Šta je novo?

Finalni AM2 rezultati!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@stormwatch153

AM2 sa svojim DDR2 kontrolerom ce zaista imati ogromnu prednost u odnosu na S939 po pitanju mem. BW-a, ali to ubrzanje se nece reflektovati na sve testove i u tolikoj meri, jer BW-a je manje-vise i do sada bilo toliko da je sve ono sto se nalazi iza mem.ctrl-a bilo "namireno". Za opipljiv skok u performansama potrebno je napraviti promene na samom jezgru. Tako da se ubzanje K8 arhitekture, nalik onome koje je P6 arhitektura dobila u vidu Conroe unapredjenja, moze ocekivati tek sa K8L.

@Wulfgar

AMD kada je pricao o koprocesorima, mislio je n externe chipove za specijalozovane namene,koji ce i onako ici samo u servere.

@igor2

Sandra 2K7 je sasvim OK i sluzzi svrsi.

A onda ok, znam dok sam jos testitao racunar 🙂 da je neka verzija 2000 bila maximalno napljuvana.

Nedjo je napisao(la):
@stormwatch153

AM2 sa svojim DDR2 kontrolerom ce zaista imati ogromnu prednost u odnosu na S939 po pitanju mem. BW-a, ali to ubrzanje se nece reflektovati na sve testove i u tolikoj meri, jer BW-a je manje-vise i do sada bilo toliko da je sve ono sto se nalazi iza mem.ctrl-a bilo "namireno". Za opipljiv skok u performansama potrebno je napraviti promene na samom jezgru. Tako da se ubzanje K8 arhitekture, nalik onome koje je P6 arhitektura dobila u vidu Conroe unapredjenja, moze ocekivati tek sa K8L.

Meni licno ovo zaista mnogo znaci posto sve gledam iskljucivo iz ugla mog posla, jer kod renderovanja od izuzetnog znacaja dolazi bas i BW memorije, ne znam ni koliko sam testova odradio sa razlicitim A64 i Sempron procesorima i razlicitim podesavanjima DDR1, ali jedna stvar je jasna, procesori iz sebe izvlace maximum na osnovu te stare arhitekture, dok DDR1 postaje veoma veliki problem (pogotovo kod HD renderinga), posto ja trenutno po sandri imam protok od teoretskih 2914mb/s, ovih 8xxx mb/s ce doneti barem 20% unapredjenja u performansama kada se koriste BW intenzivni programi. :guitar:

ja ne'am vremena da testiram, tek cu nocas da pogledam o cemu se radi. Stigla mi je kompletna gama novih AM2 procesora, a imam ovde kod sebe i jedan 955 Extreme Edition. Taman da se poredi....

"Gama", kazes? Hm! OK... Znaci pored FX-a koji je kod Saleta i ove X2-ke koju si verovatno dobio juce i Semprona koji tek treba da stigne iz ISA-e, postoji jos procesora koji su tebi "stigli"... ajd... ako ti tako kazes!!

A znaci kod tebe je taj 955EX, koji nikad nije stigao u druge redakcije na testiranje (a bio je dogovoren)... zasto li me to ne iznenadjuje?? verovatno isto problem sa (ne)vremenom koji te muci i sada!?

Poslednja izmena:
stormwatch153 je napisao(la):
Meni licno ovo zaista mnogo znaci posto sve gledam iskljucivo iz ugla mog posla, jer kod renderovanja od izuzetnog znacaja dolazi bas i BW memorije, ne znam ni koliko sam testova odradio sa razlicitim A64 i Sempron procesorima i razlicitim podesavanjima DDR1, ali jedna stvar je jasna, procesori iz sebe izvlace maximum na osnovu te stare arhitekture, dok DDR1 postaje veoma veliki problem (pogotovo kod HD renderinga), posto ja trenutno po sandri imam protok od teoretskih 2914mb/s, ovih 8xxx mb/s ce doneti barem 20% unapredjenja u performansama kada se koriste BW intenzivni programi. :guitar:
Poenta je u tome sto onaj koji ima S939 konfiguraciju vec ima dobro "nahranjeno" AMD K8 jezgro, pa je pitanje koliki je zaista benefit od tolikog protoka, koliko ce se to zaista videti u realnom radu. Ja ne ocekujem vise od 10% ako poredimo najbrze S939 sisteme i najbrze AM2 sisteme. Kasnije ce to biti vise kada se pojavi K8L. Bitno je to da je implementacija DDR2 DCT-a odlicno odradjena.

drfedja je napisao(la):
Poenta je u tome sto onaj koji ima S939 konfiguraciju vec ima dobro "nahranjeno" AMD K8 jezgro, pa je pitanje koliki je zaista benefit od tolikog protoka, koliko ce se to zaista videti u realnom radu. Ja ne ocekujem vise od 10% ako poredimo najbrze S939 sisteme i najbrze AM2 sisteme. Kasnije ce to biti vise kada se pojavi K8L. Bitno je to da je implementacija DDR2 DCT-a odlicno odradjena.

Nisu iste stvari ali mislim da je ovo analogno prelasku sa Obicnog Athlona na Athlon 64, samo sto je u onom slucaju DDR1 ostao a kontroler i jezgo bili zamenjeni, ja sam na 400 mhz sporijem A64 imao oko 25% bolje rezultate, tako da ocekujem i od ovog novog kontrolera i memorije da donese bar 10-20% ubrzanja u pojedinim aplikacijama, sto je po meni sasvim realno.

Storm, nema sumnje da ce ljudima poput tebe taj znacajno ubrzani mem BW itekako veoma dobro doci u poslu kojim se bavite. verujem da ce do izrazaja pogotovo doci famozni "utisak komotnosti", kada tvoj video softver pocne da kranchuje... nesto sto definitivno postoji, ali je teshko kvantifikovati kroz regularne bench programe...
S druge strane obican "od-svega-po-malo" user vrlo verovatno nece osetiti benefite povecanog mem. BW-a.

Integrisani memorijski kontroler ima najvise uticaja na latenciju -- bandwidth nema veze sa tim.
Sto se tice "3povanja" pojedinaca da je DDR2 los zbog Intelovih losih rezultata, nemojte zaboraviti da DDR2-ke sad ne bi ni bilo da nije bilo Intela. Znaci, neko je opet nesto razradio, a AMD je kao i obicno dosao na gotovo kad su brzine dosle na 667+ i cene pale na DDR2 == DDR1. Lako mu je sad da se qrchi.
Sto se tice sintetike, dovoljno je pogledati source code od ScienceMark testa pa se mozete sami uveriti da nacin pristupa memoriji koji izvlaci takav bandwidth nikada nije bio niti ce biti deo neke prakticne primene odnosno algoritma jer je suvise hardverski zavisan.
Sto se tice Sandre, meni detektujue S478 umesto LGA775 -- merodavno nema sta.

audiofreak je napisao(la):
Integrisani memorijski kontroler ima najvise uticaja na latenciju -- bandwidth nema veze sa tim.
Sto se tice "3povanja" pojedinaca da je DDR2 los zbog Intelovih losih rezultata, nemojte zaboraviti da DDR2-ke sad ne bi ni bilo da nije bilo Intela. Znaci, neko je opet nesto razradio, a AMD je kao i obicno dosao na gotovo kad su brzine dosle na 667+ i cene pale na DDR2 == DDR1. Lako mu je sad da se qrchi.
Khm.. mislis kao u slucaju x86-64, partdon EMT, pardon iAMD64 :d
Shala, mala, ali poenta ovog odlazenja u offtopic je da stvarno nema mesta ovom uvlacenju Intela u citavu pricu i njegove inovatorske i "inovatorske" prirode! Ovakvi postovi upropastavaju gomile tredova (ne impliciram da si ti najveci "kvarisha" 😉)
Stoji da Sandra nije detekcioni shampion, i to je Segment u kome se moze reci da je Everest bolji, ali u domenu benchmarkionga, Everest nema sta da trazi pored Sandre!
Ajd sad, audio, sigurno imas nesto konstruktivno da kazes na temu AM2-ovih DDR2 performansi i njihovih implikacija?

Audio ti si CAR :d! Ovo ide u signature, odmah!

Poz...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Khm.. mislis kao u slucaju x86-64, partdon EMT, pardon iAMD64 :d

Jesu li to one iste ekstenzije koje se danas najvise koriste na Celeronu? :-devil-:

Nedjo je napisao(la):
stvarno nema mesta ovom uvlacenju Intela u citavu pricu

Ne slazem se s tobom ovde. Ko je "progurao" DDR2 kao novi industrijski standard? Da nije mozda AMD? Nesto mi ne izgleda tako pa ne bi bilo lose da budes bar jednom u zivotu realan.

Nedjo je napisao(la):
Stoji da Sandra nije detekcioni shampion, i to je Segment u kome se moze reci da je Everest bolji, ali u domenu benchmarkionga, Everest nema sta da trazi pored Sandre!

Sandra u bandwidth testu favorizuje AMD. Everest ne. To je moje misljenje, a ti kako ti volja.

Nedjo je napisao(la):
Ajd sad, audio, sigurno imas nesto konstruktivno da kazes na temu AM2-ovih DDR2 performansi i njihovih implikacija?

Nemam dok ne vidim performanse u realnom radu. Odavno planiram da to uradim i kad budem imao vremena napisacu ja jedan test procesora. No o tome kad za to dodje vreme.

@starac:
Hvala 🙂

Poslednja izmena:
Pre bih u kontekst sa DDR2 memorijom stavio proizvođače grafičkih kartica kojima je prva zatrebala. AMD je samo kao i uvek do sada pažljivo birao momenat kada će krenuti sa eksploatacijom nove tehnologije. Uostalom stvar se može obrnuto posmatrati. Da AMD nije objavio da će koristiti DDR2 memoriju pitanje je kada bi doživela afirmaciju naročito zbog poznate Intelove sposobnosti da prognozira memoriju budućnosti :d

Poslednja izmena:
audio je napisao(la):
Ne slazem se s tobom ovde. Ko je "progurao" DDR2 kao novi industrijski standard? Da nije mozda AMD? Nesto mi ne izgleda tako pa ne bi bilo lose da budes bar jednom u zivotu realan.

isti onaj koji je mislio i da je RAMBUS novi industriski standard, i naravno *****o se. Ne znam da li si obratio paznju (da li si uopste citao ikada) na stavku future DDR3 support u opisu za AM2 roadmap, hmmm, videcemo ko ce koga da prati, kokosaka jaje ili jaje kokosku 😉

PS. Samo mi jos reci da zaista pod punom mentalnom odgovrnoscu mislis da je DDR2 nastao zbog intela i da je intel DDR2 zapravo dobro "implemntirao" u svoju pordrsku ? Ti si zadovoljan time sto imas kada pogledas kako ta implementacija (usljakavanje po tebi) zapravo treba da izgleda tj radi ? Svaka ti cast, do juce sam mislio da si ozbiljan, ali sad kad sam video sta si sve ovde napisao, ili si ludi naucnik, ili ti fali daska u glavi NHF, iskreno se nadam da si ono prvo 😉

PS. Ja u everestu imam losije bandwidthe od intela od koga u sandri imam bolje. Tako da nisi totalno u pravu jer skaliranje rezultata koje ti navodis je totalno iskljucivo 😉

Poslednja izmena:
Ahahaha, pa jel ima ili nema latencija uticaja na bandwidth ? :d
Sa cime ima veze bandwidth, ako ne sa latencijom, prefetchingom i naravno, komunikacijom izmedju FSB-a i memorijskog kontrolera. U slucaju integrisanog mem. kontrolera ta komunikacija je daleko brza od FSB-a, pa je i bandwidth daleko veci. To smo prezvakali 300 puta a ti opet pricas istu pricu.

Pa ako cemo tako, onda ne bi bilo ni DDR1 memorije da je AMD nije progurao... :d Seti se samo Rambusa i Intela, koji je naravno, jedva cekao da mu okrene ledja.
Uostalom, nije Intel "uterao" DDR2 korisnicima na silu zato sto su hteli da propagiraju novu tehnologiju, nego zato da bi oteo pare na novim chipsetovima koje je izbacivao jednom nedeljno. Intel je najobicniji mafijaski otimac para.
Sto se tice sintetike, dovoljno je pogledati source code od ScienceMark testa pa se mozete sami uveriti da nacin pristupa memoriji koji izvlaci takav bandwidth nikada nije bio niti ce biti deo neke prakticne primene odnosno algoritma jer je suvise hardverski zavisan.
Koja sandra ? 2007 ?

Science Mark je apsolutno sinteticki test, kao i Sandra, kao i Everest... samo je pitanje koji od ovih imaju vise veze sa realnim zivotom.
Sandra sa svojim WSTREAM algoritmom sasvim lepo meri bandwidth.
Koliko znam i Science mark ima stream benchmark, dok Everest radi samo Read/Write i Copy, otprilike kao i memtest86 :d

pa srecno u novoj debati 🙂

Poslednja izmena:
znaci bitno je da supu donese za 5 minuta od narucivanja piva, a glavno jelo 10 minuta od narucivanja supe, taman da je pojedem, ako donese pre - nije morao 😀 Jer ne mogu toliko brzo da odradim "podatke " lol E sad, ima ovde intelasa koji supu jedu za pola minuta, ali se zagrcnu pa posle kaslju jos deset minuta, a glavno jelo im se hladi, a posle silnog kasljanja (RAMBUS) ni to glavno jelo im ne prija kako bi dolikovalo (DDR2) 😀

Poslednja izmena:
pa dobro.. moze i tako... zavisi od restorana.... 🙂
u svakom slucaju probaj studenstku menzu .. posle toga ti je sva hrana super 🙂

meni se recimo desio kiks da sam underklokovao memoriju pa umesto da mi radi na 400 radila je na 200 ... to sam provalio nedelju dana kasnije.. toliko o mojim nenormalnim potrebama za performansama... a inace ja podrzavam tehnologiju koja se zove "STRPAJ SVE U PROCESOR PA CAK I NAPAJANJE"... kada oces brze kupis samo nov procesor.. 🙂 (kako je pocelo tako ce izgleda i da bude)

sto se latencija tice mislim da ne utice nista posebno na performanse... po meni je bolji integrisani mem kontroler ali isto tako je ogranicen na tip memorije koju podrzava pa sad... u svakom slucaju nema veze sa protokom....

i ta studentska je odlicna posle vojne menze...veruj mi.

😀 😀 😀, nenene, Amd je po obicaju ispravno postupio...Intel je isto tako dosao na razradjen 64 bitni set instrukcija i dual channel memorijski protok koji je slucajno prvi poceo da koristi AMD (usput, ko je imao prvi X86 64-bit procesor?), posto je DDR2 sada vec zreo proizvod a i konacno sa 667+ memorijama mozemo ocekivati opipljiv napredak u odnosu na DDR1 memorije, nema razloga da se to ne implementira konacno i u AM2...sto je majstorski uradjeno. Apropo Intelovih inovatorskih dostignuca, oni su pre svega kao i uostalom u svemu sto rade pokusali pre vremena da nametnu nesto sto jednostavno u tom trenutku nije donosilo nikakvo poboljsanje a ipak je kostalo vise pa su oni na racun svog imena pokusavali da proguraju nesto na brzaka; Rambus (kojeg je u stvari Intel upropastio uparivanjem samoguce najgorim inzenjerskim promasajem u istoriji CPU-ova...t.j Willametom), BTX (sa pasivnim hladjenjem od preko 1kg za CPU - nema sta, definicija genijalnosti Intelovih inzenjera), Netburst 😀 (da da, programeri su se obezobrazili pa nisu optimizovali kod za Intela...znam pricu), elem AMD je uradio strava posao po obicaju a o tome svedoci i ogorcenost njegovog najjaceg PR zastupnika na ovom forumu (prostorima?!?!??!). I da da...znam da sam dosao posle tebe na forum. 😀 :guitar:

Momci cemu ovoliaka rasprava sa AUDIOM?
Pustite bre coveka !
Nije njemu lako:banana:
Poenta je sledeca ko ce da da bolje za sto manje para!
A sad ko je gde i kome zadenuo stvarno nije bitno-meni!
Ma bre da DACIA izda procesor koji ce da radi i bude bolji a jeftiniji
od Intela i AMD-a uzeo bi ga!
A ja opet naglasavam ( ako mi neobrisete post ) da Audio mrzi!
Neznam zasto i odakle to potice , nisam doktor.Ali care ono preterujes!
:bottle: :cigar:
Valja se po nekad!

genuine je napisao(la):
... a inace ja podrzavam tehnologiju koja se zove "STRPAJ SVE U PROCESOR PA CAK I NAPAJANJE"... kada oces brze kupis samo nov procesor.. 🙂 (kako je pocelo tako ce izgleda i da bude)
Pa izgleda da nece, u procesor se stavlja samo ono sto je neophodno da bi on najbolje moguce funkcionisao. Prema tome, integracija mem kontrolera ima smisla, a verovatno i integracija chipseta, mada ovo drugo je vec problem standardizacije i trzista chipsetova. Verujem da se digla prasina medju proizvodjacima chipsetova samo zbog integracije mem. controlera . Na primer, vajni SiS je izjavio kako oni imaju puno iskustva u pravljenju mem. kontrolera, a kako AMD nema pojma sta radi.... :d Ipak, mislim da se AMD na taj nacin zastitio od proizvodjaca losih cipsetova, pa sada K8 radi podjednako dobro i na nForce3 i 4, kao i na VIA K8T8x0, SiS, Ali Uli itd... Ploce i cipsetovi se razlikuju po features-ima i overklok mogucnostima.
genuine je napisao(la):
sto se latencija tice mislim da ne utice nista posebno na performanse... po meni je bolji integrisani mem kontroler ali isto tako je ogranicen na tip memorije koju podrzava pa sad... u svakom slucaju nema veze sa protokom....
Sta nema veze sa protokom ? Latencije ?
Paaa, zavisi koje latencije. Ako stavis memoriju na CAS3 ili na CAS2, onda nema velikog uticaja na protok. Ako integrises mem. kontroler u CPU, onda ima veze sa protokom, a i latencijom. Pristup RAM-u se smanjuje sa nekih 90-100 ns na 40-50 ns i to se oseca u realnom radu.

I ovde se zavrsava jos jedan tred koji je otisao u P.M konkretno zbog Audija, koga sam lepo zamolio da ne trpa zzabe sa babama, ali NE! ovo mora biti jos jedna Intel vs. AND rasprava i "niste vi dobro razumeli, sve je Intel to izmislio"...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno