Šta je novo?

Firebird vs. MyIE2 :)

Koristio sam IE, Operu 5, zatim IE2 je bio otkrovenje, a vec duze koristim Firebird....

Jako je tvrd, ali mi odgovara... U renderu je u samom vrhu..

Dobar, VEOMA dobar...

ako sam dobro shvatio, firebird ne zahteva prisustvo IE, sto je vrlo pozitivno.

Firebird jeste browser (nova verzija Mozille), dok MyIE to nije vec je samo GUI za Internet Explorer.

DS9 je napisao(la):
ako sam dobro shvatio, firebird ne zahteva prisustvo IE, sto je vrlo pozitivno.
naravno: FB je "svedena" verzija, tj. "buduci naslednik" Mozille... MyIE2 samo dodaje IE-u sve ono sto mu nedostaje, pa se tako dobija kompatibilnost IE-a sa osobinama i mogucnostima FB-a, Mozille i Opere...

Delimir lepo rece, a i ovaj se bas i nije potrudio da potrazi ekstenzije za Firebird pa da onda poredi sta je bolje, tako da i nije bas objektivan. A ono sto IE-u nedostaje ne moze mu dodati novi GUI, mada o ovome smo vec pricali. Takodje promenjena je ideja da se ukine Mozilla Suite, do daljeg ce se ipak razvijati zato sto su neke kompanije tako trazile.
Inace u ponedeljak izlazi Firebird 0.8, ono sto sam ja primetio po dosadasnjim beta verzijama mnogo je brzi.

Nekako, pri korishcenju se stiche utisak da jednostavno "guta" stranice bez pardona....josh kada mu se doda flash ( sa kojim apsolutno ne gubi na stabilnosti), dobija se pravi machina.

Jednostavno, svaka preporuka
:boom:

checkmate je napisao(la):
1. ono sto IE-u nedostaje ne moze mu dodati novi GUI

2. u ponedeljak izlazi Firebird 0.8, ono sto sam ja primetio po dosadasnjim beta verzijama mnogo je brzi.
1. kako ne? pa, MyIE2 i Avant, npr, pokazuju da moze!

2. pa, sporiji ne moze biti :D to i jeste najveci problem svih Mozilla...

Kao sto sam i prosli put rekao problem IE browsera je engine ne GUI, a i MyIE i Avant su samo skoljka za IE6 engine. Na Windowsu meni Firebird nije nista sporiji od IE, sem pri startovanju jedva primetno ali to nema veze sa samim browserom.
Zoni jel ti ucestvujes u programiranju MyIE-a kad ga toliko branis i velicas, mislim dobra je stvar ali ima i drugih dobrih stvari na polju browsera, u stvari ima ih toliko na svim platformama da svako moze da nadje sta mu odgovara. Evo jedan clanak koji kaze zasto IE ne valja, i to je moj primarni argument protiv njega. Da se razumemo ja ne ocekujem da ces ti preci na Firebird ali moras priznati da ga vredi probati kao i MyIE pa kome se koji svidi. Meni se uvek cini da ti ovakvim thredovima hoces nama koji ne koristimo MyIE da kazes kako smo glupi sto ga ne koristimo.

ZoNi je napisao(la):
...

1. kako ne? pa, MyIE2 i Avant, npr, pokazuju da moze!

2. pa, sporiji ne moze biti :D to i jeste najveci problem svih Mozilla...

Zoni Mozilla nije pisana za racunar od pre pet godina. Kod mene na XP3200+, FX5900 i Raid0 (Strippe) sistemom diskova Mozilla prosto leti...I sada ja mogu da *****m ovde kako je Mozilla ultra-brz browser? Ne mogu, jer moja masina nije prosecna. Prosek danas, po podacima sta se prodaje kod dilera, je 1800+/2000+ (sta ima na lageru), Maxtor 40 GB HDD, FX5200/R9200. Na takvoj masini Mozilla ce raditi i vise nego dobro. Tebi je komp zastareo, pa ti zato Mozilla ne radi, ne zato sto je ona sama po sebi spora ili sta ja znam...

Inace, prava moc tog browsera dolazi do izrazaja kada mu dodas razne pluginove sa npr. Mozdev portala. Npr. ja sam sinoc nasao plugin koji dodaje ikonicu na kojoj je Linux Pingvin. Otvoris sajt, kliknes na Pingvina i dobijes podatke koji softver tera server na kome je hostovan sajt koji si otvorio. Mozda nije korisno, ali je zanimljivo... Postoji i Google toolbar, pop-up blocker je tu po defaultu...

Imas gomilu stvari i mogu da potpisem da ne postoji ni jedna stvar koju moze taj MyIE, a da ne moze Mozilla. Cak Mozilla moze i vise - to je 100% sigurno. Druga je stvar ako neko nema zivaca/znanja/mogucnosti da se zeza sa kastomizacijom browsera pa zvekne default instalaciju. Da ne spominjem da je Mozilla daleko graficki bolje odradjena, ali recimo da je to subjektivno (mada je kvalitet MyIE temica, po mom skromnom misljenju, los...).

Ja licno sam na Mozillu presao onog trenutka kada sam nasao opciju da srednjim dugmetom otvara u pozadini u novom tabu link. Npr. Benchmark forum je u glavnom tabu, kliknem na pretragu, izadju linkovi i samo isklikcem srednjim dugmetom na zanimljive teme, a one se u pozadini otvaraju u novim tabovima koji ne preuzimaju fokus vec ostaju u pozadini. Odem offline, procitam sve threadove i to je to. Mozda to moze i Opera, MyIE, ali nisam siguran. Sa Internet Explorerom je to nocna mora i odavno ga ne ukljucujem ni pod razno...

1. problem IE browsera je engine ne GUI

2. MyIE i Avant su samo skoljka za IE6 engine.

3. Da se razumemo ja ne ocekujem da ces ti preci na Firebird ali moras priznati da ga vredi probati kao i MyIE pa kome se koji svidi.

4. Meni se uvek cini da ti ovakvim thredovima hoces nama koji ne koristimo MyIE da kazes kako smo glupi sto ga ne koristimo.
1. moguce... ja ne smatram da engine IEa ima neke bitne probleme...

2. da, ali dodaju zaista gomilu sitnica, koje nedostaju samom IE-u...

3. ali, ja FB koristim od verzije 0.2... I sada imam 0.7, a skinucu i novi cim se pojavi... bas kao sto imam i Mozillu... a da li vredi probati ga? Apsolutno!! :D zar nisam rekao u prvom postu: "zaista mislim da je pred Firebirdom svetla buducnost"? a ja to mislim stvarno! (ranije, kada sam koristio Netscape 3, jednom sam nekome rekao da mislim da ce IE4 biti super... svi su se smejali, ali su posle par meseci koristili IE! isto tako, postoji realna mogucnost da ce u nekoj doglednoj buducnosti FB biti bolji od kombinacije IE+nprMyIE2 ili Avant... sada, FB JESTE definitivno bolji od pure IE - tu nema diskusije...

kada bih morao da biram izmedju FB, Mozille, Opere ili IE (sam IE!), redosled bi bio ovakav: 1. Opera, 2. FB, 3. Mozilla, 4. IE... dakle, IE meni izgleda kao "temelj" za dobar browser, a ovi add-oni predstavljaju preko potrebne zidove i krov ;) medjutim, ja sve ovo posmatram kao obican surfer: meni je bitno da se sto vise strana na Netu prikaze kako treba... u ovom trenutku, to jedino moze IE... takodje, trebaju mi sve one super zanimljive "dzidza-bidze" iz Opere i Mozille... kombinacija te dve zelje, po mom misljenju, jeste IE+shell (a najbolji shell, opet po mom misljenju, jeste MyIE2...)

4. nikako! pa, ni ja ga nisam oduvek koristio, niti cu ga koristiti zauvek!

@ delimir: naravno da i MyIE2 moze da srednjim tasterom (tockicem) otvori link u novom tabu (i ja isto radim sto i ti sa forumima :) )

Znaci slazemo se da je za svakoga najbolje da proba sve gorepomenute pa sta mu se dopadne.
IE engine-u fali veca podrska za CSS. Sa surferske tacke gledista to i nije toliko bitno ali za developere je mnogo lakse i vece su mogucnosti ako se radi preko doticnog. Jos fali i puna podrska za PNG format, a tu su i bagovi koje Microsoft treba moliti da ispravi, stvarno mislim moliti, ljudi su pisali peticije pa su bagovi ipak ostali.
U principu ja koristim Firebird zato sto radi i na Linuxu i na Windowsu pa mogu isti browser da koristim u oba, a i svidja mi se jednostavan izgled doticnog, od ekstenzija koristim jedino Web Developer i povremeno WML browser, ako nekog zanima ovde ima kompletan spisak svih ekstenzija. Ali koristio sam svasta pre toga i sigurno cu i ovog menjati ako pocne da mi smeta.

Znaci slazemo se da je za svakoga najbolje da proba sve gorepomenute pa sta mu se dopadne.
IE engine-u fali veca podrska za CSS. Sa surferske tacke gledista to i nije toliko bitno ali za developere je mnogo lakse i vece su mogucnosti ako se radi preko doticnog. Jos fali i puna podrska za PNG format, a tu su i bagovi koje Microsoft treba moliti da ispravi, stvarno mislim moliti, ljudi su pisali peticije pa su bagovi ipak ostali.

Molim te objasni mi samo jedno - kako bre sa surferske strane nije bitna podrska za CSS... Pa bitna je nego sta je nego bitna... Od toga direktno zavisi da li ces sajt koji je zasnovan na istom da vidis kako treba ili neces...
Tacno je da IE-u fale neke stvari, i tacno je da treba da budu ispravljene pod hitno.. Ali je isto tako tacno i da IE podrzava CSS lvevel2 poprilicno, i da u koliko se ne izvode neke "akrobacije" sa istim, strana se sasvim korektno izrenda u IE... Podrska za PNG gotovo i da ne postoji, odnosno PNG transparentnost se ne prikazuje korektno...

Sto se mene licno tice ja koristim Mozillu i MyIE, mada u glavnom ovaj prvi... Svidja mi se kako su resene neke stvari kod Mozille, ali mi se dopada i IE (narocito Flash Get plug koji je fenomenalna stvar)... Generalno Gecko je bolje odradjen endzin od IE-ovog... Mada je po mnogima Opera na prvom mestu kad je podrska standardima u pitanju, ali nju ne koristim iz principa.. Princip je prost i jednostavan - NIJE BESPLATNA... Znam mogli bi reci da me niko ne sprecava da je koristim sa za dz, ali da trpim onu banercinu (e to mi ne pada na pamet)... Pa pobogu kad su Mozilla, IE, Firebird i ostali browseri besplatni, ne znam sta se ovi liqovi prave pametni sa operom?!

Nekada bash zalim za DELETE tasterom koji je nekada postojao O:)

ZoNi je napisao(la):
...

pa, normalno! mislim da se to podrazumeva, zar ne?

necemo nikoga da bichujemo :whip ako hoce da koristi nesto drugo :boom:

Zvuci kao ono "niko ne sme da vas bije" :mrgreen:

Za prosecnog surfera nije bitno kako je uradjena strana, nece on da gleda u source, njemu je bitno kako strana izgleda, isto kao sto mu nije bitno da li je neki program napisan u C++ ili Delphi, vec mu je bitno da radi posao. Znacajan deo stvari koje se obicno rade pomocu CSS-a mogu da se urade klasicnim HTML-om ali treba mecku da rodis da bi ih uradio i kod je glomzan i neuredan. Na to sam ja mislio kad sam rekao da surferu CSS nije bitan, ustvari njemu nijedna tehnologija nije bitna sve dok je on zadovoljan kako stvari rade.
Tacno je da IE podrzava delimicno CSS2 ali je isto tako tacno da ne podrzava punu specifikaciju CSS1, a s obzirom koliko postoji ta specifikacija to je stvarno sramota, ali to ti je Microsoft, autisticno do kraja.
A sto se tice podrske za standarde obicno je Gecko vodja copora, mada i Opera nije daleko.

Ajd Jovo na novo...

MYIE nije specijalan, nov browser, to je samo josh jedan dodatak za IE. IE koji je busan kao sito i pun kojekakvih bagova, a da ne pricamo o tome da je drasticno sporiji od Opere, Mozille ili FireBirda.
Prica tipa "hoću da kažem, evo ja odskora, na Win, koristim MyIE2. Baziran je očigledno na IE, tj. istim .dll-ovima, ali izgleda malo drugačije (bolje) i ima bolje kontrole. Brzina mu je na prvi pogled makar ista kao IE, ako nije i malo brži..." pada u vodu. Hoce to... MyIE2 tera IE DLL-ove da rade brze... bicuje ih... smesno.
Siguran sam da MyIE ima fantastične mogućnosti, ali sve to pada u vodu jer je napravljeno oko tog nesrećnog Trident rendering engine-a. MyIE2 mozda kombinuje neke druge stvari, nevezane za rendering, ali budi siguran da kompletan rendering prepusta IE-ovim DLL-ovima, tako da... MyIE2 ne moze da renderuje brze od IE-a, stvar je jasna kao dan.

Sa druge strane imas Mozillu, Operu ili FB koji su iz verzije u verziju sve bolji i brzi. A ako neko kaze da Mozilla sporije i losije radi na *nix platformama nego na Win32, nema pojma - tim programera koji radi na Mozilli se bas najvise trudi oko WIn32 verzije i ona je brza nego na drugim platformama.

Dakle, MYIE tj IE je daleko od neke slave kada su tu FB, Mozilla ili Opera.

Za prosecnog surfera nije bitno kako je uradjena strana, nece on da gleda u source, njemu je bitno kako strana izgleda, isto kao sto mu nije bitno da li je neki program napisan u C++ ili Delphi, vec mu je bitno da radi posao.
apsolutno se slazem! koga briga sta je webmaster koristio, ako se stranica prikazuje lepo i bez problema?

@ kUdtiHaEX: pa, ko tvrdi da MyIE2 renderuje strane brze nego IE? ja to nikada do sada nisam cuo :eek:

nego, pade mi na pamet aluzija ne jednu Elvisovu kompilaciju: "95% IE-surfers can't be wrong" :beat:

vecina od tih 95% nezna ni da postoji nesto sem IE, ne znaju ni za MyIE, skoro sam coveku instalirao Operu (IE je prestao da ucitava stranice iz nepoznatog razloga pa je bilo prelazno resenje do reinstalacije Win-a) i on se odusevio zato sto je sarenija, nema on pojma u cemu je razlika izmedju doticnih ali mu lepo izgleda onaj sareni default skin, isto tako mu se mnogo dopao KDE kad ga je video kod mene, narafski trebalo mi je pola sata da mu objasnim da to nije Windows i da ne proizvodi samo Microsoft operativne sisteme. Edukujmo mase :)

I zato na nama drugovi lezi odgovornost da obrazujemo mase, i zato idite u narod i propovedajte o browserima na svakom mestu :D

Ništa meni nije jasna ta vaša priča o brzini browsera... :confused:
Pa usko grlo je brzina veze a ne brzina kojom browser iscrtava ekran ili šta već...

sto se brzine tice, recimo FB 0.7 prema 0.8 znacajno je povecana brzina reformatiranja strane ako promenis velicinu prozora, to se recimo vidi i kod iscrtavanja komplikovanih tabela na stranici, nazalost nemam nijedan link kao primer.
genijalna je ova Billbija :D

jddipqd je napisao(la):
Ništa meni nije jasna ta vaša priča o brzini browsera... :confused:
Pa usko grlo je brzina veze a ne brzina kojom browser iscrtava ekran ili šta već...

I da i ne. Objasni kako Firebird brze otvara stranice od IE6.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Objasni kako Firebird brze otvara stranice od IE6.
nema sta tu da se objasnjava: NE OTVARA ih brze... u stvari, obicno ih podjednako brzo otvaraju...

u stvari, znam za ovu stvar: ako strana ima velike i glomazne tabele, Opera bi trebalo da malo brze otvori stranu nego IE; ako na strani ima puuuno slika, IE bi trebao da bude brzi... Obratite paznju da sam koristio potencijala ("bi trebalo", "bi trebao"), zato sto cesto to "pravilo" ne vazi...

mislim da je i FB slican Operi u ovim slucajevima...

Nazad
Vrh Dno