Šta je novo?

Fiksiranje IP adresa

Veyron

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
609
Imam problem oko fiksiranja IP adresa. Naime, kada svakom racunaru zadam svoju adresu (specifay an IP address) tipa 192.168.100.101, 192.168.100.102, 192.168.100.103, 192.168.100.104... i Subnet Mask 255.255.255.0 svakom, ne vidi niko nikoga (mislim na racunare). Server mi je 192.168.100.100, Subnet mask 255.255.255.0. E sad ne znam ono oko DNS Configuration i Gateway i sta treba tu da se podesava, pa ako neko moze da mi pomogne... Trebaju mi fiksirane IP adrese zbog nekih programa.
Jos nesto, workstations su na Win98 (ne SE), a server je Win2000. Poredjani su tako u hub-u da je server na prvom mestu, a onda idu ws.
Nema internet konekcije.
Mreza sasvim ok radi i ovako sa Obtain an IP address automatically na svakom racunaru pa i na serveru, jedino sto se sa ws-a ne vidi na server iako je share-ovan jedan folder (share-ovan je u full-u... znaci mogu da citaju, brisu, prepravljaju podatke u tom folderu). Server inace sve vidi... FAT32 je na svim racunarima. Valjda sam sve rekao sto je bitno...

mislim da ovo nema veze ali pokusaj sa subnet mask 255.255.0.0

na win2000 omoguci guest korisnika, valjda ce da 98-ice vide shareovane foldere. ako hoces full access, stavi "Everyone" na full

Miroslav je napisao(la):
mislim da ovo nema veze ali pokusaj sa subnet mask 255.255.0.0

Nema nikakvog razloga da to stavlja, sigurno mu mreža neće imati 65000 računara. Nego Veyron jesi ti siguran da ti je uključen File & Printer sharing na tim Win 98 računarima? Čekiraj opciju "Share this computer's files" ili kako se već zove u Network properties.

Takođe, ti možeš da ostaviš "Obtain IP addresses automaticaly" a da na serveru podesiš DHCP da dodeljuje fiksne adrese.

mikis je napisao(la):
Nema nikakvog razloga da to stavlja, sigurno mu mreža neće imati 65000 računara. Nego Veyron jesi ti siguran da ti je uključen File & Printer sharing na tim Win 98 računarima? Čekiraj opciju "Share this computer's files" ili kako se već zove u Network properties.

Da, ukljucen je na svim racunarima 100%, posto imam pristup na svakom racunaru i C i D particijama, a na prvom i A(floppy) i E(CD)

mikis je napisao(la):
Takođe, ti možeš da ostaviš "Obtain IP addresses automaticaly" a da na serveru podesiš DHCP da dodeljuje fiksne adrese.

To nisam probao ali cu pokusati. Inace server je Win2000 ne Win2000 Server
Ako mozes ti ili neko drugi da malo pojasni ovaj postupak...
Kako da namestim da ws vide ovaj racunar bas kao server (radio sam to pre, ali se ne secam... OS je bio Win2000 Server, malo je drugaciji od ovog sto je sad (Pro) ima da se podesava domain...)

Verovatno treba adresu servera npr. 192.168.0.1 da podesis na ostalim kompjuterima kao default gateway i preffered DNS server.

mozes da kreiras korisnike na WIn2000 i da se tako logujes na win98-cama ukljuci, ako nemas, client for microsoft network na win98 kad ti se pojavi logon screen na win98 moras da se logujes ne da ides na CANCEL to moze da bude jedan od problema jer svi bise racunari morali videti jer imaju istu subnet masku tako da ne bi trebalo da ima veze gateway mada nece da steti i ako podesis da ti je server gw. mislim da je problem podesavanje win98 a ne staticke IP

mikis je napisao(la):

Ako podesis DHCP na severu onda on ne dodeljuje fiksne adrese nego DINAMICKE (dynamic host configuration protocol) adrese sto znaci da jedna radna stanica moze imati drugu IP adresu svaki put kad se podigne(teorijski).
A i obtain IP adress automatically i use following IP adress ne mogu zajedno,kao sto svi znamo

Da. To je na Win2000 ukljuceno i ne znam kako da iskljucim... Nema checkbox-a, nema delete...

Filo je napisao(la):
Ako podesis DHCP na severu onda on ne dodeljuje fiksne adrese nego DINAMICKE (dynamic host configuration protocol) adrese sto znaci da jedna radna stanica moze imati drugu IP adresu svaki put kad se podigne(teorijski).
A i obtain IP adress automatically i use following IP adress ne mogu zajedno,kao sto svi znamo
pa moze isto prema mac adresi da ti stalno dodeljuje jedne iste, tako da nije bas dinamicki :)

Miroslav je napisao(la):
pa moze isto prema mac adresi da ti stalno dodeljuje jedne iste, tako da nije bas dinamicki :)
A ti mislis da svi znaju da podese da win2000 server bude i dhcp server i dsa prema mac adresi dodeljuje svaki put istu ip adresu?
dhcp je dinamicki protokol i on u principu dodeljuje dinamicke adrese,jel tako?

Filo je napisao(la):
A ti mislis da svi znaju da podese da win2000 server bude i dhcp server i dsa prema mac adresi dodeljuje svaki put istu ip adresu?
dhcp je dinamicki protokol i on u principu dodeljuje dinamicke adrese,jel tako?

Jeste, ali se vrlo lako može podesiti da stalno dodeljuje istu adresu jednoj mašini. Nemam pri ruci Win 2K Server, ali na NT 4 Serveru otvoriš DHCP Manager, izabereš scope, klikneš Add Reservation iz Scope menija i upišeš željenu IP adresu i MAC adresu klijenta. A MAC adresu vidiš tako što na klijentu otkucaš "net config wksta".

Sa druge strane, ako mreža ima server i na njemu podešen DNS i DHCP, ne znam zašto je uopšte bitno da IP adrese budu fiksne, odnosno koja je adresa kog računara.

Izvini, ne videh da nemaš Win 2K Server nego Workstation... To malo komplikuje priču jer Workstation nema DHCP server (ustvari ga ima ali prilično je nezgodan za konfigurisanje). A da staviš neki Proxy na taj "server", kao recimo WinGate, pa da ti on izigrava DNS/DHCP server?

Zasto proxy, nemam internet konekciju i ne treba mi...
Ja ne znam oko toga, potpuno sam ne upucen jer sam slabo radio sa mrezom... Ono sto ja hocu je da imam fiksirane adrese (trebaju mi zbog odredjenih programa) i server koji ima fiksiranu adresu... Namestio sam da radi mreza i u igricama i u windows-u, ali ne mogu da pristupim serveru... ws <-> ws, server ->ws, ali ws -> server nece...
Zna li ko program koji ce da racuna koliko je koja ws radila preko dana, tj da imam uvid da li me radnici potkradaju... znate na sta mislim

Veyron je napisao(la):
Da. To je na Win2000 ukljuceno i ne znam kako da iskljucim... Nema checkbox-a, nema delete...
Sta je ukljuceno?Kliknes na use following IP... i uneses IP adresu i masku.Nista ne brises!

mikis je napisao(la):
Jeste, ali se vrlo lako može podesiti da stalno dodeljuje istu adresu jednoj mašini. Nemam pri ruci Win 2K Server, ali na NT 4 Serveru otvoriš DHCP Manager, izabereš scope, klikneš Add Reservation iz Scope menija i upišeš željenu IP adresu i MAC adresu klijenta. A MAC adresu vidiš tako što na klijentu otkucaš "net config wksta".

Sa druge strane, ako mreža ima server i na njemu podešen DNS i DHCP, ne znam zašto je uopšte bitno da IP adrese budu fiksne, odnosno koja je adresa kog računara.

Mislim da se vecina presecnih korisnika racunara u zivotu nije susrela sa nt serverom a ni 2000 serverom a o pojmovima DNS i DHCp kao i njihovom konfigurisanju da ne pricamo!
A to sve ionako ne radi bez server OSa a i nije potrebno u toliko maloj mrezi!
Nego,niko se nije setio da mu predlozi da predje na Linux!:d

sifra workgroup

svoj problem mozes resiti ovako > na svakom racunaru i na win 98 i na win 2000 namesti da su member of workgroup a ne domain . kao ime za workgroup upisi bilo sta , samo pisi isto na svim racunarima . Naravno i subnet mask , moraju da se slazu na svim racunarima .Folder na win 2000 ce se videti ako ga ili ostavis na everyone ili u permission upises korisnika i sifru sa radnih stanica win 98 . mozda sam bio malo konfuzan ako imas pitanje samo pitaj moze i na PM
POZDRAV

Re: sifra workgroup

siki je napisao(la):
svoj problem mozes resiti ovako > na svakom racunaru i na win 98 i na win 2000 namesti da su member of workgroup a ne domain . kao ime za workgroup upisi bilo sta , samo pisi isto na svim racunarima . Naravno i subnet mask , moraju da se slazu na svim racunarima .Folder na win 2000 ce se videti ako ga ili ostavis na everyone ili u permission upises korisnika i sifru sa radnih stanica win 98 . mozda sam bio malo konfuzan ako imas pitanje samo pitaj moze i na PM
POZDRAV

Tacno ti covjek kaze....
Ako ti treba staticko, tj fiksno rutiranje, sta se onda petljas sa dhcp-om?! om?!
Sem toga da bi bio u domenu, moras da podignes domain kontroler...na win 2000 pro???
Znaci...prelazis na workgroup i dajes Ip adrese, sa tim da ti je na svakoj masini isti subnetmask i default gataway (bez obzira sti ne ides na mrezu)....default gataway je naravno IP adresa servera.
U sustini, najbolje sto mozes da uradis ti je sljedece: upgrade server na Win 2000 Server ili advance server, podignes na njemu domain kontroler i odradis adresiranje ovako kako treba
I prije svega: ping server

Re: Re: sifra workgroup

+- je napisao(la):
Tacno ti covjek kaze....
Ako ti treba staticko, tj fiksno rutiranje, sta se onda petljas sa dhcp-om?! om?!
Sem toga da bi bio u domenu, moras da podignes domain kontroler...na win 2000 pro???
Znaci...prelazis na workgroup i dajes Ip adrese, sa tim da ti je na svakoj masini isti subnetmask i default gataway (bez obzira sti ne ides na mrezu)....default gataway je naravno IP adresa servera.
U sustini, najbolje sto mozes da uradis ti je sljedece: upgrade server na Win 2000 Server ili advance server, podignes na njemu domain kontroler i odradis adresiranje ovako kako treba
I prije svega: ping server
Ne moze raditi upgrade 2000pro na server vec bi morao formatirati hard
A i koji ce mu domen?
Moze sve uraditi i bez domena,sto je ocigledno i uradio cim se ne javlja

Upgrade u opstem smislu: poboljsati, podici....
A naravno da moze bez domena, moze i bez kompjutera....istina, domenski kontroler ce samo da mu olaksa administraciju mreze, ali i to je nesto....ako vec nesto radi, bolje da to uradi najbolje sto moze, umjesto da krpi rupe i smara se sad i kasnije!
A tek sad vidjeh od kad datira ovaj post
Pozdrav

Resio sam problem i sve radi ok. Problem je bio u tome sto nisam video racunare u mrezi, medjutim, uspeo sam da ih nadjem preko Start>Find>Computers
Hvala svima

Re: Re: Re: sifra workgroup

Filo je napisao(la):
A i koji ce mu domen?
Moze sve uraditi i bez domena,sto je ocigledno i uradio cim se ne javlja
pa moze sve da uradi i na win95 pa ljudi ipak idu na xp ili win2000.

poenta koriscenja domena nije u centralizovanoj administraciji nego u drugim stvarima, ako te bas zanima idi procesljaj malo po netu ili pitaj nekog ko zna, mene mrzi da pisem

Re: Re: Re: Re: sifra workgroup

Miroslav je napisao(la):
pa moze sve da uradi i na win95 pa ljudi ipak idu na xp ili win2000.

poenta koriscenja domena nije u centralizovanoj administraciji nego u drugim stvarima, ako te bas zanima idi procesljaj malo po netu ili pitaj nekog ko zna, mene mrzi da pisem
idu na xp ili 2k ako je cena softvera ista,tj.kao kod nas gde svaki windows isto kosta(100din).A sta ako moras da platis server ili advanced server?
Druga stvar:pitanje je da li neko ko bas i nije nesto vest sa mrezama zna da podigne domen kontroler (da li zna za sta uopste sluzi domen kontroler) i da napravi w2k domen.
3. stvar je da mu domen uopste i ne treba u vecini slucajeva sa malim brojem masina iako definitivno pruza vise pogodnosti od radne grupe.

1. neces verovati koliko firmi danas kupuje nove racunare i stavlja na njih piratski softver. da mi MS plati dolar po prijavljenom racunaru, imao bih vec velike pare :D

2. taj koji ne zna da radi sa mrezama, zasto bi uopste bio neki administrator? zasto bi se bavio mrezama ako to ne zna da radi?

3. ako firma ima veci broj racunara, velike su sanse da im posao dobro ide, te imaju pare, te mogu zapolsiti coveka koji ce raditi na odrzavanju tih racunara, te se i on moze baviti administriranjem mreze :)

ako firma ima 2 kompjutera, koji ce im bolje od 95-ice :)

Nazad
Vrh Dno