Šta je novo?

Firefox 3.7 - Najava

da ne pominjem da su tabovi došli iz opere. speed dial takođe. a bogami ono što je meni najviše nedostajalo kod ffa je "paste and go". Da, opera 10 bi po nekim najavama trebalo da bude 100% uspešna kada su u pitanju učitavanja strana.

Pa i nije bas opera izmislila tabove, ipak su izmisljeni par decenija ranije, a nije ih ni prva koristila u web browseru:

Tabbed History. The first browser to offer tabbed browsing was InternetWorks, developed by Booklink Inc., and winner of the Comdex show's Rookie of the Year Award in 1994. The program was renamed GNNworks the following year when it was bought by AOL and incorporated in their online client. (The same development team then went on to develop AOL's Instant Messenger application.)

The next known browser with what it called "dynamic browser tabs" was Simulbrowse, now called NetCaptor, released by Adam Stiles on January 3, 1998. The Amiga browser IBrowse introduced tabbed browsing in 1999. The browser Opera V4 introduced tabbed browsing in 2000 (Opera had earlier introduced the multiple document interface enabling cascading and tiling of browser windows).

For some reason Internet Explorer and other browsers did not immediately appreciate this innovation, and the next known browser to offer tabbed browsing was Mozilla in 2003, followed by Apple's Safari. However, once it became a discriminator, everyone had to have it, and by 2005 most browsers supported tabbed windows of some kind.
http://www.livinginternet.com/w/wa_browser_mult.htm

@Gargoyle
Svi se trude da komande zauzmu sto manje mesta a i ekrani nam sada idu u sirinu tako da je bolje sve natrpati u jednu dugacku liniju nego da zauzima veci prostor po visini.

Slažem se ja oko toga, ali onda dajte neka bude customizable button kao i svi ostali dugmići, pa ako mi to treba staviću ga. Stvar je u tom što tog toolboxa nije ni bilo, ali napravio Google, i onda se isto to pojavljuje u 2 konkurentska browsera odmah u sledećoj verziji, i to tako sa otprilike istim ikonicama i na istom mestu. Jadno nekako. Znači FF se do verzije 3 zvanično "ložio" na Vista interfejs, pa smo dobili ono debilno veliko plavo BACK dugme, i sad ja na XPu gledam tu papazjaniju i plačem. Sad se u 3.7 zvanično loži na Google Chrome. Aman bre, pa smislite nešto svoje, a dobro.

Kad već pomenu vertikalu kod GUI-ja, Microsoft se gadno primio baš na to sa onim nesrećnim nestajanjem/pojavljivanjem File Menu-ija, kako kod IE8 tako i kod cele Windows Live serije programa. Znači veću glupost nisam video od onog skrivanja pola stavki iz menija u Office-u. Ja to kad vidim meni proizvođač jasno govori "da da ovaj program ima još raznih funkcija i mogućnosti - al neću da ti ih pokažem, a ti vidi šta ćeš". Ribone bolje da ne spominjem. Ja office 2007 NE MOGU da korisnim zbog toga. A ideja je još i ok da su nam dali da to lepo customoziramo, lepo, a ne kako jesu. E to je bruka.

Slažem se da GUI mora i treba da pretrpi izmene, ali valjda na bolje, a ne da nas unazađuju. I glavna i osnovna stvar, šta god da rade, neka naprave DOBRU osnovu, i onda neka daju korisniku mogućnost lične customizacije. GUI je veoma važna stvar, i džaba dobar program ako ima neupotrebljiv GUI.

Poslednja izmena:
Добро, одосмо далеко ван теме, али Ribbon интерфејс је, по мени, највећа иновација на пољу софтвера у последњих неколико година.

Ono sto sa Operom dobijamo u paketu je apsolutno dovoljno za surf i download

Tebi, da.

Nama koji nije dovoljno, nemamo izbora već da koristimo Firefox. Što je neki način i šteta, jer mi je muka of bugova u Firefoxu, svaka nova verzija donosi nove bugove.

I tako, malo po malo, pokušam da se prebacim na Operu, što obično traje jedno 5min jer mi nedostaje milion opcija koje imam u Firefoxu.

Minja je napisao(la):
ima addonova koji dodaju nesto sto Opera ne moze

Tu si potpuno u pravu.

Što se mene lično tiče, ima jedno 10+ add-on sranjca koje Opera nema, i zbog toga ne pada mi na pamet da je koristim. Pomislio sam da pošaljem neki mail likovima koji pišu Operu da im objasnim šta treba da urade da naprave browser koji ne deluje kao da je iz 1999, ali računam, ako nisu napravili Operu kako treba u 9 verzija, neće ni u 10-oj. ****ga.

Ne zelim da kazem da niste u pravu , niti da se ne slazem sa vecinom vasih stavova
Ali mi nije jasno zasto tolika doza kritike
Jer , svaki program evoluira i razvija se
Pa ne moze bas svaka nova verzija da donese neke promene koje mi ocekujemo
I logicno je da mu treba vremena da se i dosta toga isfiltrira i u praksi medju milionima korisnika pokaze kao dobro ili lose
Takodje , u vezi sa tim sto se kao nesto kopira > pa shvatite to prosto kao trend , trenutnu modu
Sam interfejs pa cak i aero je nesto sto od skora , relativno , postoji
Ako se pokaze kao dobar , ostace . Ako ne vec ce ga nesto novo zameniti
Novo , bolje i lepse
Kao i uostalom sve drugo
Nasto slicno kao kod automobila , da su skoro svi proizvodjaci poceli da stavljaju LED svetla !!!!!!! I to bas cool izgleda
Meni ne smeta sto audi kopira mercedes , ili ford toyotu .

U vezi sa resursima > ako podjemo od predpostavke da se sve cesce koriste x64 sistemi ,i da ce tada neki minimunm biti 4 GB RAM-a
pa sta je tada 100 MB memorije
Iz mog ugla nista
Ja imam 6 GB RAM-a i zaista ne vidim neku razliku . Iako imam uvek po 5-6 tabova + 12 addon-a instaliranih .
Tako da tu tromost nisam primetio , zaista
Na kraju krajeva , i logicno je da se trosi sve vise resursa na ustrb trenutnog izgleda i samih poboljsanja
I to ne samo u FF
I to je ok , po meni . Neka trosi , ali neka radi sve brze i bolje

Ali , kako god , koji ce program i kada biti bolji ne znam
Znam da onaj koji bude bo najbolji da cemo ga verovatno svi koristiti
Mada , sve su to sada samo finese
I raduju me uvek novine i izmene

I hvala bogu da postoji i Opera i Chrome i Safari i Explorer i ostali ......
Tada se svi mnogo vise trude da budu jos bolji
Nama bolji

:type:

Mislim da bi trebali malo da se pozabave malo sa nacinom na koji radi cache u FF a ne samo fancy izgled. U FF mi najvise smeta sto prilikom "nasilnog" gasena FF u mom konkretnom slucaju nestanak struje FF nije u stanju da ucita stranice iz cache-a nego mora ponovo da ih ucitava sa neta sto za mene predstavlja napor jer korisim dia-up.

U operi me nervira sto ima problema sa pojedinim forumima pa nekad novootvorenu stranicu moram da refreshujem da bi mogao da napisem post itd...

Cim se pojavi neki adblocker za Google Chrom u fazonu adblockera za FF odmah prelazim na njega :)

Pa i nije bas opera izmislila tabove, ipak su izmisljeni par decenija ranije, a nije ih ni prva koristila u web browseru:

http://www.livinginternet.com/w/wa_browser_mult.htm

khmn, da, ispravljam se. Ja sam mislio da je prvo opera koristila tabove, ali očigledno nije tako. poenta je da je opera unela mnogo novina u browsere koje su posle prihvaćene od strane konkurencije. Tabovi možda nisu izmišljeni u operinim laboratorijama (!) ali jesu uvedeni zato što su se pokazali kao korisni i neophodni - baš preko opere, koja je svojevremeno bila jedina prava konkurencija IEu (po brojnosti korisnika).

A koji brouzer je bolji zavisi od korisnika. Meni je ff bio koristan zbog toga što sam na poslu imao na svim kompovima instaliran ff, a ne operu, a mrzelo me da svaki put kad promenim komp instaliram i podepavam brouzer. onda sam se vremenom navikao. ali sada više nema potrebe za tim, a ff je postao ubojica resursa zbog "curenja memorije", pa sam prešao na operu ponovo. i ne samo da ne koči na starijim računarima, nego baš primetno brže učitava stranice. a to je ono što mi se oduvek svidjalo kod opere.

nego, baš me zanima koji su to pluginovi za ff koji fale operi. tj. koja je to funkcionalnost ffa koju nema opera. stvarno me zanima, nisam zlonameran nego me buni to što ja koji sam se selio sa brouzera nisam nikakve manjke primetio.

Drugi je BBcode koji sluzi za editovanje tagova prilikom pisanja postova na forumu, jer neki forumi ne nude mini toolbar za promenu taga na selektovanm textu.

Da li ovo moze u Operi?
Da li ovo nekom treba?

Naravno da treba, i naravno da moze u operi: http://www.pallab.net/2006/04/12/extending-opera-the-ultimate-guide-to-customizing-opera/

ima i nekoliko jednostavnijih resenja za istu stvar, ali ovde ima jos nekoliko resenja koja ne verujem da vecina korisnika zna

FF je ok, samo kad mu ne bi trebalo 9 minuta da se podigne..

Ili da updateuje firefox posto je verzija 3.5 imala taj bug na nekim kompovima.

koristim ff na tri mašine.
mašine su dobre (jedna čak ujeda koliko je dobra) ali..na sve tri ff se jako sporo diže.

kada pokušam da je update, dobijem odgovor da koristim poslednju verziju.

a da šou bude veći, upravo sada sam primoran da ovo pišem sa IE (kojeg nisam dizao skoro uopšte) jer mi se ff ugasio sam od sebe, sa sve porukom da ga restart, start previous session isl..(i sve sam to pokušavao i ništa)
nemam pojma o čemu se radi, ali kad god mi se ovako desi dođe mi da ga momentalno deinstaliram i ubijem za sva vremena.:wall:

Slabo to ujeda ako podizanje traje 9minuta. :p

ma mislio sam da "ujeda" u odnosu na tu tvoju mašinu :p

bez zezanja..mnogo se nešto misli kad treba da ga probudim
evo sad sam nešto gledao u default-u, pa sam dečekirao ono gde se on pita da li je default browser i to..

vidim da na netu mnogo njih ima isti problem
možda ne voli Vistu, šta li je..

Jel ovo zvanicna verzija (3.7)?
Nema je na update-u :(

Da si citao kao sto nisi shvatio bi da je ovo samo nacrt...

Da si citao kao sto nisi shvatio bi da je ovo samo nacrt...

Cek cek cek, po nazivu threada svako normalan ce pomisliti da je izasla verzija 3.7 jer nigde nije navedeno TP ili "nacrt" ili uskoro...obicno kada ovako direktno pise nesto za naziv samog topica svi podrazumevaju da je verzija izasla, i ja sam pomislio isto jer je 3.5 2x sporija sto ce reci 3x neupotrebljivija od 3.0

Cek cek cek, po nazivu threada svako normalan ce pomisliti da je izasla verzija 3.7 jer nigde nije navedeno TP ili "nacrt" ili uskoro...obicno kada ovako direktno pise nesto za naziv samog topica svi podrazumevaju da je verzija izasla, i ja sam pomislio isto jer je 3.5 2x sporija sto ce reci 3x neupotrebljivija od 3.0

Dobro bre ljudi jel vi znate da citate? :) Procitas prvih 5 postova i shvatis da je to nacrt a ne gotova verzija spremna za instalaciju.

Koji si ti smarac i namcor... :wall:

Ako ne citas prethodne postove pre svog postovanja, onda si ti za ban jer ne umes da koristis forum, i ponasas se u skladu sa civilizovanom (ne samo forumskom) komunikacijom.

Verovatno kada vidis temu sa nazivom:"Treba mi pomoc", krenes da nudis viagru, jer si ti, avaj, pretpostavio da je ta pomoc potrebno. A u vezi teme "Leopard na PC-u" si krenuo da Googlas telefon Vuka Bojovica.

Poslednja izmena:
Ako ne citas prethodne postove pre svog postovanja, onda si ti za ban jer ne umes da koristis forum, i ponasas se u skladu sa civilizovanom (ne samo forumskom) komunikacijom.

Verovatno kada vidis temu sa nazivom:"Treba mi pomoc", krenes da nudis viagru, jer si ti, avaj, pretpostavio da je ta pomoc potrebno. A u vezi teme "Leopard na PC-u" si krenuo da Googlas telefon Vuka Bojovica.

Prvo interesovalo me da li je Firefox 3.7 zaista izasao a ako jeste da li su ispravljeni nedostaci koji su ga mucili. Drugo, slizavanje sa moderatorima nikada nikome nije donelo nista dobro.

To se nije videlo iz tvojih postova...

A sledeci put cu na PM, da me ne optuzujes kako mi ispada jezik iz usta :d .

Da i ja izjavim nesto. Mislim da sam zasluzio jer sam procitao sve tri strane vasih komentara o FF, O, IE i Cr. :d

Od novih verzija FF ocekujem da se podize brze jer se aktuelna, 3.5.2 podize zaista sporo (imam noviji komp). Nakon restarta racunara se podize katastrofalno sporo, kasnije u toku koriscenja je bolja situacija. Takodje, malo ustede resursa ne bi bila na odmet.

Operi nemam sta da prigovorim, osim sto ne mogu da instaliram Google Preview kao u FF. To mi stvarno nedostaje.

Chrome nema mouse gestures sto me sprecava da ga uopste i koristim. Mislim da ko se jednom navuce na mouse gesture posle ne moze bez toga, kao sto ne moze bez Total Commander-a ili nekog slicnog file management programa.

Vrh Dno