Šta je novo?

Filteri + ponesto...

atomant

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2004
Poena
304
Voleo bih da znam nesto vise o filterima....Konkretno me interesuje koje sve vrste filtera postoje i za koje namene...Ukratko mi objasnite (npr. UV filter je to i to sluzi za to i to slika je takva i takva....Close up je to i to ..za to i to je...slike su takve i takve)....

I jos jedno pitanje kako ne bi otvarao bespotrebno jos neku temu....je u vezi knjiga i litarature na srpskom jeziku...neke osnovne stvari sam naucio...sta je blenda,ekspozicija..kompezacija ekspozicije (EV),DOF....Jako koristan kurs za pocetnike na 30-ak stranica na sledecoj adresi (prilika za one kojima je potrebno) http://jarac.net/photo/_mala_skola_fotografije/index.html....Aludiran na sledeci sadrzaj...Kompozicija...tehnike...uglovi...trikovi prilikom slikanja...obrada u pfotoshopu...

I najzad,poslednje...stalak....na cemu obratiti paznju prilikom kupovine istih

Molio bih sve vas koji znate o svemu gore navedenom,da ne budete lenji i pomognete mi

Hvala unapred

ti bi da ti neko sazme svo znanje ovog sveta u jednoj poruci, nece to ici tako lako |>>
generalno ako ne znas za sta je koji filter, onda ti ni ne treba... tvoj link mi ne radi,skratio ga je forum...
da budem malo ozbiljniji imao sam neke zanimljive linkove, ali pojma nemam gde su mi...

sto se stativa tice, ako ti treba mali dzepni stativ, to imas za 10-tak eu, kad se razvuce je 15-tak cm i ok je za slikanje sa stola...
ako ti treba neki veliki, onda srecno... izbor je kod nas tragican, a cene katastrofalne, kao i za sve, samo je ovo bas ekstremno... ja sam na kraju dovukao velbona 347gb iz usa...
uglavnom ces uspeti mozda da nadjes nekog vangarda za oko 2000din, sa 2-3 segmenta, 3way glava (moze da slika uspravno), sto se razvuce na oko 1,5m, sve sto moze da bude od plastike, plasticno, ukljucujuci i srafove, koji su lomljivi itd... imas i hame, 8star, koga imam kuci, on je slicne cene, ali sa manje mogucnosti (glava se mice samo po dve ose), ali i manje delova za slomiti. Bolji primerciimaju quick release, ali posto je sve to plasticno, onda je pitanje koliko to pomaze u zivotu... posto vecina aparata ima plastican navoj, a ovi stativi imaju metalni taj sraf, onda trenutak nepaznje i nema vise navoja za stativ u aparatu |[ kad ima dobru quick release glavu, onda to ipak lepse radi, skines glavu, montiras na aparat, i sve zajedno prikacis na stativ...

Nismo se razumeli....nisam ja neki lenjivac koji zeli sve servirano (prosao sam ceo fax procitavsi stvari koje me ne zanimaju)...ja zelim da ucim samo ne znam odakle...treba mi neko predznanje sa kojim cu da se vodim dalje...
A to je ukratko o onome sto sam pitao...recenica za svaki filter a verujem da nema mnogo vrsta istih...

Isto vazi i za literaturu (varijacije na temu)....Ime autora..naziv knjige i eventualno gde mogu da je nadjem...

Ne trazim kurs samo malu pomoc...ovaj forum i za to sluzi...ili se varam ;) Sala

P.S.I svi vi kada ste pocinjali niste znali puno o filterima i nije vam trebao u pocetku...ali vam je ubrzo zatrebao..isto kao i meni...

Probaj ovde http://jarac.net/photo/_mala_skola_fotografije

Hvala

Poslednja izmena:
Sto se stativa tice, ako mislis da ga nosis sa sobom van kuce, uzmi nesto sto te nece mrzeti da nosis. Bolje solidan stoni stativ, nego nesto iz profi klase sto ne koristis. Inace ako ti je bitna ostrina i rezolucija stativ ti je jako bitan.

atomant je napisao(la):
Nismo se razumeli....nisam ja neki lenjivac koji zeli sve servirano (prosao sam ceo fax procitavsi stvari koje me ne zanimaju)...ja zelim da ucim samo ne znam odakle...treba mi neko predznanje sa kojim cu da se vodim dalje...
A to je ukratko o onome sto sam pitao...recenica za svaki filter a verujem da nema mnogo vrsta istih...

Isto vazi i za literaturu (varijacije na temu)....Ime autora..naziv knjige i eventualno gde mogu da je nadjem...

Ne trazim kurs samo malu pomoc...ovaj forum i za to sluzi...ili se varam ;) Sala

P.S.I svi vi kada ste pocinjali niste znali puno o filterima i nije vam trebao u pocetku...ali vam je ubrzo zatrebao..isto kao i meni...

Probaj ovde http://jarac.net/photo/_mala_skola_fotografije

Hvala

Elementarna tehnika fotografije - Dragoljub Kažić -
izdanje - Univerzitet umetnosti u BG-u

GREGORY GEORGES, LARRY BERMAN,
AND CHRIS MAHER
50 FAST DIGITAL CAMERA
TECHNIQUES

Ovo mi je najbolje sto imam pri ruci trenutno...

Vrh Dno