Šta je novo?

Feritni prsten?

AstroduLe

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
619
Kupio sam kuciste i sa gomilom srafcica dobio sam i crni feritni prsten. CEMU ON SLUZI?
Da li neke kablove treba da obmotan oko njega?

Kod mene su svi kablovi od dodatnih ventilator, obmotani oko tih prestecica.

Obavezno omotaj, pogotovo one male što ih kopčaš na ploču (HDD led,prekidač za paljenje, reset dugme...)

a cemu to sluzi?

Za obavezno obmotavanje :D :D :D

ja ih bas imam par komada i nikad ni jedan nisam obmotao jer niko nije znao da mi objasni koji ce mi to |))

Feritni torus sluzi da neutralise visokofrekvencijske sumove koji se eventualno indukuju u kablovima koji se vezuju za spoljne tastere (power on i reset) i LED diode (sa prednje strane kucista). Zato obmotajte kablove oko njega koliko god mozete i vozi Misko :)

Poslednja izmena:
Ako su to visokofrekvencijski sumovi, to znaci da ne mozemo da ih cujemo, osetimo ili tako nesto, pa zato nema potrebe za tako necim... Jedino ako ne zelimo da ometamo slepe miseve, jer njima mozda smeta...

Pa pazi ti sumovi mogu i da zrace......nisi o tome razmisljao ....ako su na visokim frekvencijama i isijavaju usmereno kroz le-diode dugotrajno izlaganje moze da steti .......princip rada mobilnih telefona...samo sto je antena le-dioda ili njen kabl.....

joj bre chieftec kuciste na po metra od mene ispod stola, lim 1.2mm, pa ce da mi smeta zracenje |))... drze ljudi kucista tanka ko flis papir pored glave, pa su zivi i zdravi (tj ne previse dugo |>>)

Ma slazem se ali ipak preventiva.........

Dajte ljudi, pa ti sumovi treba da se neutralizuju da eventualno ne bi izazvali nepravilan rad nekih komponenti na maticnoj ili da cak ne bi spalili nesto... Mada iskreno, ne znam nikog kome se to desilo :)

Pa ako imas radio predajnik u sobi... sta znas :D

Nazad
Vrh Dno