Šta je novo?

Filtracija vazduha

• Začetnik teme Začetnik teme grocius
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
G

grocius

Guest
Naime, potreban mi je materijal koji ce vrsiti filtraciju vazduha (prasina, pre svega, vlaga, dlake - imam kucne ljubimce kojima je case omiljeno mesto za spavanje) koji ulazi u case i biti montiran pred fanove. Ima li neko predlog? Nebitno je da li je domaca radinost...

Kupi filter za napu (kuhinjski "aspirator") i iseci ga po potrebi...filtrira odlicno sve osim najfinine prasine.

Jedno od resenja je zenska najlonska carapa, kao i filter koji je tex gore naveo.

Probao sam i carapu i filter od aspiratora i obadve imaju funkciju . Filter od aspiratora je odlican ali dosta smanjuje protok vazduha , tako ako imas ventilator koji uvlaci vazduh iza njega slaba vajda . Carapa je dobra ali ja trazim ali nikako da nadjem filter od klime tj. isprepletena plasticna mreza kako ta mreza nema sablon uzmes dve i postavis jednu iza druge imas protok vazduha i zadrzava dlake i prasinu . Uz sve to ima ram gde mozes da ga seces a da se nerasplete . Mislim da je to prava stvar nadam se da sam dao dobar predlog .

Stavi vece ventilatore.

Onda kupi novo kuciste sa vec instaliranim filterima,sta kazes ?

ja sam stavljao filter kesice od caja
kupis caj od nane, nana je bolje od kamilice za to sto ti treba :d
iseces kesicu, prospes caj, ako bas hoces mozes da skuvas caj i onda da osusis kesicu, pa da pijes caj dok se bavis radom :d
pomaze ali smanjuje protok vazduha

nije mi palo na pamet najlon carapa
to cu morati da probam 😛

zasto jednostavno nestavis ventilator da izvlaci vazduh.meni to radi i nenalazim puno prasine u kompu posle 2 meseca

noki je napisao(la):
Onda kupi novo kuciste sa vec instaliranim filterima,sta kazes ?

Kvalitetni predlozi, OK.

Nego, da li neko zna koji materijal koriste kao aerofilter za fanove firme koje proizvode PC case.

voodo0 je napisao(la):
zasto jednostavno nestavis ventilator da izvlaci vazduh.meni to radi i nenalazim puno prasine u kompu posle 2 meseca

5*80mm fan-ovi uduvavaju vazduh, 3 sa strane sekcije za HDD, 2 na mainboard, 1*120mm izduvava. Planiram da konacno nabavim fan-ove 90mm profila. Ima li neko ideju gde????

Temperature, pa, "zadovoljavajuce", zvuk volim, tako da mi ne smeta.

Merenje sondom:

HDD WDC WD1200JB, Titan HDD cooler, montiran da hladi elektroniku i mehaniku, montiracu jos jedan, tacnije modd-ovati da hladi i gornju stranu:

HDD u idle rezimu 19-25 celzijusa, ovisno o spolnjoj temperaturi
HDD u full rezimu, 25-30 celzijusa, ovisno o spoljnoj temperaturi

AMD Athlon64 3200+ Venice core*, CoolerMasetr UltraVortex Dream full, cooper base (planiram CoolerMaster Hyper6 ili ThermalTake SonicTower sa fan-om profila 120mm):

CPU u idle rezimu 27-29 celzijusa
CPU u full rezimu 35-42 celzijusa

*Koristim tek par dana

Temperatura sistema, kada stavim termometar u zatvoren case, 30 celzijusa maksimalno.

Jedini problem, prasina, dlake...

Poslednja izmena:
Dobar ti je predlog za filter od klime, ali koliko je to lako naci ?

Trebalo bi na svakoj pijaci da mozes da kupis kese od usisivaca.. Kostaju 30-50 dinara, a da ne poverujes pravljene su bas za filtriranje prasine.. 🙂 Onda samo iseces potrebne dimenzije i imas filter.. Kod problema sa smanjenjem protoka treba samo upotrebiti vecu povrsinu filtera..

Jedan od nacina povecanja povrsine filtera je da se isti savije u cik-cak (lepeza), jedino ne znam kako napraviti na krajevima da dihtuje.

Nabavis kod majstora za klimu ili kod poznanika , prijatelja koji radi u nekom servisu za klime . Nazalost ja nemam takvog .

Nazad
Vrh Dno