja problema sa njihovim diskovima.

Edit: Ako browser pališ i gasiš često u togu dana, onda je Chrome najbolja solucija.

Poslednja izmena:
Pošto si odgovor pisao više od pola sata, očekivao sam da ćeš nešto korisno da napišeš, ali to, kako vidim, nije slučaj.

:wall: Nije ti palo na pamet da nisam sve vreme bio za kompjuterom?

Da bi ti i ja mogli da komuniciramo, uopšte, mora da postoji osnovni konsenzus.

Ovo se vrlo kosi sa stavom foruma da ovde ne vlada demokratija. Ali, ne želim time sada da se bavim.

Ja ne radim u Mozilli, niti verujem da je najbolja pretraga uvek na Google-u, a ovaj forum, verovao ti ili ne, ima svoju upotrebnu vrednost, a to je pomoć drugima u svojim IT problemima. Ko bi rekao, ne?

Ovaj forum ima ogromnu čitanost i upotrebnu vrednost. I baš zato ne priliči moderatoru da otvara threadove sa onakvim naslovima.

Ovaj simptom se manifestuje na mojim računarima od pojave FF 3.x verzije. Obzirom da je se on pojavio u Junu 2008. godine i da od prvog dana sam se zanimao za taj problem, što znači da sam 2.5 godine više upućen u materiju problema Firefoxa sa korišćenjem CPU i HDDa.

Očigledno, ne dovoljno dobro upućen... Barem ne u funkcionisanje HDD-ova.

Uslovio sam te da objasniš na šta si zapravo hteo da kažeš u prethodnoj poruci ili će biti obrisana uz opomenu/upozorenje za ponašanje. Kao što si i sam rekao, nisam ti pretio, već te zamolio. :)
Jer bio moderator u pitanju ili ne, takav stav prema drugima članovima, nije poželjan, najblaže rečeno.

sirNemanjapro je napisao(la):
Pozdrav,

Kada budeš stigao, imaš mogućnost da objasniš šta si hteo da kažeš inače dobićeš opomenu.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2070337&postcount=37

--
Nemanja

Ako ti ovo liči na molbu, onda ja očigledno ne umem da čitam... Ovo je ultimatum. Ako ne uradiš ovo, desiće se ovo.

Pošto si "opljunuo", krenuo si u milosrđe, a rečenicu si završio sa znakom uzvika. Ne ide tako.

Kakvu vrstu milosrđa pominješ... Ovde mi ništa nije jasno?!

Druga stvar, interesuje me, da li smatraš da se dugogodišnjom upotrebom i rabljenjem HDD regeneriše ili propada?
Meni, zdrav razum i logika govore da je opadanje performansi nezaobilazna činjenica, a ja ne želim da mu skraćujem životni vek sa "običnim" browserom.

Da li smatraš da se nekorišćenjem HDD-a on štedi??? Ako tako misliš, onda očigledno ne razumeš neke stvari, i ja smatram da više nemamo šta da diskutujemo...

Dozvoli da ti navedem primer. Imao sam WD od 1TB, koji mi je služio isključivo za backup važnih dokumenata iz firme. Hard disk je bio povezivan na kompjuter jednom mesečno samo da bi se na njega prebacivali podaci. Čuvan je u plastičnoj kutiji za HDD (samsungovoj) u kojoj je bio silica gel (supstanca koja absorbuje vlagu). Jednog dana kada sam ga povezao na kompjuter krenuo je da škljoca odmah po uključenju kompjutera. Bio je star 6 meseci. Pažen je i mažen, na njega su upisivani tlb fajlovi veličine od 80Gb (5 fajlova - 400Gb)svakog meseca.

Hard diskovi koji su u radnim stanicama (da se tako izrazim) koji svakodnevno trpe raznorazne torture rade i dan danas, a stari su oko 3 godine.

Hard Disk ako crkava, crknuće. Nikakva štednja mu ne pomaže... Postoji postepeno crkavanje, ali tome služi S.M.A.R.T

Natezanje je reč koju sam upotrebio u kolokvijalnom smislu, ne bukvalnom.

1. U trenutku nisam smislio bolji naslov za temu. Mada, ako ti možeš da dokažeš suprotno od prethodno postavljenog pitanja, vezanog za životni vek HDDa, rado ću promeniti.
2. Da. Slažem se. I ja se ponekad uplašim koliko ne znam. Na primer, ne poznajem razne oblasti, medicinu, hemiju, geologiju, zoologiju... Ali se nekako trudim da preživim u ovom ludom svetu koji nazivamo život. Ipak, kao što sam ti napisao iznad, mislim da više vladam materijom od tebe koji si pre 40tak minuta pretraživao internet za navedeni problem.

1. Radi se o tome da ja ne treba da dokazujem ništa. Da Firefox uzrokuje crkavanje HDD-ova, sigurno bi se pojavila makar jedna tužba na njihovoj adresi.
2. Ne bih se složio, barem što se vladanja materijom tiče.
3. Ako je to cena koju moram da platim da bih izrazio svoje mišljenje ovde, mislim da je mala.

Pozdrav, Miloše!
*ako ti je to pravo ime...

Pozdrav i tebi
*Da, jeste.

Dalje, što se tiče tvog "problema"

Reinstaliraj Windows. Ali ne koristi instalaciju koju si već koristio, već uzmi CD od nekog drugog.
Proveri šta si sve od drajvera instalirao. Ako imaš neke AHCI ili IDE kontroler drajvere instalirane, vrati Windows default...

auh multiquote... why, oh why...

Auuu ala je ovo otišlo u pogrešnu stranu. Koje kamenovanje moderatora... Carnage, zašto misliš da moderator mora SVE da zna? Gde si pročitao tu definiciju moderatora? Njegova primarna uloga (pored nekog osnovnog znanja jel) jeste da svoje slobodno vreme koristi za uređivanje (moderisanje) foruma, a ne za odgovaranje na sva moguća pitanja. Jasno je da ne može svako sve da zna, pogotovo ne u IT svetu, tako da tvoje omalovažavanje njegove titule nije na mestu.

Ne znam kako do sada nisi dobio opomenu jer da sam ja na mestu Nemanje odavno bi je dobio, samo zbog prosleđivanja privatne poruke u javni deo. Pa nije li sam naziv "privatna poruka" dovoljan da objašnjava svoju primarnu ulogu?

Ovo sve izgleda jako loše jer liči kao da čekate bilo koju grešku moderacije (jer ste svi vi bezgrešni) pa da ospete paljbu po njima. Zbog čega? Zbog naziva teme cela ova rasprava? Naziv se promeni sa dva klika ako je samo to problem.

Auuu ala je ovo otišlo u pogrešnu stranu. Koje kamenovanje moderatora... Carnage, zašto misliš da moderator mora SVE da zna? Gde si pročitao tu definiciju moderatora? Njegova primarna uloga (pored nekog osnovnog znanja jel) jeste da svoje slobodno vreme koristi za uređivanje (moderisanje) foruma, a ne za odgovaranje na sva moguća pitanja. Jasno je da ne može svako sve da zna, pogotovo ne u IT svetu, tako da tvoje omalovažavanje njegove titule nije na mestu.

Ne znam kako do sada nisi dobio opomenu jer da sam ja na mestu Nemanje odavno bi je dobio, samo zbog prosleđivanja privatne poruke u javni deo. Pa nije li sam naziv "privatna poruka" dovoljan da objašnjava svoju primarnu ulogu?

Ovo sve izgleda jako loše jer liči kao da čekate bilo koju grešku moderacije (jer ste svi vi bezgrešni) pa da ospete paljbu po njima. Zbog čega? Zbog naziva teme cela ova rasprava? Naziv se promeni sa dva klika ako je samo to problem.

Naziv je bio itekako veliki problem, a vidim da ti temu guras u pogresnom smeru baveci se advokaturom, ako nemas sta vezano za temu da kazes, onda ne moras da spamujes i da u istoj poruci konstatujes kako se udaljavamo od teme. @Carnage je bar dao neki prdlog, iako je bio i ostar, uzgred i izazvan je. @SirNemanjapro je napisao da ga je zamolio, a iz prikazanog se vidi da ga je uslovio(ucenio ili uzmite kako vam volja). Ovde bi trebalo jedan drugome da se izvine za takav ton komunikacije i da se nastavi sa resavanjem problema( koji i nije problem).

@SirNemanjapro ako si skinuo sentinel i proverio ono sto sam predlozio, probaj da pokrenes i random seek test i reci nam da li je to to krljanje koje ti cujes, ako je to problem onda ti se definitivno delovi ff nalaze rasuti po hdd-u u dosta fragmenata, pa iako je disk defragmentovan, delovi ff su razbacani. Odradi i onaj moj drugi predlog, pa nam javi sta se desilo posle toga. Naravno probaj sve to i na ff 3.6(ako se i kod njega cuje krljanje).

Pozdrav

FF 3.6 instaliran pre dva dana, čini mi se. :) Isto se ponaša. Hvala na savetima, pokušaću da ih primenim, pa ću javiti rezultate.

Evo, da pokusam da pomognem...

Kod mene na firefox 3.6 (a i svim prethodnim serije 3), kada ga prvi put startujem javlja se izuzetno iritirajuci zvuk drljanja hard diska (WD500gb)... Svako sledece pokretanje je tiho...

Na svim ostalim (opera, chrome, safari) ovo se ne desava. Zakljucak je da je ovo "native" za seriju 3 firefoxa i da se ne moze mnogo uciniti po tom pitanju.

I jos, isti zvuk stvara avast kad radi full scan :mad:

Pozdrav

Da li neko može da mi kaže sta može da bude problem. Ne znam ni da li pitanje odgovara ovoj temi, ali mi je pomoc hitno potrebna. Odjednom su mi se smanjila slova i zamutila se slika i ne znam sta je u pitanju. Znam da je pitanje malo smesno, ali bih bila jako zahvalna onome ko mi kaže o čemu se radi i kako može problem da se resi, jer stvarno ne znam do čega je. Unapred hvala i molim vas bez smeha.

Pritisni kombinaciju tastera Ctrl+0 (nula).
Ctrl++ (plus) povećava
Ctrl+- (minus) umanjuje

Da li si rešio problem?

Vrh Dno