Šta je novo?

Firefox 3.7 - Najava

kimi

Čuven
Učlanjen(a)
28.08.2000
Poena
770
Mozilla predstavila izgled Firefox 3.7 pretraživača

Podstaknuta velikim interesovanjem korisnika za najnoviju verziju Firefox 3.5 Internet pretraživača, Mozilla je predstavila izgled buduće, Firefox 3.7 verzije. Prve fotografije prikazuju “mockup” izgled radne verzije pod Vista/Window 7 Aero okruženjem ali i pod Windows XP OS-om bez uključenog “staklastog” efekta prikaza desktop radne površine. Ukoliko Mozilla ispuni obećanja koja se mogu videti sa ovih probnih ekrana, Firefox 3.7 će izgledati prilično lepo i znatno svežije u odnosu na postojeće verzije. To se posebno odnosi na Aero okruženje gde transparentnost dugmića uz pomoć efekta senki daju novi 3D izgled koji je mora se priznati prilično atraktivan. Što se tiče korisnika koji ne koriste Aero vizuelna poboljšanja i dalje vam je na raspolaganju novi raspored komandi koje su logičnije raspoređene a prisutan je i 3D efekat. Za Windows XP korisnike tu je i nova šema boja za okvire koja osvežava radno okruženje što je još jedan dokaz brige Mozille za XP korisnike. Pored izgleda Firefox 3.7 će doneti još mnoštvo poboljšanja a spominje se i prelazak na 64-bitnu platformu!

LinkClick.aspx

izvor

deluje lepo, ali bih mogao reći da je primetan uticaj novih (verzija) browsera poput chromea, safarija i pomalo čak i opere.

jedino pitanje koje mi se nameće, jeste koliko će ova grafička "unapređenja" koštati resursa? već sad je firefox troma debela lisičetina koju ker bez jedne noge može da u`vati, а sa aerom, biće agilna koliko i lisica oko vrata neke babetine. :type:

Мени ово изгледа скоро идентично као Опера 10бета, што ме и не чуди, пошто је Firefox већ доста тога ископирао.

Lepo, jel ima neki info, kako ce izgledati pod Linuxom i Mac-om? I zasto je tema u windows aplikativni software, kad je firefox malo siri od toga?

Poslednja izmena:
Looking sweet, thats for sure, performanse cemo da vidimo...

Poslednja izmena:
What's with people and transparency? :wall:

Ljudi taj interfejs nije toliko bitan. Dosadasnji interfejs je bio jednako dobar, mnogo vaznije su performanse tog browsera i kako ce se ponasati sa gomilom plaginova (i da li ce nam trebati 10 plaginova da bi bio kao Opera).

Možda neko koristi Firefox baš zato što nije Opera. ;)

Svakako ce biti potrebno bar pet-sest pluginova da bi stigao operu po broju ponudjenih funkcija. Kada pomislim da je Opera spakovana u manje od 10 MB..a ubedljivo je najkompletniji browser i najlaksi. Firefox je postao cudoviste koje prozdire resurse caki bez add onova, a sa njima je blagi uzas. Kome trebaju efekti aero/translucency i sl shit... Brzina, kompatibilnost i lakoca - to se racuna.. nesto je Firefox na krivom putu rekao bih. Razne memory leakove necu ni da pominjem - koristim sada Firefox samo u krajnoj nuzdi moram da priznam.

Koje su to tako potrebne funkcije za jedan browser koje firefox nema a opera ima?

A ja ne razumem za sta vama sluzi browser, za kuvanje kafe ili surfovanje, download i tako to.....

Šta ste se uhvatili za aero/transparency kada je to najmanje bitna stvar :)

Evo kako će to izgledati na XP-u:

FireFox-3.7-XP-Combined-001.jpg

Ili sa ugašenim aerom na visti/sedmici:

Firefox-3.7-Vista-NoAero-001.jpg

@Minja: Pa sad koliko opcija ima Opera a koliko Firefox, manje -vise.... Ali ja trenutno koristim Operu 10 Beta 2 i stvarno sam prezadovoljan, a Firefox nemam ni instaliran.... Kad mi treba zamena za Operu, koristim IE 8, koji je takodje dosta poboljsan

Firefox има скоро све опције које има Опера, само што је Опера иновативна и редовно убацује ствари које касније постају стандард, а FF копира најбоље идеје од других, и да није људи који праве (стварно одличне) додатке за програм, ја не видим како би FF био бољи од Chrome-а, поготово кад се узме у обзир његова величина.

AddOns za FF su njegova prava snaga. Nije mi jasno kada neko kaze da je mana to sto moras staviti neki addon u FF da bi postigao neku funkcionalnost. Pa Addoni su bas zato i napravljeni. Napravi browser po zelji.

Npr.. meni veoma koristan addon je za forume.. resizable textarea. Ovo poljeu kome kucam odgovor mogu da resajzujem po zelji. Neki forumi (kao bench) nude mogucnost povecanja prostora ali neki ne. Ovaj addon to resava na svim forumima.

Drugi je BBcode koji sluzi za editovanje tagova prilikom pisanja postova na forumu, jer neki forumi ne nude mini toolbar za promenu taga na selektovanm textu.

Da li ovo moze u IE8?
Da li ovo moze u Operi?
Da li ovo nekom treba?

Ja mogu da odgovorim na trece pitanje.. treba onima koji su aktvini po raznim forumima, a obicnom korisniku verovatno nikada nece zatrebati.

Da li ove mogucnosti treba da idu u core browsera?
Ne treba.

AddOns za FF su njegova prava snaga. Nije mi jasno kada neko kaze da je mana to sto moras staviti neki addon u FF da bi postigao neku funkcionalnost. Pa Addoni su bas zato i napravljeni. Napravi browser po zelji.

Npr.. meni veoma koristan addon je za forume.. resizable textarea. Ovo poljeu kome kucam odgovor mogu da resajzujem po zelji. Neki forumi (kao bench) nude mogucnost povecanja prostora ali neki ne. Ovaj addon to resava na svim forumima.

Drugi je BBcode koji sluzi za editovanje tagova prilikom pisanja postova na forumu, jer neki forumi ne nude mini toolbar za promenu taga na selektovanm textu.

Da li ovo moze u IE8?
Da li ovo moze u Operi?
Da li ovo nekom treba?

Ja mogu da odgovorim na trece pitanje.. treba onima koji su aktvini po raznim forumima, a obicnom korisniku verovatno nikada nece zatrebati.

Da li ove mogucnosti treba da idu u core browsera?
Ne treba.

Ne bi bilo ok da se tema pretvori u raspravu između onih koji koriste ff i neki drugi browser, ali sve što si rekao stoji, osim što funkcionalnost ff sa adonima nije ekskluziva. Operu možeš da namestiš da to isto radi (verovatno, mada nisam probao) a jedini njen problem je što ima sve. Da, ima i torent klijent i download menager i email i chat klijente... što realno ne treba svima, a i većina ljudi koristi standalone programe za te stvari. Kako je ona po performansama nekoliko puta bolja o FF kojem trebaju addoni da bi postigao taj nivo funckionalnosti ja ne znam. Ali znam da kada mi je ff počeo da jede 100MB u idle režimu da je dara prevršila meru. Postao je way to clumsy and fat za moj ukus.

deluje lepo, ali bih mogao reći da je primetan uticaj novih (verzija) browsera poput chromea, safarija i pomalo čak i opere.

jedino pitanje koje mi se nameće, jeste koliko će ova grafička "unapređenja" koštati resursa? već sad je firefox troma debela lisičetina koju ker bez jedne noge može da u`vati, а sa aerom, biće agilna koliko i lisica oko vrata neke babetine. :type:

Trebalo bi ga zvati FireHog...uzima puno CPU vremena cak i sa 2-3 osnovna addona. Ako chrome 3 bude imao iole pristojne pluginove, bice bye bye ff.

Мени је Firefox био занимљив на почетку, јер су успели да заинтересују људе да учествују у изради додатака, и то је стварно нешто што нико други није успео ни приближно добро да емулира. Али, чињеница је да од тад не уводе скоро па ништа ново, већ само копирају Chrome и Opera-у. Поготово је са новим изгледом постало провидно. Значи, идентично Опери, само са Аером.

Ја користим Оперу, али волим кад постоји избор, кад је што више одличних програма на тржишту, тако да бих волео да видим и Firefox који је мали и лаган и који има и неке мало напредније опције без додатака. Волео бих да видим и Оперу која може све стране да отвори нормално, да ми не треба IE "за сваки случај", да Explorer није толико шупаљ и да Safari и добије понеку опцију, сем тога што феноменално изгледа. А Chrome... То је Google, не сумњам да ће доминирати за 5 година.

Ono sto sa Operom dobijamo u paketu je apsolutno dovoljno za surf i download a da ne smara racunar. Firefox je u goloj verziji jedno veliko nista i na nivou je IE 6 po funkcionalnosti manje vise. Sa add-onovima kojih ima zaista odlicnih tek stize Operu (ok ima addonova koji dodaju nesto sto Opera ne moze ali meni to u sustini i ne treba ili resavam nekim drugim programom). sa svim dodacima je Firefox trom i zaista se vidno sporije podize od Opere. Memory leak Firefoxa je cinjenica a kako smo u danasnje vreme svi manje vise non-stop online i ne gasimo racunare a poneko ni browser to memory leak zna da bude solidan problem. Opera 10 beta 2 je za sada takodje dosta nestabilna u pojedinim slucajevima ali verujem da ce finalna verzija biti maksimalno utegnuta. Stos je u tome sto nova generacija browsera zapravo jako malo toga novog donosi osim poboljsane brzine pa se proizvodjaci da bi privukli potrosace dovijaju stavljajuci na raspolaganje neke tabbarove (preview stranice u Operi koji stalno stoji gore - kome to treba bas se pitam), aero/transl shit koji samo jede resurse i gomila drugih nepotrebnih "mazanja ociju". ono gde Firefoxu skidam kapu je kompatibilnost sa stranicama - tu bi autori Opere zaista trebali da porade jos malo. Neko je lepo rekao da je Opera najinovativniji browser - to je toliko tacno- opera je imala npr mouse gestures ili sidebar godinama pre svih ostalih tj firefoxa posto ni jedan drugi browser od aktuelnih i nema ekvivalentni sidebar jos uvek :). nema ga cak ni Firefox bez add-ona.

pozz,

M.

Ono sto sa Operom dobijamo u paketu je apsolutno dovoljno za surf i download a da ne smara racunar. Firefox je u goloj verziji jedno veliko nista i na nivou je IE 6 po funkcionalnosti manje vise. Sa add-onovima kojih ima zaista odlicnih tek stize Operu (ok ima addonova koji dodaju nesto sto Opera ne moze ali meni to u sustini i ne treba ili resavam nekim drugim programom). sa svim dodacima je Firefox trom i zaista se vidno sporije podize od Opere. Memory leak Firefoxa je cinjenica a kako smo u danasnje vreme svi manje vise non-stop online i ne gasimo racunare a poneko ni browser to memory leak zna da bude solidan problem. Opera 10 beta 2 je za sada takodje dosta nestabilna u pojedinim slucajevima ali verujem da ce finalna verzija biti maksimalno utegnuta. Stos je u tome sto nova generacija browsera zapravo jako malo toga novog donosi osim poboljsane brzine pa se proizvodjaci da bi privukli potrosace dovijaju stavljajuci na raspolaganje neke tabbarove (preview stranice u Operi koji stalno stoji gore - kome to treba bas se pitam), aero/transl shit koji samo jede resurse i gomila drugih nepotrebnih "mazanja ociju". ono gde Firefoxu skidam kapu je kompatibilnost sa stranicama - tu bi autori Opere zaista trebali da porade jos malo. Neko je lepo rekao da je Opera najinovativniji browser - to je toliko tacno- opera je imala npr mouse gestures ili sidebar godinama pre svih ostalih tj firefoxa posto ni jedan drugi browser od aktuelnih i nema ekvivalentni sidebar jos uvek :). nema ga cak ni Firefox bez add-ona.

pozz,

M.

da ne pominjem da su tabovi došli iz opere. speed dial takođe. a bogami ono što je meni najviše nedostajalo kod ffa je "paste and go". Da, opera 10 bi po nekim najavama trebalo da bude 100% uspešna kada su u pitanju učitavanja strana.

Uopšte uzev ta "mana" je sporeddna, i otprilike jedina je, a svi su se za nju uhvatili. Meni se nije dogodilo da stranica neće da mi se učita od kad koristim ovu betu (skoro sam prešao na nju sa ffa, a do pre dve godine sam bio na operi) a mislim i da kroz opciju da se opera identifikuje kao IE to zapravo nikad nije ni bio problem.

Meni samo nije jasno šta su se svi primili na te Chrome-ove ikonice sa desne strane, taj toolbox ili šta li je već. I Safari u verziji 4 su slovima prepravili da izgleda tako, a koji totalno NIJE tako izgledao pre. Sad valjda kakvo god gov*** napravi Google moraju svi. Svašta.

A ono veliko BACK dugme bolje da ne komentarišem.

Poslednja izmena:
Ono sto sa Operom dobijamo u paketu je apsolutno dovoljno za surf i download a da ne smara racunar. Firefox je u goloj verziji jedno veliko nista i na nivou je IE 6 po funkcionalnosti manje vise.
Bas si ga unazadio :)

da ne pominjem da su tabovi došli iz opere.
Po ovome je opera tek tri godine iza prvog browsera uvela tabove.

@Gargoyle
Svi se trude da komande zauzmu sto manje mesta a i ekrani nam sada idu u sirinu tako da je bolje sve natrpati u jednu dugacku liniju nego da zauzima veci prostor po visini.

Vrh Dno