Šta je novo?

Firebat T8 Pro Plus (recenzija)

Na žalost ništa o lan interfejsu...
Pročitah ovo sve i pregledah, ali ništa o lan interfejsu. Čak su na ovom opisu 1Gb lan priključci.
Za pfsense je jako bitno da je intel chip za nic-ove i nije svejedno koji. Realtek zna da zaglupi pod opterećenjem žestoko.
Zato pitam ovde vlasnike ovog uređaja šta Vam prijavljuje kao network card?
Konkretno ovaj sa 2x2.5Gb lanovima?
Na internetu svašta piše, ne piše baš to što me interesuje?
 
Ja sam prodao oba nažalost ali ako se ne varam bili su Realtek.
 
Ja sam prodao oba nažalost ali ako se ne varam bili su Realtek.
Ma odustao sam od ove varijante, uzeću neki hp sff što manji recimo prodesk 400 ili 600, oni imaju pcie x16 i pcie x4, dovoljno su mali da ih sakrijem da se ne vide, ubacim nic-ove kakve hoću, kasnije nadogradnje su moguće raznim karticama u zavisnosti od toga šta provajder da od modema i miran sam.

Čitam strana iskustva ljudi koji su ga pazarili za istu svrhu kao što bih i ja, i pokazalo se jako loše, oni koji su imali intel nic-ove, loše su implementirani, dolazilo je prvo do problema, a potom i do otkaza, tako da...koliko god primamljivo i lepo izgleda, nije za tu namenu, za neku normalnu upotrebu je sasvim ok.
Za korišćenje ove stvarčice kao rutera, intel i225 ili i226V koji idu u ove mašine su se pokazali očajno, da li zbog implementacije ili dob samog čipa, ali pfsense je ove čipove dovodio do limita, prvo počinje random ispuštanje konekcija na portovima, i na kraju do otkaza samih čipova.
Verujem da uobičajenim korišćenjem kao desktopa ne bi trebalo da bude problema, ali nije za pfsense. N100 je inače savršeno sposoban, čak i overkill, ali nic-ovi su problem.
 
Svi uređaji spomenuti u ovoj temi su jeftino smeće. Ma koliko primamljivo delovalo, ne bacajte novac na otpad koji je neupotrebljiv za bilo šta ozbiljnije !!!

Firebat, Chatreey, KingNovy, BebePC, TopTon, XCY... i milion drugih izmišljenih "brendova" dolaze iz iste fabrike. Ponekad se promeni izgled kućišta, nalepi se neki bezveze brend i cena se malo promeni. Svima je zajednički katastrofalno loš kvalitet, pregrevanje, kratak životni vek i odsustvo bilo kakve garancije.

Ako kupujete sa alija, postoji samo jedan proizvođač koji pravi pouzdane i kvalitetne mini pc uređaje a to je Yanling. Oni su OEM za dobro poznati Protectli, Thomas Krenn i iWillPC. Za ove uređaje postoji i zvanični open source coreboot BIOS ako je to nekome bitno. Cena je paprena, ali kvalitet, sigurnost i pouzdanost košta. Ko ne želi da daje toliko para, daleko će bolje proći sa nekim SFF polovnjakom sa oglasa koji se uz minimalno ulaganje i malo truda može pretvoriti u solidnu mašinu.
 
Ja se ne bih složio da su jeftino smeće. Ni blizu. Mislim da je izrada odlična za tu cenu i kome treba mali office PC ne treba da gleda dalje. Windows 11 radi fluidno, 4K playback radi fluidno, neke manje zahtevne igre. Ubuntu leti na njemu. Za 150-170e koliko izadje sa carinom pre bih uzeo to nego neki odvaljen polovan HP desktop PC sa oglasa.
Garancija sa Alia je svakako validna u slučaju otkaza, cimanje je slanje samo. A to što pričaš za pregrevanja, Firebat (i ostali drugi pod istim imenom) imaju odličnu malu turbinicu, em što je uređan gotovo nečujan pod opterećenjem em je jedva mlak. Zabrinuo bih se sa onim mini pc-evima bez aktivnog hlađenja.
Treba biti realan, 150eur je u današnje vreme kikiriki i za te pare se dobija odlična višenamenska i kompaktna spravica.
 
Složiću se da se ne slažemo i nebih dalje ulazio u diskusiju. Samo želim da upozorim ljude na osnovu ličnog iskustva.
 
Ja sam uzeo ovo a ne neki rabljeni thin client iz dva razloga:
1. potrošnja
2. veličina

Ali verujem da nije za 24/7 workload i da krepava pod tim uslovima.
 
Evo danas konačno i meni stigao T8 Pro Plus, verzija sa 16GB RAM i 512GB SSD-om, uzeo ga na AE za Spring Sale.
Skoro mesec dana stajao na carini, od 27.4. Nažalost, kinez stavio realnu cenu na paketu, tako da me sa carinom/PDV-om ukupno izašao 13.600 dinara, što je opet ispala OK cena.
Manji je nego što sam mislio da će biti i dosta manji od Topton N100 minija koji imam.

Na slici je pored mog blago modifikovanog Topton N100 mini PC-a koji mi radi kao kućni server još od avgusta prošle godine, 32GB DDR5 i 1TB PCIe AData SX8200NP SSD. Bio je prvo na njemu ESXi, već nekoliko meseci je Proxmox i savršeno radi 24x7, nekoliko VM koje stalno rade, ne gasi se, ne pregreva, Intel i226-V LAN kartice u njemu, nikad nije pukla konekcija na istim za evo, skoro godinu dana, Modifikovana mu je jedna stranica, isprintao sam je od PETG-a rešetku i stavio 70mm ventilator sa nekog starog AMD kulera i Noctua silent adapter koji obori napon na ventilatoru na 7V - niti se čuje da radi, niti se računar pregreva i sl.

Nadam se da će i T8 slično da radi, videću ovih dana da ga malo testiram.

I da dodam, T8 za obe LAN kartice prijavljuje da su Realtek Gigabit, povezao sam ga na 2.5Gbps switch i link speed je 1Gbps, ne znam još uvek koji tačno je čip u pitanju.
Za wifi prijavljuje Realtek 8821CE 802.11ac.
Dolazi sa instaliranim i aktiviranim Win 11 Pro 22H2, ali to ću da preinstaliram, za svaki slučaj :)
 

Prilozi

  • 001.jpg
    001.jpg
    240.3 KB · Pregleda: 59
  • 002.jpg
    002.jpg
    374.2 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Vrhunski ti je ta modifikacija, ja imam istu/slicnu masinu, jel imas mozda 3d fajl za stampu da podelis znacilo bi mi?
 
Za ovako malu kockicu, performanse su OK, brzo uradio wipe SSD-a i reinstalirao Win 11 Pro.

U BIOSu memorija bila podešena na 3200MHz, podesio na 4800Mhz, kao što su stavili u reviewima.

Ključ za Win 11 Pro je upisan u BIOSu i aktivira se automatski, tako da za ove pare se dobije i licenca za Win 11 Pro, valjda je legalna, MS se ne buni i aktivira je :)

Wifi adapter je po Wifi 5 standardu, tako da mi je link speed na wifi svega 433mbps, al' OK. Videću da ubacim neku Intel wifi iz nekog rashodovanog laptopa, pa da ponovo testiram.

SSD deluje OK za jedan SATA model, ako mi naleti neki NVMe u 2042 formatu ubaciću da probam, ali mislim da je M.2 slot samo PCIe 3.0 x1 tako da ne očekujem nešto mnogo bolje performanse, za nezahtevnu upotrebu i ovo je sasvim pristojno.

U prilogu su screenshotovi za HWinfo i test za SSD, kao i speedtestovi za internet na T8 preko wifi i LANa u poređenju sa mojim glavim PC-em sa Intelovom LAN karticom.

U principu T8 Pro Plus ne deluje loše, da ne preterujemo sa očekivanjima za nov računar koji je na rasprodaji na AE bio 85€ (plus koliko carina uzme) za N100 CPU, 16GB DDR5, 512GB SSDom, 2xLAN, wifi, BT i uključenom Win11 Pro licencom u pakovanju sa 12V adapterom, VESA mount pločicom i HDMI kablom.

@KurtK: pošalji mi tvoj mail na PM, poslaću ti STL za Toptona.
 

Prilozi

  • speedtest.jpg
    speedtest.jpg
    108.5 KB · Pregleda: 21
  • ss1.jpg
    ss1.jpg
    242.3 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
1000004972.jpg

Za 10ak EUR imaš ovo na Aliu da zamenis
 
Ma gde... Nema ispod 150$... Nikad nije ni bilo za te pare + carina.
 
^ Potvrđujem. Kod mene na Aliju je bilo za $85 (16GB RAM / 512GB Storage). Baš se razmišljah da uzmem, pa me je Alex303 odvratio.
 
1716458450604.png

A onda "Firebat" sa istim specifikacijama...

1716458565360.png

424 vs 147 eura. Pametnom dovoljno...
 
Zamisli uzmeš n100 za 340eur + 80eur shipping 😅 ima ovaca...
 
Tako bilo i za Topton, pa da ga ne ureknem, evo šljaka 24x7 već godinu dana kao home server :)
To je samo stvar verovatnoće, kolika je šansa da nešto otkaže i kada, ne znači da će svaki otkazati. Ovo mi bilo intesantno, uzeo da se igram.

Kod brand name-a je manja šansa za otkaz, ne znači da ne otkazuju. Evo kod korisnika, HP ProDesk 600 SFF koje su pomenuli gore, kreću da crkavaju ploče, uglavnom problemi sa mem. slotovima.

A većina tih brand name računara radila 4-5 godina bez gašenja po raznim kancelarija, poslate na "reciklažu" (svima skinut SSD i poslat na uništavanje) pa nađu put do KP i tamo budu 150-200€, a ulazna cena 0.

Na zapadu su takve mašine često mnogo jeftinije i onda mi bude OK kupovina, sviđaju mi se 1L HP mašine i imao sam ih nekoliko, kad mi nalete po OK ceni.

Što se tiče cene za T8, evo mog ordera na slici.
 

Prilozi

  • t8.jpg
    t8.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 31
Stigao još malo danas da se igram, potrošnja u idle oko 6-7W, pod punim opterećenjem 21W.
Ostavio sam ga da radi 30 minuta pod 100% cpu i gpu load, Furmark CPU burner + GPU.
Za čisto CPU opterećenje 100% CPU radi na 2.9GHz za sva 4 jezgra i tu drži stabilno.
Za CPU + GPU na 100% jezgra su na 2.4GHz i tu je je zakucan.

U oba slučaja temperatura i potrošnja su iste, ne prelazi 21W, tako da verujem da je u pitanju power limit u BIOSu.
Ventilator se i posle 30 minuta pod punim opterećenjem jedva čuje i 12V adapter je topao, ali nije vruć, onaj od HP laptopa mi je topliji prilikom rada, tako da se nadam da temperatura ne bi trebalo da utiče na dugovečnost.

Idle:
t8-idle.jpg
Full load:
t8-load.jpg
 
Što se potrošnje tiče, mislim da ga ovaj jeftini adapter zeza tj. da je neefikasno napajanje, realno bi trebalo da troši manje i idle i pod punim opretećenjem. Ali sve ima svoje, sa razlogom košta stotinjak eura.
 
Pa koliko sam gledao po forumima i reditu, većina mini N100 PCa ima veoma slične rezultate, 0.5W standby, 6-7W idle i 20-25W load.
Nisam video nešto da je neki imao ispod 20W.

U BIOSu je power limit podešen na 15W za CPU, tako da ako dodaš ostalo (kartice, SSD, USB uređaje i sl). i same gubitke usled efikasnosti adaptera, 21W je sasvim OK rezultat.
 
Nazad
Vrh Dno