Šta je novo?

File types u Win98

• Začetnik teme Začetnik teme outlaw
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI™ B450 Tomahawk Max
RAM
32GB DDR4 3200MHz Kingston™ Fury Beast RGB KF432C16BB12AK2/32
GPU
Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S26 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam sledeći problem:

Instalirao sam na poslu (u Win98) XnView program za pregled slika. U njemu sam podesio da mi otvara fajlove sa ekstenzijama .jpg, .gif i .bmp. Takođe sam u Settings > Folder options > File types podesio da fajlove sa te tri ekstenzije otvara dotični program.

Međutim, I DALJE mi te fajlove/slike otvara Microsoft Photo Editor?!

Kako da odradim da XnView bude 'default' prilikom otvaranja dotičnih fajlova? Kod kuće, na WinXP nisam imao ovakvih problema... :wall:

Probaj ono cuveno, da iskljucis u XnView da ti on otvara te fajlove, pa Apply, pa onda opet da ukljucis. Obicno pomaze. Ako ne, View/Folder Options, File Types, pa da menjas rucno...

Probao sam, neće. Ovo "file types" sam takođe probao, neće. Čak sam i iz Total Commandera probao ono "Associate with...", međutim, tu već piše da su fajlovi sa tim extenzijama predviđeni da se otvaraju sa XnView-om...

Da li da instaliram ponovo XnView, ili mogu da obrišem taj Microsoft Photo Editor (bezbedno)?

P.S. U principu, XnView se nije ni instalirao, samo sam raspakovao .zip 🙂

Onda ovako (najprostije sto mi pada na pamet):
Udji u neki dir. gde imas slike (tacnije fajlove jpg, bmp....) i zaberi View/Details.
Pored svake slike ce ti pisati i opis fajla u polju Types. Procitaj sta ti pise i to trazi kad ides u View/Folder Options, File Types. Kad nadjes ime pod kojim ti se vode slike (svaka ekstenzija ima drugo ime - ne znam sta stavlja PhotoEditor za ime), izaberes jednu po jednu, pa kliknes na edit. Pod actions imas sve opcije koje ti daje na desni klik. Izmeni onu "open" koja je napisana masnim slovima, imas dugme edit ili eventualno napravi novu "akciju" i stavi je za default. Ako ne mozes tu nista da menjas, onda u Regedit, pa u HKEY_CLASSES_ROOT, pa nadjes opet pod kojim imenom ti se vodi koja ekstenzija, pa opet rucno pises sta hoces da ti otvara tu ekstenziju.

a moze i ovako

Debilna fora, al' ajde:
Obrises file types za bmp, jpg i sta sve hoces da gledas preko X-a. Reset.
Udjes u folder sa slikama, (sada bi trebale da budu one win98 default ikonice 'file' kad win nema pojma sta da koristi za doticne files)
Kliknes na neku i win te pita koji prg zelis da koristis, izaberi X i stikliraj "always use this prg"
U ovom slucaju win ce sam napraviti file type.
Javi sta je pomoglo 🙂

Hehe, pomoglo je ovo drugo rešenje (lakše je za uraditi) 😉

Hvala na pomoći, narode :wave:

Nazad
Vrh Dno